Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση των φυλακισμένων συνείδησης ο Βιντέλα

Την προτελευταία μέρα της δίκης του, ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, Χόρχε Βιντέλα, ανέλαβε την ευθύνη για τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος (1976-81).


Μαζί με τον πρώην δικτάτορα, δικάζονται ακόμα 29 άτομα για την εκτέλεση 31 φυλακισμένων συνείδησης.

«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Οι υφιστάμενοί μου περιορίσθηκαν απλώς να υπακούσουν στις διαταγές μου», τόνισε ο 85χρονος, πρώην ισχυρός άνδρας της αργεντίνικης χούντας, ενώπιον του δικαστηρίου της Κόρδοβα, το οποίο την Τετάρτη θα εκδώσει την απόφασή του.

«Επικαλούμαι την τιμή της νίκης και λυπούμαι για τα παρεπόμενα», τόνισε ο απόστρατος στρατηγός κατά την 49λεπτη απολογία του, στην οποία έκανε λόγο για τον «εσωτερικό πόλεμο» που διεξήγαγε κατά τη δεκαετία του '70 εναντίον των «ανατρεπτικών στοιχείων».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη σε ισόβια του Βιδέλα, ο οποίος το 1976 είχε ηγηθεί πραξικοπήματος κατά της Εβίτα Περόν και ηγήθηκε του στρατιωτικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια του οποίου πάνω από 30.000 άτομα ακόμη αγνοούνται.

Ο πρώην δικτάτορας είχε καταδικασθεί το 1985 σε ισόβια δεσμά, αλλά αμνηστεύτηκε πέντε χρόνια αργότερα λόγω χάριτος που του απένειμε ο τότε πρόεδρος Κάρλος Μένεμ και η οποία ανακλήθηκε από το Κοινοβούλιο το 2003 και το 2007 κρίθηκε αντισυνταγματική.

Εκτός από τον Βιντέλα, κύριος κατηγορούμενος στη δίκη είναι ο στρατηγός Λουσιάνο Μενέντες, 83 ετών, που ως επικεφαλής του Τρίτου Σώματος Στρατού είχε υπό τις διαταγές του 11 επαρχίες και έχει ήδη καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά τρεις φορές για καταπάτηση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου