Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ! ! !

Πώς η προηγούμενη κυβέρνηση με τους χειρισμούς της ανάγκασε το Δικαστήριο των Κοινοτήτων να αποφασίσει την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση ποιεί τη νήσσαν.

Πολύς λόγος γίνεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Πρέπει, πριν σας μεταφέρω μερικές αλήθειες, να πω ότι προσωπικά δέχομαι απόλυτα την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών. Τούτο όχι για λόγους ισότητας των δύο φύλων αλλά, επειδή έχω για αρκετό καιρό ζήσει στο εξωτερικό και, δε δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι η Ελληνίδα μάνα υστερεί σε τίποτα από τις ευρωπαίες μητέρες.
Πέραν αυτού, όμως, θέλω να μεταφέρω στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη στο Δικαστήριο των Κοινοτήτων και τι συμβαίνει στην Ευρώπη, Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, για τη χώρα μας. Πώς παίρνονται οι αποφάσεις και γιατί.. ! Αυτά, λοιπόν, που θα διαβάσετε έχουν ειπωθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου. Μετά κάποιοι τα ξέχασαν…
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσέλθει στο Δικαστήριο με ένα νομικό ατόπημα σοβαρό που έκρινε τελικά και την έκβαση της υπόθεσης. Το ατόπημα τούτο ήταν τόσο εξόφθαλμα σοβαρό που μόνον εσκεμμένα θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι έγινε. Η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε τη σύνταξη της εργαζόμενης γυναίκας στο δημόσιο «επαγγελματική» και όχι «κοινωνική». Κι ενώ οι κοινοτικές οδηγίες 1408/71 και 574/72 δεν επιτρέπουν στο δικαστήριο να παρεμβαίνει σε εθνικά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως ο καθορισμός των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Ενώ η υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία συντονίζει τα εθνικά συστήματα κοινωνικής πολιτικής και δέχεται πλήρως την ανεξαρτησία των συστημάτων αυτών. Ο χαρακτηρισμός της συντάξεως της εργαζόμενης γυναίκας στο δημόσιο ως «επαγγελματική» δίνει το δικαίωμα στο δικαστήριο να κρίνει για τα όρια ηλικίας με τη γνωστή μας απόφασή του και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Ποιος, όμως, έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τις συντάξεις ως «επαγγελματικές» ή «κοινωνικές» ; Το δικαίωμα αυτό το έχει ο εθνικός νομοθέτης και κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη μπορεί με νόμο να καθορίσει πότε η σύνταξη είναι επαγγελματική και άλλοτε κοινωνική.
Ο σημερινός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προεκλογικά το είχε πει, όπως και ο γνωστός μας καθηγητής-εργατολόγος κ. Μητρόπουλος, μαζί με μερικούς ακόμα βουλευτές της σημερινής κυβερνήσεως. Κατόπιν, βέβαια, όταν κάποιοι προφανώς τους υπενθύμισαν ότι θα κληθούν να κυβερνήσουν, αμέσως, δεν ξανά αναφέρθηκαν στο θέμα. Είχαν πει ευθαρσώς και με παρρησία ότι κακώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προσέλθει στο Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι η σύνταξη είναι «επαγγελματική» ενώ ήταν «κοινωνική». Είχε, πάλι, δεσμευτεί ο κ. Λοβέρδος τότε πως όταν αναλάβει το ΠΑ.ΣΟ.Κ την διακυβέρνηση της χώρας θα ξανά στείλουν την υπόθεση στο ΔτΚ με το σκεπτικό ότι η σύνταξη της εργαζόμενης γυναίκας στο ελληνικό δημόσιο είναι «κοινωνική».
Η ασθενής μνήμη, όμως, του ελληνικού λαού, κυβερνώντων και κυβερνωμένων, επιτρέπει τη σταδιακή χρονικά εφαρμογή της αποφάσεως του Δικαστηρίου στη χώρα, για την οποία ασχέτως εάν συμφωνώ με το αποτέλεσμα, -εξίσωση των ορίων ηλικίας-, διαφωνώ με το νομικό υπόβαθρο της αποφάσεως.
Πρέπει δε, κάποτε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.. ότι τελικά κάποιες από τις επώδυνες αποφάσεις, που αναγκαίες είναι για τη χώρα, οι οποίες λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν μας τις επιβάλλουν πάντα οι Ευρωπαίοι αλλά, τις προκαλούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τρόπους και μέσα που θίγουν την αξιοπρέπεια της Ελλάδας στην Ευρώπη, επειδή φοβούνται, αδυνατούν να πούνε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και κυρίως δε θέλουν να επωμιστούν το πολιτικό κόστος από το βάρος επώδυνων μέτρων.

ΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΗΡΧΕΤΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, - ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ -, ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» ΚΑΙ ΟΧΙ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ», ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ! ! ! .