Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ "ΓΙΑΤΡΟΙ".. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΙ ΟΙ "ΑΛΛΟΙ" ΑΓΓΑΡΕΙΑ .





ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ.. κάποιοι «λειτουργούν» και άλλοι φέρουν υποζύγιο.. ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ «ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ» .


Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα..

Επισκέπτομαι τα Έκτακτα Περιστατικά στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου η μητέρα μου εισήχθη επειγόντως με συμπτώματα πνευμονικής και καρδιακής εμβολής. Έξω από την πόρτα περιμένουμε κόσμος πολύς.. Μια ηλικιωμένη κυρία βρίσκεται εκεί από τις δέκα το πρωί κι η ώρα πάει τέσσερις. Ο γιατρός, ένας ειδικευόμενος νεαρός, ήταν δεν ήταν είκοσι εννιά χρονών, μπαινοβγαίνει διαρκώς.. Η κυρία, μετά από ώρες ατελείωτης αναμονής, παίρνει το θάρρος να ρωτήσει τι γίνεται με τον άντρα της.. Ο νεαρός γυρνά με ύφος επιτιμητικό και ειρωνικό ταυτόχρονα και της λέει :

-..πού νομίζετε ότι βρίσκετε κυρία μου ; ..στον Κωτσόβολο ; ! Και βρίζοντας απομακρύνεται..

Η ηλικιωμένη, εμβρόντητη, βλέπει το γιατρό να φεύγει δίχως ουσιαστικά έξι ώρες τώρα να την ενημερώσει κανείς για την κατάσταση του ασθενούς – συγγενή της.

Σήμερα το πρωί..

Πάλι, με τη μητέρα μου, (η καημένη πιο πολύ καιρό περνά στα νοσοκομεία παρά στο σπίτι), στις έξι το πρωί φεύγουμε εσπευσμένα για τα Έκτακτα Περιστατικά του Νοσοκομείου Δράμας. Το Tavagrastim, το φάρμακο που χορηγείται σε όσους κάνουν χημειοθεραπείες ή όσους υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, προκάλεσε ισχυρούς μυοσκελετικούς και οστικούς πόνους. Στα έκτακτα, για κακή μου τύχη, βρίσκεται ο ίδιος νεαρός γιατρός, ο ειδικευόμενος. Αναιδής, με έλλειψη κοινωνικής μόρφωσης που αρμόζει στο λειτούργημα του ιατρού, μας παραπέμπει, ειρωνικά, στο χειρουργικό τομέα. Η Voltaren ηρεμεί τους πόνους και η μητέρα μου, ξάγρυπνη, μπορεί κάπως να κοιμηθεί αργότερα. Ο ορθοπεδικός, νεαρός ειδικευόμενος κι αυτός, ευγενικότατος, εξυπηρετικός και γλυκύτατος. Σε ηρεμούσε μόνο με τον τρόπο που σου μιλούσε παρά με την επήρεια του φαρμάκου.

Γιατρός κανονικός δεν υπάρχει.. κάπου κοιμάται, κάπου χαρτοπαίζει ή παίζει ζάρια.. Οι ειδικευόμενοι βγάζουν όλη τη δουλειά, αυτοί κρατούν τη ζωή μας στα χέρια τους.
Αργότερα, κατά το μεσημέρι, όταν πήγα να πάρω ένα άλλο έγγραφο από τον κανονικό γιατρό, τον Διευθυντή της χειρουργικής, αυτός μου έκλεισε την πόρτα στα μούτρα δίχως καν να ακούσει τι ήθελα. Είχε δουλειά; Όχι, έπρεπε να χαριεντιστεί με κάποιους συναδέλφους του στο γραφείο και μετά είχαν συνεδρίαση.

Τρεις γιατροί.. ένας Διευθυντής και δύο ειδικευόμενοι.. Ένας υπέροχος άνθρωπος ορθοπεδικός και δύο γαϊδούρια που στο ζωικό βασίλειο είναι υπό εξαφάνιση, μα στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα υγείας υπάρχουν σε αφθονία.. Ακόμα και για εξαγωγή…

Είναι φανερό ότι ο «Είρωνας» ειδικευόμενος προορίζεται για «μεγάλος» γιατρός, για Διευθυντής παίρνοντας μαθήματα από τους προϊσταμένους του. Είναι ακόμα πιο φανερό ότι ο ειδικευόμενος ορθοπεδικός κάνει τη δουλειά του επειδή την αγαπά, έχει συναίσθηση της ευθύνης του και κυρίως νιώθει το λειτούργημά του.. Κι είναι εξίσου φανερό ότι τα «ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ» του ΕΣΥ κάνουν μια δουλειά που νιώθουν πράγματι να τους φορτώνεται, όπως ορίζει το υποζύγιό τους. ..