Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυρκαγιά σε διυλιστήριο στις ΗΠΑ

Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που έγινε στο διυλιστήριο εταιρείας πετρελαίου το πρωί της Παρασκευής στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το διυλιστήριο είχε δυνατότητα παραγωγής 120.000 βαρελιών την ημέρα και η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο που γινόντουσαν εργασίες συντήρησης. Οι εργασίες στην συγκεκριμένη μονάδα σταμάτησαν, αν και το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά.

Οι τέσσερις τραυματίες, δύο άντρες και δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο ιατρικό κέντρο του Σιάτλ και όλοι τους είναι σε κρίσιμη κατάσταση καθώς φέρουν σοβαρά εγκαύματα.

Πρόκειται για το δυστύχημα με τους περισσότερους θανάτους σε διυλιστήριο από τον Μάρτιο του 2005 όπου 15 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε έκρηξη στο Τέξας.

Συμφωνία Κίνας- Ρωσίας για αγορά πυραυλικών συστημάτων

Ένα μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων συμφώνησε να αγοράσει η Κίνα από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ίντερφαξ, επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή του εργοστασίου που κατασκευάζει τα όπλα.

Τα συστήματα S-300, γνωστά στη Δύση ως SA-20, μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους και αεροσκάφη.

Το Ίντερφαξ, επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή της Almaz Antei, που κατασκευάζει τους πυραύλους, ανέφερε ότι η Κίνα θα παραλάβει συνολικά 15 συστοιχίες των S-300, που εκτοξεύονται από φορητούς μεταλλικούς εκτοξευτήρες των τεσσάρων. Το αντίτιμο της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε.

Πριν από λίγο καιρό, η πιθανή πώληση στην Τεχεράνη των πυραύλων αυτών, που μπορούν να προστατεύσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από αεροπορικές επιθέσεις, απετέλεσε ένα ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ.

Απεβίωσε ο "πατέρας" του οικιακού υπολογιστή

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε χτές την 1η Απριλίου, από πνευμονία, ο δόκτορας Έντουαρντ Ρόμπερτς, ο πατέρας των οικιακών υπολογιστών και αυτός που "έσπρωξε" την καριέρα των ιδρυτών της Μάικροσφτ Μπίλ Γκέιτς και Πόλ Άλεν.

Οι δύο τελευταίοι, έχοντας δει σε περιοδικό τον υπολογιστή που είχε φτιάξει ο Έντουαρτς, τον περίφημο Altair 8800, του ζήτησαν να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα για αυτόν, το λειτουργικό Altair-basic, πάνω στο οποίο βασίστηκε αρχικά η ανάπτυξη της Μάικροσοφτ.

Ο Αltair 8800 πήρε το όνομά του από τον επεξεργαστή της Intel 8080 που χρησιμοποιούσε, κόστιζε το 1975 περίπου 1.100 δολάρια, και κατά τον συνιδρυτή της Apple Στιβ Βόσνιακ, χωρίς τον Έντουρτς και τον υπολογιστή του, τίποτα απ' όσα γνωρίζουμε σήμερα για τους οικιακούς υπολογιστές δεν θα υπήρχαν, τουλάχιστον στη μορφή που έχουν στις μέρες μας.

Ο Έντουαρτς, είχε ιδρύσει την εταιρεία MITS, από την έδρα της οποία στην Αλμπουρκέκη των ΗΠΑ, ξεκίνησε η Micro-Soft, όπως ονομάστηκε αρχικά.

Συνεχίζει τις πτήσεις ο Γιώργος

Στην Κίνα και στη Βραζιλία- ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες- προγραμματίζει τα επόμενα μεγάλα ταξίδια του ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει μεν στο εσωτερικό για να προωθήσει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά σκοπεύει να κάνει κι άλλα μίλια...

«O Παπανδρέου δεν κάνει ταξίδια επειδή του αρέσουν, αλλά επειδή πρέπει», λέει στενός συνεργάτης του, απαντώντας στην κριτική του... πρωθυπουργού Εξωτερικών που συχνά δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου για τα ταξίδια του στο εξωτερικό. «Κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα που υπήρχε για την Ελλάδα ως χώρα ψευτών και απατεώνων και να αναδείξει ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, έπειτα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον επικεφαλής της ευρωζώνης ΖανΚλοντ Γιούνκερ και αμέσως μπήκε στο αεροπλάνο για το Λουξεμβούργο. Ακολούθησε η κρίσιμη επίσκεψη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ καθώς και η συνάντηση στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Επικίνδυνοι όσο οι μεθυσμένοι όσοι οδηγούν με χαντς φρι

ΟΣΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ μιλώντας στο κινητό τους με συσκευή χαντς-φρι είναι εξίσου επικίνδυνοι με αυτούς που οδηγούν μεθυσμένοι, πιστεύουν επιστήμονες. Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό του με χαντς-φρι ενώ οδηγεί, η προσοχή του στην οδήγηση μειώνεται όσο και αν οδηγούσε έχοντας πιει οινοπνευματώδη πάνω από το νόμιμο όριο. Χρειάζεται κατά ένα πέμπτο περισσότερο χρόνο για να πατήσει το φρένο σε περίπτωση ανάγκης και προσέχει λιγότερο την κίνηση γύρω του.

Οι ψυχολόγοι Τζέισον Ουότσον και Ντέιβιντ Στρέγιερ που διενήργησαν την έρευνα (δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ρsychonomic Βulletin and Review») τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά επειδή αποδεικνύουν πως η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα τη φορά. Αυτό ισχύει για το 97,5% των οδηγών, οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι 2,5% των 200 εθελοντών που χρησιμοποίησαν ως δείγμα για την έρευνά τους ήταν ικανοί να κάνουν δύο πράγματα ταυτοχρόνως.

Καλλιτέχνες δημιούργησαν το «αληθινό» πρόσωπο του Ιησού

Το «πραγματικό πρόσωπο του Ιησού» ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στην Ιερά Σινδόνη.


Η εικόνα, η οποία παρουσιάζεται σε εκπομπή του History Channel, δημιουργήθηκε αφού πρώτα ελήφθησαν πληροφορίες από την Ιερά Σινδόνη-το ύφασμα με το οποίο πιστεύεται ότι τύλιξαν τον Ιησού μετά την αποκαθήλωση-και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

«Αν θέλεις να αποτυπώσεις το πρόσωπο του Ιησού και θέλεις να είναι το αληθινό πρόσωπο, έχεις μόνο ένα αντικείμενο στη διάθεσή του και αυτό είναι η Ιερά Σινδόνη», δήλωσε ο Ρέι Ντάουνινγκ, ειδικός σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και απεικόνισης.

Ο Ντάουνινγκ, πρόεδρος του Studio Macbeth, που ανέλαβε το έργο, χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για την ολοκλήρωσή του. «Έχω πολλές πληροφορίες για το πρόσωπο και οι εκτιμήσεις μου προσεγγίζουν ιδιαίτερα το πώς έδειχνε αυτός ο άνθρωπος», επισήμανε ο Ντάουνινγκ.

Η Ιερά Σινδόνη περιέχει το θαμπό αποτύπωμα ενός γενειοφόρου άνδρα με σταυρωμένα τα χέρια, και του σώματός του, όμως επί δεκαετίες η γνησιότητά της αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ειδικών.

Γαλάζια αναστάτωση για αλλαγή ονόματος της Ν.Δ.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ σε βουλευτές και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. προκάλεσε χθες μια δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της Νέας Δημοκρατίας. Ένα όνομα που έδωσε το 1974 στο κόμμα ο ιδρυτής του και πατριάρχης- για πολλούς- της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, μιλώντας στο Αlter, είπε ότι στο θερινό συνέδριο του κόμματος «θα συζητηθούν όλα» και όταν ρωτήθηκε εάν συζητείται και η αλλαγή ονόματος επανέλαβε τη λέξη «όλα». Τα τηλέφωνα στη Ρηγίλλης και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πήραν φωτιά. Κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα και βουλευτές που βρίσκονται ήδη στις εκλογικές περιφέρειές τους ζητούσαν απάντηση στο ερώτημα εάν προτίθεται η ηγετική ομάδα να αιφνιδιάσει τους συνέδρους προτείνοντας την αλλαγή ονόματος της Νέας Δημοκρατίας. Μια αλλαγή που θα σημαίνει και τυπικά το τέλος της «καραμανλικής περιόδου» της παράταξης.

Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης, πάντως, διευκρίνιζαν χθες το βράδυ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα του προέδρου. Ούτε έχει γίνει ανάλογη πρόταση από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή από κάποιο άλλο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Πάντως, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει εδώ και καιρό στο εσωτερικό του κόμματος. Κάποια στελέχη και ορισμένοι βουλευτές «φλερτάρουν» με την ιδέα και υποστηρίζουν ότι η παράταξή τους όπως στο παρελθόν έχει αλλάξει δύο φορές όνομα, έτσι και τώρα ήρθε η ώρα για ανανέωση.

Σε κλίμα κατάνυξης η Αποκαθήλωση του Ιησού Χριστού

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν τη Μεγάλη Παρασκευή στους ναούς την τελετή της Αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού.

Ιδιαίτερα στην Μονή Πεντέλης, η τελετή παίρνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης.

Σε έναν λοφίσκο μέσα στο μοναστήρι βρίσκεται ο σταυρωμένος Ιησούς.

Ο ηγούμενος, επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης, ως άλλος Ιωσήφ, ο απο Αρειμαθέας, κατεβάζει το άχραντο σώμα απο το σταυρό.

Μαζί με τους ιερείς και τους μοναχούς το τυλίγουν με λευκό σεντόνι.

Σχηματίζεται πομπή και μαζί με το Σώμα του Χριστού ο ηγούμενος και οι υπόλοιποι κατευθύνονται μέσα απο το πλήθος που παρακολουθεί με κατάνυξη, στον τάφο που υπάρχει σε χώρο του μοναστηριού.

Εκεί τοποθετούν το Σώμα και σφραγίζουν με λίθο τον τάφο.

Αργά το βράδυ αφού θα έχει προηγηθεί η ακολουθία θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου.

Οι Κινέζοι προτιμούν την Ελλάδα για τουρισμό


Στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς περιλαμβάνεται η Ελλάδα, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας «China Daily» (τίτλος: "Sight - seeing seniors enjoy the ride"), με θέμα την τάση όλο και περισσότερων Κινέζων συνταξιούχων να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε ταξίδια.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι "η αγορά για τους τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας έχει αυξηθεί κατά 30% με 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά", και σημειώνεται ότι, ενώ παλαιότερα τα ταξίδια απευθύνονταν αποκλειστικά σε ανθρώπους με σημαντικές οικονομικές δυνατότητες, πλέον όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ταξίδια.

Πρόστιμο 185 εκατ. δολαρίων στην Daimler για τις «μίζες» της περιόδου 1998-2008

Σε συμβιβασμό ύψους 185 εκατ. δολαρίων κατέληξε τη Μ.Πέμπτη ο γερμανικός όμιλος της Daimler με αμερικανικό δικαστήριο, σχετικά με την υπόθεση δωροδοκιών κρατικών αξιωματούχων την περίοδο 1998-2008, σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η αμερικανική δικαιοσύνη (όπως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) θα βάλει στο αρχείο την υπόθεση και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα πληρώσει πρόστιμο 185 εκατ. δολαρίων.

Βεβαίως, η απόφαση αφορά μόνο στις «δραστηριότητες» εντός των ΗΠΑ.

Ο γερμανικός όμιλος έχει παραδεχθεί ότι στη δεκαετία 1998-2008 δωροδοκούσε κρατικούς αξιωματούχους σε 22 χώρες, ώστε να κερδίζει συμβόλαια για ανάληψη έργων.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελλάκος, διέταξε, τη Μ.Τρίτη, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παρασκευάς Αδάμης.

Προσευχή στον ιερό Ναό των Αγ. Πάντων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της εργατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, στις 30 Μαρτίου 1960, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας - Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας τέλεσε ευχαριστήρια προσευχή στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου.«Το Μόναχο ήταν ο πρώτος σταθμός χιλιάδων Ελλήνων συμπατριωτών μας που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς και η ο Ναός του Σωτήρος Μονάχου (Σαλβάτορκιρχε) η πρώτη πνευματική τους στέγη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχιερατικής Επιτροπείας Βαυαρίας. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στα πενήντα χρόνια οι μετανάστες δούλεψαν σκληρά και παράλληλα καλλιέργησαν τις αιώνιες αξίες του Γένους μας, μέσα από πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ορθόδοξη πνευματικότητα, λογοτεχνία, ζωγραφική, χορό μουσική και εμπλούτισαν τη βαυαρική κοινωνία».

Την ευχαριστήρια προσευχή τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ο οποίος στην προσφώνησή του ευχαρίστησε το βαυαρικό κράτος και το Δήμο Μονάχου για τα μέτρα που λαμβάνουν για την ενσωμάτωση των Ελλήνων, καθώς και τη βαυαρική κοινωνία για τη φιλία και αγάπη της. Ευχαρίστησε και τις μεγάλες εκκλησίες της Βαυαρίας για τη συμπαράστασή τους στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία ύποπτου μέλους της Αλ Κάϊντα

Με μία επίσημη αμερικανική απόφαση, δεσμεύτηκαν από το δημόσιο από σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία στην αμερικανική επικράτεια ενός Ιρακινού, 37 ετών, που έχει βρετανική ιθαγένεια και έχει κάρτα διαμονής στο Λονδίνο, αλλά που κατηγορείται ως στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Αλ Κάϊντα". Ο περί ού ο λόγος έχει γεννηθεί στην πόλη Φαλούτζα, στο δυτικό Ιράκ, κατηγορείται δε στις ΗΠΑ ότι "από κοινού με άλλους 16 συνεργάτες χρηματοδοτούν την Αλ Κάϊντα γενικώς και ειδικώς αυτήν του Ιράκ", ενισχύοντάς την και "με προηγμένη τεχνολογία". Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο 37χρονος βρίσκεται αυτόν τον καιρό στο Λονδίνο. Επιπλέον, απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανού πολίτη μαζί του.

Δεν καθυστερήσαμε τον αναπτυξιακό λέει η Λ. Κατσέλη

Αντέδρασε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Λούκα Κατσέλη στις κατηγορίες ότι καθυστέρησε η θεσμοθέτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Μιλώντας στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η Λούκα Κατσέλη συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται επενδύσεις που αναφέρονται σε επενδυτικά προγράμματα που είχαν λάβει επιχορήγηση από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, ενώ ο νέος θα αρχίσει να χρηματοδοτεί επενδυτικά προγράμματα από το 2011 και μετά.

Στο ερώτημα αν μαζί με τους οργανισμούς θα καταργηθούν και θέσεις εργασίας, απάντησε πως αυτό ίσως γίνει σε μερικούς φορείς, επισημαίνοντας όμως πως θα υπάρχει πρόνοια γενικής ρύθμισης για τους εργαζόμενους. Ερωτηθείσα σχετικά πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ανανεωθούν συμβάσεις εργαζομένων που λήγουν, σημειώνοντας πως αυτό συμβαίνει ήδη σε αρκετά υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, ανέφερε πως πολύ σωστά ελήφθησαν, όμως τόνισε πως δεν πρέπει να περιμένουμε πως αυτόματα θα ρίξουν τα spread. Πρόσθεσε πως αυτό θα γίνει σταδιακά καθώς υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με νομιμοποίηση η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Του υπουργείου Περιβάλλοντος θα δώσει μια νέα ευκαιρία για νομιμοποίηση στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τον ημιυπαίθριο που διατηρούν, αρκεί να βρίσκεται σε νόμιμα χτισμένο κτίριο, εντός του νόμιμου περιγράμματος του ακινήτου και εφόσον η χρήση των κλεισμένων χώρων επιτρέπεται (π.χ. κατοικία) στην περιοχή.

Σε αυτό το "μοντέλο", που επιπρόσθετα σε γενικές γραμμές θα περιλαμβάνει τη μεταφορά των παρανόμως κλεισμένων τετραγωνικών μέτρων σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και πάρκα, αλλά και την καταβολή από τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση ενός "πράσινου" τέλους από το οποίο θα χρηματοδοτούνται αναπλάσεις περιοχών, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πατάει η ρύθμιση που ετοιμάζεται να παρουσιάσει μετά το Πάσχα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής.

Μία ρύθμιση που θα έρθει να αντικαταστήσει την εισπρακτικού χαρακτήρα "τακτοποίηση" Σουφλιά, δεν θα αφορά νέες οικοδομές, αλλά μόνο τις υφιστάμενες. Παράλληλα, η προωθούμενη από την υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ρύθμιση, θα βάζει φρένο, μέσω δικλείδων που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή, στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ημιυπαίθριων.

Φυλακή για κακή χρήση κρατικών αυτοκινήτων

Ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις περιμένουν τους οδηγούς και τους χρήστες κρατικών αυτοκινήτων σε περίπτωση διάπραξης σοβαρών παραβάσεων, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου αποτέλεσαν αναφορές και καταγγελίες που υπέβαλαν πολίτες για μη τήρηση του Κ.Ο.Κ., μη χρήση ζώνης ασφαλείας, χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου από πρόσωπα που δεν το δικαιούνται, παράνομη στάθμευση και διανυκτέρευση σε μη ασφαλή και φυλασσόμενο δημόσιο χώρο και χρήση τους από υπηρεσιακούς παράγοντες για να τους μεταφέρουν από το σπίτι τους στην υπηρεσία ή και για προσωπικές ακόμα εξυπηρετήσεις των ιδίων και των οικογενειών τους κ.λ.π.

Οι οδηγοί κρατικών αυτοκινήτων πρέπει:

Αναγκαστική προσθαλάσσωση για τα υδροπλάνα

Συσσωρευμένα χρέη, φαίνεται να οδηγούν σε «αναγκαστική προσγείωση», την εταιρία υδροπλάνων ArGo Airways, η οποία έστησε τη μεγάλη επένδυση με έδρα το Βόλο.

Πρωτοβουλία για να δοθεί φιλί ζωής στην εταιρία αναλαμβάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, σε μια προσπάθεια τα υδροπλάνα να παραμείνουν στο Βόλο.

Άλλωστε δεν είναι διόλου μικρό το χρονικό διάστημα, στο οποίο τα έξοδα της εταιρίας έτρεχαν, ενώ τα υδροπλάνα δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Για ενάμισι χρόνο η εταιρία πλήρωνε χωρίς τα υδροπλάνα να έχουν ανάψει τις μηχανές τους, δηλαδή χωρίς κανένα έσοδο.

Αυτές τις ημέρες το υδροπλάνο που εκτελούσε δρομολόγια προς Σκιάθο και τελευταία προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Ελβετία για την ετήσια συντήρησή του.

Όμως ο προβληματισμός για το εάν θα επιστρέψει είναι μεγάλος, αφού η εταιρία δείχνει να έχει απηυδήσει από την οικονομική αιμορραγία που επέφερε στα ταμεία της το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, η απουσία υδατοδρομίων και πλήθος άλλων εμποδίων, τα οποία κλήθηκε να ξεπεράσει μόνη της.

Πλέον και ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες πριν τη μεγάλη τουριστική κίνηση για το καλοκαίρι, περίοδος που ίσως αναστρέψει την κατάσταση, η ArGo Airways φαίνεται ότι δεν αντέχει άλλο.

Για την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 11 π.μ., έχει προγραμματιστεί σύσκεψη τοπικών φορέων, προκειμένου να διερευνηθεί η πρόθεση αγοράς του 10% των μετοχών της ArGo Airways, έναντι 200.000 ευρώ. Ενέργεια που θα βοηθήσει την εταιρία να λειτουργήσει απρόσκοπτα μέχρι το καλοκαίρι.

ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ… ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ...!

O πασχαλιάτικος… μποναμάς διερευνάται με προσοχή από την αστυνομία, καθώς οι τραπεζικοί υπάλληλοι, που συνήθως δεν έχουν στα ταμεία τους ποσά μεγαλύτερα των 40.000 ευρώ, υποστήριξαν πως λίγα λεπτά πριν από την εισβολή των ληστών είχε γίνει κατάθεση μεγάλου ποσού από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Ο τρόπος δράσης των ληστών έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες ασφάλειας, καθώς είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η ληστεία σημειώθηκε είκοσι λεπτά πριν από τις 12, στο κεντρικό υποκατάστημα της Alpha Bank, στην πλατεία Εμπορίου των Σερρών. Οι δύο ληστές, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους μόνο με καπέλα τύπου τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου, όπως πράττει και ο δραπέτης, εισέβαλαν κρατώντας πιστόλια. Από τη μελέτη του βίντεο που κατέγραψε τις κινήσεις τους, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως οι δράστες γνώριζαν καλά το υποκατάστημα, αφού ειδικά ο ένας απέφευγε τα σημεία όπου ήταν τοποθετημένες οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος και περιορίστηκε στο να μείνει στο γραφείο του διευθυντή.

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Η MADONNA...

Τι κάνουν ο Μάικλ Τζάκσον, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μαντόνα, η Μαρία Κάλλας, ο Έλβις Πρίσλεϊ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα… Κηπιά Ελευθερούπολης, στην Καβάλα;

Ο Έρωτας ξεκινά στα 14 !

Εφηβοι, γονείς και ειδικοί μιλούν χωρίς αναστολές για τη σεξουαλική «αφύπνιση» των Ελληνόπουλων

Ο Πάνος έκανε για πρώτη φορά σεξ στα 15 του. Η κοπέλα του ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία. Στην παρέα του θεωρείται προνομιούχος. Και το χαίρεται. «Είναι σημαντικό για ένα αγόρι να νιώσει άντρας», λέει.

Η Εριέτα μόλις είχε κλείσει τα 14 όταν γνώρισε έναν 28χρονο. Οταν, κάποια στιγμή, βρέθηκαν μόνοι στο σπίτι της, αφέθηκε. «Φοβήθηκα πως, αν έκανα πίσω, θα... ξενέρωνε.» Ο Θανάσης είναι 14 ετών. Του αρέσουν τα κορίτσια, αλλά περιμένει να αισθανθεί έτοιμος για να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή.

Τρεις «τυπικοί» έφηβοι ακροβατούν μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν πανηγυρικά στον κόσμο των «μεγάλων» θεωρούν το σεξ. Πώς αποφασίζουν, όμως, αυτό το βήμα; Πόσο ενημερωμένοι είναι για θέματα αντισύλληψης και προφύλαξης; Ποιο ρόλο παίζει ο μιμητισμός, η πίεση του συντρόφου τους ή η αγωνία να μη χαρακτηριστούν «καθυστερημένοι»; Είναι έτοιμα αυτά τα παιδιά, σε μια τόσο ευάλωτη ηλικία, να διαχειριστούν το συναισθηματικό και οργανικό φορτίο μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής;

Ακούσαμε τις ιστορίες τους. Μιλήσαμε με γονείς, περισσότερο ή λιγότερο «άνετους». Ακούσαμε, τέλος, τις συμβουλές του ψυχιάτρου Νίκου Σιδέρη: «Μιλήστε με τα παιδιά σας. Προετοιμάστε τα. Οχι για «μάχη», αλλά για γιορτή. Και πάνω απ' όλα, συμφιλιώστε τα με την ιδέα ότι μπορεί να μην είναι όλα τέλεια...».

Η ΕΡΕΥΝΑ

Μόνο ένας στους τρεις χρησιμοποιεί προφυλακτικό ανελλιπώς

Υεμένη: 40 κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή

Ύστερα από έκρηξη βόμβας.

Περίπου 40 αυτονομιστές από την Νότια Υεμένη δραπέτευσαν από φυλακή της περιοχής νωρίτερα σήμερα, Μ. Πέμπτη, ύστερα από έκρηξη βόμβας που συγκλόνισε το κτίριο, έκανε γνωστό κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τοπική πηγή, που ζήτησε να μη κατονομαστεί, ανέφερε ότι τέσσερις κρατούμενοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη της βόμβας που πιστεύεται ότι τοποθέτησαν μέλη του αυτονομιστικού Κινήματος του Νότου που αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου Αλι Αμπντουλάχ Σαλέχ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κρατούμενους να δραπετεύσουν. Το περιστατικό σημειώθηκε στη πόλη αλ Νταλέα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η αστυνομία αντήλλαξε πυρά με ένοπλους αυτονομιστές έξω από το κέντρο κράτησης ύστερα από την έκρηξη.

Στη περιοχή Ράντφαν, περί τα 30 χιλιόμετρα νότια της αλ Νταλέα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε(κατά το Γαλλικό Πρακτορείο πέντε) σε συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, την αλ Χαμπιλιν. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ήταν ένοπλοι, κρατούσαν σημαίες της πρώην Νότιας Υεμένης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

Η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1990 και θέατρο βίαιων συγκρούσεων. Ενώθηκε με την Βόρεια Υεμένη τη χρονιά εκείνη και το 1994 οι ηγέτες του νότιου τμήματος της χώρας ανακοίνωσαν την απόσχιση του Νότου και πολέμησαν τις δυνάμεις του Βορρά υπό τον πρόεδρο Σαλέχ για δέκα εβδομάδες σε ένα εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε με την ήττα των ηγετών του Νότου.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Σαναά, ο υφυπουργός αρμόδιος για τους Εκτοπισμένους Αχμεντ Καλάνι δήλωσε σήμερα ότι εξαιτίας των συγκρούσεων στη Βόρεια Υεμένη από το 2004 περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μιλούσε μέχρι σήμερα για περίπου 250.000 εκτοπισμένους εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και σιιτών ανταρτών.

Στους 367 οι νεκροί στο Ιράκ τον Μάρτιο

Συνολικά, 367 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Μάρτιο σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ, αυξημένος αριθμός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Άμυνας, 216 άμαχοι, 101 αστυνομικοί και 50 στρατιώτες σκοτώθηκαν το Μάρτιο. Ο αριθμός των τραυματιών ήταν 699, ανάμεσα τους 419 άμαχοι, 160 αστυνομικοί και 120 στρατιώτες.

Εξάλλου 57 αντάρτες σκοτώθηκαν και 666 συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.

Τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των θανάτων ήταν 352.

Οι απώλειες αμερικανών στρατιωτικών ανήλθαν σε επτά τον Φεβρουάριο-τρείς από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Συνολικά, 4.387 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή μετά την εισβολή του 2003, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπονήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο με στοιχεία από την ανεξάρτητη ιστοσελίδα icasualties.org.

Παπαρήγα: «Συνεχίζουμε απτόητοι τον αγώνα»

Αποκαλυπτήρια μνημείου Ν. Μπελογιάννη στο Άλσος Γουδί.

Με την υπόσχεση «συνεχίζουμε ακούραστοι και απτόητοι τον αγώνα», έκλεισε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση στο Άλσος Γουδί (απέναντι από την πρώην σχολή χωροφυλακής).

Στο μνημείο, που είναι μια μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένη την επιγραφή «τιμή και δόξα» επάνω από το πρόσωπο του Ν. Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο και τα ονόματα των άλλων αγωνιστών μελών του ΚΚΕ οι οποίοι «εκτελέστηκαν από την αστική τάξη με κυβέρνηση Πλαστήρα στις 30/3/52» (όπως σημείωσε η κ. Παπαρήγα), αναγράφεται και τμήμα της απολογίας του αγωνιστή στο διαρκές στρατοδικείο.

Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι είμαστε εδώ σήμερα, 58 χρόνια μετά την εκτέλεση για να διαδηλώσουμε ότι δεν ξεχνάμε το χρέος να κάνουμε ότι μπορούμε για «να ξημερώσουν και στη χώρα μας καλύτερες μέρες» (σ.σ. από την απολογία Μπελογιάννη).

Η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε υπαίτια της δολοφονίας την αστική τάξη ( «το παλάτι, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Πλαστήρα η οποία δεν απένειμε χάρη όπως απαιτούσε η παγκόσμια κινητοποίηση», όπως είπε) και αναφέρθηκε ιστορικά στις πρακτικές των αστικών πολιτικών κομμάτων.

Μιλόσοσκι: «Ανεύθυνη η στάση της Ελλάδας»

«Σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτή η παρεμποδίζουσα και ανεύθυνη στάση της Ελλάδας κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, η Μακεδονία θα ήταν ήδη μέλος της ΕΕ, αν μη τι άλλο μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας, Πέτερ Μπάλατς.

Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι «εάν η Ελλάδα πράγματι θέλει να προβάλει το σχέδιο ΄Δυτικά Βαλκάνια 2014΄ θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και τη στάση της έναντι του νεότερου κράτους αυτής της περιοχής, του Κοσόβου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αθήνα.

«Γίνεται αναφορά σε σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ προβάλλονται αρνητικά συνθήματα και συναισθήματα. Γίνεται αναφορά στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ενώ αυτοί που μπορούν να κάνουν αυτό το βήμα παρεμποδίζονται. Όπως το πρόσφατο επεισόδιο όπου εκδηλώθηκε ένας μαχητικός εξτρεμισμός και έλλειψη ανεκτικότητας, θεωρώ ότι συμβαίνει συχνά και στην ελληνική πολιτική ελίτ άλλα να λέει και άλλα να πράττει», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παρέπεμψε στην κοινή διακήρυξη της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Σερβίας και της Κροατίας που υπεγράφη προχθές στην Βουδαπέστη.

Παναγιωτόπουλος: Ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για την ανεργία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός αφού πεντέμισι μήνες δεν έκανε τίποτα για την προώθηση της απασχόλησης, για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας και να πολεμήσει την ανεργία, σήμερα για λόγους καθαρά τηλεοπτικής κατανάλωσης εφάρμοσε το νέο επικοινωνιακό σχέδιο να επισκεφτεί τον ΟΑΕΔ».

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι ουσιαστικές και δεν θα έχουν πρακτικό αντίκρισμα και άμεσο αποτέλεσμα.

«Αν θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης και για να χτυπήσει την ανεργία υπάρχει η πρόταση Σαμαρά για να δοθούν αναπτυξιακές ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έτσι να προστατέψουμε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε ώθηση στην απασχόληση», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Γεννηματά: «Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας παιδιών»

Το «Μητέρα» επισκέφθηκε η ηγεσία του υπ. Υγείας

Στη γιορτή των παιδιών του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», που έπαιξαν στον προαύλιο χώρο και διασκέδασαν με τη συντροφιά των κλόουν, βρέθηκαν το μεσημέρι η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά και μοίρασαν δώρα.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξήρε το έργο των εργαζομένων στο Κέντρο, τους ευχήθηκε καλό Πάσχα και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο χώρος της Πρόνοιας είναι στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά δεσμεύθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να επιταχυνθούν οι
διαδικασίες υιοθεσίας των παιδιών, που -μετά την εγκατάλειψή τους- φιλοξενούνται τόσο στο Κέντρο, όσο και σε νοσοκομεία της χώρας.

Σήμερα, στο «Μητέρα» φιλοξενούνται περισσότερα από 80 παιδιά.

Συλλήψεις διαρρηκτών στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Για συμμετοχή σε διαρρήξεις πάνω από 30 διαμερισμάτων και μονοκατοικιών κατηγορούνται τέσσερις Αλβανοί, ηλικίας 19,19,27 και 34 ετών, που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αστυνομία άλλα έξι άτομα - επίσης Αλβανικής καταγωγής - συμπληρώνουν τη σπείρα των διαρρηκτών, η οποία αφαίρεσε και οκτώ αυτοκίνητα με κλειδιά, που βρήκαν μέσα στις οικίες, από το Φθινόπωρο του 2009 μέχρι σήμερα.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες επέλεγαν οικίες τόσο σε συνοικίες, περιφερειακά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όσο και σε κωμοπόλεις ή χωριά του νομού, την ώρα που οι ιδιοκτήτες κοιμόταν εντός αυτών και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί εισέρχονταν και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Όλα τα κλεμμένα αυτοκίνητα εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος και των δέκα, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι έξι.

Ο Τζέημς Κάμερον ζητά να σταματήσει φράγμα στον Αμαζόνιο

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Ο διάσημος Καναδός σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον, ο δημιουργός της ταινίας Avatar, θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για να του ζητήσει να παρέμβει ώστε να σταματήσει η δημιουργία ενός φράγματος στον Αμαζόνιο το οποίο αποτελεί πρόκληση για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο Terra, ο Κάμερον συναντήθηκε χθες με ηγέτες διαφόρων φυλών του Αμαζονίου και με μέλη οικολογικών οργανώσεων στο Μανάους, την πρωτεύουσα του απομακρυσμένου κρατιδίου του Αμαζονίου, στα βόρεια της Βραζιλίας, για να σταματήσει η κατασκευή του αμφιλεγόμενου υδροηλεκτρικού σταθμού στο Μπέλο Μόντε επί του ποταμού Σινγκού, στην περιοχή της Αλταμίρας, στο κρατίδιο του Πάρα.

Το έργο υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει 19 δισεκατομμύρια ρεάλ (περίπου 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Μπορεί να είμαι ένας σκηνοθέτης αλλά θα ήθελα όσο τίποτα άλλο τη βοήθεια σας...» δήλωσε ο Κάμερον προς του ινδιάνους της περιοχής του Αμαζονίου, για να γράψουν όλοι μαζί στον πρόεδρο της Βραζιλίας και να του ζητήσουν να άρει την αδειοδότηση για την κατασκευή του φράγματος.

«Δεν ξέρω εάν θα το διαβάσει (ο πρόεδρος Λούλα) το γράμμα αλλά θα ήθελα να το στείλω», κατέληξε ο Κάμερον.

Η κατασκευή του φράγματος του σταθμού Μπέλο Μόντε είναι το μεγαλύτερο έργο του Αμαζονίου, αλλά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη ζωή των πληθυσμών που ζουν εκεί γύρω από τις όχθες του ποταμού Ρίο Σινγκού.

Η Ισπανία καταδικάζει το πραξικόπημα στη Γουινέα

Η Ισπανία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, ζήτησε σήμερα την επαναφορά της «νόμιμης τάξης» στη Γουινέα - Μπισάου, μετά τη σύλληψη, νωρίτερα, του πρωθυπουργού και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της και απορρίπτει πλήρως τις εξελίξεις στη Γουινέα-Μπισάου που συνιστούν παραβίαση της συνταγματικής τάξης και απειλούν όσα πέτυχε με δημοκρατικό τρόπο ο λαός της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

Το υπουργείο κάλεσε όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του συντάγματος.

Η Μαδρίτη διευκρίνισε εξάλλου ότι «παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης», όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (CEDEAO) και ο ΟΗΕ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Γουινέας - Μπισάου, στρατηγός Ζοζέ Ζαμόρα Ιντούτα, και ο πρωθυπουργός Κάρλος Γκόμες συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα από στασιαστές στρατιώτες οι οποίοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα της χωρας.

Νέα 48ωρη απεργία προτείνει το ΠΑΜΕ

Πανελλήνια 48ωρη απεργία για τις 21 και 22 Απρίλη προτείνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλώντας τους εργαζόμενους να απαιτήσουν αντίστοιχη απόφαση για απεργία από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αιτήματα του ΠΑΜΕ είναι:

•Να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και να καταργηθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

•Να υπογραφει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασία με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα.

•Να απαγορευθούν οι απολύσεις σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

ΔΝΤ: Δεν ζητά βοήθεια η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην έδρα του Ταμείου, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα εκτιμά πως το κόστος δανεισμού θα μειωθεί και επομένως δεν θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Ταμείου, συσκέψεις τέτοιου είδους, όπως αυτή για την Ελλάδα, αποτελούν κοινή πρακτική.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να βοηθήσει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ελλάδα.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας, σημειώνοντας μόνο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Νεκρός μέσα στο σπίτι του εντοπίστηκε 77χρονος

Ιωάννινα

Νεκρό βρήκαν μέσα στο σπίτι του οι συγχωριανοί του, έναν 77χρονο στην Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας.

Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι του οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πιστόλι μάρκας "Τοκάρεφ" και 388 σφαίρες.

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.

Καταγγέλουν τη ΔΕΗ για τον αμίαντο

Σε καταγγελία ότι η ΔΕΗ ΑΕ έθαψε παράνομα τον αμίαντο που αφαιρέθηκε από τον Πύργο Ψύξης της 3ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, προχώρησε σήμερα η Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης, σε περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου που γίνονται οι αποθέσεις του λιγνίτη.

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών, τα στοιχεία και πειστήρια που διαθέτει είναι ατράνταχτα όπως, ισχυρίζεται, και η ενέργεια της Επιχείρησης «παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια περιβαλλοντικής και εταιρικής ευθύνης καθώς επίσης και τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων». Η Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης έχει καταθέσει Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Τρίπολης, και καλεί τη Δικαιοσύνη αλλά και την Πολιτεία να προστατεύσει του κατοίκους του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, δηλώνοντας ότι «το θέμα δεν θα μείνει στα όρια της χώρας μας».

Τραυματίστηκε 19χρονος από κροτίδα στην Πάτρα

Πάτρα



Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας μεταφέρθηκε 19χρονος, που τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι ύστερα από έκρηξη αυτοσχέδιας κροτίδας.



Ο νεαρός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν τρία δάχτυλα.

Συνταξιούχος κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 8χρονου

Λάρισα

Στη σύλληψη ενός 70χρονου συνταξιούχου προχώρησε η αστυνομία, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η οικογένεια ενός 8χρονου αγοριού, με την κατηγορία ότι ασέλγησε σε βάρος του.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην επαρχία Αγιάς της Λάρισας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο 70χρονος, που είναι γείτονας του παιδιού, το παρέσυρε δίνοντας του γλυκά και 5 ευρώ στο σπίτι του και ασέλγησε σε βάρος του.

Το παιδί αποκάλυψε το περιστατικό στην μητέρα του. Η οικογένεια κατέθεσε μήνυση τη Μεγάλη Δευτέρα και η αστυνομία, σήμερα, συνέλαβε τον συνταξιούχο.

Μετά την απολογία του στον ανακριτή, αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του συνταξιούχου, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

BBC: «Γαλλικής εθνικότητας ο Σαίξπηρ»

Πρόκειται για μια από τις πολλές πρωταπριλιάτικες φάρσες που έκαναν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γούιλιαμ Σαίξπηρ, ο Άγγλος δραματουργός και ποιητής, ήταν στην πραγματικότητα Γάλλος, μετέδωσε σήμερα, Μ. Πέμπτη, το BBC, σε μία από τις πολλές πρωταπριλιάτικες φάρσες που έκαναν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το πραγματικό όνομα της μητέρας του, της Μέρι Σαίξπηρ, το γένος Άρντεν, είναι στην πραγματικότητα Αρντέν (Ardennes), το όνομα του δάσους που βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία, διαβεβαίωσε με πολύ σοβαρό τόνο ένα «ειδικός» στο BBC.

«Φυσικά έχουμε τον Μολιέρο και τον Ρακίνα, αλλά θα κάνουμε χώρο και για τον Σαίξπηρ στο εθνικό Πάνθεον των μεγάλων συγγραφέων μας», δήλωσε ο Γάλλος πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που πήρε μέρος οικειοθελώς στη φάρσα του BBC.

Ο αμερικανικός διαδικτυακός όμιλος Google ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να μετονομαστεί σε Topeka για να τιμήσει την πόλη του Κάνσας που πριν ένα μήνα αποφάσισε να μετονομαστεί σε Google, έγραψε ο όμιλος στο ιστολόγιό του.

Ακόμα και στην πρώτη σελίδα της Google οι χρήστες έβλεπαν, αντί για το γνωστό λογότυπο, τη λέξη Topeka.

Από τα μέσα Απριλίου τα αυτοκίνητα της Formula 1 θα κινούνται σε τρεις τροχούς, έγραψε το φιλανδικό κανάλι MTV3 στον ιστότοπό του.

Ένα τσιπάκι τοποθετήθηκε σε όσους Σουηδούς εμβολιάστηκαν κατά του ιού της νέας γρίπης Α H1N1 και θα μπορούν να μπαίνουν στο μετρό χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο, έγραψε η σουηδική εφημερίδα Metro.

Επίσκεψη κλιμακίου ΓΕΕΘΑ στην Καμπούλ

Κοντά στα στρατευμένα νιάτα βρέθηκε η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για ανταλλαγή ευχών με την ευκαιρία της Λαμπρής.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, επισκέφθηκε την Καμπούλ, όπου αντάλλαξε ευχές με τα σχελέχη του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης του Αφγανιστάν, τους Έλληνες αξιωματικούς - εκπαιδευτές του αφγανικού στρατού, και τους Έλληνες επιτελείς στο στρατηγείο της ISAF. Ο κ. Γιάγκος παραβρέθηκε και στην επίσημη τελετή ανάληψης της διοίκησης του αεροδρομίου της KAIA της Καμπούλ από την ελληνική πολεμική αεροπορία, για τους επόμενους έξι μήνες. Επίσης, συναντήθηκε με τον διοικητή της ISAF, στρατηγό Στάνλει Μακ Κρίσταλ, και τον Τούρκο διοικητή της περιοχής της Καμπούλ, ταξίαρχο Λεβέντ Κολάκ, με τους οποίους συζήτησε για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της πολυεθνικής δύναμης.

Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, επισκέφθηκε σχηματισμούς και μονάδες της ζώνης ευθύνης του Δ΄Σώματος Στρατού.

Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος, Δημήτριος Ελευσινιώτης, επισκέφθηκε τον ναυτικό σταθμό και το ναυτικό παρατηρητήριο στη Χίο, καθώς και το περιπολικό σκάφος «Στάμου», και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χιου, Ψαρρών και Οινουσσών, Διονύσιο.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για θάνατο αγοριού

Μήνυση κατέθεσαν οι γονείς αγοριού που έχασε τη ζωή του μετά από περιπέτεια σε νοσοκομεία.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οι γονείς του ηλικίας ενός έτους, αγοριού από την Κοζάνη, που έχασε πριν από δύο εβδομάδες τη ζωή του, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου είχε μεταφερθεί με σοκ αφυδάτωσης, μετά τη νοσηλεία του με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας σε άλλα δύο νοσοκομεία (Βέροιας και Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης).

Οι γονείς ζητούν την ποινική δίωξη όσων ευθύνονται για σειρά λανθασμένων πράξεων και παραλείψεων κατά τη διάρκεια νοσηλείας του παιδιού τους. Το περιστατικό δεν είχε αντιμετωπιστεί στην Κοζάνη, λόγω έλλειψης Παιδιατρικής Κλινικής.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή, πολίτες και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν, χθες, στην πλατεία Νίκης της Κοζάνης, όπου πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία, ζητώντας την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων των τεσσάρων νομών της περιοχής τους.

Το μολυσμένο νερό σκοτώνει πιο πολλούς από όσους ο πόλεμος

Το τρεχούμενο νερό που απολαμβάνει αυτό το παιδί σε δημόσια κρήνη στην υποβαθμισμένη συνοικία Μασιφουμελέλε του Κέιπ Τάουν προέρχεται από αρτεσιανό φρέαρ δίπλα ακριβώς στον μολυσμένο ποταμό. Αναλυτές προβλέπουν, ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, ότι μέχρι το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές όπου τo καθαρό πόσιμο νερό θα σπανίζει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μολυσμένο νερό σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο απ' ό,τι κάθε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου. Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1993 και αποσκοπεί στη συνειδητοποίηση της διεθνούς κοινότητας στην ανάγκη προστασίας των πόσιμων υδάτων.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ