Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ένας στους δύο νέους στην Αυστραλία κάνει χρήση ναρκωτικών

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους νέους της Αυστραλίας είναι περισσότερο διαδεδομένη απ' ό,τι πιστεύεται. Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε πριν από λίγο καιρό μεταξύ νεαρών ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, σχεδόν ένας στους δύο νέους, ηλικίας από 16 έως 29 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν θετικά στην ερώτηση, αν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 44% απάντησαν ότι έχουν πάρει ναρκωτικές ουσίες, τουλάχιστον μία φορά, τον μήνα που είχε παρέλθει.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας, ένας από τους ερευνητές είπε ότι είναι γνωστή η σχέση μεταξύ της μουσικής και των ναρκωτικών και πηγαίνει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό, πρόσθεσε, είναι η έκταση που έχει πάρει η χρήση ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των νέων, η οποία είναι σχεδόν τριπλάσια απ' αυτή που έδειξε η επίσημη παναυστραλιανή έρευνα που διεξήχθη, μεταξύ ατόμων της ίδιας ηλικίας, το 2007.

Σομαλία: Απαγόρευση της μουσικής στο ραδιόφωνο από ισλαμιστές

Ισλαμιστές αντάρτες απαγόρευσαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Μογκαντίσου να μεταδίδουν μουσική.

Οι 14 ραδιοφωνικοί σταθμοί του Μογκαντίσου συμμορφώθηκαν σήμερα σε πρόσφατο τελεσίγραφο οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών που τους απαγορεύει να μεταδίδουν κάθε είδους μουσικής, ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση των Σομαλών δημοσιογράφων (UNSOJ).

«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες στο επίσημο φίμωμα των ανεξάρτητων ΜΜΕ. Οι τοπικοί ραδιοσταθμοί σταμάτησαν να μεταδίδουν κάθε είδους μουσικής ή τραγουδιού μετά την εκπνοή της διορίας που έθεσαν οι ισλαμιστές», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της UNSOJ.

«Καταγγέλλουμε το μέτρο αυτό ως κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης γιατί από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο σύντομα δεν θα υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα ΜΜΕ», προειδοποίησε ο Ιμπραχίμ.

Στις 3 Απριλίου, ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπ αλ-Ισλάμ, που ελέγχουν ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας, απαγόρευσαν τη μετάδοση μουσικής από τα ραδιόφωνα ύστερα από δέκα ημέρες.

Σήμερα οι 14 ραδιοσταθμοί ανεξάρτητα από το αν εκπέμπουν από περιοχές που ελέγχουν οι ισλαμιστές ή οι κυβερνητικές δυνάμεις, συμμορφώθηκαν προς το τελεσίγραφο από το φόβο των αντιποίνων, τόνισε η UNSOJ.

Πίσω στο διάστημα ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης

Τις βαλίτσες του για το … διάστημα ετοιμάζει για τρίτη φορά ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης, Φιοντόρ Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος, ο οποίος θα αναχωρήσει για μια ακόμη αποστολή, στις 16 Ιουνίου 2010, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roskosmos).

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν ορίστηκε επικεφαλής της αποστολής, στην οποία θα συμμετάσχουν, επίσης, οι αστροναύτες της NASA (ΗΠΑ), Σάνον Γουόκερ (Shannon Walker) και Ντάγκλας Γουίλοκ (Douglas Wheelock).

Μιλώντας, στο παρελθόν, ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος είχε δηλώσει πολύ υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή κι είχε εκφράσει την ευχή, να έρθει κάποτε ο καιρός, να μπορέσει και η Ελλάδα, ως χώρα, να συμμετάσχει σε διαστημικά προγράμματα.

Το τελευταίο του ταξίδι στο διάστημα ξεκίνησε στις 7 Απριλίου του 2007, με το ρωσικό διαστημόπλοιο «Soyuz-TMA-10». Τότε ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης ήταν επικεφαλής 15μελούς αποστολής, που παρέμεινε στο διάστημα για 197 μέρες. «Αυτές οι μέρες στο διάστημα ήταν για μένα βραβείο υπομονής και πίστης για τον εαυτό μου», μας είχε πει.

Το όνομά του τότε είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελληνική Διασπορά και οι απανταχού Έλληνες έμαθαν, με χαρά και υπερηφάνεια, για τον κοσμοναύτη αυτόν της Ρωσίας με την ελληνική καταγωγή.

Ο ηλικίας 51 ετών Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1959, στο Μπατούμι της αυτόνομης δημοκρατίας της Αζαρίας, στη Γεωργία. Εκεί τελείωσε το σχολείο, που είχε τότε το όνομα του Σεργκέι Κορόλεφ, του μεγάλου αρχιτέκτονα των διαστημικών επιτευγμάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η μητέρα του, Μικρούλα Γραμματικοπούλου (Mikrula Yurchikhina) και ο πατέρας του, Νικόλαος (Nikolai Yurchikhin) κατοικούν από το 1991, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2002, ο Γιουρτσίχιν πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο: να γίνει «σαν τον Γκαγκάριν». Ήταν, τότε, που έκανε την πρώτη του πτήση στο διάστημα μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους του, με το διαστημόπλοιο «Shuttle-Atlantis» (STS-112). Τότε, η εμπειρία του στο διάστημα διήρκεσε δέκα ημέρες και ο 43χρονος τότε ομογενής κουβάλησε μαζί του την ελληνική σημαία, σε ένδειξη της μεγάλης και βαθιάς αγάπης του για την ιστορική του πατρίδα και τη μνήμη των ποντίων προγόνων του.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2003 ο Γιουρτσίχιν παρέδωσε την ελληνική σημαία που είχε πάρει μαζί του στο διάστημα, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλο.

Στις 7 Απριλίου του 2007, πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι του στο διάστημα και φέτος, σε περίπου δυο μήνες θα δει, για τρίτη φορά, την Ελλάδα από εκεί ψηλά, που δεν μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μάτι.

Ιταλία και Γαλλία υπέρ κατάργησης βίζας για Αλβανούς, Βόσνιους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας Μπερνάρ Κουσνέρ και Φράνκο Φρατίνι αναφέρουν σε κοινο τους άρθρο, που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ότι είναι υπέρ της κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Βόσνιους και τους Αλβανούς που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες-μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

«Βραχυπρόθεσμα ελπίζουμε κυρίως η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μπορέσουν να επωφεληθούν από την κατάργηση της βίζας μικρής διάρκειας για τους πολίτες τους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες-μέλη της Συνθήκης Σένγκεν», αναφέρουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που συνομίλησαν για τις ευρωπαϊκές προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων στη γαλλοϊταλική σύνοδο που έγινε την Παρασκευή στο Παρίσι.

Φυσικά, προσθέτουν οι δύο υπουργοί, «πρέπει να πληρούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις, όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων και ότι εμποδίζονται από το να επωφελούνται από μέτρα από τα οποία επωφελούνται, για παράδειγμα, οι Σέρβοι ή οι Μαυροβούνιοι από το τέλος του 2009».

«Η ελευθερία κίνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεμελιώδη σημασία για να αισθανθούν αυτοί οι λαοί των δυτικών Βαλκανίων μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», προσθέτουν οι δύο υπουργοί.

Οι χώρες που ανήκουν στη Συνθήκη Σένγκεν είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -εκτός από τη Βρετανία και την Ιρλανδία- αλλά και η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία.

Έκθεση με νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Λωζάννη

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2011.

Περιοδική έκθεση με θέμα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τα ελληνιστικά βασίλεια» φιλοξενείται στο Νομισματικό Μουσείο της Λωζάννης.

Στο Μουσείο εκτίθενται νομίσματα από την εποχή του Φιλίππου ΙΙ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και από τα γνωστότερα ελληνιστικά βασίλεια, όπως της Συρίας και της Αιγύπτου, που παρουσιάζουν έντονη μακεδονική επιρροή.

Η ευρεία διάδοση των νομισμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου κυριάρχησε στην ελληνιστική εποχή. Τα νομίσματα αυτά όχι μόνον απέκτησαν, σύμφωνα με τους σύγχρονους μελετητές, «διεθνή» χαρακτήρα, αλλά επηρέασαν κατά τρόπο ξεκάθαρο τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από αυτά.

Η επιρροή τους διαφαίνεται ακόμα και στα κελτικά νομίσματα έως το σημερινό ελβετικό νόμισμα, που απεικονίζει τη θεά Αθηνά.

Στο Διαδίκτυο οι οδηγίες της Παπικής Έδρας για την παιδεραστία

Στο διαδικτυακό τόπο της Αγίας Έδρας δημοσιεύονται, πλέον, οι οδηγίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων παιδεραστίας.

Στο συγκεκριμένο κείμενο του Βατικανού αποσαφηνίζεται ότι κάθε επισκοπή πρέπει να διερευνά περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων από κληρικούς. Στη συνέχεια, «αν οι κατηγορίες έχουν βάση -εξηγεί το κείμενο του Βατικανού- πρέπει να ειδοποιείται το Συμβούλιο για την Ορθότητα της Πίστεως». Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώην, πανίσχυρη, Ιερά Εξέταση.

Στο συμβούλιο αυτό, μέχρι το 2005, προΐστατο ο σημερινός ποντίφικας Γιόζεφ Ράτσιγκερ. Ανάλογα με τις περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι ιερωμένοι, θα μπορούν να κρίνονται είτε από το Συμβούλιο για την Ορθότητα της Πίστεως, είτε από τον ίδιο τον ποντίφικα. Για τα πιο σοβαρά περιστατικά, ο πάπας έχει το δικαίωμα να αφορίζει τον κληρικό, χωρίς να έχει προηγηθεί η κρίση κάποιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου. Στις περιπτώσεις, δε, στις οποίες ο υπαίτιος ιερωμένος αναγνωρίζει τις ευθύνες του, ο επίσκοπος στον οποίο υπάγεται θα εκδίδει απόφαση με την οποία θα απαγορεύει ή θα περιορίζει αυστηρά τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ιερέα.

Εξάλλου, ο αμερικανικός Τύπος συνεχίζει να δημοσιεύει άρθρα που κατακρίνουν τη δράση της Καθολικής Εκκλησίας στο θέμα των κρουσμάτων παιδεραστίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», το Βατικανό δεν τιμώρησε τον ιερέα ινδικής καταγωγής Τζόσεφ Παλάνιβελ Γιεγιαπάουλ. Ο Γιεγιαπάουλ, κατά την παραμονή του στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρεται να κακοποίησε ένα κοριτσάκι δεκατεσσάρων ετών.

«Ο εν λόγω ιερέας - γράφουν οι «New York Times»- συνεχίζει να ιερουργεί στις Ινδίες, παρά το ότι ο αρχιεπίσκοπος της Μινεσότα είχε επικοινωνήσει με την Αγία Έδρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άτομο που δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με ανήλικα».

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο, από το Βατικανό, απαντώντας στις νέες κατηγορίες, υπογράμμισε ότι «τα λάθη των παπάδων χρησιμοποιούνται, τώρα, ως όπλα κατά της Εκκλησίας, απ' όσους δεν δέχονται τις ηθικές αλήθειες που ενσαρκώνει ο πάπας».

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, έκανε γνωστό ότι «ο ποντίφικας είναι διατεθειμένος να συναντήσει τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων από κληρικούς. Η συνάντηση, όμως, θα πρέπει να γίνει σε κλίμα περισυλλογής και προσευχής, όχι υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης».

Συνάντηση 47 ηγετών για τα πυρηνικά

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον η ευρύτερη σύνοδος κορυφής που έχει ποτέ συγκληθεί για την πυρηνική ασφάλεια, με τη συμμετοχή 47 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Η σύνοδος φιλοξενείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα έναν κύκλο από σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη.

Η αρχή είχε γίνει στην Πράγα, πριν από έναν χρόνο, όπου ο κ. Ομπάμα είχε μιλήσει για πρώτη φορά για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασε στο αμερικανικό Κογκρέσο ένα νέο περιοριστικό πλαίσιο για τη χρήση πυρηνικών και στη συνέχεια συνυπέγραψε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμφωνία για την αμοιβαία μείωση των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας.

Θετικά σχόλια

Οι κινήσεις αυτές συγκέντρωσαν τα θετικά σχόλια του διεθνούς Tύπου, αν και εκκρεμούν ακόμη τα πλέον ακανθώδη από τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασπορά Οπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ) γενικότερα και πυρηνικών ειδικότερα. Συγκεκριμένα, βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων της διήμερης συνόδου της Ουάσιγκτον είναι η αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε εγκαταστάσεις και περιοχές όπου υπάρχουν αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου. Τις παραμονές της συνάντησης, άλλωστε, ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι το ενδεχόμενο να πέσει κάποιο πυρηνικό όπλο στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν». Αν και έως χθες δεν είχε αναφερθεί ρητά, οι ανησυχίες στρέφονταν κυρίως στο Πακιστάν, όπου το συνεχιζόμενο αντάρτικο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα εγείρει φόβους για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Εξίσου σημαντική θέση στις συνομιλίες κατέχει και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζουν για την άμεση επιβολή νέου -τέταρτου κατά σειρά- γύρου κυρώσεων στην Τεχεράνη, για την άρνησή της να αναστείλει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ωστόσο, δύο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα και η Ρωσία, εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς το εύρος των κυρώσεων που προτείνει η Ουάσιγκτον. Πάντως, ο Ιρανός εκπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη απορρίπτει εκ προοιμίου ό,τι και να αποφασιστεί στη σύνοδο της Ουάσιγκτον, καθώς δεν κλήθηκε να παραστεί στις συζητήσεις.

Ασφυκτικές πιέσεις στον πρωθυπουργό

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ταϊλάνδη με την Εκλογική Επιτροπή της να ζητεί τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος ύστερα από αποκαλύψεις ότι πολιτικοί του κόμματος καταχράστηκαν δωρεές για τις εκλογές. Από την πλευρά του ο αρχηγός του στρατού κάλεσε για τη διάλυση του Κοινοβουλίου αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση προς τον πρωθυπουργό Αμπχισίτ Βετζατζίβα, που άσκησαν οι μαζικές αιματηρές διαδηλώσεις. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αρνείται να διαλύσει το Κοινοβούλιο και επιμένει πως στρατός και κυβερνητικός συνασπισμός παραμένουν ενωμένοι. Οσον αφορά την πρόταση της Εκλογικής Επιτροπής, το Συνταγματικό Δικαστήριο με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι θα αποφασίσει κατά πόσο το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να διαλυθεί.

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων

Ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων – την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ

Εάν προστεθούν και επιπλέον 360 εκατ. ευρώ που έλαβε από μη ανταγωνιστικές προσφορές, το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ανέρχεται σε 1,56 δισ. ευρώ.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε με την χώρα όμως να καταβάλει υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 6,5 από 3,05 στην προηγούμενη έκδοση.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 4,85% από 2,20% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3.925 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,54 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 180 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, στις 12μ.μ.

Όσον αφορά στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,55% από 1,38% τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4.602 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 7,67 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη
ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 180 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, στις 12μ.μ.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, το spread μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών Bunds υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με τον κλείσιμο της Δευτέρας στις 356 μονάδες βάσης

Ναυτεμπορική

Δύο μέρες χωρίς ταξί

Αφαντα θα παραμείνουν τα ταξί από τα ξημερώματα της Τετάρτης και για δύο ημέρες, μετά την απόφαση της πανελλήνιας ομοσπονδίας των αυτοκινητιστών να προχωρήσει σε νέα 48ωρη απεργία.

Οι ιδιοκτήτες ταξί εκφράζουν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους, κατηγορώντας το υπουργείο Οικονομικών για προσχηματικό διάλογο. Η ομοσπονδία σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο δεν ασχολήθηκε καθόλου με την πρόταση που κατέθεσε η ίδια για τη φορολόγηση των επαγγελματιών και προσθέτει ότι δημιουργείται ανησυχία στις τάξεις των μελών της, εξαιτίας αντικρουόμενων δηλώσεων περί απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Η ομοσπονδία οργανώνει συγκέντρωση των μελών της για αύριο στο Μεταξουργείο, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία προς τη Βουλή.

Και λεωφορεία

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, εκτός από τα ταξί, η Αθήνα θα μείνει και χωρίς λεωφορεία, λόγω στάσης εργασίας που κήρυξε η ένωση των εργαζομένων προκειμένου να διεκολυνθεί η συμμετοχή των μελών της στην ετήσια γενική συνέλευση. Σύμφωνα με το σωματείο, τα λεωφορεία δεν θα κυκλοφορούν στους δρόμους από τις 11 το πρωί και ώς τις 5 το απόγευμα.

Ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στην Κορινθία

Δύο άγνωστοι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισήλθαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στο Βέλο Κορινθίας, και με την απειλή καλάσνικοφ, αφαίρεσαν από το ταμείο άγνωστο χρηματικό ποσό.

Οι δράστες ακινητοποίησαν τους δύο υπαλλήλους του πρατηρίου και διέφυγαν πεζοί.

Η αστυνομικής διεύθυνσης Κορινθίας διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Άγνωστοι μαχαίρωσαν 24χρονη στη Θεσσαλονίκη

Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται ο θάνατος 24χρονης κοπέλας, χρήστη ναρκωτικών ουσιών, που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, τα ξημερώματα, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

"Έφερε 3-4 μαχαιριές στον τράχηλο. Η θανατηφόρα μαχαιριά της έκοψε την καρωτίδα. Ο θάνατος της δεν ήταν ακαριαίος και προσδιορίζεται ότι επήλθε γύρω στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας" επισήμανε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης , ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή.

Την κοπέλα βρήκε νεκρή ο πατέρας της , στις 3.30 τα ξημερώματα και ενημέρωσε την αστυνομία , στις 7.30 το πρωί. Η 24χρονη ήταν σεσημασμένη και είχε φυλακιστεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Παγκάλου - ΚΚΕ

Συνεχίστηκε, στην αίθουσα του κοινοβουλίου, η «βεντέτα» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου, με το ΚΚΕ. Αφορμή έδωσε η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρο χρήματος, μέσω της διάταξης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "βαρύτατη ύβρη" την κατηγορία, την οποία και επέστρεψε. Όπως είπε, το ΚΚΕ "είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αδιαφανείς οικονομικούς πόρους" και δεν ζητά προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για "ωμό αντικομμουνισμό".

Θα καλέσουν υπουργούς για την Ζίμενς


Η εξεταστική της Βουλής για τη Ζίμενς και προσανατολίζεται και στην επιτάχυνση πρόσκλησης και ακρόασης πολιτικών προσώπων. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, εισηγήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε η επιτροπή να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 17 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να εξεταστούν πολιτικοί που έχουν ήδη ζητήσει με προσωπικά τους έγγραφα αιτήματα να καταθέσουν: ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι πρώην, επίσης, υπουργοί Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Χρήστος Βερελής.

Στην επιτροπή κατατέθηκε και αίτημα να εξεταστούν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί υπεύθυνοι για τον ΟΤΕ και τις Μεταφορές, αλλά και οι υπουργοί Δημοσίας Τάξης και Άμυνας που χειρίστηκαν την υπόθεση C4 I.

Τη Δευτέρα κατέθεσαν στην επιτροπή οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου, της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, και του Λιμενικού, αντιναύαρχος Θανάσης Μπούσιος.

Οι τρεις αρχηγοί κατέθεσαν σχετικά με την παραλαβή και τη λειτουργικότητα του C4 Ι, και σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσαν προβλήματα λειτουργικότητας του συστήματος.

Εγκαταλείπει το κόμμα του ο Μ. Λεπέν

«Δεν θα είμαι πλέον επικεφαλής του πολιτικού κόμματος που ίδρυσα». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας στη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης στο Παρίσι ο 81χρονος Ζαν Μαρί Λεπέν.

Ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου αποκάλυψε ότι θα εγκαταλείψει την προεδρία τον Ιανουάριο του 2011 και δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012.

Ως φαβορί για την διαδοχή του Λεπέν στην ηγεσία της γαλλικής ακροδεξιάς φέρονται οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος: η 41 ετών κόρη του Μαρίν Λεπέν αλλά και ο 60χρονος Μπρούνο Γκολνιτς.

Συνάντηση Καρατζαφέρη – Έβερτ την Τετάρτη

Με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ θα συναντηθεί την Τετάρτη 14 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Πικέρμι , ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Η συνάντηση είχε ορισθεί αρχικά για την Τρίτη 13 Απριλίου και εντάσσεται στον κύκλο των συναντήσεων του Γ. Καρατζαφέρη για την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά η συνάντηση εκκρεμεί ακόμη. Εκκρεμότητα που σχετίζεται προφανώς με τα κατά καιρούς απαξιωτικά σχόλια σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού από τον Γ. Καρατζαφέρη.

Σχόλια τα οποία πολιτικοί παρατηρητές τα αποδίδουν στην διαγραφή του από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή όταν ήταν αρχηγός της ΝΔ, αλλά και των δηλώσεών του ότι δεν επρόκειτο ποτέ να συνεργασθεί με τα άκρα ως πρωθυπουργός.

Κτηνωδία να γελάνε με το παιδί που σκάλιζε τη βόμβα

Φρίκη προκαλούν οι διάλογοι που διέρρευσαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αποκάλυψε το ΣΤΑΡ, αφού μεταξύ άλλων φαίνεται να γίνεται λόγος και για τη δολοφονική βόμβα που έσκασε στα χέρια του 15χρονου Αφγανού στα Πατήσια.

«…Τους βλέπαμε να την σκαλίζουν και δεν ξέραμε τι να κάνουμε.» , έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνομιλία ενός από τους κατηγορουμένους με κάποιον φίλο του στις φυλακές.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν σχολαστικά τις συνομιλίες των υπόπτων, μετά την αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη, και προσπαθούσαν να αναλύσουν τον συνωμοτικό κώδικα που χρησιμοποιούσαν.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από αστυνομικές πηγές κάποιοι μιλούσαν συγκαλυμμένα για μεταφορά όπλων, για συναντήσεις, αλλά και για μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σε κάποια από αυτές τις συνομιλίες γίνεται λόγος, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με στόχο αστυνομικούς στην οδό Πανόρμου, λίγα μέτρα από τη ΓΑΔΑ.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε και έναν άλλο άσσο στο μανίκι της, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΤΑΡ πριν από 15 μέρες είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν σε ένα από τα κλεμμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι έναν πομπό κίνησης για το συνεχή εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί είχαν σφίξει τον κλοιό τόσο πολύ, που κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν έναν από τους υπόπτους, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, να πυροβολεί «κατά ριπάς» με Καλάσνικοφ στους πρόποδες του Υμηττού, στο Κορωπί. Το συγκεκριμένο άτομο έκανε σκοποβολή μαζί με άλλους τρεις, που μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί.

Οι αρχές εκτιμούν ότι αυτή η ενέργεια ήταν το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης για επίθεση εναντίον των αστυνομικών στην Πανόρμου και αυτό οδήγησε στο να επισπευστεί η σύλληψή τους.

Γάτα επιτέθηκε σε ταχυδρόμους στο Λιντς

To Royal Mail σταμάτησε την παράδοση γραμμάτων σε ένα σπίτι στο Λιντς, όταν μία ηλικιωμένη γάτα επιτέθηκε σε ταχυδρόμους.

Ο Τίγρης λέγεται ότι έγδαρε τους εργαζομένους και τους κυνήγησε ως το σπίτι του στο High Street Bank, πριν από δύο εβδομάδες.

Η ιδιοκτήτρια Τρέισι Μπρέισο, που τώρα λαμβάνει η ίδια το ταχυδρομείο της από το πιο κοντινό γραφείο, δήλωσε ότι όλο αυτό ήταν «κάπως ανόητο».

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για μία 19χρονη γερασμένη γάτα εδώ που της αρέσει η ανεμελιά έξω στον ήλιο.»

Η κ. Μπρέισο, 43 ετών, είπε το ασπρόμαυρο γατάκι κοιμάται 20 ώρες την ημέρα, αλλά ήταν πάντα έτοιμο να χιμήξει σε ανυποψίαστους.

Ληστεία με… σημείωμα σε Τράπεζα στο Μεσολόγγι

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, στην Εθνική Τράπεζα στο Μεσολόγγι, ένας άγνωστος προσποιούμενος τον πελάτη της τράπεζας έδειξε στην ταμία σημείωμα που έγραφε: «Ληστεία. Μην κάνεις οποιαδήποτε κίνηση. Δώσε όσα χρήματα έχεις γιατί θα πυροβολήσω». Ο άνδρας δεν είχε μαζί του όπλο αλλά η ταμίας της Τράπεζας πανικόβλητη, του έδωσε το ποσό των 2.000 ευρώ που βρίσκονταν στο ταμείο της. Ο άγνωστος πήρε τα χρήματα και αναχώρησε με τα πόδια σαν κύριος. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεαρό άνδρα που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση

Πάτρα: Απεβλήθη από το σχολείο επειδή έγραφε σχόλια για τον συμμαθητή του

Σάλος σε Γυμνάσιο της Πάτρας από την δράση ενός 14χρονου μαθητή στο internet. Ο μαθητής έγραφε υβριστικά μηνύματα εναντίον ενός συμμαθητή του, στο facebook. H μητέρα του μαθητή που εξυβριζόταν ηλεκτρονικά, είναι δικηγόρος. Διαμαρτυρήθηκε έντονα στο σχολείο και απείλησε ακόμη και με μηνύσεις αν δεν σταματούσε ο συμμαθητής τις ύβρεις.

Η διεύθυνση του σχολείου όμως, προχώρησε ακόμη παραπέρα, και απέβαλε τον μαθητή. Η σχολική κοινότητα είναι ανάστατη αποό το γεγονός και αναμένονται αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες.

Thebest.gr