Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ....

Αρκετός κόσμος γνωρίζει ότι απο καιρό δίνω έναν, μάλλον, άνισο αγώνα για το ασφαλιστικό και κυρίως για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία... Έτσι, αρκετός κόσμος με προσεγγίζει στις δυσκολίες τους με το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ κ.α., μήπως και μπορέσω να βοηθήσω.
Η ιστορία αυτή, λοιπόν, είναι πέρα για πέρα αληθινή και διαδραματίζεται στον ακριτικό μας Έβρο..
Βρίσκομαι, λοιπόν, στις Φέρρες του Έβρου όπου με φιλοξενεί ένας συγγενείς μου παπάς, ο ψάλτης του οποίου είχε κάνα εξάμηνο πενθήσει τον πατέρα του. Σε μιά επίσκεψή του σε εμάς άρχισε να μου λέει για τα τοπικά ΕΛΤΑ και τον ΟΓΑ όπου είχε η δύσμοιρη μάνα του, γυναίκα ογδόντα χρονώ, να λαμβάνει ένα ποσό, πέραν των εξόδων κηδείας του πατέρα του, για τα υπόλοιπα συντάξεως και αδείας, γύρω στα επτακόσια και κάτι ευρώ. Το πήγαινέλα στα ΕΛΤΑ Φερρών διαρκούσε για τον ψάλτη επτά περίπου μήνες και πάντα ελάμβανε την ίδια απάντηση απο τον Διευθυντή του τοπικού ΕΛΤΑ: "..δεν τα δικαιούσθε!!".
Ο άνθρωπος αγαναχτησμένος μου ιστορεί τα πάντα και με βλέμμα παρακλητικό ζητούσε τη βοήθειά μου, κατόπιν προτροπής και του συγγενή μου. Έτσι κι έγινε. Του ζήτησα τα στοιχεία, αριθμούς μητρώου και τα σχετικά και τη Δευτέρα τηλεφώνησα στα κεντρικά του ΟΓΑ. Οι κοπέλες, προφανώς με stage εκεί, οφείλω να ομολογήσω ότι ήσαν εξυπηρετικότατες. Αμέσως μου είπε ότι έχει σταλεί στο όνομα της γιαγιάς το τάδε ποσό για τα υπόλοιπα, (συντάξεις και επιδομα αδείας), τέσσερεις ημέρες πρίν με αριθμό στελέχους επιταγής 1881 και θα βρίσκεται στα ΕΛΤΑ Φερρών δέκα ημέρες. "..Να πάμε, λοιπόν, να την εισπράξουμε..!".
Πράγματι, την επομένη, κατόπιν συννενοήσεως με τον ψάλτη πήγαμε στα ΕΛΤΑ Φερρών.
- Ποιός είναι ο διευθυντής, φώναξα εγώ με τη δύναμη της εξουσίας Εισαγγελέα που μου παρείχαν οι πληροφορίες που γνώριζα για την υπόθεση και το δίκαιο, (νομικό δικαίωμα), του δικαιούχου.
Ο διευθυντής έντρομος μου απήντησε "..Εγώ..", κάπως λιγομένα.
-Κύριε διευθυντά, άρχισα, πήρα σε συνεργάτες του Διοικητή του ΟΓΑ τηλέφωνο για την υπόθεση της κά Τάδε και τούτη τη στιγμή πρέπει να υπάρχει το στέλεχος 1881 της επιταγής προς είσπραξη. Σας παρακαλώ δώστε τα χρήματα στον διακιούχο...
Ο διευθυντής άλλαξε σαράντα χρώματα, (πολύχρωμο άνθρωπο πρώτη μου φορά είδα). Άρχισε να μου λέει ότι έχουνε εντολή από τα κεντρικά του ΕΛΤΑ να μη πληρώνουν τις επιταγές αυτές του ΟΓΑ στους διακαιούχους και άλλα τέτοια παλαβά σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.. Στην ερώτηση δε του ψάλτη, επί τη παρουσία μου, γιατί τόσο καιρό του έλεγε ότι ΔΕΝ τα δικαιούται απάντησε ακριβώς το αντίστροφο..:
- όχι, καλέ μου κύριε, τα δικαιούσθε..(ιδρώτας..), ποιός είπε ότι δεν τα δικαιούσθε ;.
Με τα λίγα ή τα πολλά η καημένη η μάνα του ψάλτη εισέπραξε την επομένη στο σπίτι της την επιταγή 1881 του ΟΓΑ για τα υπόλοιπα του θανόντος αντρός της κατόπιν παρεμβάσεως.. Χίλια ευχαριστώ μου είπαν ο ψάλτης και η γιαγιά για μια υπόθεση που τελικά δεν έκαμα τίποτα.
Αυτό που με βασανίζει, όμως, ακόμα δεν μου έχει φύγει..
Πραγματικά είχαν εντολή από την Διοίκηση των ΕΛΤΑ τα Ταχυδρομεία Φερρών να μην πληρώνουν τα υπόλοιπα των νεκρών στους δικαιούχους συγγενείς τους ; Δε νομίζω...
Μήπως, επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, (τα υπόλοιπα εκδίδονται μετά εώς και τρείς μήνες από την είσπραξη των εξόδων κηδείας), οι υπάλληλοι του τοπικού ΕΛΤΑ "προετοιμάζαν" - δεν τα δικαιούσε- το έδαφος για κάποιο λόγο ;
Τελικά, οι επιταγές των υπολοίπων αυτών, (συντάξιμα και επιδόματα), έχουν εισπραχθεί από "κάποιους" χωρίς τα λεφτά να πάνε στους δικαιούχους ;
Σήμερα, με ξαναπήρε ο ψάλτης για την ίδια ακριβώς υπόθεση ενός φίλου του οποίου ο πατέρας έχει αποθάνει πλέον του ενάμιση έτους. Ακόμα περιμένει τα υπόλοιπα. Εγώ θα την βρώ την άκρια κι ας μην έχω όφελος.. Η ηδονή του έντρομου βλέμματος του διευθυντή και του κάθε διευθυντή είναι η καλύτερη ηθική ικανοποίηση και αποζημίωση για μένα. Μετά, όμως, και από αυτό το δεύτερο κρούσμα, λόγω και του περίεργου μυαλού μου, νομίζω πιά ότι "κάποιοι" εκεί πάνω ΄"τρώνε" τα λεφτά των νεκρών... Κι αν αναλογισθώ ότι στην περιοχή ζούνε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ εκ των οποίων, δυστυχώς, πολλοί αποδημούν εις Κύριον κάθε μήνα, δεν θέλω να σκεφτώ το ποσό που "κάποιοι" ίσως καρπώνονται από πεθαμένους ανθρώπους..
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΓΑ...; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ...; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΤΣΑΡΤ...; ΠΟΥ ΕΙΝ' Ο ΠΟΥΤΣΙΝΙ...;