Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Κρίσιμες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ θα εξετάσει η πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που συγκαλείται στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και υπουργοί οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη και ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν.

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ.

Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου....

Μειώθηκε κατά 41,5% το δημόσιο έλλειμμα

Περιορίστηκε κατά 41,5% το δημόσιο έλλειμμα για το πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος - Απρίλιος) σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η αύξηση των εσόδων είναι μικρότερη του στόχου ενώ η μείωση των δαπανών είναι μεγαλύτερη του στόχου που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ)...

Eκλεβαν υλικά του ΟΣΕ

Αλεξανδρούπολη

Σε μία ακόμη σύλληψη προχώρησαν οι αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης, μετά από καταγγελία αρμόδιου υπαλλήλου του ΟΣΕ, ότι σε επιχείρηση που διατηρεί 49χρόνος στην Εθνική Οδό. Αμφιτρίτης – Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν κλεμμένα υλικά του Ο.Σ.Ε..

Άμέσα, με την συνδρομή υπαλλήλων του Ο.Σ.Ε., μετέβησαν στο κατάστημα του ανωτέρω και κατόπιν ελέγχου, ανευρέθηκε και κατασχέθηκε κλαπέν σιδηροδρομικό υλικό το οποίο, κατά δήλωση του, είχε αγοράσει έναντι του ποσού των χιλίων διακοσίων εξήντα (1260) ευρώ από 40χρόνο, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης και αναζητείται.





Εξπρές του μεσονυχτίου στις ελληνικές φυλακές

Άθλιες συνθήκες σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές και χώρους κράτησης λαθρομεταναστών της χώρας μας, αλλά και περιπτώσεις αστυνομικής βίας, διαπιστώνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα καταστήματα κράτησης έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε φυσικό φως, ανεπαρκή εξαερισμό, ελλιπή καθαριότητα ειδικά στους χώρους υγιεινής, έλλειψη ειδών υγιεινής, έλλειψη κρεβατιών και κουβερτών, ενώ είτε δεν έχουν προαύλιο χώρο είτε δεν επιτρέπουν τη χρήση του.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζει ότι είναι άμεση η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στα αστυνομικά κρατητήρια και σε χώρους κράτησης αλλοδαπών, όπου οι συνθήκες κράτησης παραμένουν ζοφερές και ο υπερπληθυσμός αποτελεί τον κανόνα, επιδεινώνοντας την ήδη κακή υποδομή και τις συνθήκες υγιεινής.

Εσβησε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο πεντάχρονος από την Ξάνθη

Ακόμη ένας θάνατος μικρού παιδιού, ύστερα από έναν Γολγοθά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο...

Το προηγούμενο τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα πριν από δύο μήνες, με το βρέφος από την Κοζάνη που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη φορά ήταν ένα παιδί 5 ετών από τα Κιμμέρια της Ξάνθης, που ξεψύχησε στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Οι γιατροί έκριναν ότι το παιδί έπρεπε να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόλαβε, όμως, ούτε να μπει στο ασθενοφόρο. Οι συγγενείς του παιδιού ξέσπασαν στους γιατρούς του Νοσοκομείου Καβάλας, τους οποίους και χτύπησαν άγρια.

Το παιδί καταπλακώθηκε από μια συρόμενη μεταλλική καγκελόπορτα, μήκους 5 μ. περίπου και ύψους 2 μ., με αποτέλεσμα να χτυπήσει πολύ άσχημα στο κεφάλι και στο στήθος. Οι συγγενείς του το μετέφεραν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου όμως δεν υπάρχει νευροχειρουργική κλινική. Οι πιο κοντινές νευροχειρουργικές κλινικές, στον Νομό Ξάνθης είναι είτε στο Νοσοκομείο της Καβάλας, είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Στην Ακρόπολη ο Κάρολος Παπούλιας

Την Ακρόπολη θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την ολοκλήρωση των μεγάλων προγραμμάτων αποκατάστασης στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια.

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα υποδεχθεί ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τα έργα που θα παρουσιασθούν κατά την επίσκεψή του είναι τα ακόλουθα:

Η αποκατάσταση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα:

Νεκρή από πυρκαγιά στην Κέρκυρα

Νεκρή βρέθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία στην Κέρκυρα, στο δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Μάρκου του Δήμου Φαιάκων, μια γυναίκα 74 ετών. Η πυροσβεστική είχε δεχθεί κλήση στις 6:40 σήμερα το πρωί για πυρκαγιά σε ισόγειο διαμέρισμα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο υπνοδωμάτιο της 74χρονης από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και η πυροσβεστική υπηρεσία διενεργεί προανάκριση για τη διαλεύκανση του συμβάντος, ενώ έχει κληθεί και ιατροδικαστής για να εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου της γυναίκας.

Η ΠΑΣΠ βγήκε ωφελημένη επειδή «χαστούκισε» τα μέτρα

Με πολλαπλές ερμηνείες και αρκετούς αποδέκτες ήταν το μήνυμα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν με φόντο το εκρηκτικό κοινωνικο-πολιτικό σκηνικό.

Με οφέλη η ΠΑΣΠ που διαφοροποιήθηκε από τη σκληρή κυβερνητική πολιτική, οφέλη και για τα αριστερά σχήματα πλην της ΠΚΣ, με μείωση των δυνάμεών της η αποδιοργανωμένη ΔΑΠ, που φαίνεται ότι πλήρωσε την εσωστρέφεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στους ενισχυμένους όμως... και η αποχή. Αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι για να δείξει και τη γενική απαξίωση στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα...

Γ. Παπανδρέου: «Κατανοητές οι αντιδράσεις του κόσμου»

Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στα οικονομικά μέτρα και στην προσπάθεια να διασωθεί η οικονομία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός από το Λίβανο, όπου μίλησε στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αντιδράσεις του κόσμου είναι κατανοητές, αλλά χαρακτήρισε αναγκαία τα μέτρα.

«Είμαστε μια δημοκρατική και ανοιχτή χώρα, όπου ο λαός ελεύθερα, και δικαιολογημένα κατά την άποψή μου, διαμαρτύρεται για την οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι επώδυνο. Το κατανοώ και ο ίδιος. Ξέρουμε ωστόσο ότι πρέπει να προχωρήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σωθεί η χώρα».

Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τα συνθήματα «Κλέφτες» που ακούστηκαν έξω από τη Βουλή, τα οποία ερμηνεύονται ως έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

«Εκλεχθήκαμε ως νέα κυβέρνηση για να αλλάξουμε» ξεκίνησε να πει ο πρωθυπουργός, αλλά τον διέκοψε ο δημοσιογράφος λέγοντας «νέα κυβέρνηση αλλά παλιό κόμμα» και τότε ο κ. Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας «νέα κυβέρνηση και κόμμα που έχει ανανεωθεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόθεσή του για τομές και ανέφερε ότι ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα προβλήματα του «πελατειακού πολιτικού συστήματος» και της αδιαφάνειας, ενώ τόνισε «είναι αποφασισμένος για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας».