Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η ΠΑΣΠ βγήκε ωφελημένη επειδή «χαστούκισε» τα μέτρα

Με πολλαπλές ερμηνείες και αρκετούς αποδέκτες ήταν το μήνυμα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν με φόντο το εκρηκτικό κοινωνικο-πολιτικό σκηνικό.

Με οφέλη η ΠΑΣΠ που διαφοροποιήθηκε από τη σκληρή κυβερνητική πολιτική, οφέλη και για τα αριστερά σχήματα πλην της ΠΚΣ, με μείωση των δυνάμεών της η αποδιοργανωμένη ΔΑΠ, που φαίνεται ότι πλήρωσε την εσωστρέφεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στους ενισχυμένους όμως... και η αποχή. Αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι για να δείξει και τη γενική απαξίωση στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα...

Παρά το γεγονός ότι, όπως κάθε χρόνο, δεν κατέστη δυνατό να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα, τα βασικά δεδομένα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι περίπου τα ίδια σε όλες τις παραταξιακές καταμετρήσεις. Ανοδος για την ΠΑΣΠ, πτώση για τη ΔΑΠ, η οποία ωστόσο παραμένει πρώτη δύναμη στα Ανώτατα Ιδρύματα, ενίσχυση δυνάμεων και για τα αριστερά σχήματα, ήτοι ΕΑΑΚ και ΑΡ.ΕΝ. (ΣΥΡΙΖΑ), διατήρηση με κατά τι μείωση για την ΠΚΣ που αντιμετώπισε αρκετά εσωτερικά προβλήματα. Κατά τ' άλλα, δεν ήταν αμελητέα η επίδραση της επιλογής της ημερομηνίας των εκλογών στη συμμετοχή. Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των παρατάξεων για την απροθυμία των φοιτητών (ειδικά όσων δεν είναι οργανωμένοι) να αφήσουν το διάβασμα εν όψει εξεταστικής και να γυρίσουν πίσω στις σχολές. Για πρώτη φορά διεξήχθησαν φοιτητικές εκλογές τόσο αργά. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ξεκινούν οι εξετάσεις. Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανακουφίστηκαν βλέποντας πως η αποχή δεν έφτασε στα ύψη που ανέμεναν και επισήμαιναν τον παράγοντα της ζέουσας επικαιρότητας.

«Για 25η συνεχή χρονιά οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας ανέδειξαν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος τονίζοντας πως «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία που τα πάντα αμφισβητούνται, οι νέοι εμπιστεύτηκαν την πολιτική πρόταση της παράταξής μας και το έδειξαν ξεκάθαρα».

«Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές συμμετείχαν στις φετινές φοιτητικές εκλογές σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό κλίμα από αυτό των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Η επιλογή τους έστειλε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες», τόνισε ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για να αναφερθεί στο «μήνυμα επιβράβευσης και ενίσχυσης των δυνάμεων της ΠΑΣΠ» αλλά και της «καταδίκης, μέσω της πτώσης των ποσοστών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της Νέας Δημοκρατίας, τόσο του πρόσφατου παρελθόντος όσο και της αδιέξοδης πρότασής της για το παρόν και το μέλλον του τόπου». Τρίτο μήνυμα, σύμφωνα με τον Κώστα Πανταζή, «προς την παραδοσιακή Αριστερά ότι οι αδιέξοδες προτάσεις και μέθοδοι δεν εμπνέουν τη νέα γενιά, δεν εμπνέουν τους φοιτητές». Από την άλλη, όμως, δεν αμέλησε να επισημάνει και το μήνυμα της αποχής χιλιάδων φοιτητών, η στάση των οποίων, όπως τόνισε, «για εμάς είναι μια στάση αμφισβήτησης, μια στάση που έχει αξία».

Στη Θεσσαλονίκη

Νικήτρια η... αποχή στις φοιτητικές εκλογές των τριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, όπου η προσέλευση στις κάλπες ήταν μειωμένη κατά περίπου 5% σε σχέση με πέρυσι. Σταθερά πρώτη παρέμεινε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά με απώλειες σε κάποιες σχολές, και δεύτερη δύναμη η ΠΑΣΠ, με αυξητική τάση που εκτιμάται σε μισή ποσοστιαία μονάδα.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου