Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Προτροπή Κούβας σε ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο

Η κυβέρνηση της Κούβας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στο νησί «έστω για ένα χρόνο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην Αβάνα Ρικάρντο Αλαρκόν.

«Αν η Χίλαρι Κλίντον πιστεύει πράγματι ότι το εμπάργκο ωφελεί την κουβανική κυβέρνηση, η λύση είναι απλή, ας προχωρήσουν στην άρση του έστω για ένα χρόνο», τόνισε ο Αλαρκόν στον Τύπο, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στις 9 Απριλίου στις ανατολικές ΗΠΑ η Κλίντον δήλωσε ότι πιστεύει «πως οι Κάστρο δεν θέλουν να δοθεί ένα τέλος στο εμπάργκο και δεν επιθυμούν να δουν εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ». Σε περίπτωση που τερματιζόταν το εμπάργκο, οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο που κυβερνούν την Κούβα από το 1959, «θα έχαναν όλες τις δικαιολογίες τους για όλα όσα δεν έγιναν στην Κούβα τα τελευταία 50 χρόνια», πρόσθεσε η Κλίντον.

Η δήλωση του προέδρου της κουβανικής βουλής είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις αυτές. Η Κούβα και οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961 και οι Αμερικανοί επιβάλλουν τα τελευταία 48 χρόνια οικονομικό εμπάργκο στο νησί, για την άρση του οποίου θέτουν ως προϋπόθεση τη βελτίωση της «κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων».

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξήθηκε η περιουσία των Βρετανών πλουσίων

Η περιουσία των πιο πλούσιων αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο.

Η περιουσία των πιο πλούσιων κατοίκων της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μία ετήσια κατάταξη που δημοσιεύεται στους κυριακάτικους «Τάιμς».

Ο Ινδός Λακσμί Μιτάλ, διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal, κατατάσσεται για έκτη χρονιά στη σειρά επικεφαλής του τοπ 1.000, με 22,45 δισεκατομμύρια λίρες (25,8 δισ. ευρώ), έναντι 10,8 δισ. λιρών το περασμένο έτος, αλλά 27,7 δισ. το 2007.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πάντα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, με περιουσία 7,4 δισ. λιρών, αυξημένη κατά 400 εκατομμύρια σε σχέση με το 2008.

Ο πρώτος Βρετανός, ο δούκας του Γουεστμίνστερ, διατηρεί την τρίτη θέση, με 6,750 δισ. λίρες.

Οι 1.000 πιο πλούσιοι άνθρωποι που ζουν στη Βρετανία είχαν συσσωρεύσει στο τέλος του 2009 335,5 δισ. λίρες ή 77 δισ. περισσότερα απ' ό,τι στα τέλη του 2008.

Στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, δέκα άνθρωποι εντάχθηκαν στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων πού έχουν φθάσει πλέον τους 53 στη Βρετανία.

Έρευνα: Μέχρι τα 100 πρέπει να δουλεύουν οι Αυστραλοί

Για να ανταπεξέλθει η χώρα στο υψηλό κόστος που έρχεται με την γήρανση του πληθυσμού της.

Από τη μια η κρίση, και από την άλλη η καλή κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων θα έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί να εργάζονται μέχρι τα εκατό τους χρόνια στο μέλλον.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, που εξέτασε δημογραφικά στοιχεία του εργατικού δυναμικού της Αυστραλίας.

Ο δρ. Τζον Μπίαρντ, διευθυντής του Τμήματος Γήρανσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organisation), ανέφερε ότι αν η Αυστραλία θέλει να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος που έρχεται με την γήρανση του πληθυσμού της, πρέπει να αποδεχθεί στο εργατικό της δυναμικό υπερήλικες, των 80 και 90 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εκατό ετών!

Ο δρ. Μπίαρντ, που βρίσκεται στη Μελβούρνη για να συμμετάσχει σε ανάλογο συνέδριο την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι η εποχή που το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού θα φτάσει στο απόγειό του, δεν έχει έρθει ακόμα και ότι οποιεσδήποτε επενδύσεις στον τομέα της υγείας ή συνταξιοδότησης των υπερηλίκων, δεν θα σταθούν ικανές να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος, που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού.

Πλοίο της Ν. Κορέας βυθίστηκε από τορπίλη

Μια τορπίλη το πιθανότερο αίτιο της βύθισης του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι μια τορπίλη «περιλαμβάνεται μεταξύ των πιθανότερων αιτίων» της βύθισης του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Βόρεια Κορέα στα τέλη Μαρτίου.

«Το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από τορπίλη θεωρείται ως μια από τις πιθανότερες αιτίες, αλλά εξετάζονται και άλλες πιθανότητες», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε-Γιούνγκ.

Το Cheonan, μια κορβέτα 1.200 τόνων, βυθίστηκε στις 26 Μαρτίου έπειτα μυστηριώδη έκρηξη, η οποία το έκοψε στα δύο, ανοικτά του νησιού Μπάενγκνιεόνγκ, κοντά στα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Προσβλητικό έγγραφο για τον Παπά διέρρευσε από τη Βρετανία

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε συγγνώμη για εσωτερικό έγγραφο με «ιδιαίτερες» προτάσεις για την διαμόρφωση του προγράμματος της επίσημης επίσκεψης του Πάπα στη Βρετανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε συγγνώμη για το εσωτερικό σημείωμα που διέρρευσε στον Τύπο και περιείχε προτάσεις για τη διαμόρφωση του προγράμματος της επίσημης επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου στη Βρετανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στις προτάσεις περιλαμβάνονταν τα εγκαίνια από τον Πάπα κλινικής αμβλώσεων, η κυκλοφορία προφυλακτικών με τη παπική φίρμα και η τέλεση από τον Πάπα γάμου ομοφυλοφίλων.

Το έγγραφο, το οποίο γελοιοποιεί τις θέσεις της καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη, διέρρευσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η οποία διευκρινίζει ότι προέρχεται από σύσκεψη υπαλλήλων με θέμα τη διατύπωση ιδεών για τη διαμόρφωση του προγράμματος του Πάπα.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Βατικανό εξέφρασε τη λύπη της βρετανικής κυβέρνησης σε υψηλούς αξιωματούχους του Βατικανού.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ανόητο έγγραφο, το οποίο δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την πολιτική ή τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης και του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Πολλές από τις ιδέες που διατυπώνονται στο έγγραφο είναι επιπόλαιες, αφελείς και ασεβείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σημείωμα, το οποίο συντάχθηκε από έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο περιλαμβανόταν σε μνημόνιο με τίτλο «Η ιδεώδης επίσκεψη θα περιλάμβανε...» και κυκλοφόρησε μεταξύ υπαλλήλων της Ντάουνινγκ Στριτ και του υπουργείου Εξωτερικών.

Το μνημόνιο έφερε στο εξώφυλλό του σημείωμα με την επισήμανση ότι ορισμένες από τις ιδέες είναι «παρατραβηγμένες».

Σε μία αναφορά στα σεξουαλικά σκάνδαλα σε μεγάλο αριθμό χωρών στα οποία εμπλέκονται καθολικοί ιερείς, διατυπωνόταν η ιδέα των εγκαινίων από τον Πάπα Βενέδικτο τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλες ιδέες ήταν να κληθεί ο Πάπας να κάνει τούμπες με παιδιά για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και να συμμετάσχει σε ένα τραγουδιστικό ντουέτο με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Τραυματίστηκαν επιβάτες από αναταράξεις σε μπόινγκ

Βουτιά 4.600 μέτρων σε διάστημα μερικών λεπτών έκανε μπόινγκ εξαιτίας αναταράξεων πάνω από την Ινδία.

Ενα Μπόινγκ της εταιρίας Emirates, εξαιτίας ισχυρών αναταράξεων στη διάρκεια του ταξιδιού του ταξιδιού του σήμερα από το Ντουμπάι στην Ινδία, έχασε απότομα ύψος ενώ πετούσε στα 4.600 μέτρα σε διάστημα μερικών λεπτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 επιβάτες, δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρίας.

Το Μπόινγκ 777 με 361 επιβάτες προσγειώθηκε τελικά χωρίς προβλήματα στον προορισμό του, την πόλη Κοσίν της νότιας Ινδίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια των ισχυρών αναταράξεων, ορισμένοι επιβάτες υπέστησαν μώλωπες και άλλα, όχι σοβαρά, τραύματα.

«Ορισμένοι επιβάτες που δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας εκτινάχθηκαν από τα καθίσματά τους, αλλά ο πιλότος έθεσε στη συνέχεια υπό έλεγχο το αεροσκάφος», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου, η Emirates Airlines εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το αεροσκάφος, που μετέφερε 350 επιβάτες και 14μελές πλήρωμα πετούσε στα 3.500 πόδια όταν εξαιτίας αναταράξεων και λίγο πριν από τη διαδικασία προσγείωσης έχασε 200 πόδια ύψος.

Εκτόξευση πυραύλων στη διάρκεια ιρανικών γυμνασίων

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν εκτόξευσαν σήμερα πέντε πυραύλους στη διάρκεια γυμνασίων στον Κόλπο, τα οποία Ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε απάντηση στις «πυρηνικές απειλές» των ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι-εδάφους-θαλάσσης και θαλάσσης-θαλάσσης εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα εναντίον των στόχων τους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο ένας από τους πυραύλους είχε βεληνεκές 300 χλμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars και πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκε δοκιμή δυο ακόμα πυραύλων, του Νουρ (Φως) και του Νασρ (Νίκη).

Τα χερσαία, αεροπορικά και ναυτικά αυτά γυμνάσια σκοπό έχουν να δοκιμάσουν την ικανότητα των Φρουρών της Επανάστασης «να εγγυηθούν την ασφάλεια στον Κόλπο, στα στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν», δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, υπαρχηγός της επίλεκτης αυτής δύναμης.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aπόπειρα ανθρωποκτονίας στα Χανιά

Οι οικονομικές διαφορές που είχαν δύο συνέταιροι στα Χανιά, οι οποίοι συνδέονται και με συγγενική σχέση, ήταν η αιτία «να μιλήσουν» τα όπλα.

Το περιστατικό συνέβη χθες, Σάββατο, το βράδυ μέσα σε σιδηρουργείο στο δημοτικό διαμέρισμα Επισκοπής του δήμου Κολυμβαρίου. Εκεί, ο ένας εκ των δύο, 69 ετών, και με κινητικά προβλήματα, πυροβόλησε τον έτερο συνέταιρο 52 ετών με περίστροφο 9mm, που έφερε μαζί του και στη συνέχεια έφυγε από το κατάστημα.

Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε λίγο μετά στο νοσοκομείο Χανίων όπου οι γιατροί διαπίστωσαν πώς φέρει τραύμα στον ώμο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα αστυνομικοί, συνέλαβαν το δράστη στην κατοχή του οποίου βρήκαν το όπλο.

Ο 69 χρόνος που ομολόγησε την πράξη του θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Για μαστροπεία συνελήφθησαν δύο άτομα στο Λουτράκι

Στη σύλληψη ενός 54χρονου Έλληνα και μιας 21χρονης αλλοδαπής, για μαστροπεία κατά συναυτουργία και παράνομη έκδοση προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, τα ξημερώματα στο Λουτράκι, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (Trafficking)

Συγκεκριμένα ο πρώτος ως ιδιοκτήτης μπαρ, προήγαγε στην πορνεία κατ’ επάγγελμα την αλλοδαπή γυναίκα, η οποία αποπειράθηκε να εκδοθεί σε αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως πελάτης, αντί προσυμφωνημένου και προκαταβεβλημένου χρηματικού ποσού.

Το ανωτέρω χρηματικό ποσό, το οποίο αποτελούνταν από προσημειωμένα χαρτονομίσματα, βρέθηκε στην κατοχή του άνδρα και κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Κορίνθου και προανάκριση ενεργεί το αστυνομικό τμήμα Λουτρακίου.

Αστυνομική επιχείρηση με συλλήψεις, στην Πελοπόννησο

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, την νύχτα που πέρασε, από τις υπηρεσίες των αστυνομικών διευθύνσεων Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε ειδική δράση για την αντιμετώπιση του «Trafficking» και των λοιπών εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και για την πρόληψη και καταστολή της λοιπής βαρύνουσας εγκληματικότητας, με τα εξής αποτελέσματα:

Ελέχθησαν, 554 άτομα όπου συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω 8 άτομα, 2 καταδιωκόμενοι, 2 για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και κατασχέθηκαν 33,5 γραμμάρια ηρωίνης και 0,5 γρ. κοκαΐνης. Επίσης βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 17 καταστήματα και 21 παραβάσεις του ΚΟΚ.

Τέλος, επισημαίνεται πως οι ειδικοί αυτοί έλεγχοι θα συνεχισθούν από όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους εντασσόμενοι σε στοχευμένο συνολικό σχέδιο δράσης της Γ. Α. Δ. Π. Πελοποννήσου.

Αλαβάνος: «Απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα σε Παπανδρέου»

Να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα» του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος.

Την άποψη ότι ίσως θα έπρεπε «να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα» του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση της εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς».

«Λυπάμαι που το λέω αυτό, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα τόσο στον κ. Παπανδρέου όσο και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Διότι αυτή η συμφωνία υποδούλωσης στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, για πάρα πολλά χρόνια, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού είναι απαράδεκτη. Και θέλω να ελπίζω ότι όχι πια μόνο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αλλά σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη καταλαβαίνουν ότι τους πιάνουν οι ρυθμίσεις, θα την ακυρώσουν πολύ γρήγορα στην πράξη».

Στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι «δεν μας αξίζει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό και υπουργούς της να επιδεικνύουν στις διεθνείς τηλεοράσεις ότι έχουν proficiency στην αγγλική, όπως ακριβώς οι κυβερνήσεις με τους Αμερικανούς γιάπηδες στις κατεστραμμένες σοσιαλιστικές χώρες το 1990 και να αποδεικνύουν συνεχώς ότι δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού στην προστασία της ελληνικής οικονομίας.

Υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατά του ΔΝΤ οι πολίτες

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, 31,4% θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το 62,9% εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας.

Διαφορά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Ρας (Rass) για λογαριασμό κυριακάτικης εφημερίδας. Συγκεκριμένα, το 31,4% του πανελληνίου δείγματος 1.001 που ερωτήθηκαν τηλεφωνικά εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ το 22,7%, ΚΚΕ 7,9%, ΛΑΟΣ 4,7%, ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, Ο-Π 3,3%, άλλο κόμμα 2,2%, άκυρο-λευκό 3,9%, ενώ το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» ανήλθε στο 19,4%.

Στην έρευνα, που διεξήχθη πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, τέθηκε και ερώτημα για το τι είναι πιθανότερο να συμβεί με την εμπλοκή του ΔΝΤ. Με την πιθανότητα «Το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας και θα αυξήσει την ανεργία» συμφώνησε το 62,9% των ερωτηθέντων, με την πιθανότητα «Το ΔΝΤ θα βάλει τάξη στη χώρα σταματώντας την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και εξαναγκάζοντας το πολιτικό σύστημα να κάνει όσα έπρεπε να είχε ήδη κάνει» συμφώνησε το 26,2%, με την πιθανότητα να συμβούν «και τα δύο» το 7,3% ενώ, «δεν ξέρω / δεν απαντώ» δήλωσε το 3,6%.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Αποστολή στην Κίνα, τον γίγαντα του 21ου αιώνα

Κινέζοι αστυνομικοί παρελαύνουν μπροστά από το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση Expo 2010 της Σαγκάης. Ο πρόεδρος της Cosco, Κάπτεν Γουέι, μιλάει για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις και την επένδυση στον Πειραιά.

«Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ έκαναν εγκλήματα εις βάρος της χώρας» λέει ο Γ. Πεταλωτής

Σκληρή απάντηση στον αρχηγό της Ν.Δ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι το πολιτικό σύστημα απέτυχε επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της οικονομίας, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος είπε ότι «η Ν.Δ έκανε εγκλήματα εις βάρος της χώρας».

"Υπενθυμίζουμε στον κ. Σαμαρά, ο οποίος και σήμερα μίλησε σαν να μην υπήρχε υπουργός του κ. Καραμανλή, ότι οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν "σφάλματα", αλλά πραγματικά εγκλήματα εις βάρος της χώρας, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Καλαμάτα.

"Όταν το ελληνικό κράτος από το 1830 μέχρι το 2004 είχε δανειστεί 180 δις ευρώ και μέσα σε μια πενταετία δανείζεται άλλα 120 δις, αυτό είναι έγκλημα εις βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών" είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: "Τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα και αποδεικνύουν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέσαν. Εγκλήματα που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα κατάσταση.

«Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αποφύγει ο κ. Σαμαράς που παριστάνει τον έκπληκτο» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπρόσωπου της Νέας Δημοκρατίας, του βουλευτή Β΄ Αθηνών, Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πέντε δύσκολα χρόνια προβλέπει ο Κώστας Σημίτης

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ξεπεράσει την κρίση, εκτίμησε ο Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται το «Βήμα της Κυριακής». Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να σπάσει τη σιωπή του και να τοποθετηθεί δημοσίως για την οικονομία και τις ευθύνες της Αθήνας, αλλά και των Βρυξελλών για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σε ομιλία του στη Bundesbank, την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να αποφύγει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό δανεισμού της Ελλάδας. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση ορθώς κατέθεσε αίτημα για την ενεργοποίησή του, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Εξάλλου, στην ομιλία του ενώπιον των στελεχών της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης. Στις προτάσεις του Κ. Σημίτη για το μέλλον περιλαμβάνεται η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ένωσης, ώστε οι οικονομική διακυβέρνηση να γίνεται από τις Βρυξέλλες, καθώς επίσης και η έκδοση Ευρωομολόγου.

Όσον αφορά στις ευθύνες για την ελληνική κρίση, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ είναι "η αναπόφευκτη κατάληξη της πολιτικής των τελευταίων πέντε ετών". Υποστήριξε ότι η κατηφόρα ξεκίνησε με την απογραφή Αλογοσκούφη και οδήγησε το 2007 στον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το έργο του, υποστηρίζοντας ότι τη δεκαετία 1994 - 2004 εφαρμόστηκαν πολιτικές που περιόρισαν τα φαινόμενα παθογένειας.

Enet

Πορείες για τη Γενοκτονία των Αρμενίων σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Πορείες διαμαρτυρίας και επιμνημόσυνες δεήσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, το Σάββατο 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Νέες εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας θα ακολουθήσουν την Κυριακή και στις δύο πόλεις.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση που οργάνωσε η Επιτροπή ξεκίνησε στην πλατεία Συντάγματος, όπου ξεδιπλώθηκε μια τεράστια αρμενική σημαία. Οι συγκεντρωμένοι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την τουρκική πρεσβεία, ωστόσο η προσέγγιση δεν τους επετράπη πέρα από την οδό Ρηγίλλης.

Δεκάδες μέλη της αρμενικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι το τουρκικό προξενείο.

Νωρίτερα, επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς και στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη της Αθήνας.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή: Στην Αθήνα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11.00 στο κινηματοθέατρο «Αττικόν». Στη Θεσσαλονίκη, θα αρχίσει στις 11.30 στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

Κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, καθώς και στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

ΤοΒήμα

Να αλλάξει και το πολιτικό σύστημα της χώρας...

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών και γενναίων πολιτικών αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Με άρθρο της στην Καθημερινή της Κυριακής, τονίζει ότι «χρειάζεται επανάσταση νοοτροπίας και να εκσυγχρονίσουμε πολιτικά τη χώρα, ακόμα κι αν καταστεί de facto αναγκαία η αλλαγή του σημερινού πολιτικού και κομματικού συστήματος».

Η κα Μπακογιάννη προσθέτει ότι σήμερα ο τόπος και ο λαός αντιμετωπίζουν μια θεσμική κρίση, κρίση αξιών και προτύπων και θεωρεί απαραίτητη την άμεση δράση με συγκεκριμένες τολμηρές πρωτοβουλίες.

Εξάλλου σε συνέντευξή της στην Realnews η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτώμενη για την οικονομική κρίση και τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία, απαντά ότι «εξαρτάται πως θα αντιδράσει η κοινωνία».

«Διανύοντας τη μεγάλη κρίση θα δούμε αν θα εισέλθει σε φάση αυτογνωσίας και αν θα ζητήσει τον λογαριασμό-που εγώ πιστεύω ότι θα τον ζητήσει-για 30 χρόνια λανθασμένων επιλογών. Αν θα αναζητήσει την πολιτική πρόταση για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Ή εάν θα επικρατήσει η καχυποψία, η αμφισβήτηση η οργή, ο θυμός που υπάρχουν αναμφισβήτητα μέσα στην κοινωνία και οδηγηθούμε τότε σε μια ιδιότυπη ομφαλοσκόπηση, εσωστρέφεια και ακραίες επιλογές».

»Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία θα αντιδράσει με ωριμότητα και δυναμισμό και θα αναζητήσει τη σοβαρή επιλογή και τις καθαρές κουβέντες για το μέλλον, μακριά από λαϊκισμούς, δημαγωγίες και ακρότητες», καταλήγει η κ.Μπακογιάννη

Ξηλώνονται από αύριο οι παράνομες πινακίδες στην Αθήνα

Ξεκινά από αύριο η απομάκρυνση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην Αθήνα.

Τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών θα ξεκινήσουν το έργο της αποξήλωσης στις 9:00 το πρωί από τον ανισόπεδο κόμβο της λεωφόρου Κηφισίας στη διασταύρωση με την οδό Σπύρου Λούη (πλευρά ανόδου της Κηφισίας).

Βρετανία: βάζουν στα νεογέννητα barcode

Βραχιολάκια με barcode, αντί του ονόματος των γονέων, αποφάσισαν να φορούν σε όλα τα νεογέννητα στο Νοσοκομείο Kettering General Hospital στη Βρετανία. «Τα γράμματα είναι αρκετές φορές δυσανάγνωστα και συχνά συμβαίνουν σφάλματα», εξηγούν οι υπεύθυνοι.

Έτσι, εκτυπώνουν τρία ίδια barcode, όπου το ένα προορίζεται για μία κορδέλα που τοποθετείται στο βραχίονα του παιδιού, το άλλο για τα φιαλίδια με τις εξετάσεις αίματος και το τρίτο και για το βιβλιάριο του παιδιού, που παραλαμβάνουν οι γονείς κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Ασθενών της Βρετανίας, το ΕΣΥ αναμένεται να προωθήσει το barcode ως σύστημα ασφαλείας σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας.

Συνεχίζεται το θρίλερ του χαμένου κινητού

«Υποτίμησα την ποιότητα της γερμανικής μπίρας». Με αυτή τη φράση δικαιολογήθηκε από τη σελίδα του στο Facebook ο Γκρέι Πάουελ, ένας 27χρονος μηχανικός της Αpple που υποτίθεται ότι εξ αιτίας τού αλκοόλ ξέχασε το πρωτότυπο του iΡhone 4GS σε ένα μπαρ στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα χέρια της Gizmodo, μιας ιστοσελίδας που ειδικεύεται στα γκάτζετ. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από μερικές ημέρες. Ωστόσο, οι υποψιασμένοι της Σίλικον Βάλεϊ διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Πώς είναι δυνατόν η Αpple, μια εταιρεία που κλειδώνει τα προϊόντα της σε αίθουσες με ενισχυμένες πόρτες ασφαλείας και φημίζεται για τη μυστικοπάθειά της, να άφησε το πρωτότυπο στην τσέπη ενός υπαλλήλου της;

Η καχυποψία. Πώς βρίσκεται ο «επίορκος» Πάουελ ακόμη στη θέση του, όταν άλλοι υπάλληλοι έχουν δει την πόρτα της εξόδου για πολύ μικρότερα παραπτώματα; Μήπως όλη αυτή η ιστορία είναι στημένη, ένα διαφημιστικό κόλπο της Αpple για να εξάψει την περιέργεια των καταναλωτών εν όψει της κυκλοφορίας του νέου της μοντέλου τον προσεχή Ιούνιο; Προς το παρόν τα ερωτήματα απαντώνται μόνο με υποθέσεις. Αν ισχύει η θεωρία του διαφημιστικού κόλπου, πάντως, τότε αυτό σημαίνει ότι το αφεντικό της Αpple, Στιβ Τζομπς, έχει αλλάξει την επικοινωνιακή του τακτική κατά 180 μοίρες. Για κάποιους στη Σίλικον Βάλεϊ, όμως, ένα τέτοιο συμπέρασμα μπορεί να κινηθεί μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Και το θρίλερ του χαμένου κινητού συνεχίζεται...

Μπαρ αποκλειστικά για άνεργους αλκοολικούς

Το μπαρ «Καναπές» στο Κίελο της Γερμανίας απευθύνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία πελατών: τους άνεργους αλκοολικούς. Το πείραμα στέφθηκε με τέτοια επιτυχία ώστε πολλοί δήμοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Και αυτό γιατί αντίθετα απ΄ ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, το μπαρ «Καναπές» είναι η τελευταία κοινωνική παροχή του κράτους πρόνοιας στη Γερμανία προς τους πολίτες της. Οι περισσότεροι από τους πελάτες του αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού και σε αυτό το μπαρ μπορούν να βρουν φθηνή μπίρα και σαγκρία. Τα βαριά αλκοολούχα απαγορεύονται, αλλά ο δυνατός καφές είναι σχεδόν υποχρεωτικός. Το πείραμα του Κίελο απέδωσε καρπούς σύντομα.

Ο «Καναπές». Ανεργοι αλκοολικοί, των οποίων η ταυτότητα είναι γνωστή στις Αρχές και στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα με τη συμπεριφορά τους στα μπαρ και τους δρόμους της πόλης, έκαναν στέκι τους σιγά σιγά τον φιλόξενο «Καναπέ». Αυτός ο «παράδεισος των μπεκρήδων» στο Κίελο τράβηξε την προσοχή πολλών δήμων από ολόκληρη τη Γερμανία, καθώς οι περισσότερες γερμανικές πόλεις αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Εκπρόσωποι των δήμων του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου ταξίδεψαν στο Κίελο, προκειμένου να σχηματίσουν προσωπική άποψη για το πρόγραμμα. Ο δήμος του Ντόρτμουντ σχεδιάζει ήδη να ανοίξει τη δική του εκδοχή του μπαρ «Καναπέ», σε μια περιοχή της πόλης με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

TaNea

Χιλιάδες άστεγους αφήνει πίσω της πυρκαγιά σε φτωχογειτονία στις Φιλιππίνες

Περίπου 7.000 άτομα άφησε άστεγους πυρκαγιά σε φτωχογειτονιά έξω από τη Μανίλα, καταστρέφοντας περίπου 300 σπίτια ενώ τουλάχιστον δύο κάτοικοι αγνοούνται.

Η φωτιά είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα) σε παραγκούπολη της πόλης Κεζόν, έξω από την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, και γρήγορα επεκτάθηκε χάρη στους ισχυρούς ανέμους και την υψηλή θερμοκρασία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν με 200 οχήματα, αλλά η φωτιά εμαίνετο μέχρι και νωρίς το βράδυ. Πέραν των δύσκολων καιρικών συνθηκών που είχαν να αντιμετωπίσουν, τα συνεργεία δυσκολεύονταν πολλές φορές να κινηθούν μέσα στα στενά των συνοικισμών εξαιτίας του χάους που επικρατούσε καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τα υπάρχοντά τους.

«Σκληρά μέτρα» ο όρος της Γερμανίας για τη στήριξη

Αδιαπραγμάτευτος όρος για τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα είναι η τήρηση σκληρών μέτρων εξυγίανσης, αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «ένα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος, εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εγκρίνουν τη βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Bild της Κυριακής, ο Β.Σόιμπλε καθησυχάζει τους Γερμανούς ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα θα δοθούν μέσω της αναπτυξιακής κρατικής τράπεζας ΙΚΒ και όχι από τον κορβανά του γερμανικού προϋπολογισμού. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι, τονίζει, θα επιβαρυνθούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνεια.

Αυτό δεν θα συμβεί, συνεχίζει, καθώς «οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας για το 2010 και ετοιμάζουν επιπλέον προγράμματα και για τα επόμενα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για εγγυήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ, οι οποίες θα δοθούν εάν οι συζητήσεις Ελλάδας, Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν «καλό τέλος».

«Το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση (για την καταβολή της βοήθειας) σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική όσο και αρνητική» δήλωσε.

Τα δάνεια, υπογραμμίζει, θα εκδοθούν στο δεύτερο μισό του Μαΐου, και η Ελλάδα ζήτησε τώρα την ενεργοποίηση του μηχανισμού γνωρίζοντας πως για αυτό απαιτείται χρόνος.

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν είναι ρεαλιστική η επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα, ο Β.Σόιμπλε εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Τέτοια αιτήματα δεν βοηθούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα πλαίσια των (ευρωπαίκών) συνθηκών», καταλήγει.

Όγδοη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο η Αυστραλία

H Αυστραλία έχει επανέλθει στον κατάλογο των 10 πλουσιότερων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αυστραλία ανήλθε στην 8η θέση μεταξύ 33 χωρών, μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, κατά την οποία άλλες ανεπτυγμένες χώρες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Είναι η υψηλότερη θέση την οποία έχει λάβει η χώρα της Ωκεανίας αφότου δημιουργήθηκε ο σχετικός κατάλογος του ΔΝΤ το 1980.

Για το 2013, ΔΝΤ προβλέπει ότι η Αυστραλία θα βρεθεί στην 7η θέση ξεπερνώντας την Ολλανδία.