Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Προτροπή Κούβας σε ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο

Η κυβέρνηση της Κούβας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στο νησί «έστω για ένα χρόνο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην Αβάνα Ρικάρντο Αλαρκόν.

«Αν η Χίλαρι Κλίντον πιστεύει πράγματι ότι το εμπάργκο ωφελεί την κουβανική κυβέρνηση, η λύση είναι απλή, ας προχωρήσουν στην άρση του έστω για ένα χρόνο», τόνισε ο Αλαρκόν στον Τύπο, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στις 9 Απριλίου στις ανατολικές ΗΠΑ η Κλίντον δήλωσε ότι πιστεύει «πως οι Κάστρο δεν θέλουν να δοθεί ένα τέλος στο εμπάργκο και δεν επιθυμούν να δουν εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ». Σε περίπτωση που τερματιζόταν το εμπάργκο, οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο που κυβερνούν την Κούβα από το 1959, «θα έχαναν όλες τις δικαιολογίες τους για όλα όσα δεν έγιναν στην Κούβα τα τελευταία 50 χρόνια», πρόσθεσε η Κλίντον.

Η δήλωση του προέδρου της κουβανικής βουλής είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις αυτές. Η Κούβα και οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961 και οι Αμερικανοί επιβάλλουν τα τελευταία 48 χρόνια οικονομικό εμπάργκο στο νησί, για την άρση του οποίου θέτουν ως προϋπόθεση τη βελτίωση της «κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων».

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου