Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Προσβλητικό έγγραφο για τον Παπά διέρρευσε από τη Βρετανία

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε συγγνώμη για εσωτερικό έγγραφο με «ιδιαίτερες» προτάσεις για την διαμόρφωση του προγράμματος της επίσημης επίσκεψης του Πάπα στη Βρετανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε συγγνώμη για το εσωτερικό σημείωμα που διέρρευσε στον Τύπο και περιείχε προτάσεις για τη διαμόρφωση του προγράμματος της επίσημης επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου στη Βρετανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στις προτάσεις περιλαμβάνονταν τα εγκαίνια από τον Πάπα κλινικής αμβλώσεων, η κυκλοφορία προφυλακτικών με τη παπική φίρμα και η τέλεση από τον Πάπα γάμου ομοφυλοφίλων.

Το έγγραφο, το οποίο γελοιοποιεί τις θέσεις της καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη, διέρρευσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η οποία διευκρινίζει ότι προέρχεται από σύσκεψη υπαλλήλων με θέμα τη διατύπωση ιδεών για τη διαμόρφωση του προγράμματος του Πάπα.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Βατικανό εξέφρασε τη λύπη της βρετανικής κυβέρνησης σε υψηλούς αξιωματούχους του Βατικανού.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ανόητο έγγραφο, το οποίο δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την πολιτική ή τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης και του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Πολλές από τις ιδέες που διατυπώνονται στο έγγραφο είναι επιπόλαιες, αφελείς και ασεβείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σημείωμα, το οποίο συντάχθηκε από έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο περιλαμβανόταν σε μνημόνιο με τίτλο «Η ιδεώδης επίσκεψη θα περιλάμβανε...» και κυκλοφόρησε μεταξύ υπαλλήλων της Ντάουνινγκ Στριτ και του υπουργείου Εξωτερικών.

Το μνημόνιο έφερε στο εξώφυλλό του σημείωμα με την επισήμανση ότι ορισμένες από τις ιδέες είναι «παρατραβηγμένες».

Σε μία αναφορά στα σεξουαλικά σκάνδαλα σε μεγάλο αριθμό χωρών στα οποία εμπλέκονται καθολικοί ιερείς, διατυπωνόταν η ιδέα των εγκαινίων από τον Πάπα Βενέδικτο τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλες ιδέες ήταν να κληθεί ο Πάπας να κάνει τούμπες με παιδιά για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και να συμμετάσχει σε ένα τραγουδιστικό ντουέτο με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου