Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τα λαμόγια του ΙΚΑ που λέγονται «γιατροί»… και το «Ελευθέριο» ωράριό τους...

Από τη Δράμα

Είναι κοινό μυστικό ότι οι γιατροί του ΙΚΑ κρατούν τη θέση τους στον ασφαλιστικό οργανισμό για να τροφοδοτούν τα εξωτερικά τους ιατρεία με πελατεία, που με διάφορους «ιατρικούς εκβιασμούς» σπρώχνουν προς τα εκεί.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι όλοι τους σχεδόν έχουνε «άριστες» σχέσεις με τους αντιπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών που τις περισσότερες φορές, αυτοί οι τελευταίοι, αναλαμβάνουν να αποδίδουν μια «δεύτερη μισθοδοσία» στους γιατρούς. Ο παράνομος πλουτισμός των γιατρών από τη συνταγογράφηση είναι μια υπαρκτή και χρόνια κατάσταση στη χώρα. Το «μαύρο χρήμα» που χρόνια τώρα έχουνε συσσωρεύσει σε μετρητά έχει αρχίσει ήδη να «ξεπλένεται», εδώ και μια πενταετία περίπου κυρίως λόγω ταυτόχρονης ωφέλειας ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Γιατροί με μοναδικό εισόδημα το μισθό τους από το ΙΚΑ και τα «πενιχρά» δηλωθέντα ετήσια εισοδήματά τους στην εφορεία από τα εξωτερικά τους ιατρεία, φέρονται σήμερα ως μεγαλομέτοχοι και μεγαλοϊδιοκτήτες πανάκριβων κλινικών.

Στο παιχνίδι αυτό της υγείας, αντιλαμβανόμενοι των περιθωρίων κέρδους, αρχίζουν να εμπλέκονται επιχειρηματίες και πολιτικοί της πόλης. Μόλις πρόσφατα η αστυνομία συνέλαβε τους τεχνίτες οικοδομής μιας «πολυκλινικής» στη Δράμα όπου εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι πολιτικοί, γιατροί, ελεγκτές του ΙΚΑ, η οποία «στηνόταν» δίχως άδεια της πολεοδομίας και σχετική άδεια του αρμόδιου υπουργείου. Το περιστατικό έλαβε δημοσιότητα στα blogs όμως, ύστερα από παρεμβάσεις υψηλόβαθμων θεσμικών παραγόντων αποσιωπήθηκε λόγω εκλογών.

Το θράσος, λοιπόν, των γιατρών αυτών έχει ξεπεράσει κάθε έννοια και αποθρασύνονται ακόμα περισσότερο από την ατμόσφαιρα ατιμωρησίας που υπάρχει, χρόνια τώρα, στη χώρα. Είναι τόσο μεγάλη, μάλιστα, η αναλγησία τους που, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά εργάζονται, οι περισσότεροι, ως εξωτερικοί συνεργάτες με το ΙΚΑ για έξι ώρες ημερησίως, κάθε μέρα πατούν το πόδι τους στα ιατρεία του Οργανισμού για μια – δυο ώρες και μετά φεύγουν ανενόχλητοι… Έλεγχος ουδείς κι αν ο ατυχής ασφαλισμένος αναζητήσει το γιατρό ή ζητήσει την τήρηση του ωραρίου του (π.χ. 08:00 με 13:30) τότε μπαίνει στη «μαύρη λίστα» !

Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην όμορφη Δράμα.. Αναλογιστείτε, αν αυτά που περιγράφουμε συμβαίνουν στη «μικρή» Δράμα, που είναι μια μικρή κοινωνία και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, τι συμβαίνει στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και σ’ όλη την Ελλάδα .  

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο, λοιπόν, σε τούτα τα λαμόγια είναι πως έχουνε καταντήσει το ΙΚΑ Δράμας ένα απέραντο Μπουρδέλο διότι, όποτε γουστάρουνε πάνε στα γραφεία τους κι αν τους καπνίσει φεύγουν μια – δυό ώρες νωρίτερα.. Δουλεύουν, δηλαδή, με «Ελευθέριο» ωράριο –όχι «Ελεύθερο» ! – επειδή μόνον την εικόνα του Ασφαλιστικού Οργανισμού δεν δίνουν στους ασφαλισμένους αλλά ενός Οίκου Ανοχής.. Κι ας αφαιρέσουν επιτέλους τις πινακίδες έξω από τα ιατρεία τους με το ωράριο κι ας αναρτήσουν νέες όπου θα αναγράφεται ευκρινώς :

«ΩΡΑΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ»

Όπως αληθινά τους ταιριάζει…

Και πράγματι, η «Ανοχή» των ασφαλισμένων είναι τεράστια και ανεξάντλητη αφού ακόμα δεν έχουνε πάρει βρεγμένες σανίδες.. γιατί, για το «μαύρο χρήμα» μπορεί η Δικαιοσύνη να κωφεύει αλλά, για την υγεία οφείλουμε όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί, τυπικοί και πάνω απ’ όλα αλτρουϊστές .