Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η Κυβέρνηση Καραμανλή αποκλειστικός υπεύθυνος της κρίσης, λέει ο τ. υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Ο τέως πρωθυπουργός στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
 
Στην κυβέρνηση Καραμανλή επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για την κρίση ο Γερμανός πολιτικός που υπέγραψε το 2000 την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (1999-2005) της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ, τονίζει:

«Αυτό που συντελέστηκε το 2009- όταν πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,4% ενώ αμέσως μετά αποδείχθηκε ότι ήταν 13,6% και ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη διόρθωση της τρόικας 15,4% του ΑΕΠ- δεν είναι πια τέχνασμα, είναι καραμπινάτη απάτη».

Σε άλλη ερώτηση για το αν ήταν άφρων η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο κ. Αϊχελ ξεκαθαρίζει ότι η ένταξη έγινε βάσει έκθεσης της ΕΚΤ και μιας θετικής σύστασης της Επιτροπής. Επικαλείται μάλιστα το γεγονός ότι υπέρ τάχθηκε και ο γνωστός ως «σκληροπυρηνικός» Ισπανός επίτροπος Πέδρο Σόλμπες.

Τα αθώα θύματα του παθητικού καπνίσματος

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 600.000 άνθρωποι
BBC, Α.Ρ.

Εφιαλτικά είναι τα συμπεράσματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για το παθητικό κάπνισμα, το οποίο προκαλεί 600 χιλιάδες θανάτους ετησίως. Μάλιστα, το ένα τρίτο των θυμάτων του δευτερογενούς καπνού είναι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των γονιών τους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 192 χώρες, διαπίστωσε επίσης ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να πυροδοτήσει το λεγόμενο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και να προκαλέσει άσθμα και πνευμονία.

Από παλαιότερα οι γιατροί απέδιδαν στο παθητικό κάπνισμα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων σε μη καπνιστές όπως εξάλλου και για τα αναπνευστικά τους προβλήματα και την εμφάνιση καρκίνου στους πνεύμονες. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εθνική Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας.

Οπως υπογραμμίζει ο συντονιστής της Αρμάντο Περούγκα, διευθυντής της Πρωτοβουλίας κατά του Καπνίσματος του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, ιδιαίτερα βαρύ είναι το τίμημα που καταβάλλουν στον βωμό του καπνίσματος τα παιδιά της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Τουλάχιστον 165 χιλιάδες πεθαίνουν εξαιτίας των συνεπειών του παθητικού καπνίσματος. Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα παιδιά είναι θύματα των κακών συνηθειών, της αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της αναλγησίας των γονιών τους.

Θερμότερο έτος στη σύγχρονη Ιστορία το 2010

BBC
ΛΟΝΔΙΝΟ. Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το τρέχον έτος θα είναι το θερμότερο ή, στην «καλύτερη περίπτωση», το δεύτερο θερμότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία.
Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις της NASA πράγματι δείχνουν ότι το 2010 είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικές μετρήσεις, ενώ η βρετανική μετεωρολογία, που χρησιμοποιεί ένα ελαφρώς διαφορετικό σύστημα μέτρησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι η δεύτερη θερμότερη. Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές από το 1998, που ήταν και η θερμότερη χρονιά έως σήμερα, κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Αφύσικες συνθήκες
Ωστόσο, το 1998, οι θερμοκρασίες είχαν καταρρίψει κάθε ρεκόρ εν μέρει και λόγω της ισχυρής επίδρασης του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Φέτος, το Ελ Νίνιο ήταν πολύ πιο αδύναμο και εξισορροπήθηκε εν μέρει από τα ψυχρά ρεύματα του φαινομένου Λα Νίνια. Εξ ου και επιστήμονες ανέμεναν ότι η χρονιά που διανύουμε θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να ήταν ψυχρότερη από τις προηγούμενες. Οι συνθήκες, όμως, σύμφωνα πάντα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τους περισσότερους επιστήμονες, κάθε άλλο παρά «φυσιολογικές» είναι.

Οι Ιρλανδοί στους δρόμους κατά της λιτότητας

Πάνω από εκατό χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τα μέτρα σκληρής λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση για να μπει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Έκτακτο Eurogroup αύριο για να οριστικοποιηθεί το πακέτο για την Ιρλανδία.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας που εκπροσωπεί 832.000 εργαζομένους. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δικαιολογούνται ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά ούτε ηθικά. Θα αντισταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Ντέιβιντ Μπεγκ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που κατήρτισε η κυβέρνηση Κόουεν προβλέπει περικοπές 4,5 δισ. ευρώ και φόρους 1,5 δισ. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Δουβλίνο αναμένεται να λάβει πάνω από 85 δισ. με επιτόκιο 6,7% -σημαντικά υψηλότερο από αυτό που προβλέπει η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, τις λεπτομέρειες θα καθορίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες.

Παιχνίδια πολέμου ΗΠΑ-Νοτίου Κορέα με το βλέμμα στην Πιονγιανγκ

Ουάσινγκτον και Σεούλ ξεκινούν την Κυριακή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με το βλέμμα στη Βόρειο Κορέα. Αντιδρά ο Βορράς. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις προς την Κίνα να καταδικάσει την προκλητική στάση της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρειος Κορέα χαρακτήρισε «ασυγχώρητη πρόκληση» τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα στην Κίτρινη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε το Σάββατο από πρακτορείο KCNA η Βόρειος Κορέα αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες» της κοινής άσκησης.

«Αν οι ΗΠΑ φέρουν τελικά τα αεροπλανοφόρα τους στην Κίτρινη Θάλασσα, κανένας δε μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες» λέει η Πιονγιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γιεονπιεόνγκ, στο χειρότερο θερμό επεισόδιο στη χερσόνησο μετά τον πόλεμο, σκοτώθηκαν πέραν των στρατιωτών και δύο άμαχοι, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες κατοικίες.

Η Βόρειος Κορέα δήλωσε ότι «λυπάται» για το θάνατο αμάχων κατά το βομβαρδισμό της νοτιοκορεατικής νήσου, ωστόσο ρίχνει την ευθύνη στη Σεούλ λέγοντας ότι χρησιμοποίησε πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι πιέσεις προς την Κίνα να καταδικάσει τις ενέργειες της Πιονγιάνγκ αυξάνονται, το Πεκίνο έστειλε στη Σεούλ ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους για να συνομιλήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να αμβλυνθούν οι εντάσεις μετά από την επίθεση στο νησί Γιεονπιεόνγκ.

Ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκούο, μαζί με τον Γου Νταγουέι, ένα απεσταλμένο στην Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά ζητήματα, συζήτησαν για την κατάσταση με τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας Κιμ Σουνγκ- γουάν.

Όλα αυτά την ώρα που οι κηδείες των δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό της κορεάτικης νήσου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης.

Το Βήμα

Έρχονται "βόμβες" από το Wikileaks, για την περίοδο Καραμανλή!

Σημείωση: Αν και δεν συμφωνούμε με τη διακυβέρνηση Καραμανλή, πρέπει πάντα να λέμε και τα καλά όταν αυτά υπάρχουν... .

Την περίοδο κατά την οποία για πρώτη φορά η Ελλάδα "στάθηκε" αντάξια της ένδοξης Ιστορίας της, με 5 "ΟΧΙ" στις Η.Π.Α.!

Ενημέρωση Δ. Δρούτσα από τον Αμερικανό πρεσβευτή...

Έγγραφα που "μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα καταδεικνύουν αυξημένη παρεμβατικότητα στα ελληνικά πολιτικά και αμυντικά πράγματα κατά την περίοδο 2006-2009" περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις του site Wikileaks τα οποία θα δημοσιευθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ.  
Στα έγγραφα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".
Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας επικοινώνησε με τον νέο Αμερικανό πρέσβευτή στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για το τι θα περιλαμβάνουν οι ... αποκαλύψεις του Wikileaks (τουλάχιστον αυτές που ξέρουν οι ΗΠΑ) για την Ελλάδα και απ'ότι λέχθηκε στο defencenet.gr από έγκυρη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών "Κανείς δεν είναι χαρούμενος για αυτά που θα ακουστούν".............................

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Και ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ άρχισαν τα μυστικά  δείπνα και οι συζητήσεις. Οπως γράφει ο Χατζηνικολάου στην αυριανή Real news, στο σπίτι του  Δ. Λυντζέρη συνέφαγαν  3 υπουργοί και οκτώ βουλευτές και συζήτησαν για την από δω και πέρα στάση τους. 
 
Βενιζέλος Λοβέρδος Αποστολάκη συγχρονίζουν το βηματισμό τους για την στάση τους το δύσκολο 2011. Μορατόριουμ ζητά ο Παπανδρέου αλλά μάλλον προετοιμάζονται να αρχίσουν τα όργανα.....

kafeneio

Τίποτε νέο... οι δελφίνοι ετοιμάζουν τον "διάδοχο" ο οποίος θα είναι.......

Τα πετρέλαια του Αιγαίου, το Συμβούλιο της Επικαρπίας και ο κ. Τσουκαλάς

Σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα πάντοτε θυμόμαστε την "εύκολη λύση" -όπως άλλωστε μας διδάσκει και η ελληνική μας ιδιοσυγκρασία- για την επίλυση των προβλημάτων και των βασάνων μας είτε ως άτομα, είτε σαν Έθνος. Ακόμα, χειρότερα τούτο συμβαίνει και στην Κρατική μας, την ό,ποια τέλος πάντων, υπόσταση.

Μόλις, λοιπόν, ήλθαν τα "δύσκολα" στην Οικονομία και την τσέπη μας θυμηθήκαμε πάλι τα πετρέλαια του Αιγαίου και το μεγάλο Εθνικό πλούτο της χώρας... Όπα ! να 'σου τώρα ο "Εθνικός" μας πλούτος.. κι εγώ που νόμισα για μια στιγμή ότι ο αποχαρακτηρισμός του όρου "Εθνικός/ή" από όλη την Κρατική μας υπόσταση ήτανε κακόβουλο σχέδιο των εχθρών της πατρίδος.. .

Φυσικά και είναι αλήθεια ότι όλο το Αιγαίο βρίθει πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο κι αν θέλουνε να μας πείσουν για το αντίθετο πολιτικοί, υπουργοί και πρωθυπουργοί της Ελλάδας.. Δεν τρελάθηκαν ξαφνικά δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου και μιλούν, απροκάλυπτα πια, για όλα τούτα. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε από καιρό...

Εντύπωση, όμως, πράγματι μου προξένησε η δήλωση, του πλέον αρμόδιου για το θέμα, π. ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή κ. Τσουκαλά στην εκπομπή της ΕΤ3 "Λαβύρινθος" και στο δημοσιογράφο κ. Τριανταφυλίδη. Ο καθηγητής μίλησε απροκάλυπτα για :

-"..αλήθειες που δεν λέγονται στο Λαό..",
-"..το Συμβούλιο της Επικαρπίας..." και,
-"..διοικητικούς υπαλλήλους και υπουργούς που δεν τον άφηναν να κάνει τη δουλειά του.." .

Είπε, μάλιστα, πολύ εύστοχα ότι η χώρα αυτή παραμένει υπόδουλη και αποικία από την εποχή της δολοφονίας του Καποδίστρια...

Εμείς, δε θέλουμε να προσθέσουμε τίποτε παραπάνω, ούτε καν τα εύλογα ερωτήματα και σχόλιά μας στις, ανέλπιδες κι αληθινές, αυτές δηλώσεις του κ. Καθηγητή. Τα συμπεράσματα δικά σας...


Παγίδα του FIB σε 19χρονο για βομβιστική απόπειρα στο Πόρτλαντ

Η ομοσπονδιακή αστυνομία παρακολουθούσε τον νεαρό άντρα σομαλικής καταγωγής, τον οποίο προμήθευσε με ψεύτικη βόμβα, προκειμένου να επιτεθεί με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην τελετή φωταγώγησης χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Πόρλαντ.

Ψεύτικη ήταν η βόμβα που υποτίθεται υπήρχε στο φορτηγάκι, το οποίο ο σομαλικής καταγωγής 19χρονος Μοχάμεντ Οσμάν Μοχαμούντ ετοιμαζόταν να ανατινάξει στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Ορεγκον, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Την υποτιθέμενη βόμβα έδωσε στο νεαρό το FBI που τον παρακολουθούσε από καιρό για τις επαφές του με πρόσωπα εκτός ΗΠΑ τα οποία πιστεύεται ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες.
Τον Αύγουστο του 2009 ο Μοχαμούντ αντάλλασσε e-mail με σύνδεσμο στο εξωτερικό που πιστεύεται ότι είχε αναμιχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτός ο σύνδεσμος εντοπίστηκε σε επαρχία του βορειο-δυτικού Πακιστάν.

Ο Μοχαμούντ σχεδίαζε τον Δεκέμβριο του 2009 να μεταβεί στο Πακιστάν για να ενταχθεί στη τζιχάντ και τους μήνες που ακολούθησαν, ο νεαρός έκανε πολλές άκαρπες προσπάθειες να έλθει σε επαφή με τον σύνδεσμο.

Τον περασμένο Ιούνιο πράκτορες του FBI ήλθαν σε επαφή μαζί του μέσω e-mail εμφανιζόμενοι ως συνεργάτες του συνδέσμου στο Πακιστάν. Ο Μοχαμούντ και ένας πράκτορας του FBI συναντήθηκαν τον Ιούλιο στο Πόρτλαντ. Ο Μοχαμούντ είπε στη συνέχεια στους πράκτορες του FBI ότι από τα 15 του ονειρευόταν να ενταχθεί στον ιερό πόλεμο κατά των απίστων και μάλιστα υπέδειξε έναν πιθανό στόχο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πόρτλαντ.

«Ο εκρηκτικός μηχανισμός που ο Μοχαμούντ επρόκειτο να πυροδοτήσει ήταν στην πραγματικότητα ακίνδυνος, ωστόσο η απειλή ήταν απολύτως πραγματική. Η έρευνά μας έδειξε ότι ο Μοχαμούντ ήταν εντελώς αποφασισμένος να πραγματοποιήσει επίθεση ευρείας κλίμακας», δήλωσε ο Αρθουρ Μπάλιζαν, πράκτορας του FBI στο Ορεγκον.

Ο Μοχαμούντ αναμένεται να προσαχθεί τη Δευτέρα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Πόρτλαντ. Κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει όπλο μαζικής καταστροφής. Εάν καταδικαστεί για την κατηγορία αυτή η ανώτατη ποινή που αντιμετωπίζει είναι ισόβια κέθειρξη και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Δολοφονία ενός υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία

Ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί θεωρούνται ως οι πιθανοί δράστες.

Ο Όσκαρ Μάουσα υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος είχε αφοσιωθεί στους αγρότες που εξεδίωκαν από τις εκτάσεις τους παραστρατιωτικές ομάδες της άκρας δεξιάς στην ΚολομβίαΕυρωζώνηΕυρωζώνη δολοφονήθηκε την 24η Νοεμβρίου, κατά επίσημες πηγές.

Ο Μάουσα δολοφονήθηκε στην επαρχία Αντιόκια, στη νοτιοδυτική Κολομβία, από αγνώστους, ήταν φρουρούμενος. Η αντιπροεδρία της Κολομβίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδίκασε την δολοφονία με ανακοινωθέν της.

Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επίσης καταδίκασε την δολοφονία, καλώντας το κράτος της Κολομβίας να καταβάλει «περισσότερες προσπάθειες να προλαμβάνονται τέτοια επεισόδια βίας» και να φροντίσει «να μην μένουν ατιμώρητα».

Ο εκλιπών αγωνιζόταν για να επιστραφούν σε οικογένειες που καταδιώχθηκαν από παραστρατιωτικές ακροδεξιές ομάδες μεταξύ 1996 και 1998 εκτάσεις που τους ανήκαν. Οι παραστρατιωτικές παρατάξεις, βάσει συμφωνίας με την κυβέρνηση, άρχισαν να αφοπλίζονται και να «διαλύονται» από το 2003, διαδικασία που «ολοκληρώθηκε» το 2006. Ωστόσο, πολλά πρώην μέλη τους συνεχίζουν την δράση τους σχηματίζοντας, ή εντασσόμενα σε συμμορίες............................

Πολύνεκρο εργατικό ατύχημα στην Κίνα

Επτά νεκροί και τρεις τραυματίες από την κατάρρευση τμήματος γέφυρας υπό κατασκευή.

Επτά εργαζόμενοι βρήκαν το θάνατο και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από την κατάρρευση οδογέφυρας υπό κατασκευή στην επαρχία Νάνκιν, στο ανατολικό τμήμα της Κίνας, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα της Κίνας.
Τμήμα της ατσάλινης κατασκευής στο οποίο γίνονταν εργασίες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι επτά εργαζόμενοι που βρίσκονταν πάνω στην οδογέφυρα να πέσουν από ύψος 10 μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο. Άλλοι τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν αλλά οι ζωές τους δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, κατά την ίδια πηγή.

Άρχισε έρευνα για τις αιτίες του δράματος.

Τα εργατικά δυστυχήματα είναι χιλιάδες στην Κίνα, όπου προτεραιότητα δίνεται στην όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, εις βάρος των μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1.700 υποχρεωτικές μετατάξεις στους δήμους από νομαρχίες

Περίπου 1.700 υπάλληλοι των νομαρχιών αναμένεται να μεταταχθούν υποχρεωτικά στους δήμους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «για να μην διαταραχθεί η προσωπική κατάσταση των υπαλλήλων, η μετάταξη γίνεται στον δήμο, όπου είχε την έδρα της η αντίστοιχη υπηρεσία της νομαρχίας».

Εχουν προηγηθεί 1.500 εθελούσιες μετατάξεις από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στους δήμους. Η στελέχωση των νέων υπηρεσιών των ΟΤΑ θα γίνει με δύο τρόπους. Σε περίπτωση οργανικών μονάδων των καταργούμενων νομαρχιών, από τις οποίες μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, όπως ο τομέας της Πολεοδομίας και ο τομέας Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (προνοιακά επιδόματα), το προσωπικό μετατάσσεται υποχρεωτικά στον δήμο της έδρας του νομού ή στον δήμο, στα όρια του οποίου λειτουργούσε αντίστοιχη αποκεντρωμένη νομαρχιακή υπηρεσία. Για παράδειγμα, εάν σε ένα τμήμα διεύθυνσης Πολεοδομίας, που το σύνολο των αρμοδιοτήτων του απονέμεται στους ΟΤΑ υπηρετούσαν 7 υπάλληλοι την 1/1/2010 και τρεις εξ αυτών έκαναν εθελοντική μετάταξη, τότε οι υπόλοιποι θα μεταταγούν αυτοδικαίως στον οικείο δήμο.

Οι μετατάξεις δεν αφορούν υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά σε άλλους φορείς, αλλά είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες των νομαρχιών. Αφορούν όμως και τους υπαλλήλους των ΚΕΠ των νομαρχιών. Δηλαδή όσοι υπηρετούσαν την 7η Ιουνίου 2010 στα Κέντρα μετατάσσονται με την ίδια σχέση εργασίας στον δήμο. Σε αυτές τις μετατάξεις περιλαμβάνονται και οι δόκιμοι υπάλληλοι των ΚΕΠ.

Οι διαδικασίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι από 1/1/2011 οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι στις θέσεις τους στους καλλικρατικούς δήμους.
Καθημερινη

Πρώτες συλλήψεις για παράνομη επικόλληση ενσήμων

Οι πρώτες συλλήψεις για την παράνομη ηλεκτρονική «επικόλληση» ενσήμων σε ασφαλισμένους διαφόρων ταμείων, αλλά κυρίως του ΙΚΑ, άρχισαν, όπως πληροφορούμαστε στην Κρήτη, αλλά και στη Λάρισα. Για την αποκάλυψη της πρωτοφανούς αυτής απάτης έχουν ενεργοποιηθεί οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές του ΙΚΑ, η Αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές, που με προσεχτικά βήματα προσπαθούν να εντοπίσουν όλους όσους ενέχονται στο κύκλωμα αυτό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συλλήψεις διαφόρων ατόμων που είχαν στήσει γραφεία σε διάφορες περιοχές της χώρας (δεν αποκαλύπτονται όλες οι περιοχές για τους ευνόητους λόγους ώστε να μην απωλεσθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού) και κατάφερναν, με διάφορους τρόπους να εισβάλουν ηλέκτρονικά στα αρχεία των ασφαλιστικών οργανισμών και να «επικολλούν» (επ΄αμοιβή) ένσημα σε διαφόρους εργαζόμενους, κυρίως οικοδόμους, εργάτες επιχειρήσεων, και υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε την απάτη «εξωφρενική» και επιβεβαίωσε ότι οι διωκτικές αρχές βρίσκονται στα ίχνη, σπείρας, που εκμεταλλευόταν άνεργους ή ημιαπασχολούμενους εργάτες και βεβαίως τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σιωπή σύμμαχος της σχιζοφρένειας

Το ταξίδι του εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε πιο μακρό και οδυνηρό από όσο φανταζόταν και σχεδίαζε. Εργαζόταν σε μια εποχική δουλειά, όταν ξεκίνησαν όλα. Συστηματικός χρήστης κάνναβης, προερχόμενος από οικογενειακό περιβάλλον με βαρύ ψυχιατρικό ιστορικό, με τα συνήθη άγχη της καθημερινότητας της μετεφηβικής ηλικίας, κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες. «Αισθανόμουν απειλούμενος, κυνηγημένος, διωκόμενος. Είχαν οξυνθεί όλες οι αισθήσεις μου, ένιωθα άλλοτε δυνατός σαν λιοντάρι, άλλοτε φυλακισμένος και περιορισμένος σε έναν χώρο πειραμάτων στη μέση του ωκεανού. Αλλοτε έξαλλος, άλλοτε καταπονημένος. Με είχε στρεσάρει αφάνταστα και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, ένα “κόλλημα” ετών. Το κερασάκι στην τούρτα εκείνων των ωρών ήταν το τσιγαριλίκι. Σαν να έβγαλε κάποιος μια κλωστή από ένα πουλόβερ. Το ρούχο ξηλώθηκε γοργά». Ο Μ.Σ. θυμάται σήμερα, όχι δίχως αρκετή νευρικότητα, τις ώρες εκείνες που, όπως λέει, «“ταξίδεψα” έξω από τον εαυτό μου, αλλά και μέσα σε αυτόν». Οι εξαλλοσύνες και οι εκρήξεις του διαδέχονταν την καχυποψία, τον φόβο, την αγωνία ότι ο περίγυρός του ήταν μια διαρκής απειλή «για τη ζωή μου και τα υπάρχοντά μου»..................................

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Απέρριψε τα περί συνεκμετάλλευσης το Αιγαίου

Ο κ. Γ. Παπανδρέου απέρριψε τα σενάρια που κυκλοφορούν περί συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τέσσερις λόγοι καθορίζουν τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό.

Πρώτον, η διατήρηση της απειλής πολέμου (casus belli) της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά του δικαιώματος της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Δεύτερον, η αμφισβήτηση από την Τουρκία ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.
Τρίτον, η άρνηση της Αγκυρας να επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και, τέταρτον, η η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας..............................

Επιθεωρητές και έλεγχος σε όλο το Δημόσιο

Ακόμη και στελέχη της αγοράς σκέπτεται να προσλάβει η κυβέρνηση ώστε να τοποθετηθούν οικονομικοί επιθεωρητές για τον έλεγχο των δαπανών παντού, όχι μόνο στα υπουργεία αλλά σε κάθε εποπτευόμενο φορέα, στους οργανισμούς και στις ΔΕΚΟ. Το υπουργείο Οικονομικών θα απλώσει έτσι πλοκάμια σε όλη τη δημόσια διοίκηση, ουδείς αποκλείει να προκληθούν εντάσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ή θα διασφαλιστούν οι επόμενες δόσεις του δανείου ή η χώρα θα χρεοκοπήσει. Εν τω μεταξύ αναμένονται οι απαντήσεις στην επιστολή που έστειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς ζητώντας τους να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες στους τομείς που εποπτεύουν. Αυτό καθίσταται αναγκαίο στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου καθώς οι στόχοι αφορούν περισσότερα υπουργεία. Π.χ., σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις δεν αρκεί ένα υπουργός, π.χ. ο κ. Δ. Ρέππας, που θα εφαρμόσει πρώτος το συγκεκριμένο μέτρο στον ΟΣΕ, να προετοιμάσει τη μετακίνηση των εργαζομένων· πρέπει να βρεθούν και οι θέσεις που θα τους υποδεχθούν. Ηδη ο κ. Π. Γερουλάνος ζήτησε 500 άτομα για να αναλάβουν τη φύλαξη των μου σείων προκειμένου να παραμένουν ανοιχτά όλον τον χρόνο.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο νομοθετικό έργο. Υπολογίζεται ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή περίπου 60 νομοσχέδια και χρειάζεται ο απαραίτητος συντονισμός επειδή η διαδικασία ψήφισης με τη διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων έχει γίνει πιο χρονοβόρα. «Γίνεται ιεράρχηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, της νομοθετικής διαδικασίας και πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός παραγωγής νομοθετικού έργου που κάνει πραγματικά τις μεγάλες ανατροπές και τις μεγάλες αλλαγές. Ας μην ξεχνάμε ότι κατατίθενται νομοσχέδια και μάλιστα μέσα από σύνθετες διαδικασίες διαβούλευσης και όχι αυθαίρετες τα οποία καλύπτουν ζητήματα δεκαετιών» δήλωσε χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής.
Ο Πρωθυπουργός με τις επισημάνσεις που έκανε στους υπουργούς για την επιτάχυνση του έργου τους επιχείρησε να καλύψει τη δυστοκία ορισμένων εξ αυτών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου, γεγονός που επισημάνθηκε και από την τρόικα, η οποία δεν έκρυψε τη δυσφορία της για πέντε υπουργούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως θέλησε να σβήσει τη φωτιά παρατηρώντας ότι «οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης έχουν αποδείξει πως εργάζονται πολύ σκληρά. Υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί κάποια καθυστέρηση, αυτό όμως οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες. Η βούληση από όλους τους υπουργούς υπάρχει και θα αποδειχθεί με το έργο που παράγουν όλοι εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου» σημείωσε........

«Στη ΝΔ δεν χωράνε λαθρεπιβάτες»

Την... κόκκινη γραμμή οριοθέτησε χθες με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς, θέτοντας φρένο στους σε όσους βουλευτές σκέπτονται να αποχωρήσουν από τη ΝΔ. «Δεν χωράνε ούτε λαθρεπιβάτεςούτε λιπόψυχοι» ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο κ. Σαμαράς, ενώ μετά τις τοποθετήσεις περισσοτέρων των 20 βουλευτών επεχείρησε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι όσων σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέα εσωκομματικά προβλήματα.

«Αν υπάρχει ιδεολογικό ή συνειδησιακό ζήτημα δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ωστόσο την κρίση της προσωπικής στρατηγικής του δεν θα την κάνει κανείς κρίση της παράταξης» τόνισε στη δευτερολογία του και αφού άκουσε τους βουλευτές να ασκούν δριμεία κριτική στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έκανε και ο ίδιος, χωρίς όμως να την αναφέρει ονομαστικά.

«Ο καθένας δίνει λόγο στη συνείδησή του και στην Ελλάδα» είπε, παρουσία του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος τον χειροκρότησε αρκετές φορές, παρακολουθώντας την προσπάθειά του να σταματήσει την εσωστρέφεια που κυριαρχεί στην ΚΟ τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διαγραφή του κ. Ελ. Αυγενάκη και την ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ. Κοντογιάννη.

«Μας παρακολουθούν όλοι» ανέφερε και επιχειρώντας να πείσει ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί διευκρίνισε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη σε όλους και συνέχισε: «Δεν περισσεύει κανένας. Σας θέλω και σας βλέπω όλους δίπλα μου».

Η Εθνική Τράπεζα επιστρέφει την κρατική βοήθεια

Αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που πούλησε στο Δημόσιο πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κλάδου καταθέτει άμεσα η Εθνική Τράπεζα μετά την έγκριση που έλαβε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της. Με την εξόφληση των 350 εκατ. ευρώ που στήριξαν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας η Εθνική θα μπορεί να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της. «Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να δώσουμε μέρισμα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση.

«Ανοίξαμε την αγορά με repos 5,5 δισ. ευρώ και σταδιακά θα μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ» πρόσθεσε ο ίδιος. Σε σχέση με την πώληση του 20% της Finansbank, ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι δεν πρόκειται για αμυντική κίνηση, σημειώνοντας ότι η διάθεση μειοψηφικού πακέτου θα γινόταν είτε υπήρχε η κρίση είτε όχι, με στόχο την άντληση κεφαλαίων.

Το Βήμα