Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΣΑΡΧΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΕΧΕΙ 114 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ;;

Από το 2007 ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά έδωσε την εντολή κι ανοίχτηκαν οι, ούτε ένας, ούτε δύο αλλά, 22 τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Δασάρχη. Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διεπίστωσε ότι από τα 114 εκ. ευρώ που βρέθηκαν στους λογαριασμούς, στο όνομα το δικό του και της γυναίκας του, μόνο τα 14 δικαιολογούνται κι αυτά μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών (?) !



Τα υπόλοιπα Εκατό (100) εκ. ευρώ είναι "μαύρα" και αδικαιολόγητα ! Πού βρίσκεται άραγε αυτή η υπόθεση; Θα πάρουμε, οι Έλληνες φορολογούμενοι, τα λεφτά μας πίσω; Σε τελική ανάλυση δώστε τα κύριοι της κυβέρνησης στους ανέργους...


Ο (Προ) Ηγούμενος Πρωθυπουργός, παρά τις επιστολές - καταγγελίες πολιτών, αφορμή των οποίων στάθηκαν η δικαστική και διοικητική έρευνα, τον προήγαγε το ίδιο έτος ! Μάλιστα...!


Εκατό εκατομμύρια ; Χαρά που θα κάνουν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας όταν πληροφορηθούν για την υπόθεση... Γιατί νομίζω ότι ο παράνομος πλουτισμός, εκποιώντας δασική έκταση (;), πώς αλλιώς (;), υπόκειται και στη δικαιοδοσία του αρμόδιου Επιτρόπου για την προστασία του Περιβάλλοντος..

2002 ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ.. 2010 ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ.. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΗΤΑΝ 5,5 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ...

ΣΥΣΚΕΨΗ κατά της διαφθοράς για άλλη μια φορά

Το «μπαξίσι» ζει και βασιλεύει


Η λεγόμενη διαφθορά, κοινώς «λάδωμα», θα απασχολήσει για άλλη μια φορά σήμερα τους επαΐοντες σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών υπό την προεδρία του Κώστα Σκανδαλίδη.

Όμως, όπως είναι γνωστό, και όχι μόνον για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά για όλους το «μπαξίσι» υπήρχε από την εποχή της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα ζει και βασιλεύει παρά το γεγονός ότι ακόμα και για τους βασιλείς οι καιροί έχουν παρέλθει... Το κράτος στη συνείδηση των πολιτών εμφανίζεται δύσκαμπτο, αδιάφορο, εχθρικό και εν πολλοίς διεφθαρμένο, ενώ οι πολίτες από θέση άμυνας είναι πάντα καχύποπτοι και μονίμως διαμαρτυρόμενοι, χωρίς αρκετές φορές να είναι σε θέση να εξετάσουν αν έχουν δίκιο ή όχι, αφού ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.Όμως επειδή όλοι οι υπουργοί που έχουν περάσει από τη Βασιλίσσης Σοφίας (υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης) δηλώνουν πως θα πατάξουν το τέρας της διαφθοράς μέχρι τώρα χωρίς αποτελέσματα, αφιερώνουμε εξαιρετικά στον προβληματισμό της σημερινής σύσκεψης ορισμένα στοιχεία που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στα μέσα Νοεμβρίου του 2000 ο καθηγητής Αλέκος Σιδερίδης, επικεφαλής τότε της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης για τη δημόσια διοίκηση, παρουσίασε ενώπιον της Βάσως Παπανδρέου τα συμπεράσματα της μελέτης που ήταν προϊόν συστηματικής δουλειάς τριών μηνών. Εστίες διαφθοράς είχαν υποδειχτεί και τότε οι Εφορίες, οι Πολεοδομίες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


Όμως πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρεις... ο κ. Σιδερίδης παραιτήθηκε ύστερα από καταγγελίες που τον ήθελαν να είναι ιδιοκτήτης παράνομης βίλας στο Διόνυσο. Από τότε κανείς δεν ξαναμίλησε για την Ομάδα Παρέμβασης στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Ορισμένες από τις προτάσεις Σιδερίδη ήταν:

*να εξουσιοδοτηθούν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών ώστε με κοινή απόφαση να διαπιστώνεται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προτύπου λειτουργίας των Πολεοδομιών, να συγχωνευτούν ή να δημιουργούν νέες Πολεοδομίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια,

*χωροταξική αναδιανομή με συναφείς υπηρεσίες στον ίδιο όροφο και συναρμόδιους υπαλλήλους στο ίδιο γραφείο για να μη χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνουν οι πολίτες,

*υποχρέωση των υπηρεσιών να δέχονται έγγραφα και φαξ και επικύρωση εγγράφου με υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599.


Το Μάιο του 2000 πραγματοποιήθηκε έρευνα από το υπουργείο, όπου επτά στους δέκα πολίτες (ποσοστό 63,6%) δήλωναν απερίφραστα ότι πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στις Πολεοδομίες. Αν προσθέσει κανείς κι εκείνους που δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να απαντήσουν (ποσοστό 26,3%) μένει μόνον ένα ποσοστό 10,1%, δηλαδή ένας στους δέκα να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες.


Σε άλλη έρευνα που πραγματοποίησε το 1464 (όπου τηλεφωνούν πολίτες για πληροφορίες και παράπονα) αναλύθηκαν ποιοτικά 3.500 διαμαρτυρίες πολιτών. Η ανάλυση έδειξε τρεις βασικούς δείκτες: τη δυσκαμψία του κράτους (οι υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν τον πολίτη λόγω γραφειοκρατίας, έλλειψης υποδομής, γνώσης, οργάνωσης), την αδιαφορία του κράτους (υπάλληλοι που δεν απαντούν στα τηλέφωνα, δεν ενημερώνουν πολίτες) και τη διαφθορά (περιπτώσεις χρηματισμού, ανάρμοστης συμπεριφοράς).Βέβαια υπάρχει το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όπου συγκεντρώνονται υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων και επιβάλλονται ποινές που φτάνουν και ώς την απόλυση. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

* Διαφθορά στις ΔΟΥ: παλιά ιστορία, παλαιότερες και δοκιμασμένες οι μέθοδοι......Η προϊσταμένη του 4ου Τμήματος Εξόδων της ΔΟΥ Πληρωμών Πειραιά είχε στα χέρια της τα συγκεκριμένα εντάλματα πληρωμών σε πολίτες. Σκέφθηκε ότι μπορούσε κατ' αρχάς να αλλοιώνει τις ημερομηνίες στα έγγραφα, να παρακρατεί η ίδια τα χρήματα και να μην τα αποδίδει στους δικαιούχους. Στη συνέχεια πέρασε σε ανώτερης μορφής κομπίνα, αφού βρέθηκαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που η ίδια είχε αποδώσει χρήματα σε πεθαμένους... Δηλαδή φαινόταν κανονικά ότι είχαν καταβληθεί οι εισφορές από τη ΔΟΥ, οι αποδέκτες όμως όταν πραγματοποιήθηκε έρευνα αποκαλύφθηκε ότι είχαν πάψει να βρίσκονται στο μάταιο αυτό κόσμο. Η προϊσταμένη παραπέμφθηκε στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και απολύθηκε.

* Διαφθορά στο ΙΚΑ: Εδώ οι δυνατότητες είναι πολλές κι αρχίζουν από τα φάρμακα για να καταλήξουν στα ένσημα...... Υπάλληλος του ΙΚΑ Κορινθίας, που ήταν υπεύθυνη για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φαρμακεία, αλλοίωνε τα ποσά και κάθε μήνα στις καταστάσεις πληρωμών έγραφε διαφορετικά ποσά απ' αυτά που αναφερόντουσαν στους λογαριασμούς για το ΙΚΑ και τα τιμολόγια των φαρμακείων. Με αυτόν τον τρόπο το ΙΚΑ υπέστη ζημιά που ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια δραχμές. Η ...κυρία απολογούμενη υποστήριξε ότι οι φαρμακοποιοί της περιοχής συνωμότησαν εναντίον της. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε την απόλυσή της από το Ίδρυμα....Υπάλληλος του ΙΚΑ στην Αθήνα που ήταν αρμόδιος για την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων, είχε καταχωρήσει πλαστή αγορά ενσήμων στην καρτέλα εργαζομένου. Κατά κακή του τύχη έκανε λάθος στον υπολογισμό των ενσήμων στην καταχώρηση. Το λάθος έγινε αιτία να πραγματοποιηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και να αποκαλυφθεί ότι η αγορά ενσήμων ήταν πλαστή και φυσικά γινόταν με το αζημίωτο. Ο υπάλληλος απολύθηκε κατηγορούμενος για δωροδοκία.


γ) Διαφθορά στα Τελωνεία: άλλη πονεμένη ιστορία......Τελωνειακός από τη βόρεια Ελλάδα (στον οποίο εξωυπηρεσιακώς τού καταλογίζεται το πάθος του τζόγου) δεχόταν να κάνει σε ορισμένες επιχειρήσεις λατομείου εκπρόθεσμα την εκκαθάριση από τον ειδικό φόρο καυσίμων. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η εκπρόθεσμη εκκαθάριση είχε κι αυτή μια τιμή και ότι οι υπηρεσίες του τελωνείου είχαν χρηματικό έλλειμμα 8,5 εκατομμύρια δραχμές. Από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό ο υπάλληλος τιμωρήθηκε με 6 μήνες παύση για δωροδοκία.Σε ένα χρόνο λειτουργίας το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό έλαβε απόφαση για την οριστική απόλυση 34 υπαλλήλων. Επίσης, κατέβαλε ποινές προσωρινής παύσης 6 μηνών σε 8 υπαλλήλους, προσωρινή παύση τεσσάρων μηνών σε δύο υπαλλήλους και προσωρινή παύση τριών μηνών σε επτά υπαλλήλους. Ακόμη υποβλήθηκαν πρόστιμα αποδοχών τριών μηνών σε έναν υπάλληλο, πρόστιμο δύο μηνών σε τέσσερις υπαλλήλους και πρόστιμο ενός μήνα σε έξι υπαλλήλους. Το Πειθαρχικό επίσης αθώωσε επτά υπαλλήλους, ενώ παραγράφηκαν τα αδικήματα σε τέσσερις. Τέλος, έγιναν δεκτές επτά ενστάσεις ισάριθμων υπαλλήλων, ενώ για άλλους 48 οι ενστάσεις απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/03/2002

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΦΕΙΣ ΣΤΟ ΙΚΑ,,,


Ας θυμηθούμε τί έλεγε το 2006 η κοινοτική μας Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη.

Μαρία Δαμανάκη: Για τα σκάνδαλα διαφθοράς στα Νοσοκομεία και το ΙΚΑ
Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος 2006 14:00


"...Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, οι εξαγγελίες Καραμανλή για “για μηδενική ανοχή στη διαφθορά” που επαναλήφθηκαν μονότονα και για πολλοστή φορά από το βήμα της ΔΕΘ, βούλιαξαν στις αποκαλύψεις τεράστιων σκανδάλων- μεταξύ άλλων- και στα Υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας. Πρόκειται για μια κατάσταση γενικευμένης διαφθοράς και συναλλαγής που αφορά υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ., που έχουν διορισθεί από τους Υπουργούς και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης τους. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες και οφείλει να τις αναλάβει αμέσως. Οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας και Απασχόλησης δεν μπορούν να παριστάνουν τους ανυποψίαστους.





Δεν μπορούν να παίζουν μαζί με τους Προέδρους του Ε.Ο.Φ. και του Ι.Κ.Α. τον Άνα και τον Καϊάφα και ο Πρωθυπουργός τον Πόντιο Πιλάτο. Προκαλούν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και το πραγματικό κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτό της εξυπηρέτησης μεγαλοσυμφερόντων και της ασυδοσίας των ημετέρων.



Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επιτρέψει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού με την μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλον που φαίνεται να επιδιώκουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Καλεί την κυβέρνηση να πάρει αμέσως όλα τα μέτρα ώστε να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες των στελεχών του Ε.Ο.Φ και του Ι.Κ.Α. για τα σκάνδαλα προμηθειών στα Νοσοκομεία και την εισφοροδιαφυγή στο Ταμείο. Να παραπέμψει χωρίς καθυστερήσεις τις υποθέσεις τη δικαιοσύνη και να αποδώσει τις οφθαλμοφανείς πολιτικές ευθύνες, απομακρύνοντας αμέσως από τις κρατικές υποθέσεις, όλα τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται. ..." .

ΑΠΟ ΤΗ "ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ" ΣΤΟ "ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ" ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ... !

ΕΔΕ στο ΙΚΑ από τις 21 Ιουνίου«Μηδενική ανοχή σε όλα τα φαινόμενα διαφθοράς στα ασφαλιστικά ταμεία»
ΑΠΕ Αθήνα

Μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποφασισμένος να επιδείξει ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, o οποίος κάλυψε πλήρως τον διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίο.
«Η διοίκηση του ΙΚΑ στις 21 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μόλις ενημερώθηκε από μία καταγγελία, έκανε τις κινήσεις και πήρε τις αποφάσεις τις οποίες όφειλε να πάρει», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το ΙΚΑ κάνει μια εξαιρετική δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια.
«Υπήρξανε και πρόστιμα και κυρώσεις και για πρώτη φορά είχαμε απολύσεις γιατρών ΙΚΑ . Απελύθησαν 16 γιατροί του ΙΚΑ φέτος, απελύθησαν διοικητικοί υπάλληλοι, υπάρχουν πρόστιμα και γίνεται μια πολύ εκτεταμένη και συστηματική δουλειά για πάταξη τέτοιων φαινομένων», ανέφερε.

Με αφορμή το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ με υπαλλήλους του ιδρύματος να φέρονται πως χάριζαν εργοδοτικές εισφορές σε τεχνικές εταιρείες που αναλάμβαναν δημόσια έργα, ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι, «όταν το πόρισμα της ΕΔΕ θα ολοκληρωθεί να είστε βέβαιοι ότι και θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία και εάν υπάρχουν ευθύνες για πρόσωπα, το πόρισμα θα πάει στον εισαγγελέα».


Ήδη έχει δοθεί δίμηνη παράταση στην έρευνα εξαιτίας του όγκου των φακέλων που καλούνται να ελέγξουν τα μέλη της Επιτροπής, καθώς έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις κακοδιαχείρισης από το 1996. Μέχρι σήμερα η αρμόδια Επιτροπή του ΙΚΑ έχει ελέγξει 50 φακέλους.


Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε πως ο έλεγχος για τις κατασκευαστικές εταιρείες ξεκινά από το 1996, ενώ εκτίμησε πως το πόρισμα θα είναι έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο.


ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ