Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Βίαια επεισόδια με εννέα νεκρούς στην Ταϊλάνδη

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ μονάδων των δυνάμεων καταστολής και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μπανγκόκ.

Όπως ανακοίνωσε ο αντικυβερνήτης της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος.

Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει νωρίτερα το θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ενός Ιάπωνα εικονολήπτη.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, σε τουλάχιστον 500 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών.

Κυβέρνηση και στρατός ζήτησαν "εκεχειρία" και κάλεσαν σε συνομιλίες τους υποστηρικτές του εξόριστου πρωθυπουργού, Τάκσιν Σιναουάτρα.

Από την πλευρά τους, τα "κόκκινα πουκάμισα", όπως είναι γνωστοί οι υποστηρικτές του Σιναουάτρα, ζητούν από τις 14 Μαρτίου την παραίτηση του πρωθυπουργού, Βετζατζίβα.

Βλ. Πούτιν: Το συντομότερο στο φως τα αίτια της τραγωδίας

Έκκληση στην επιτροπή ερευνητών να ανακαλύψει «το συντομότερο δυνατό» τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, στο οποίο σκοτώθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, απηύθυνε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατό τα αίτια της τραγωδίας" δήλωσε ο Βλ. Πούτιν από το σημείο του δυστυχήματος.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν οι σοροί των 97 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Ενα πρόσωπο 2.500 ετών πάλι στο φως

Η Μύρτις αναστήθηκε. Ηταν μόλις 11 ετών όταν πέθανε, πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή, από τυφοειδή πυρετό, όπως εκατοντάδες άλλοι Αθηναίοι, θύματα του Λοιμού των Αθηνών, μιας φοβερής επιδημίας που αποδεκάτισε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.

Το κρανίο της μικρής βρέθηκε το 1994-95 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμεικό. Η καλή κατάσταση διατήρησης του κρανίου ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, ο οποίος σε συνεργασία και με άλλους επιστήμονες ανέπλασε το πρόσωπό της και το παρουσίασε χθες για πρώτη φορά στο κοινό σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Είναι ένα κοριτσάκι με μεγάλο μέτωπο και πιθανόν καστανά μάτια και μαλλιά. Στην ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος έπαιξε βασικό ρόλο ότι διατηρούνται η άνω και κάτω γνάθος και όλα τα δόντια του παιδιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά, κάτι σπάνιο, σύμφωνα με τον κ. Παπαγρηγοράκη, που ασχολείται 30 χρόνια με την έρευνα αρχαίων κρανίων.

Οι πληροφορίες που τους πρόσφερε ως ανασκαφικό εύρημα η Μύρτις, όπως την βάφτισαν οι αρχαιολόγοι, «προέρχονται από την οδοντοστοιχία της, η οποία κατά τη στιγμή του θανάτου της βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο μικτής οδοντοφυΐας».

Νέα απεργία στις 22 Απριλίου από την ΑΔΕΔΥ

Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 22 Απριλίου αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, ενώ σε κινητοποιήσεις (μαζί με την ΑΔΕΔΥ) προσανατολίζεται και η ΓΣΕΕ. Τη σχετική εξουσιοδότηση έλαβε χτες η Εκτελεστική της Επιτροπή από τη νέα διοίκηση που συγκροτήθηκε χτες σε σώμα. Η μορφή και ο χρόνος των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), το ασφαλιστικό και όλα τα εργασιακά θέματα.

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ -που προέκυψε από τις εκλογές του 34ου Συνεδρίου- συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: πρόεδρος, Γιάννης Παναγόπουλος, αναπληρωτής πρόεδρος, Γιώργος Γαβρίλης, γενικός γραμματέας, Γιώργος Τσαλικάκης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Στάθης Ανέστης, γραμματέας Οργανωτικού, Βαγγέλης Μουτάφης, αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού, Αβραάμ Τριανταφυλίδης, γραμματέας Οικονομικού, Φίλιππος Θωμάς, και αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικού, Φώτης Κολοβέντης.

Για τις θέσεις του προεδρείου η ΔΑΣ (ΚΚΕ) δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Επίσης συγκροτήθηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, η οποία απαρτίζεται από τους: Γιάννη Παναγόπουλο, Στάθη Ανέστη, Νίκο Γιαννόπουλο, Φίλιππο Θωμά, Ιωάννα Καρανδινάκη, Ανδρέα Κολλά, Βαγγέλη Μουτάφη, Φώτη Κολεβέντη, Ευάγγελο Πάλλη, Αβραάμ (Μάκη) Τριανταφυλλίδη, Γεώργιο Τσαλικάκη, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, Θεόδωρο Κούτρα, Γιώργο Πέρρο και Γιώργο Γαβρίλη.

Τη βαθιά τους θλίψη για την Πολωνία εξέφρασαν ηγέτες από όλο τον κόσμο

Συλλυπητήρια μηνύματα προς την Πολωνία μετά την είδηση της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους της χώρας απηύθυναν ηγέτες από όλον τον κόσμο.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δήλωσε: "Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση του τραγικού θανάτου του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι".

"Σοκαρισμένος" από το θάνατο του Λεχ Κατσίνσκι δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του προέδρου της Πολωνίας. Χαρακτήρισε τον Λεχ Κατσίνσκι "Πολωνό πατριώτη που ταυτόχρονα είχε δεσμευτεί στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο θάνατος του Κατσίνσκι ήταν "τρομερός για την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον κόσμο", εκφράζοντας τα "ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τις πολωνικές αρχές".

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την "μεγάλη συγκίνηση" και τη "βαθιά θλίψη" του.

"Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος από τον θάνατο του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του Μαρία. Ο πρόεδρος Κατσίνσκι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Πολωνίας" σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.

Σαφές μήνυμα προς ανεπιθύμητους

Ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ έστειλε και το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Λάρισας. Το μήνυμα απευθυνόταν σε όσους αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή αλλά και σε εκείνους που αποχώρησαν υπό το βάρος των υποθέσεων των σκανδάλων.

Στην ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ για τα αγροτικά ο πρόεδρος της ΝΔ φωτογράφησε τους ανεπιθύμητους στο κόμμα εξηγώντας ότι με αυτή την κίνηση προχωρά στην αυτοκάθαρση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη που επέλεξε να μην είναι παρούσα στην συνεδρίαση της ΚΕ, την Κυριακή.

Η Ρηγίλλης τηρεί στάση αναμονής έναντι της πρώην υπουργού Εξωτερικών την ώρα που η κ. Μπακογιάννη αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο για την προειδοποίηση που έκανε την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να διασύρει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα.

"Ας γνωρίζει ο λαός της ΝΔ ότι έχω ακούσει την εντολή του και ότι θα κάνω αυτό που είναι ηθικά σωστό, πολιτικά απαραίτητο και ρεαλιστικά αναπόφευκτο. Όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν έχουν θέση σε αυτήν. Δεν έχουν θέση στην νέα μας πορεία. Είναι εκτός. Είναι κομμένοι από τη ΝΔ" είπε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε πάντως κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κάνοντας λόγο για λαίλαπα ΠΑΣΟΚ και χρεώνοντας την κρίση δανεισμού της χώρας.

"Υποβάλλω λέει τον ελληνικό λαό σε θυσίες με μειωμένα αποτελέσματα και χωρίς ορατό τέλος. Όλα αυτά οφείλονται σε αυτήν την λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ. Σε ένα μόνο είχε δίκιο το ΠΑΣΟΚ στον Τιτανικό. Μόνο που ο Τιτανικός δεν ήταν η ελληνική οικονομία, είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ" υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.

Ενώ οι σχέσεις Σαμαρά - Μπακογιάννη κινούνται σε τεντωμένο σχοινί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνει την ανάγκη για ανοιχτό κόμμα μακρυά από προσωπικές πικρίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δημιουργείται ένα νέο ανοιχτό κόμμα και έτσι θα λειτουργεί το μέλλον. Χωρίς κυκλώματα, χωρίς προστάτες και χωρίς αποκλεισμούς".

Ξηλώνουν τρομοκρατική ομάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά την προσαγωγή τεσσάρων ατόμων τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση .

Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα τα οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκουν στον αντεξουσιαστικό χώρο και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στα σπίτια τους τα συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικό Αγώνα».

Η σύνδεσή τους με την εν λόγω οργάνωση γίνεται, διότι σε ένα από τα διαμερίσματα των συλληφθέντων στην Νέα Ιωνία βρέθηκαν προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα και άλλα σημαντικά, κατά τους αστυνομικούς, ευρήματα.

Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής τόσο στην Αττική, όσο και σε πόλεις της επαρχίας.

Οι πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν ότι η Αντιτρομοκρατική έφτασε στα ίχνη των τεσσάρων ατόμων μετά την υπόθεση του Λάμπρου Φούντα στην Δάφνη.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους προσαχθέντες είναι και φίλος του βιολόγου.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν και άλλες προσαγωγές και συλλήψεις ατόμων για την ίδια υπόθεση.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα σωματεμπορίας

Κύκλωμα σωματεμπορίας οργανωμένο ως μαφία εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Επειτα από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος και δύο Αλβανίδες 20 και 23 ετών, που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων προσώπων.

Από τα μέλη του κυκλώματος οι τέσσερις είναι Έλληνες 44, 45, 46 και 47 ετών και ένας Αλβανός 31 ετών, οι οποίοι οδηγήθηκαν το Σάββατο στον εισαγγελέα.

Επίσης, από την αστυνομία αναζητούνται ακόμη εννέα άτομα που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης.

Μεταξύ των τεσσάρων Ελλήνων που συνελήφθησαν είναι και ένα παλιό μέλος του συνδικάτου του εγκλήματος, που φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος.

Οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν αλλοδαπές των οποίων εκμεταλλεύονταν τη δεινή οικονομική θέση και τις προωθούσαν στην πορνεία μέσω ροζ αγγελιών σε εφημερίδες και τις εξέδιδαν σε ξενοδοχεία και σπίτια, όπου τις οδηγούσαν μέλη της σπείρας.

Οι κοπέλες στη συνέχεια παρέδιδαν όλο το ποσό το οποίο εισέπρατταν στους οδηγούς και αυτοί με τη σειρά τους στους ταμίες της οργάνωσης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα και 18 κινητά τηλέφωνα.

Αρνείται να παραιτηθεί ο Μπακίγεφ

Ηρεμία επικρατούσε χθες στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας μετά την αιματηρή εξέγερση που ανέτρεψε προ ολίγων ημερών τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίεφ.

Παρά το γεγονός ότι η νέα «μεταβατική» κυβέρνηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα έχει ήδη αναγνωριστεί από το Κρεμλίνο, ο ανατραπείς πρόεδρος επιμένει να μην παραιτείται και καλεί τους αντιπάλους του σε διάλογο. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Μπακίεφ, ο οποίος είχε κατακτήσει την εξουσία το 2005 μετά την «επανάσταση της τουλίπας», παραδέχτηκε ότι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, η Οτουνμπάγεβα απορρίπτει το αίτημα του Μπακίεφ για διάλογο, ενώ προσβλέπει στην οικονομική και στρατηγική στήριξη της Μόσχας. Από την πλευρά της η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη νέα κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος στο Κρεμλίνο φέρεται να δήλωσε πως «ο Μπακίεφ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης».

Ποινική υπόθεση εναντίον του γιου του προέδρου Μπακίγεφ, Μαξίμ και των αδερφών του Ζανίμπεκ και Μαράτ έχει ανοίξει, σύμφωνα με τον νέο γενικό εισαγγελέα της Κιργιζίας, Μπαϊτεμίρ Ιμπραΐγιεφ. «Εχουμε αποδείξεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν δώσει εντολές να ανοίξει πυρ εναντίον αμάχων».

Έκτακτο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής τράπεζας Τρισέ, συνεδριάζουν εκτάκτως την Κυριακή, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να σφραγίσουν και πολιτικά τους όρους του ευρω-δανεισμού στην Ελλάδα, με τη σύμπραξη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βοήθεια θα δοθεί κατά τα 2/3 μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και κατά το 1/3 από δάνειο που θα χορηγήσει το ΔΝΤ.

Το επιτόκιο φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" στο 5-5,5%, ενώ το συνολικό ύψος του δανείου θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 30 δις ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" εκφράζει την ικανοποίησή του, για την αποσαφήνιση των όρων του μηχανισμού, τονίζει ότι η πρόθεση της χώρας δεν είναι να προσφύγει σε αυτόν, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την ενεργοποίησή του εάν οι αγορές δεν ανταποκριθούν.

"Και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο -αναφέρει ο κ. Παπανδρέου- οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή, ούτε είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει. Άρα έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας".

Δεν έχει κάνει πλαστική επέμβαση η Ειρήνη Μερκούρη

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση με την αποτυχημένη πλαστική επέμβαση της Ειρήνης Μερκούρη, που έγινε αιτία να παραμορφωθεί το πρόσωπό της.

Στενός συνεργάτης της τραγουδίστριας μίλησε με τους δημοσιογράφους της εκπομπής «Καφές με την Ελένη» και δήλωσε, «δεν θα πω αν όλα αυτά που λένε είναι αλήθεια ή όχι. Δεν επαληθεύω ούτε διαψεύδω.

Αλλά θέλω
να θέσω ένα ερώτημα. Ποιος τελικά την κατακρεούργησε την Ειρήνη ένας πλαστικός χειρούργος με νυστέρι ή ένας δημοσιογράφος με μια πένα; Εννοώ έκανε η Ειρήνη μια πλαστική και την κατέστρεψε κάποιος χειρούργος ή κάποιος δημοσιογράφος θέλει να την πληγώσει με τα κακεντρεχή του σχόλια;».

Ο συνεργάτης της συμπλήρωσε ότι η Ειρήνη είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το θέμα θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Επίσης, ο πρώην σύντροφός της, Λάμπρος Κωνσταντάρας, μιλώντας στην εκπομπή «Πολύ Μπλα Μπλα» υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν έχει παραμορφωθεί, αλλά δεν έχει κάνει καν πλαστική επέμβαση. Αποκάλυψε επίσης ότι την είδε και καμία σχέση δεν έχει με όσα υποστηρίζουν.

«Πρόκειται για μια κακή φωτογραφία», είπε ο Λάμπρος, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι στην συγκεκριμένη φωτογραφία φοράει μακιγιάζ γιατί έχει πανάδες.

star

Διαδικασία για ίδρυση εταιρίας σε μία μόνο ημέρα

Προς έγκριση θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης, το σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στη Βουλή. Για το συγκεκριμένο θέμα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ Λ. Κατσέλη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι "να πατήσουμε το γκάζι", ώστε να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις - που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα - τόσο με τις επενδύσεις, όσο και με τις μεγάλες ρυθμιστικές τομές, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έλθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου.

Η Υπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ ικανοποιητική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης του 15% το 2010.

Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι προγράμματα βγαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και ότι ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση, ενώ ξεκινά και η δεύτερη φάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τη στήριξη της μεταποίησης και τη ψηφιακή σύγκλιση. Θα υπάρξουν, είπε, ανακοινώσεις για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης ανέφερε ότι προχωρούν όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η βουλή ασχολείται με το DVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου

Για ακόμα μία φορά έφτασε μέχρι την Βουλή το θέμα της Τζούλιας Αλεξανδράτου και του πορνό DVD. Σε ερώτησή του προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του ΛΑΟΣ κάνει λόγο για διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου και ρωτά ποιά μέτρα σκοπεύει να πάρει!

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άγγελος Κολοκοτρώνης, το DVD συνοδευόταν από περιοδικό με αποτέλεσμα να φορολογηθεί με συντελεστή 4,5% και όχι 19%. Ως αποτέλεσμα, το Δημόσιο εισέπραξε 180.000 ευρώ από τον ΦΠΑ, έναντι 750.000 ευρώ (απώλειες 580.000 ευρώ).

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει για την στέρηση εσόδων του κράτους από το «καυτό» DVD και αν προτίθεται να επανεξετάσει τον ΦΠΑ ανάλογων περιοδικών.

«Λόγω της πρωταγωνίστριας βούηξε όλη η χώρα και, φυσικά, το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο -αρνητικά βέβαια- από τα ξένα ΜΜΕ», αναφέρει ο κ. Κολοκοτρώνης.

Στα άκραη διαμάχη ανάμεσα σε ΛΑΟΣ και ΚΚΕ

Στα άκρα για μία ακόμη φορά έφτασε η διαμάχη ανάμεσα σε ΛΑΟΣ και ΚΚΕ, με πρωταγωνιστές στο νέο σίριαλ το βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Άγγελο Τζέκη, και το βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Ηλία Πολατίδη.

«Για το στρατό κατοχής που φέρνουν οι ξένοι στη χώρα μας, τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι απειλούν το μεροκάματο των Ελλήνων εργατών δεν λέτε τίποτα», είπε στην αρμόδια επιτροπή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, μια τοποθέτηση που ανέβασε το αίμα στο κεφάλι του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Άγγελου Τζέκη.

«Με τέτοιο μίσος για το συνάνθρωπό σου, όσες προσευχές κι αν κάνεις, δεν κρύβεται… Πάρτε τα όπλα και σκοτώστε οτιδήποτε διαφέρει στο χρώμα», απάντησε με οργισμένη φωνή ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος στον βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Η πρόεδρος της επιτροπής αναγκάστηκε να κλείσει τα μικρόφωνα, αλλά οι «μπαλοθιές» συνεχίστηκαν, ακόμα και χωρίς μικροφωνική, στην ίδια ένταση.

«Ο Εμφιετζόγλου είναι ο χρηματοδότης σας;», συνέχισε ο Άγγελος Τζέκης, για να ακούσει το βουλευτή του ΛΑΟΣ να απαντά: «Εμείς δεν έχουμε ούτε τυπογραφεία ούτε δημάρχους να μας δίνουν δουλειές!»

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει γράψει το έπος της αντίστασης και να μην το πιάνεται στο στόμα σας», ήταν η απάντηση του Άγγελου Τζέκη στους υπαινιγμούς του βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Το επόμενο επεισόδιο θα έχει σίγουρα γκεστ σταρ τον Άδωνι Γεωργιάδη, μένει απλά να δούμε ποιος θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ.

zougla

Κατά του ευρώ οι Σουηδοί

Κατά του ευρώ στρέφεται η πλειοψηφία των Σουηδών πολιτών, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Demoskop» για λογαριασμό της τράπεζας SEB.

Συγκεκριμένα, το 55% των Σουηδών τάσσεται κατά της αντικατάστασης της κορώνας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ μόλις το 37% δηλώνει ότι θα το αποδεχόταν.

«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ισχυρή αλλαγή τάσης. Η διαφορά των 18 μονάδων μεταξύ του «ναι» και του «όχι» είναι η σημαντικότερη από το 2007 και το ποσοστό του «όχι» είναι το υψηλότερο από το 1997», δήλωσε ο Robert Bergvist, οικονομολόγος της SEB. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση πολλών χωρών της ευρωζώνης εξηγεί την ανησυχία των Σουηδών.

Όπως καταγράφεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, αυτοί που διαφωνούν με το ευρώ είναι κυρίως οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν έχουν κάνει ιδιαίτερες σπουδές.

Αντίθετα, υπέρ του ευρώ τάσσονται τα άτομα άνω των 50 ετών, με πανεπιστημιακές σπουδές και υψηλά εισοδήματα.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 31 Μαρτίου-7 Απριλίου σε δείγμα 1.004 ατόμων. Σημειώνεται ότι σε προγενέστερη δημοσκόπηση, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 44% κατά και 42% υπέρ.

Παρέσυρε τροχονόμο γιατί τον έγραψε!

Το πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση στη Θεσσαλονίκη «αποτυπώθηκε» στο πρωτοφανές επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης.

Συνεργείο της Τροχαίας κλήθηκε στην οδό Ν. Γερμανού 1, για να διαπιστώσει παράνομη στάθμευση ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου, σε χώρο που προορίζεται για στάθμευση άλλων αυτοκινήτων.

Οι αστυνομικοί της Τροχαίας που έσπευσαν επί τόπου επιχείρησαν αμέσως την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Εκείνη την ώρα επέστρεψε ο οδηγός του ΙΧ ο οποίος άρχισε να διαμαρτύρεται προς τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια επιβιβάσθηκε στο αυτοκίνητό του, έβαλε μπρος τη μηχανή και ανέπτυξε ταχύτητα.

Αστυνομικός της Τροχαίας που επιχείρησε να τον σταματήσει παρασύρθηκε από το ΙΧ και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Ο οδηγός εξαφανίστηκε και αναζητείται, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών αναμένεται σύντομα να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Ο αστυνομικός της Τροχαίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

agelioforos

Απειλή για βόμβα στη πτήση για Παρίσι της Olympic Air

Αναστάτωση προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με αφορμή τηλεφώνημα αγνώστου, με το οποίο απειλούσε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε πτήση της Olympic Air, με προορισμό το Παρίσι.

Άγνωστος τηλεφώνησε στις 16.10 χθες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λέγοντας πως έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε πτήση της Olympic Air, με προορισμό το Παρίσι.

Αμέσως οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου αποβίβασαν τους 62 επιβάτες της πτήσης και τους μετέφεραν σε άλλο αεροπλάνο, με το οποίο ξεκίνησαν με ασφάλεια το ταξίδι τους προς το Παρίσι.

Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδρομίου όπου στις 19.15 ξεκίνησε ο έλεγχος από τους ειδικούς για τον εντοπισμό τυχόν εκρηκτικού μηχανισμού. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει βρεθεί τίποτα.

Στον τελικό του Τσάμπιονς Καπ γυναικών η Βουλιαγμένη

Τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι στο Κίρισι θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί αύριο η Βουλιαγμένη.

Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης στη γυναικεία υδατοσφαίριση επικράτησαν 12-9 της ιταλικής Οριζόντε Κατάνια στην Κέρκυρα, στον δεύτερο ημιτελικό του Final Four του Τσάμπιονς Καπ, επαναλαμβάνοντας το θρίαμβο (και μάλιστα με πανομοιότυπο σκορ) του περσινού τελικού επί της ιταλικής ομάδας.

Το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου θα αντιμετωπίσει αύριο (19:00) τη ρωσική Κίνεφ Κίρισι, που νωρίτερα νίκησε 12-11 στην παράταση τον Ολυμπιακό.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Οριζόντε): 3-2, 2-3, 2-4, 2-3

Για «σφαγείο» του ΔΝΤ μιλά ο Λαφαζάνης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην υποβάθμιση από την Fitch και στις πληροφορίες για συμφωνία των όρων πιθανού δανεισμού από ΕΕ- ΔΝΤ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με ευθύνη και κάλυψη της κυβέρνησης, αυτή την ώρα παίζονται από τις κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης» τα πιο άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα και δε διαθέτει καμιά λαϊκή νομιμοποίηση για να βάλει τη χώρα, με την «ομπρέλα» της ΕΕ, στο σφαγείο του ΔΝΤ, πράγμα που θα υποθηκεύσει το μέλλον του ελληνικού λαού για δεκαετίες.

Αυτή την ώρα, μόνο μια μεγάλη, ενωτική, λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να αποτρέψει τις τραγικές και καταστροφικές εξελίξεις. Να στείλει ένα μήνυμα ανατροπής στους κυρίαρχους σε Ελλάδα και Ευρώπη και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για μια νέα ανορθωτική προοδευτική πορεία της χώρας».

Οικονομικής στήριξη της Ισλανδίας από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ισλανδία σχετικά με τους όρους για την καταβολή δανείου ύψους 159 εκατ. δολαρίων.

Η πληρωμή αυτή θα είναι η τρίτη δόση ενός δανείου ύψους 2,2 δις δολαρίων που χορηγήθηκε από το Ταμείο, το Νοέμβριο του 2008. Μόνο το ήμισυ του δανείου αυτού έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, σε δύο δόσεις, η τελευταία τον Οκτώβριο.

«Επιτεύχθηκε μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σε μια ημερομηνία που προς το παρόν έχει καθοριστεί για τις 16 Απριλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ισλανδία, Marc Flannagan.

«Οι ισλανδικές αρχές έστειλαν μια επιστολή προθέσεων στο Ταμείο, στην οποία περιγράφεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και η δημιουργία των βάσεων για βιώσιμη ανάκαμψη», διευκρίνισε το ισλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Ρέικιαβικ.

Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που κήρυξε στάση πληρωμών και πτώχευση στα τέλη του 2008, μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη συνακόλουθη κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αντιδράσεις Παναθηναϊκού στις προτάσεις του υπ. Περιβάλλοντος

Εντονη δυσαρέσκεια προκάλεσαν στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ρύθμιση που αφορά την υλοποίηση της διπλής ανάπλασης και που πρόκειται να κατατεθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσιαστηκαν σήμερα σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς του εργου, ωστόσο δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση ούτε τους ανθρώπους της ΓΗΠΕΛ που έχουν αναλάβει την κατασκευή του νέου γηπέδου του τριφυλλιού στον Βοτανικό αλλά ούτε τους διοικούντες του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Η ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στην Βουλή αλλά στην μορφή που σήμερα παρουσιάστηκε στους εμπλεκόμενους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Με ανακοινωσή της η ΓΗΠΕΛ εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις της τόσο για την επιμονή των ανθρώπων του υπουργείου να γκρεμιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου πριν αρχίσουν τα εργα στο Βοτανικό όσο και για το χρονοδιάγραμμα που καθυστερεί ακόμη περισσότερο την κατασκευή του γηπέδου.

Η ανακοίνωση της ΓΗΠΕΛ αναφέρει: «Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών παρουσιάστηκε από πλευράς ΥΠΕΚΑ σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το σχέδιο τροπολογίας των άρθρων 11 &12 του Ν. 3481/2006.

ΗΠΑ: Έλληνας επιχειρηματίας στην "φάκα" των αρχών

Σε τρίμηνη φυλάκιση καταδικάστηκε ομογενής επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία του insider trading στην αλυσίδα supermarket Albertsons και την κατασκευαστική Elk Corp.

Ο επιχειρηματίας έλαβε εσωτερική πληροφόρηση 4 χρόνια πριν από τέως διαχειριστή της UBS.

Ο Μιχάλης Κουλουρίδης, 60 ετών και πασίγνωστος στην ελληνική κοινότητα του Μπρούκλιν, συνελήφθη τον προηγούμενο Φεβρουάριο και καταδικάστηκε τον Νοέμβριο, ασκώντας όμως έφεση για την απόφαση των αρχών, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

Απεργία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν

Η Πριμέρα Ντιβιζιόν είναι ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης όμως αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν τα προβλήματα. Οι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να απεργήσουν και έτσι η 33η αγωνιστική δεν θα διεξαχθεί.

Μάλιστα η συμμετοχή στην απεργία αναμένεται να είναι καθολική και κανένας παίκτης δεν θα κατέβει και έτσι τα ματς των τεσσάρων πρώτων κατηγοριών της Ισπανίας δεν θα διεξαχθούν.

Ο λόγος είναι οι οφειλές ύψους 4 εκατομμυριών ευρώ σε παίκτες της Σεκούντα Ντιβιζιόν.

Η ομοσπονδία θα υποχρεωθεί να μεταθέσει την 33η αγωνιστική και θα πρέπει να βρει ημερομηνία για τη διεξαγωγή των αγώνων.

«Κανόνες» για την καταπολέμηση της παιδεραστίας από το Βατικανό

Το Βατικανό ετοιμάζεται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τις «κατευθυντήριες γραμμές» για την καταπολέμηση της παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa επικαλούμενο πηγές της Αγίας Έδρας. Η δημοσίευση των «αρχών» αυτών στο διαδίκτυο προβλέπεται να γίνει πολύ σύντομα, ενδεχομένως και την Δευτέρα. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Βατικανό.

Ο χειρισμός των περιπτώσεων των παιδεραστών ιερέων βασίζεται στο κανονικό δίκαιο και σε ένα motu proprio (έδικτο) που χρονολογείται από το 2001.

Τότε, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε εκδώσει ένα έδικτο που αφορούσε τα «σοβαρά εγκλήματα» με βάση ένα έγγραφο του Κογκλάβιου των Καρδιναλίων για θέματα πίστης, στην οποία προήδρευε ο νυν πάπας Βενέδικτος και τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ.

Το Βατικανό διέταζε τους επισκόπους να ενημερώνουν την Αγία Έδρα για τυχόν κρούσματα παιδεραστίας και όριζε ότι θα πρέπει να παύει άμεσα κάθε επαφή των παιδεραστών ιερέων με άτομα νεαρής ηλικίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Καθολική Εκκλησία συγκλονίζεται από σκάνδαλα παιδεραστίας και κατηγορείται ότι απέκρυπτε τα εγκλήματα που διέπρατταν ιερείς. Ο ίδιος ο πάπας Βενέδικτος κατηγορείται ότι αρνήθηκε να απομακρύνει από τα καθήκοντά του έναν Αμερικανό παιδεραστή ιερέα.

Αεροσκάφος Airbus Α321 έκανε αναγκαστική προσγείωση

Αεροσκάφος Airbus Α321, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μετά από απώλεια των υδραυλικών του εν πτήσει από τη Σμύρνη στην Βασιλεία της Ελβετίας.

Το αεροσκάφος, μετέφερε 92 επιβάτες και προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 20.30 τοπική ώρα χθες.

Η εταιρεία Onur Air, είναι ιδιωτική εταιρεία χαμηλού κόστους, σχετικά νέα, με βασικούς προοριοσμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ πετά και προς Ελβετία και Γερμανία.

Νόμιμα τα πτυχία των κολλεγίων

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 42/2010 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Με την επικύρωση των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος εκτός Ελλάδος.

Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Και οι δύο αυτές οδηγίες έπρεπε να είχαν επικυρωθεί από την Ελλάδα το 2007. Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) και αντικαθίσταται μέχρι το 2013 από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταφέρεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.

Προς νέα πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Συνεδρίαση με στόχο τη συγκρότησή της σε σώμα, μετά το πρόσφατο 34ο συνέδριο της συνομοσπονδίας, πραγματοποίησε χθες η ΓΣΕΕ, συγκαλώντας ολομέλεια της διοίκησης. Στο δημόσιο τομέα, η ΑΔΕΔΥ κλήθηκε να αποφασίσει πάνω στην πρόταση της εκτελεστικής της επιτροπής, προς το γενικό της συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, για συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ήδη χρονικά έχει προσδιοριστεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου σαν το χρονικό διάστημα εκδήλωσης απεργιακής κινητοποίησης και σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ.

Σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ έχουν προαναγγείλει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 20 και 21 Απρίλη.

Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα για γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Αχαιός Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης, προς την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα τις Γερμανικές αποζημιώσεις, έλαβε την παρακάτω απάντηση από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου υπό την ιδιότητα του ως Υπουργός εξωτερικών.

«Από τη Συνδιάσκεψη των Παρισιών το 1946, κατά την οποία εγέρθηκε, νια πρώτη φορά, το ζήτημα των επανορθώσεων, ως συνεπεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των σχετικών απαιτήσεων της. Έκτοτε, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ελλείψει οριστικού διακανονισμού, τελεί σε εκκρεμότητα και υφίσταται στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων με τη Γερμανία.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ανακινήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, προβαίνοντας στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα σε διάφορα επίπεδα προς τη γερμανική πλευρά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Θανάση Λερούνη είχε ο Πρωθυπουργός

Ενα μεγάλο "ευχαριστώ" για όλες τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Ελλάδα για την απελευθέρωσή του από τους Ταλιμπάν, που τον κρατούσαν όμηρο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο Έλληνας εθελοντής, καταγόμενος απο τα Καλάβρυτα, Θανάσης Λερούνης στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του, λίγα μόλις λεπτά μετά την παράδοσή του, από τις πακιστανικές αρχές, στην ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ.

Η μεταφορά του Θανάση Λερούνη στην ελληνική πρεσβεία έγινε πριν από περίπου μία ώρα, με ελικόπτερο από την περιοχή Τσιτράλ του βορείου Πακιστάν.

Με δάκρια χαράς και συγκίνηση υποδέχτηκαν τον Θανάση Λερούνη ο ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Δημήτρης Δόλλης και ο πρέσβης μας, Πέτρος Μαυροειδής.

"Η επιτυχία για την Ελλάδα είναι μεγάλη. Έξι μήνες σκληρής δουλειάς, όπου η διεθνή εικόνα του πρωθυπουργού μας ήταν εγγύηση, έφεραν αίσιο τέλος", τόνισε σε δηλώσεις του από το Ισλαμαμπάντ, ο Δημήτρης Δόλλης.

Έχοντας χειριστεί και άλλες δύσκολες υποθέσεις στο παρελθόν, ο κ. Δόλλης υπογράμμισε ότι, καταλυτικής σημασίας, όλους αυτούς τους επίπονους μήνες, που ο ίδιος είχε επισκεφθεί και άλλες φορές το Πακιστάν, ήταν η υπομονή, η επιμονή και η κοινή στρατηγική που ακολουθήθηκε πιστά, σε συνεργασία και με τον ικανό διπλωμάτη μας, Πέτρο Μαυροειδή, για την απελευθέρωση του Θανάση Λεούνη, "κόβοντας" όλες τις παράπλευρες ενέργειες.

"Η απελευθέρωση του Θανάση είναι ένα δείγμα γραφής πώς πρέπει να χειριζόμαστε λεπτά ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές", τόνισε ο κ. Δόλλης.

Η μεταφορά του Θανάση Λερούνη στη Ελλάδα, ο οποίος έχει ζητήσει να γίνει σεβαστή η απόφασή του να μην κάνει δηλώσεις το προσεχές διάστημα, θα γίνει εντός του επόμενου 48ωρου.
TheBest.gr

"Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης"

"Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης" αυτή τη δήλωση έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας παράλληλα πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας

"Προχωράμε με γρήγορα βήματα για την εξυγίανση των δημοσιων οικονομικών αλλά και για να βάλουμε τη χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης" είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και προανήγγειλε πως σε υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σφορδά επεισόδια στην Ταϊλάνδη ανάμεσα σε στρατιωτικούς και αντικυβερνητικούς

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και υποστηρικτές του εκτοπισμένου Πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα της Ταϊλάνδης εισέβαλαν σήμερα μέσα στο κτηριακό συγκρότημα εταιρείας τηλεπικοινωνιών καθώς οι αρχές είχαν κλείσει το ζωτικό τους τηλεοπτικό κανάλι. Στρατιώτες και αστυνομικοί προσπάθησαν να τους κρατήσουν μακριά με δακρυγόνα και μάνικες νερού. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν γίνει στην Ταϊλάνδη.


"Κλείδωσαν" οι όροι χορήγησης δανείου προς την Ελλάδα

Σε συμφωνία για τους όρους έκτακτης χορήγησης δανείων στην Ελλάδα, αν το ζητήσει, κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι ανώτεροι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επιτόκιο των δανείων ανέφερε πως θα είναι «σχεδόν πιστό αντίγραφο των όρων του ΔΝΤ». Αυτό σημαίνει ότι θα κυμανθεί γύρω στο 3,5%.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία», είπε στο Reuters ανώνυμη πηγή, κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση για το επιτόκιο που η ευρωζώνη θα χρεώσει για αυτά τα δάνεια, η πηγή είπε: «είναι σχεδόν πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ερωτηθείς δε, για το ποιοι είναι οι όροι του ΔΝΤ, η πηγή είπε: «Για δάνεια έως 3 ετών είναι το SDR +300 μονάδες βάσης, +50 μονάδες βάσης για διαχειριστικά έξοδα».

Όπως επίσης αναφέρει το Reuters, πηγή στην ΕΕ, ανέφερε ότι το ύψος των δανείων που πιθανόν να διατεθούν στην Ελλάδα και η διάρκειά τους φαίνεται ότι θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και την Κομισιόν, οι οποίες θα αναλύσουν το όποιο αίτημα της Ελλάδας.

«Το ύψος και η λήξη εξαρτώνται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες» είπε η πηγή, γνώστης των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο υφυπουργών Οικονομικών της ΕΕ και κεντρικών τραπεζιτών για το θέμα.

«Η διαδικασία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν ότι όντως ισχύει αυτό και θα πουν τι ποσό και τι διάρκεια χρειάζεται» εξήγησε η πηγή.

Παιδί στα 47 θέλει η Ντέμι Μουρ

Οι κόρες της, Ρούμερ 21 ετών, Σκάουτ 18 ετών και Ταλούλα 16 ετών μπορεί να μεγάλωσαν, αλλά η Ντέμι Μουρ δήλωσε ότι επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αυτή τη φορά με τον κατά 15 χρόνια νεότερο άνδρα της Άστον Κάτσερ. «Το συζητάμε και είναι κάτι που το θέλουμε και οι θέλουμε» είπε η Μουρ στο Βρετανικό Elle. Πρόσθεσε επίσης ότι ήδη είναι καταπληκτικός πατέρας στις κόρες της, και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για την απόφασή της να χαρίσει παιδί στον Άστον.

Έρευνα για τις αυτοκτονίες στη France Telecom

Το κύμα αυτοκτονιών στην France Telecom θα απασχολήσει τη γαλλική δικαιοσύνη μετά από έκθεση της επιθεώρησης εργασίας και μήνυση συνδικάτου για «έκθεση σε κίνδυνο προσώπων» και «ηθική κακοποίηση», που σχετίζονται με τις μεθόδους της διεύθυνσης της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Ζαν Πολ Τεσονιέρ, δικηγόρο του συνδικάτου Sud, η εισαγγελία του Παρισιού θα ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες την έρευνα.

Όπως έγινε γνωστό, η έρευνα θα ανατεθεί σε ανακριτή του Παρισιού, αρμόδιο για τη δημόσια υγεία.

Το 2008 και το 2009, ο αριθμός των αυτοκτονιών εργαζομένων στην France Telecom έφθασε στις 35, σύμφωνα με τη διεύθυνση και τα συνδικάτα.

Το παρατηρητήριο του στρες, όργανο που δημιουργήθηκε από τα δύο συνδικάτα, επισημαίνει εξάλλου ότι 11 εργαζόμενοι έχουν αυτοκτονήσει από τον Ιανουάριο.

Οι θάνατοι συνδέονται με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η διεύθυνση της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών για να προσαρμόσει την πρώην κρατική μονοπωλιακή εταιρεία στο νέο ανταγωνιστικό κόσμο της τηλεφωνίας και του Ίντερνετ.

Επιπλέον, το Φεβρουάριο, έκθεση της επιθεώρησης εργασίας είχε κάνει λόγο για πιθανές παραβάσεις σχετικές με έκθεση σε κίνδυνο προσώπων με την εφαρμογή εργασιακών σχημάτων.

Τα συγκεκριμένα εργασιακά σχήματα θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την υγεία των εργαζομένων.

Ακόμη, η επιθεώρηση εργασίας ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν μέθοδοι διαχείρισης που παραπέμπουν σε ηθική κακοποίηση.

Η έκθεση θέτει υπό κατηγορία τη διεύθυνση της εταιρείας, ανάμεσά τους και τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Ντιντιέ Λομπά.
Enet.gr

Απών και ο Π. Ψωμιάδης από την Κεντρική Επιτροπή

Απών από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. της Ν.Δ. θα είναι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως δήλωσε.

Σε επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, διευθυντή του Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. και τον γραμματέα της Κ.Ε. Λευτέρη Ζαγορίτη, ο Π. Ψωμιάδης υπογραμμίζει: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων το πρωί της Κυριακής, που απορρέουν από τη θέση μου ως Νομάρχη Θεσσαλονίκης, δεν είναι δυστυχώς εφικτό να συμμετάσχω στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξής μας που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 11 Απριλίου τρέχοντος έτους. Παρακαλώ όμως όπως μεταφέρετε στον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά και τα μέλη της Κ.Ε. την πλήρη εκ μέρους μου αποδοχή των αποφάσεων που θα ληφθούν και θα αφορούν το νέο οργανωτικό μοντέλο του κόμματός μας. Χειροκρότησα τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά όπως με σαφήνεια διατυπώθηκαν στο προσυνέδριο που φιλοξένησε η Θεσσαλονίκη, καθώς συμφωνούν με την προτροπή που έχω από καιρό απευθύνει, να έρθουμε σε ρήξη με το χτες, να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να φέρουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία στη θέση που πραγματικά της αξίζει».

Κάθε νησί αποκτά δική του «κυβέρνηση»

Δήμους - μικρές κυβερνήσεις σε κάθε νησί προβλέπει ο «Καλλικράτης», με ισχυρό δήμαρχο και αντιδήμαρχο που θα έχουν εξουσίες «νομάρχη» και υπέρτατο στόχο να εξυπηρετούνται οι νησιώτες στον τόπο τους και να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες διά θαλάσσης μετακινήσεις.

Το νέο νομοσχέδιο, που μαζί με τους πολυαναμενόμενους χάρτες συνενώσεων θα συζητηθεί σε πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο, καθιερώνει προνομιακές και ειδικές ρυθμίσεις για τους «Καλλικράτειους» νησιωτικούς δήμους που θα συνιστούν μια μικρή κυβέρνηση σε κάθε νησί, ιδρύει επιτροπές Τουριστικής Προβολής για την προώθηση του τουρισμού σε κάθε νησί και συστήνει Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής πολιτικής που θα είναι ο σύμβουλος του κράτους στα νησιά και θα αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των περιοχών αυτών και της κεντρικής κυβέρνησης με τη μεσολάβηση και εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικά οι ειδικές προβλέψεις του «Καλλικράτη» για τα νησιά είναι:

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα χτυπήθηκε από τη λαίλαπα ΠΑΣΟΚ

Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας ευθέως και αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση. Μιλώντας σε προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στην Κοζάνη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης, ενώ για τις ευθύνες του κόμματός του αρκέστηκε να πει ότι έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση τώρα υιοθετεί την πολιτική της Ν.Δ.

"Τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις ακόμα και στους διορισμούς γενικών γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει", δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε επί των ημερών της Ν.Δ. από τη διεθνή κρίση, αλλά δεν γονάτισε, ενώ τώρα χτυπήθηκε από τη "λαίλαπα ΠΑΣΟΚ ".

Ο Αντ. Σαμαράς υιοθέτησε πλήρως το σενάριο, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο διόγκωσε τα ελλείμματα, λόγω "ανευθυνότητας" και "ανικανότητας", αλλά και τα φούσκωσε με μεθόδους δημιουργικής λογιστικής.

Στάση εργασίας την Τετάρτη σε όλους τους Δήμους της χώρας

Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 14 Απριλίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η στάση θα γίνει από τις από τις 11 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Αριστοτέλους 17 - Αθήνα).

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του ασφαλιστικού τους ταμείου, του ΟΠΑΔ-ΤΥΚΚΥ και «απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση όλων των οξυμένων προβλημάτων του».

Σύλληψη δύο ατόμων από την αστυνομία για ληστείες στο Λαύριο

Ένας άνδρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Λαύριο ανακοίνωσε την Παρασκευή η αστυνομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μαζί με τους συνεργούς τους, που αναζητούνται, είχαν διαπράξει σωρεία ληστειών σε καταστήματα της ευρύτερης περιοχής.

Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της αστυνομίας, οι συλληφθέντες, μαζί με τους συνεργούς τους, τους τελευταίους έξι μήνες, “είχαν συστήσει ομάδα η οποία σε διάφορες περιοχές της Ν/Α Αττικής, προέβαινε σε διαρρήξεις καταστημάτων, από τα οποία αφαιρούσαν χρήματα, εμπορεύματα καθώς και άλλα αντικείμενα”.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τις έρευνες προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει :

Στηρίζει Ραούλ ο Φιντέλ Κάστρο, στο θέμα των απεργών πείνας

Επικροτεί ο Φιντέλ Κάστρο την απόφαση του αδελφού του και διαδόχου στην προεδρία της Κούβας, να μην απελευθερώσει τους αντιφρονούντες απεργούς πείνας, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας υποστήριξε ότι η στάση του Ραούλ Κάστρο ήταν "βαθιά μαχαιριά στο στομάχι της αυτοκρατορίας και των κυνικών συμμάχων της" και κατηγόρησε την ΗΠΑ και την Ε.Ε. ότι βρίσκονται πίσω από τις απεργίες πεινας, προκειμένου να πλήξουν την κουβανική επανάσταση. "Έγινε στόχος ψεμάτων και συκοφαντιών επί 51 χρόνια, αλλά παρέμεινε όρθια, αποφασισμένη να αντισταθεί", πρόσθεσε.

Ένας εκ των απεργών πείνας, ο Ορλάντο Ζαπάτα, πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Γκιγιέρμο Φαρίνας, συνεχίζει την απεργία για 44η ημέρα.

Περικοπές μισθών στο δημόσιο προανήγγειλε ο Κάμερον στη Βρετανία

Περικοπές στους μισθούς των ανωτάτων δημοσίων υπαλλήλων της Βρετανίας προανήγγειλε ο ηγέτης των Τόρις, Ντέηβιντ Κάμερον, σε περίπτωση που σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

"Θέλω επί της πρωθυπουργίας μου κανένας απολύτως να μην αμείβεται 20 φορές περισσότερο από τον πλέον χαμηλά αμειβόμενο στη δημόσια διοίκηση", εξήγησε ο Κάμερον ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπράουν "κατεστραμμένη".

Απάντηση στον Κάμερον, επιχείρησε να δώσει ο υπουργός των Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δηλώνοντας πως "Πρόκειται για ολοένα και περισσότερο αναξιόπιστες προτάσεις, αυτές που δημοσιοποιούν οι Τόρις".

Κανεις δεν μπορεί να εμποδίσει το Ιράν να δημιουργήσει πυρηνική ενέργεια

“Μη αναστρέψιμη” χαρακτήρισε την πορεία του πυρηνικού προγράμματος της χώρας ο πρόεδρος του Ιραν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απαντώντας στον Μπ. Ομπάμα ο οποίος προσπαθεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κατασκευή πυρηνικών όπλων στη Τεχεράνη όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ο Ομπάμα, αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια περιορισμού του Ιραν δεν είναι εύκολη, αλλά ότι σε βάθος χρόνου πίεση από όλες τις χώρες του κόσμου προς την Τεχεράνη θα μπορούσε να την αναγκάσει να αναθεωρήσει.

Από τη μεριά του ο Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του στη διάρκεια ομιλίας του στο Ιραν, χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας “μασκαράτα” η οποία κρύβει τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ.

“Θεωρούμε ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ενάντια της ανθρωπότητας” ανέφερε. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το Ιράν έχει φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο καμία δύναμη δεν μπορεί να το αποτρέψει από το “να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα προς την δημιουργία ειρηνευτικής πυρηνικής ενέργειας”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αχμαντινετζάντ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, ανέφερε πως "Τα σχόλια δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποδεικνύουν ακόμη περισσότερο πως παρά τις αρνήσεις του, οφείλουμε να συμπεράνουμε πως το Ιράν έχει βλαπτικές προθέσεις όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του".

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως "Αν το Ιράν θέλει να γίνει πιστευτό από τη διεθνή κοινότητα όταν διαβεβαιώνει πως οι προθέσεις του είναι ειρηνικές σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, τότε δεν έχει ανάγκη συσκευών φυγοκέντρησης τρίτης γενιάς"

"Το Ιράν συνεχίζει να δρα με τρόπο ώστε να ενισχύονται οι κατηγορίες εναντίον του, αυτός είναι ο λόγος που η διεθνής κοινότητα συνεχίζει το διάβημά της" κατέληξε στις δηλώσεις του.

Αυξάνονται τα κρούσματα εναντίον των ζώων..

Καθημερινά η στήλη λαμβάνει δεκάδες μηνύματα για φόλες που σκορπίζονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και δυστυχώς έχουν κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν εκατοντάδες αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Οι φιλόζωοι που έχουν αγανακτήσει βλέποντας τα ζώα που φροντίζουν να χάνονται τόσο άδικα απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία, και ιδιαίτερα στους δήμους, να λάβουν μέτρα προκειμένου να προφυλαχθούν τα ζώα τους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.

Μια από της τελευταίες περιοχές που μας δήλωσαν πως έχουν πέσει φόλες είναι το Περιστέρι κοντά στη Θηβών, στη Ρόδο όπου πέταξαν φόλες ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών, στη Νέα Μάκρη-Μάτι Αττικής, στο Γέρακα, στο Κρυονέρι, στη Σύρο στη γειτονιά των ταξιαρχών, στο Μαρούσι στην Περικλέους, στην Ανθούσα, στην Κρήτη στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στην Κυψέλη, στη Γλυφάδα γύρω από τα φοινικόδεντρα και στην Κόρινθο-Λουτράκι. Οι φιλόζωοι των περιοχών αυτών προσπαθούν να σώσουν όσα ζώα γλύτωσαν από τα χέρια των αδίστακτων, πλένοντας καθημερινά τα πεζοδρόμια και έχοντας πάντα στην κατοχή τους ενέσεις ατροπίνης. Θα παραμείνουν άραγε όλα αυτά τα εγκλήματα χωρίς τιμωρία;

Enet.gr

Συσκευή ψεκάσματος νέων κυττάρων δέρματος σε εγκαύματα

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ των ΗΠΑ δημιούργησαν μια συσκευή που μπορεί να «ψεκάσει» υγιή δερματικά κύτταρα απευθείας επάνω σε εγκαύματα.

Αν και η συσκευή έχει δοκιμασθεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, δίνει ελπίδες για μια ταχεία εναλλακτική μέθοδο προστασίας και θεραπείας ασθενών με εγκαύματα, σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο μεταμόσχευσης υγιούς επιδερμίδας πάνω στα καμένα σημεία.

Η συσκευή, μπορεί να στερεωθεί σε έναν ειδικό σκελετό, ώστε να μεταφερθεί πάνω από το κρεβάτι του ασθενούς στο νοσοκομείο και ένα λέιζερ «διαβάζει» τις ακριβείς διαστάσεις και το σχήμα της πληγής του εγκαύματος, έτσι ώστε να μπορεί να «εκτυπωθεί» ένα αντίστοιχο προστατευτικό στρώμα νέων δερματικών κυττάρων.

Η νέα τεχνική -που εντάσσεται στο ανερχόμενο πεδίο της βιο-εκτυπωτικής (bioprinting)- αποτελεί εφεύρεση ερευνητών του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή αναγεννητικής ιατρικής, Τζορτζ Κράιστ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Μέσω... εκλογικών καταλόγων η πρόσβαση στο Facebook για τους Βρετανούς

Η βρετανική κυβέρνηση επιστρατεύει το Facebook, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες της χώρας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις 6 Μαΐου. Για να μπορέσουν οι Βρετανοί πολίτες να συνδεθούν στο Facebook από το Σάββατο 10 Απριλίου, πρώτα θα πρέπει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.

Η προσέλευση στις δύο τελευταίες ψηφοφορίες ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Το 2005 μόνο το 61,4% προσήλθε στις κάλπες, ενώ τη δεκαετία του 1950 ξεπερνούσε το 80%.

Στις ηλικίες των 18-24 χρόνων, το ποσοστό έπεσε στο 37% από 39% το 2001.

Η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται "απογοητευμένη" και πιστεύει πως "τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος και αν εκλεγεί" και γι' αυτό δε βρίσκει το λόγο γιατί να πάει να ψηφίσει.

Η Εκλογική Επιτροπή, για να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο και φέτος, ανέφερε ότι από το Σάββατο 10 Απριλίου κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας του Facebook πριν συνδεθεί θα πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: "Έχετε εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο;"

Εάν απαντήσει αρνητικά, θα παραπέμπεται αυτομάτως στην ιστοσελίδα της Εκλογικής Επιτροπής για να εγγραφεί.

iPhone και iPad θα «τρέχουν» πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα

Η Apple ανακοίνωσε ότι οι συσκευές iPhone και iPad σύντομα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να «τρέχουν» περισσότερα από ένα προγράμματα παράλληλα (multitasking), κάτι που ανταγωνιστικές συσκευές «έξυπνων» κινητών ήδη προσφέρουν και οι χρήστες του iPhone μετ’ επιτάσεως ζητούσαν εδώ και καιρό.

Οι βελτιώσεις αυτές, που θα ισχύσουν από φέτος το καλοκαίρι για το iPhone και από το φθινόπωρο για το iPad, σημαίνουν ότι οι χρήστες θα μπορούν π.χ. να ακούνε μουσική και ταυτόχρονα να «τσεκάρουν» online τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Μέχρι στιγμής, οι χρήστες πρέπει να εγκαταλείπουν το ένα πρόγραμμα για να ανοίξουν το άλλο.

«Δεν ήμασταν οι πρώτοι σε αυτό το θέμα, αλλά πρόκειται να είμαστε οι καλύτεροι», δήλωσε ο Στιβ Τζομπς σε ειδική εκδήλωση, ικανοποιώντας το πολυπληθές ακροατήριό του, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και τo BBC. Πρόσθεσε ότι η εταιρία καθυστέρησε στην εφαρμογή του multitasking, επειδή δεν ήθελε αυτό να εξαντλεί την μπαταρία του τηλεφώνου και να μειώνει γενικότερα την απόδοσή του.

Το iPhone προσφέρει ήδη περιορισμένο multitasking, που όμως αφορά κυρίως προγράμματα της Apple και όχι εφαρμογές τρίτων, κάτι που αντίθετα επιτρέπουν οι πιο «ανοιχτές» πλατφόρμες των κινητών της Google και της Palm.

Στο σφυρί μοναδικά και πανάκριβα αρχαία

Πανάκριβες και περιζήτητες είναι οι ελληνικές αρχαιότητες στις διεθνείς αγορές παρά την εκστρατεία των τελευταίων χρόνων για την επιστροφή όσων έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα.

Το χρυσό στεφάνι που προβάλλεται ως αρχαίο μακεδονικό έχει τιμή εκκίνησης 100.000-120.000 στερλίνες

Απόδειξη, το πλήθος των αρχαίων που βγαίνουν στο σφυρί από τους «Μπόναμς» του Λονδίνου στις 28 Απριλίου. Από τα πιο ελκυστικά κομμάτια είναι ένα πήλινο αττικό αγγείο (στάμνος για κρασί) κι ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι. Ο οίκος δημοπρασιών έχει εκτιμήσει ακριβότερα το αγγείο από το στεφάνι, ορίζοντας την τιμή εκκίνησής του στις 150-250.000 στερλίνες, ενώ το στεφάνι ξεκινά από 100-120.000 στερλίνες.

Αμέσως μετά την εμφάνιση των αρχαίων στην ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός. Τρεις αρχαιολόγοι, ειδικευμένοι στα αρχαία κοσμήματα από τη Βόρεια Ελλάδα, είδαν τις φωτογραφίες του στεφανιού και επιφυλάχτηκαν για την αυθεντικότητα αλλά και τη «μακεδονική» του προέλευση. Τους προβλημάτισε ο τύπος και το κόψιμο των φύλλων βελανιδιάς που φέρει, ενώ το μέγεθος και το σχήμα είναι πανομοιότυπο με τα γνωστά βασιλικά στεφάνια. Κατέληξαν ότι μόνο μία μακροσκοπική εξέταση θα τους οδηγούσε σε σίγουρα συμπεράσματα.

Το ενδιαφέρον, όμως, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στράφηκε και στα υπόλοιπα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν. Γι' αυτό η νεοσύστατη διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας απευθύνθηκε στους «Μπόναμς» δι' αλληλογραφίας ζητώντας να ενημερωθεί για την προέλευση όλων των υπό δημοπράτηση αρχαίων και για τον τρόπο απόκτησής τους. Ζήτησε και περισσότερο φωτογραφικό υλικό για το καθένα.

Ο ΟΠΑΠ «κλείδωσε» τον αγώνα Λεβαδειακός – ΑΕΚ!

Λίγες μόνο ώρες μετά την κυκλοφορία του νέου κουπονιού στοιχήματος, ο ΟΠΑΠ «κλείδωσε» τον αγώνα Λεβαδειακός-ΑΕΚ! Το κουπόνι είχε κυκλοφορήσει με φαβορί τον Λεβαδειακό και 1,95 στον «άσο». Το διπλό της ΑΕΚ στο 3,00 και η ισοπαλία στο 3,25. Ο ΟΠΑΠ συνήθως δεν έφραζε αγώνες της Σούπερ Λίγκας, κάτι που είχε να κάνει από τον Ιανουάριο και το περιβόητο ματς Πανθρακικός – ΠΑΣ Γιάννινα (1-2). Και όταν παρατηρούσε έντονη «κινητικότητα» σε κάποια ματς ανεβοκατέβαζε αποδόσεις.

Τούτη τη φορά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και έφραξε το παιχνίδι Λεβαδειακός – ΑΕΚ. Προφανώς επειδή έχει κατρακυλήσει η τιμή του «άσου» στις ξένες εταιρίες στοιχημάτων, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν συμπεριλάβει το συγκεκριμένο ματς στα κουπόνια τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Interwetten κυκλοφόρησε κουπόνι με 2.00 – 3.70 – 2.90 (1Χ2) και λίγο αργότερα έφραξε το ματς. Η Ladbrokes έβγαλε κουπόνι χωρίς το ματς της Λιβαδειάς και το απόγευμα το πρόσθεσε με τιμές, 1,72 – 4,00 – 3,40. Ο William Hill έριξε τον άσο από 1,95 στο 1,73.

Τούτη τη στιγμή ο άσος παίζεται σε φοβερά χαμηλές τιμές για τη διαφορά δυναμικότητας και ονόματος των δυο ομάδων: από 1,53 έως 1,75! Ο ΟΠΑΠ είχε δυο επιλογές. Ή να «κλειδώσει» το ματς όπως έπραξε ή να κατεβάσει τον άσο γύρω στο 1,60, ρισκάροντας όμως παράλληλα σε υψηλές τιμές στο Χ2.

Η «φημολογία» που σέρνεται λοιπόν γύρω από το συγκεκριμένο παιχνίδι οδηγεί τους παίκτες του στοιχήματος να ποντάρουν μεγάλα ποσά στον Λεβαδειακό που καίγεται για τη νίκη. Έτσι στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στοιχημάτων της betfair, από τα συνολικά 53.861 ευρώ που έχουν παιχτεί μέχρι τώρα, τα 49.892 ευρώ έχουν κατατεθεί στον άσο.

Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ απέκτησε πέρσι το καλοκαίρι από τον Λεβαδειακό τον Λεονάρντο με 800.000 ευρώ, ποσό που θα εξοφληθεί σε δόσεις.

Enet.gr

Απεβίωσε κωπηλάτης στο Σχοινιά

Την τελευταία του πνοή άφησε ο 31χρονος κωπηλάτης του ΝΑΟ Κέρκυρας Διονύσης Νικολούζος το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια προπόνησης στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Ο άτυχος αθλητής την ώρα που βρισκόταν μέσα στη λέμβο ένοιωσε αδιαθεσία, έχασε τις αισθήσεις του, λιποθύμησε και το συνοδευτικό σκάφος τον μετέφερε στη στεριά.

Ωστόσο δεν υπήρχε γιατρός για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και το ασθενοφόρο χρειάστηκε περίπου 40 λεπτά για να φθάσει στο σημείο, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο 31χρονος κωπηλάτης κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του στο κέντρο υγείας Νέας Μάκρης.

Ο άτυχος αθλητής προετοιμαζόταν για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας, που είναι σε εξέλιξη από την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, Γιάννης Καρράς, καθώς και τα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν ότι θα συνεδριάσουν εκτάκτως (αργά το βράδυ της Παρασκευής) και υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν στην αναβολή της διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια πραγματοποίησαν περίπου 150 άτομα, με αφορμή συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
Τη συγκέντρωση φέρεται να οργάνωσε συνασπισμός «εθνικο-πατριωτικών οργανώσεων ».

Οι συγκεντρωμένοι χρησιμοποίησαν εθνικιστικά και υβριστικά για την Ελλάδα συνθήματα την ώρα που κρατούσαν σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας.

Στη συνέχεια έδωσαν ψήφισμα στο γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας μέσω του οποίου ζήτησαν, τη
συγγνώμη των ελληνικών αρχών “από τον μακεδονικό, αλβανικό και τουρκικό λαό” για τα συνθήματα στην παρέλαση. Επίσης ζήτησαν από την Ελλάδα να σταματήσει τις πιέσεις για το συνταγματικό όνομα.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)