Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Έκτακτο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής τράπεζας Τρισέ, συνεδριάζουν εκτάκτως την Κυριακή, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να σφραγίσουν και πολιτικά τους όρους του ευρω-δανεισμού στην Ελλάδα, με τη σύμπραξη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βοήθεια θα δοθεί κατά τα 2/3 μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και κατά το 1/3 από δάνειο που θα χορηγήσει το ΔΝΤ.

Το επιτόκιο φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" στο 5-5,5%, ενώ το συνολικό ύψος του δανείου θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 30 δις ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" εκφράζει την ικανοποίησή του, για την αποσαφήνιση των όρων του μηχανισμού, τονίζει ότι η πρόθεση της χώρας δεν είναι να προσφύγει σε αυτόν, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την ενεργοποίησή του εάν οι αγορές δεν ανταποκριθούν.

"Και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο -αναφέρει ο κ. Παπανδρέου- οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή, ούτε είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει. Άρα έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας".

Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Η ελληνική πλευρά περιμένει να δει την αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα. Εάν η αντίδραση είναι θετική, θα προχωρήσει κανονικά στο δανεισμό από τις αγορές, εάν η κερδοσκοπία συνεχίσει, τότε θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε την ετοιμότητα της Ευρώπης να βοηθήσει τονίζοντας ότι "τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να ενεργοποιήσουν με υπευθυνότητα και με στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση της 'πυρκαγιάς' της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δεσμευτεί γι' αυτό και οι μηχανισμοί υποστήριξης είναι έτοιμοι αν και όταν χρειαστούν".

"Κλειδί" για την επιτυχία του εγχειρήματος παραμένει η στάση της Γερμανίας, στα 3 στάδια της απόφασης. Η συμφωνία της γερμανικής πλευράς στο αυριανό Eurogroup για τους όρους δανεισμού, μάλλον προεξοφλείται. Όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν οι Γερμανοί θα συμφωνήσουν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού και στη συνέχεια στο να χορηγήσουν και οι ίδιοι δάνειο στην Ελλάδα, καθώς τα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι εθελοντικά.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ζητήσει επιπλέον μέτρα φέτος προκειμένου να μας δανείσει, καθώς οι επιτελείς του οργανισμού θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκετά για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2010.

Όμως ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει σκεπτικισμό για την εμπλοκή του ΔΝΤ και καλεί την κυβέρνηση να μη βιαστεί να πανηγυρίσει.

"Εκείνοι που είχαν βιαστεί να πανηγυρίζουν διαψεύστηκαν -υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς- σήμερα, μετά την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες τους λέω και πάλι να μην πανηγυρίζουν. Και πάλι τους συνιστώ περίσκεψη, προβληματισμό, φαντασία στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν. Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα. Η ισορροπία των τελικών αποφάσεων που έχουν παρθεί και των αγορών δεν έχει ακόμα φανεί, αλλά παραμένουν ορισμένα βασικά ερωτήματα. Η αρχική συμφωνία έλεγε ότι το πλαίσιο στήριξης θα μπει μπροστά μόνο αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να βρει χρήματα για να δανειστεί από τις αγορές. Εγώ θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια ένδειξη, αν αυτό έχει αλλάξει".

Αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι αγορές ωθούν την Ελλάδα στο να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, συνδέοντας τις εξελίξεις και με τη χθεσινή κίνηση της Fitch, που υποβάθμισε την ελληνική οικονομία και 5 μεγάλες τράπεζες, ενώ ο πρώην διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε στην εκπομπή "Mega Σ/Κ", ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μόνη της, χωρίς να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα "η Ελλάδα μπορεί να βγάλει πέρα μόνη της. Γιατί έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και στο παρελθόν κάτω από χειρότερες συνθήκες, με χειρότερο διεθνές περιβάλλον και τα βγάλαμε πέρα. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τη σωστή πολιτική και αν εμμείνει σε αυτή την πολιτική μπορεί να τα βγάλει πέρα. Εφόσον η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσφύγει στο μηχανισμό αυτό".

Για κοράκια και γύπες της ΕΕ και του ΔΝΤ που έρχονται να συνδράμουν στη λεηλασία του ελληνικού λαού κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι "μίλησαν για Τιτανικούς, για γκρεμούς, κατηγόρησαν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες εργαζόμενους ως λαμόγια και τώρα ψάχνουν αν βρουν τι ακριβώς θα πουν στους αξιωματούχους του ΔΝΤ που μας χτυπάει την πόρτα".

MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου