Σάββατο 10 Απριλίου 2010

iPhone και iPad θα «τρέχουν» πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα

Η Apple ανακοίνωσε ότι οι συσκευές iPhone και iPad σύντομα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να «τρέχουν» περισσότερα από ένα προγράμματα παράλληλα (multitasking), κάτι που ανταγωνιστικές συσκευές «έξυπνων» κινητών ήδη προσφέρουν και οι χρήστες του iPhone μετ’ επιτάσεως ζητούσαν εδώ και καιρό.

Οι βελτιώσεις αυτές, που θα ισχύσουν από φέτος το καλοκαίρι για το iPhone και από το φθινόπωρο για το iPad, σημαίνουν ότι οι χρήστες θα μπορούν π.χ. να ακούνε μουσική και ταυτόχρονα να «τσεκάρουν» online τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Μέχρι στιγμής, οι χρήστες πρέπει να εγκαταλείπουν το ένα πρόγραμμα για να ανοίξουν το άλλο.

«Δεν ήμασταν οι πρώτοι σε αυτό το θέμα, αλλά πρόκειται να είμαστε οι καλύτεροι», δήλωσε ο Στιβ Τζομπς σε ειδική εκδήλωση, ικανοποιώντας το πολυπληθές ακροατήριό του, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και τo BBC. Πρόσθεσε ότι η εταιρία καθυστέρησε στην εφαρμογή του multitasking, επειδή δεν ήθελε αυτό να εξαντλεί την μπαταρία του τηλεφώνου και να μειώνει γενικότερα την απόδοσή του.

Το iPhone προσφέρει ήδη περιορισμένο multitasking, που όμως αφορά κυρίως προγράμματα της Apple και όχι εφαρμογές τρίτων, κάτι που αντίθετα επιτρέπουν οι πιο «ανοιχτές» πλατφόρμες των κινητών της Google και της Palm.

Οι αλλαγές θα επέλθουν με το αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα iPhone OS 4. To multitasking, μεταξύ άλλων, αναμένεται να βοηθήσει τη λειτουργικότητα της διαδικτυακής τηλεφωνίας μέσω του iPhone (π.χ. Skype). Μέχρι στιγμής, μια κλήση διακόπτεται αυτομάτως μόλις ο χρήστης εγκαταλείπει το Skype, π.χ. για να ψάξει κάτι άλλο στο Ίντερνετ.

Επειδή το νέο iPad «τρέχει» το ίδιο λογισμικό με το iPhone, οι βελτιώσεις για το δεύτερο θα έχουν εφαρμογή και στο πρώτο. Μερικοί καταναλωτές δεν έχουν αγοράσει το iPad, επειδή αυτό δεν μπορεί μέχρι στιγμής να «τρέξει» περισσότερα από ένα προγράμματα ταυτόχρονα.

Η Apple ανακοίνωσε ότι χάρη στο iPhone OS 4 θα υπάρξουν και άλλες 100 περίπου βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά πέρα από το multitasking, όπως η δυνατότητα σύνδεσης του iPhone με ένα κοινό πληκτρολόγιο υπολογιστή μέσω Bluetooth και η ύπαρξη ενός iBooks reader που θα επιτρέπει στους χρήστες να «κατεβάζουν» ηλεκτρονικά βιβλία και να τα μεταφέρουν μεταξύ του iPhone και του iPad για να τα διαβάζουν και στις δύο συσκευές.

Θα υπάρξει επίσης ένα σύστημα κινητής διαφήμισης iAd, που θα «σερβίρει» διαφημιστικά μηνύματα στους χρήστες. Όμως το iPhone θα συνεχίσει να μην υποστηρίζει την τεχνολογία Flash, αν και πολλές ιστοσελίδες την απαιτούν από τον χρήστη για να παίξουν τα βίντεό τους.

Οι νέες δυνατότητες θα είναι διαθέσιμες σε όλες τις πρόσφατες συσκευές iPhone, iPod Touch και iPad μέσω δωρεάν ενημερώσεων (updates) του λογισμικού, όμως η δυνατότητα multitasking δεν θα «δουλεύει» στο αρχικό μοντέλο iPhone ούτε στο iPhone 3G (μόνο στο 3GS που βγήκε πέρυσι το καλοκαίρι), ούτε στα παλαιότερα iPod Touch.

Ο Τζομπς ανακοίνωσε ότι η εταιρία έχει πουλήσει 450.000 iPad (από την κυκλοφορία της συσκευής το περασμένο Σάββατο), πάνω από 50 εκατ. iPhones και περίπου 35 εκατ. iPod Touch.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου