Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Μαυριτανία: Αμοιβή κατοίκων για τη συγκέντρωση σκουπιδιών

Οι κάτοικοι της μαυριτανικής πρωτεύουσας Νουαξότ θα αμοίβονται στο εξής για να συγκεντρώνουν τα πλαστικά σκουπίδια τους για ανακύκλωση, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη βελτίωση της εικόνας των ρυπαρών της δρόμων.

Η πολυάνθρωπη αυτή πόλη στην άκρη της Σαχάρας δεν είχε καν σύστημα περισυλλογής απορριμμάτων ως το 2007. Ακόμα και τώρα όμως, πολλοί από τους κατοίκους της που ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο δεν εξυπηρετούνται καν από αυτό.

Η πρωτοβουλία για την επ' αμοιβή περισυλλογή των πλαστικών ανήκει σε γυναικείες συνεταιριστικές οργανώσεις και προβλέπει την καταβολή 20 ουγκουίγιας (5 λεπτά του ευρώ) για κάθε κιλό σκληρού πλαστικού, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα πενιχρά οικονομικά πολλών μαυριτανικών οικογενειών.

«Η πείρα μας διδάσκει ότι συχνά χρειάζονται οικονομικά κίνητρα για να πεισθεί ένας πληθυσμός πως πρέπει να ανακυκλώνει και αργότερα αποκτά συνείδηση της περιβαλλοντικής αξίας αυτής της δραστηριότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής οργάνωσης αρωγής GRET, που ξεκίνησε το πρόγραμμα χθες Πέμπτη.

Οι κάτοικοι της Νουαξότ πετούν κάθε χρόνο περίπου 150.000 τόννους πλαστικού και από αυτή την ποσότητα μόνο το 15% καταλήγει σε κάδους απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου