Σάββατο 10 Απριλίου 2010

«Κανόνες» για την καταπολέμηση της παιδεραστίας από το Βατικανό

Το Βατικανό ετοιμάζεται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τις «κατευθυντήριες γραμμές» για την καταπολέμηση της παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa επικαλούμενο πηγές της Αγίας Έδρας. Η δημοσίευση των «αρχών» αυτών στο διαδίκτυο προβλέπεται να γίνει πολύ σύντομα, ενδεχομένως και την Δευτέρα. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Βατικανό.

Ο χειρισμός των περιπτώσεων των παιδεραστών ιερέων βασίζεται στο κανονικό δίκαιο και σε ένα motu proprio (έδικτο) που χρονολογείται από το 2001.

Τότε, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε εκδώσει ένα έδικτο που αφορούσε τα «σοβαρά εγκλήματα» με βάση ένα έγγραφο του Κογκλάβιου των Καρδιναλίων για θέματα πίστης, στην οποία προήδρευε ο νυν πάπας Βενέδικτος και τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ.

Το Βατικανό διέταζε τους επισκόπους να ενημερώνουν την Αγία Έδρα για τυχόν κρούσματα παιδεραστίας και όριζε ότι θα πρέπει να παύει άμεσα κάθε επαφή των παιδεραστών ιερέων με άτομα νεαρής ηλικίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Καθολική Εκκλησία συγκλονίζεται από σκάνδαλα παιδεραστίας και κατηγορείται ότι απέκρυπτε τα εγκλήματα που διέπρατταν ιερείς. Ο ίδιος ο πάπας Βενέδικτος κατηγορείται ότι αρνήθηκε να απομακρύνει από τα καθήκοντά του έναν Αμερικανό παιδεραστή ιερέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου