Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατικό χτύπημα που οργανώναν .

Γερμανία. Δύο Γερμανοί και ένας Τούρκος, που συνελήφθησαν το 2007 για οργάνωση τρομοκρατικού χτυπήματος σε αμερικανική βάση, καταδικάστηκαν σήμερα στη Γερμανία. Αργότερα συνελήφθη ένα ένα ακόμη άτομο. Οι Γερμανοί καταδικάστηκαν σε 12 ετή κάθειρξη και ο Τούρκος υπήκοος σε 11 έτη. Η πιθανή έκρηξη που ματαίωσαν οι γερμανικές αρχές θα ήταν, με βάση την ποσότητα των εκρηκτικών που βρήκαν οι αρχές, ισχυρότερη από τις επιθέσεις στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου το 2005 και της Μαδρίτης το 2004. Οι άνδρες είχαν ενταχθεί η Ισλαμική Τζιχάντ Ένωσης το 2006.

ΑΠΟΨΗ : ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ;

Η Συνθήκη ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναφέρεται επακριβώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως, άλλωστε, δεν προβλέπει και «οικονομική βοήθεια» σε χώρα μέλος η οποία αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα και δεν «πιάνει» τα standars του Συμφώνου σταθερότητας.

Η αλήθεια είναι ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη την ωφέλησε και την προστάτεψε σε καιρούς δύσκολους, από συναλλαγματικά κερδοσκοπικά παιχνίδια κι από τις ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο, ο χάλυβας κτλ. . Η χώρα μας, όμως, δεν έχει βαριά βιομηχανία κι ούτε φαίνεται να παράγει κάτι ουσιαστικό, δηλαδή, κάτι το οποίο να συμβάλλει στο ισοζύγιο εμπορίου, πλην του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό, ίσως, εμπορικό τομέα ο οποίος προσφέρει ζεστό χρήμα στην Ελλάδα.

Η επιβολή των νέων, σκληρών και επαχθών μέτρων, από την Ελληνική Κυβέρνηση, πέραν των προσδοκώμενων ωφελειών στα δημοσιονομικά μας, άνοιξε μια μεγάλη κουβέντα γύρω από τα μέσα και τους τρόπους, εσωτερικής και εξωτερικής, στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Πρώτα απ’ όλα, ήδη, δοκιμάζεται η περίφημη «Κοινοτική Αλληλεγγύη» και ανοίχθηκε μια ολόκληρη συζήτηση πώς αυτή μπορεί να μεταφραστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και μελλοντικά σε άλλα κράτη – μέλη που θα χρειαστούν στήριξη. Αυτό είναι που τρέμουν, επί της παρούσης, οι Γερμανοί έχοντας κατά νου τις μεγάλες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και όχι, τη "διαχειρίσιμη" Ελλάδα. Με αφορμή, μάλιστα, τα νέα αυτά μέτρα, τύπου «Ιρλανδίας» θα λέγαμε, αλλά επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χειρότερη, τα ονομάζουμε «τύπου Ελλάδας», κάτι που νομίζουμε θα εφαρμοστεί πειραματικά στη χώρα μας για να προωθηθεί και σε άλλα κράτη – μέλη, στο κυβερνών κόμμα άνοιξε μια ολόκληρη κουβέντα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Κάτι τέτοιο, όπως προείπαμε, δεν απορρίπτεται από τις Συνθήκες της Ε. Ε. και μια τέτοια εξέλιξη δεν πρέπει να αφορίζεται συλλήβδην με οικονομικούς όρους. Το είπε, βέβαια, και ο Βγενόπουλος της Marfin, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της οικονομικής επιστήμης, ότι μια ενδεχόμενη «απόσυρσή» μας, προσωρινά, από την Ευρωζώνη δεν πρέπει να αφορίζεται. Σε τούτο η άποψή μας είναι ότι, το Ελληνικό Κράτος κινδυνεύει μεσοπρόθεσμα να μη μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις σε τρίτους (δάνεια, ομόλογα) και να κηρύξει στάση πληρωμών. Οι κύριες εσωτερικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου είναι οι μισθοί και οι συντάξεις καθώς και μέρος των επενδύσεων που γίνονται στη χώρα με τη συμμετοχή και της Ε. Ε. .

Με βάση αυτή τη θλιβερή δημοσιονομική κατάσταση, θα μπορούσε το Ελληνικό Κράτος να περάσει σε μια «μεταβατική» κατάσταση ή περίοδο κατά τα πρότυπα που ίσχυαν στη χώρα την περίοδο που συναλλασσόμασταν ταυτόχρονα με Ευρώ και Δραχμή. Θα μπορούσε η Ελληνική Κυβέρνηση να παραμένει στην Ευρωζώνη, αποδεχόμενη συναλλαγές που θα γίνονται εντός της χώρας και με τα δύο νομίσματα, ως ότου επανέλθουμε σε δημοσιονομική πειθαρχία. Να γίνονται οι εξωτερικές μας συναλλαγές με το «Επίσημο» Ευρώ και το Κράτος να πληρώνει με μια «Νέα Δραχμή» μισθούς, συντάξεις και τις εσωτερικές του συναλλαγές. Αυτό εφαρμόστηκε, εν μέρει, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όταν η Πολιτεία αντιμετώπιζε παρεμφερή με την Ελλάδα προβλήματα. Αυτό πρότεινε και Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος για την Ελλάδα σαν εργαλείο επίλυσης των δημοσιονομικών μας προβλημάτων.

Αυτό, όμως, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο «ισχυρό» Ευρώ, που επιθυμούν οι Γερμανοί. Θα κλυδώνιζε την παγκόσμια αξιοπιστία για το Ευρωπαϊκό νόμισμα στις αγορές και θα έθετε στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα πραγματικά διλήμματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Τα όσα συζητούμε σήμερα δεν θα υφίσταντο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση βάσιζε τη δύναμη του νομίσματός της, όχι μόνο σε οικονομικά κριτήρια, που εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα της Γερμανίας, αλλά και σε πολιτικά - όπως η Αμερική - όπως η ίδρυση Ευρωπαϊκού Στρατού, κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα των ΗΠΑ.

Συνεπώς, μπορεί η Ελλάδα σήμερα να γίνει ο ρυθμιστής των Ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και να ωθήσει την Ευρώπη στην Πραγματική της Ολοκλήρωση μέσα από τη δική της σωτηρία.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ; Διαβάστε δύο φοβερές ιστορίες .

Διαμαρτυρίες στελεχών και Επ.Οπ. δεχόμαστε για τις μεταθέσεις τους. Δεν μιλάμε για τις "μόνιμες" που λαμβάνουν τα στελέχη κάθε διετία.. Μιλάμε, για τις "κατ' εξαίρεση" μεταθέσεις που δικαιούνται, βάσει του νόμου, στρατιωτικοί και μόνιμο προσωπικό, οι οποίοι για διάφορους λόγους το δικαιούνται.
Για παράδειγμα, στρατιωτικός - στέλεχος στον Έβρο αναμένει από τον Αύγουστο την "κατ' εξαίρεση" μετάθεση που δικαιούται από τη στιγμή, που η γυναίκα του έφερε στον κόσμο δύο πανέμορφα (δίδυμα) αγγελούδια. Ο στρατιωτικός είχε ενωρίτερα άλλα δύο τέκνα και αυτομάτως έγινε πολύτεκνος. Για αυτούς η πατρίδα, με νόμο, έχει ιδιαίτερη φροντίδα και λογικό είναι ! Τα έξοδα πολλά κάθε μήνα και η γυναίκα δεν αντέχει, εκ των πραγμάτων, να προσέξει δίχως γονική βοήθεια τα μικρά.. Έτσι, η οικογένεια έχει χωριστεί με τη μεν γυναίκα στα πατρώα εδάφη, (για να βοηθήσουν στο μεγάλωμα των παιδιών και οι γονείς), τον δε άνδρα στην υπηρεσία στον Έβρο. Ένα ενοίκιο, ένα δάνειο και τα έξοδα των παιδιών να τρέχουν είναι βαρύ πράγμα όταν στην οικογένεια μπαίνει ένας μόνο μισθός.

Η κοροϊδία στο μεγαλείο της, ειδικά γι' αυτούς που εργάζονται για την πατρίδα και συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στη χώρα, τους ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ! "Η μετάθεση όλο έρχεται και ποτέ δεν είναι εδώ...", λέει το τραγούδι.

Σε άλλο παρόμοιο περιστατικό, πάλι από στρατόπεδο του Έβρου, ο σύζυγος στρατιωτικός πήγαινε στο σπίτι του κάθε μέρα στις επτά το βράδυ καθώς ο Διοικητής και ο Ταξίαρχός του, τους είχανε τρελάνει με ασκήσεις και υποχρεωτικές παραμονές. Ωσότου, η γυναίκα του κατέθεσε αίτηση διαζυγίου με την αιτιολογία :

".. Ο Ελληνικός Στρατός αντιστρατεύεται το θεσμό της οικογένειας και δεν αφήνει τον πρέποντα χρόνο να αναπτυχθούν οι οικογενειακοί δεσμοί και ανάγκες της οικογένειάς μου. Για τους λόγους αυτούς ζητώ διαζύγιο... " !

Από την επομένη της αιτήσεως διαζυγίου όλα τα στελέχη της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της αιτούσης πηγαίνανε πια κανονικά στα σπίτια τους !

Ντροπή κύριε Υπουργέ !

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΗΓΕΤΗ ;

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ… το παιχνίδι των ξένων, αλλά και της κυβέρνησης .

«Εμείς κάναμε το χρέος μας» , είπε μέσες – άκρες ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πια ότι η υποχρέωση της Ε. Ε. απέναντί μας αρχίζει να «τρέχει» . Η πολύ – διαφημιζόμενη «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη», που όλο ακούγεται μα ποτέ δε φτάνει στην Αθήνα, περνά στην επόμενη φάση όπου πλέον οι ξένοι δεν θα μπορούν να πισωδρομήσουν αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Ελλάδα. Κι όταν το λέμε αυτό, εννοούμε την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την κάλυψή του από τις αγορές μέσω νέου δανεισμού προσεχώς.

Οι φήμες που διαρρέει το Βερολίνο για μη παροχή οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, προς το παρόν γίνονται για λόγους εσωτερικής γερμανικής κατανάλωσης, αλλά και πίεσης για τη λήψη των αναγκαίων – σκληρών μέτρων από την Ελλάδα. Όταν απαιτηθεί, που όλοι απευχόμαστε, η Ευρωπαϊκή βοήθεια θα είναι έμπρακτη και οικονομικής φύσεως. Αυτό λέει μέρες τώρα με παρρησία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και δεν παίζει παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης. Και γιατί το λέει η Ε. Ε. ; Μα, φυσικά, για να το ακούνε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να προφυλάξουν το πολύτιμο Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές του Πρωθυπουργού, αύριο με Μέρκελ, κατόπιν με Σαρκοζί και στις 9 του μήνα με τον Ομπάμα, θα διαλευκάνουν πλήρως το τοπίο εφόσον, άρχισε το πανηγύρι των περικοπών και της απώλειας των κεκτημένων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Έτσι, ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις για πλήρη οικονομική στήριξη, όμως, αυτή θα έρχεται με τις πρέπουσες δόσεις προκειμένου να εφαρμοστούν όλα τα σκληρά μέτρα που θέλουν οι Βρυξέλλες να καθιερώσουν στην Ελλάδα. Από την άλλη, όπως αποκαλύψαμε προχθές, στο Γερμανικό Κοινοβούλιο υπάρχει "μυστική" έκθεση που προειδοποιεί για ενδεχόμενο "Βέτο" των Αμερικανών σε πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Το παιχνίδι είναι χοντρό και οι χειρισμοί του δεν τους σηκώνουν οι πλάτες του Ελληνικού πολιτικού συστήματος δίχως "έξωθεν" κηδεμονία και στήριξη.

Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να «πουλήσει» μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους στους Κινέζους και να πάρει πίστωση χρόνου ατελείωτη, λόγω των τεραστίων αποθεματικών της Κίνας (2,5 τρις δολ.), να εφαρμόσει μια ήπιας μορφής προσαρμογή και μέτρα που θα ήταν, μεσοπρόθεσμα, πιο ανεκτά για την Ελληνική κοινωνία. Κάτι τέτοιο, όμως, θα περνούσε το μήνυμα στη χώρα ότι τα «αναγκαία» σκληρά μέτρα, δεν είναι και τόσο «αναγκαία» και δεν θα «εξυπηρετούσε» τα Γερμανικά και Αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αυτά για τώρα, προς το παρόν θα πρέπει να αρκεστούμε στο «καρότο και το μαστίγιο», το «παντεσπάνι» τέλος !

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ...;

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ , δίχως αυτά να συνοδευτούν από νέα αναπτυξιακή πολιτική. Βρείτε λεφτά για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις !

Αρκετά «θερμά» υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χτες η ελληνική κυβέρνηση. Με «ψυχρότητα» και προβληματισμό αντέδρασαν οι Έλληνες στη νέα «φόρο – επιδρομή», αλλά και σκεπτικισμό για το αν τελικώς τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν την Ελλάδα ή θα μας κυλήσουμε σε νέο, χειρότερο, κύμα ύφεσης.

Η γνώμη μας είναι, και σε τούτο συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι τώρα ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αν τα μέτρα αυτά παραμείνουν μόνα τους, σε μια λογική λογιστικής – ταμειακής «τακτοποίησης - αποκατάστασης» και δεν συνοδευτούν άμεσα από δημόσιες επενδύσεις τότε, η ύφεση, η μείωση της κατανάλωσης και η κρίση θα διατρανωθούν στην Ελλάδα. Τα μέτρα θα έχουν αντίστροφα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα και θα γονατίσουν περαιτέρω την Ελληνική Οικονομία.

Η Κεϋνσιανή οικονομική σκέψη θα έπρεπε να είναι κατά νου της ελληνικής κυβερνήσεως, κάτι που κινείται εντός του χώρου του σοσιαλισμού, όπως ακριβώς έκανε και ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Αμερική. Δυστυχώς, στην Ευρώπη, λόγω κυρίως και μόνον προς όφελος των Γερμανικών συμφερόντων, δεν ακολουθείται το μοντέλο ανάπτυξης του Ομπάμα για την οικονομική κρίση, που βασίζεται στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε καιρούς κρίσης, (και η ιστορία απέδειξε στην κρίση του ’29 είχε απόλυτα θετικά αποτελέσματα !), αλλά επιβάλλεται η Γερμανική λογιστική νοοτροπία.

Αυτό, αν εφαρμοστεί αυστηρά στην περίπτωση της Ελλάδας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα τα επόμενα δύο χρόνια και αντί ο Παπανδρέου να «χρισθεί» ο «Μιτεράν» της Ελλάδας, θα αφορίζεται από τον ιστορικό του μέλλοντος. Το «υποζύγιο» , δηλαδή ο Έλληνας, δεν αντέχει για πολύ ακόμα και τα βάρη θα τον σηκώσουν στον αέρα και θα τον φέρουν τούμπα !

Η ΣΕΞΥ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΠΕΡ ICE - T !

Αυτή τη φωτογραφία επέλεξε η γυναίκα του γνωστού ράπερ Ice -T για να βάλει στο προφίλ της στο "My Space". Υπολόγισε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο . Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας τη διέγραψαν ως "προκλητική" ! Κι έτσι, άρχισε η κουβέντα για τη "σεμνοτυφία" στο διαδίκτυο και το δικαίωμα της "λογοκρισίας" των διαχειριστών, για μια ακόμη φορά...

"ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ", λέει ο Τρισέ.. Φοβούμενος το "Βέτο" των Αμερικανών ;

Τρισέ: Κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στην
Ελλάδα

Κατά της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ από την Φρανκφούρτη, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί μετά από τη μηνιαία σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ ενδείκνυται ως πάροχος οικονομικής βοήθειας για μία χώρα - μέλος του ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Τρισέ.
Εξ άλλου, ερωτηθείς αν η ΕΚΤ σκοπεύει, από το 2011, να κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια των τίτλων που αγοράζει, ο Ζ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί.
Τόνισε, επίσης, ότι με τα «γενναία μέτρα» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στην οδό της σταθεροποίησης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αγορές θα εκτιμήσουν αυτήν την εξέλιξη και οι όροι δανεισμού της Ελλάδας θα ομαλοποιηθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση είναι τα ενδεδειγμένα.
Ειδικότερα, για τα μέτρα που αφορούν στη μεταρρύμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα, ώστε το ελληνικό κράτος να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.
Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα έχουν θετική επίδραση στην απασχόληση και στον ιδιωτικό τομέα.
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα την βοηθήσουν να ανακάμψει και να ανασυγκροτηθεί.
Εξ άλλου, κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο "Καλλικράτης", ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνηση είναι σωστή, χαρακτηρίζοντας τον "Καλλικράτη" σημαντικό μέτρο για την Ελλάδα, το οποίο συμβάλει στη μείωση των κρατικών δαπανών.
Τέλος, ο Ζ. Τρισέ εξέφρασε την άποψη ότι τα αρμόδια κοινοτικά όργανα λειτούργησαν σωστά, όσον αφορά στην ελληνική οικονομία και έκαναν τη δουλειά που έπρεπε.
«Υπήρξε η απαραίτητη επιτήρηση για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή έκανε τη δουλειά της σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας και η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε. Ο καθένας έχει το ρόλο του.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.
Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι παράλογη "Παράλογη υπόθεση" χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Αντιθέτως ο Τρισέ συνεχάρη την Ελλάδα για τα "ουσιαστικά" μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν χθες, Τετάρτη. "Εκτιμούμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που αποφασίστηκε" από την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε.
Τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την Αθήνα θεωρούνται "πειστικά" από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και "αναμένουμε ότι θα θεωρηθούν πειστικά από τους άλλους" παρατηρητές, προσέθεσε, αναφερόμενος στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε εξάλλου ότι δεν του φαίνεται "κατάλληλη" η χορήγηση μιας βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, εκτός κι αν πρόκειται για τεχνική βοήθεια.

ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ "ΠΟΛΕΜΟΥ" ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Η "BILD ZEITUNG" ! Τον ανθελληνικό αυτό πόλεμο είχαμε προβλέψει προ ημερών

«Πουλήστε τα νησιά σας και την Ακρόπολη μαζί» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Bild Zeitung, η οποία αναφέρεται στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και στα σκληρά μέτρα που έλαβε, χθες, η ελληνική κυβέρνηση. Κοστολογεί μάλιστα το σημαντικότερο μνημείο της ανθρωπότητας στα 100 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα μάλιστα διενεργεί και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για το εάν πρέπει η Ευρώπη να σώσει οικονομικά την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, στο ίδιο δημοσίευμα, ο Γερμανός βουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και εκπρόσωπος της επιτροπής Οικονομικών του Γερμανικού κοινοβουλίου, Φρανκ Σέφλερ, υποστηρίζει ότι «το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πουλήσει κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία, για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά».
Επίσης καλεί την καγκελάριο Μέρκελ να μην υποσχεθεί καμία οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μάρκο Βάντερβιτς δήλωσε ότι "εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά".
Η Bild επισημαίνει ότι ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο επιδιώκει την πώληση ελληνικού ακατοίκητου νησιού προς 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση στήριξης προς την χώρα.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σέφλερ, ο κ.Δρούτσας δήλωσε: " Άκουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις".
Το 1993 πολλοί γερμανοί βουλευτές είχαν προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με την Ισπανία, προτείνοντας την αγορά από το Βερολίνο του νησιού Μαγιόρκα, τουριστικού προορισμού των Γερμανών.