Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

"ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ", λέει ο Τρισέ.. Φοβούμενος το "Βέτο" των Αμερικανών ;

Τρισέ: Κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στην
Ελλάδα

Κατά της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ από την Φρανκφούρτη, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί μετά από τη μηνιαία σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ ενδείκνυται ως πάροχος οικονομικής βοήθειας για μία χώρα - μέλος του ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Τρισέ.
Εξ άλλου, ερωτηθείς αν η ΕΚΤ σκοπεύει, από το 2011, να κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια των τίτλων που αγοράζει, ο Ζ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί.
Τόνισε, επίσης, ότι με τα «γενναία μέτρα» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στην οδό της σταθεροποίησης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αγορές θα εκτιμήσουν αυτήν την εξέλιξη και οι όροι δανεισμού της Ελλάδας θα ομαλοποιηθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση είναι τα ενδεδειγμένα.
Ειδικότερα, για τα μέτρα που αφορούν στη μεταρρύμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα, ώστε το ελληνικό κράτος να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.
Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα έχουν θετική επίδραση στην απασχόληση και στον ιδιωτικό τομέα.
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα την βοηθήσουν να ανακάμψει και να ανασυγκροτηθεί.
Εξ άλλου, κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο "Καλλικράτης", ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνηση είναι σωστή, χαρακτηρίζοντας τον "Καλλικράτη" σημαντικό μέτρο για την Ελλάδα, το οποίο συμβάλει στη μείωση των κρατικών δαπανών.
Τέλος, ο Ζ. Τρισέ εξέφρασε την άποψη ότι τα αρμόδια κοινοτικά όργανα λειτούργησαν σωστά, όσον αφορά στην ελληνική οικονομία και έκαναν τη δουλειά που έπρεπε.
«Υπήρξε η απαραίτητη επιτήρηση για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή έκανε τη δουλειά της σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας και η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε. Ο καθένας έχει το ρόλο του.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.
Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι παράλογη "Παράλογη υπόθεση" χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Αντιθέτως ο Τρισέ συνεχάρη την Ελλάδα για τα "ουσιαστικά" μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν χθες, Τετάρτη. "Εκτιμούμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που αποφασίστηκε" από την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε.
Τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την Αθήνα θεωρούνται "πειστικά" από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και "αναμένουμε ότι θα θεωρηθούν πειστικά από τους άλλους" παρατηρητές, προσέθεσε, αναφερόμενος στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε εξάλλου ότι δεν του φαίνεται "κατάλληλη" η χορήγηση μιας βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, εκτός κι αν πρόκειται για τεχνική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου