Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΗΓΕΤΗ ;

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ… το παιχνίδι των ξένων, αλλά και της κυβέρνησης .

«Εμείς κάναμε το χρέος μας» , είπε μέσες – άκρες ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πια ότι η υποχρέωση της Ε. Ε. απέναντί μας αρχίζει να «τρέχει» . Η πολύ – διαφημιζόμενη «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη», που όλο ακούγεται μα ποτέ δε φτάνει στην Αθήνα, περνά στην επόμενη φάση όπου πλέον οι ξένοι δεν θα μπορούν να πισωδρομήσουν αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Ελλάδα. Κι όταν το λέμε αυτό, εννοούμε την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την κάλυψή του από τις αγορές μέσω νέου δανεισμού προσεχώς.

Οι φήμες που διαρρέει το Βερολίνο για μη παροχή οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, προς το παρόν γίνονται για λόγους εσωτερικής γερμανικής κατανάλωσης, αλλά και πίεσης για τη λήψη των αναγκαίων – σκληρών μέτρων από την Ελλάδα. Όταν απαιτηθεί, που όλοι απευχόμαστε, η Ευρωπαϊκή βοήθεια θα είναι έμπρακτη και οικονομικής φύσεως. Αυτό λέει μέρες τώρα με παρρησία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και δεν παίζει παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης. Και γιατί το λέει η Ε. Ε. ; Μα, φυσικά, για να το ακούνε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να προφυλάξουν το πολύτιμο Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές του Πρωθυπουργού, αύριο με Μέρκελ, κατόπιν με Σαρκοζί και στις 9 του μήνα με τον Ομπάμα, θα διαλευκάνουν πλήρως το τοπίο εφόσον, άρχισε το πανηγύρι των περικοπών και της απώλειας των κεκτημένων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Έτσι, ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις για πλήρη οικονομική στήριξη, όμως, αυτή θα έρχεται με τις πρέπουσες δόσεις προκειμένου να εφαρμοστούν όλα τα σκληρά μέτρα που θέλουν οι Βρυξέλλες να καθιερώσουν στην Ελλάδα. Από την άλλη, όπως αποκαλύψαμε προχθές, στο Γερμανικό Κοινοβούλιο υπάρχει "μυστική" έκθεση που προειδοποιεί για ενδεχόμενο "Βέτο" των Αμερικανών σε πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Το παιχνίδι είναι χοντρό και οι χειρισμοί του δεν τους σηκώνουν οι πλάτες του Ελληνικού πολιτικού συστήματος δίχως "έξωθεν" κηδεμονία και στήριξη.

Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να «πουλήσει» μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους στους Κινέζους και να πάρει πίστωση χρόνου ατελείωτη, λόγω των τεραστίων αποθεματικών της Κίνας (2,5 τρις δολ.), να εφαρμόσει μια ήπιας μορφής προσαρμογή και μέτρα που θα ήταν, μεσοπρόθεσμα, πιο ανεκτά για την Ελληνική κοινωνία. Κάτι τέτοιο, όμως, θα περνούσε το μήνυμα στη χώρα ότι τα «αναγκαία» σκληρά μέτρα, δεν είναι και τόσο «αναγκαία» και δεν θα «εξυπηρετούσε» τα Γερμανικά και Αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αυτά για τώρα, προς το παρόν θα πρέπει να αρκεστούμε στο «καρότο και το μαστίγιο», το «παντεσπάνι» τέλος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου