Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ανακάλυψη τάφου 3.300 ετών στην Αίγυπτο

Ο τάφος ανήκε σε βασιλικό γραμματέα και βρίσκεται στην περιοχή του ανατολικού Καΐρου.

Ομάδα αιγυπτίων αρχαιολόγων ανακάλυψε στη βορειοανατολική περιοχή Ισμαηλία τον τάφο ενός βασιλικού γραμματέα, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (CSA) της Αιγύπτου.

Ο τάφος, ηλικίας τουλάχιστον 3.300 ετών, που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Τελ Ελ Μασχούτα, 120 χλμ. ανατολικά του Καΐρου, ανήκε στον Κιν Αμίν, έναν βασιλικό γραμματέα που κατείχε σημαντικά αξιώματα.

Ο τάφος περιείχε επίσης ένα κομμάτι διακοσμημένης πλάκας ασβεστόλιθου πάνω στην οποία ήταν χαραγμένα ιερογλυφικά που αντιπροσωπεύουν το όνομα 'Αβαρις, που ήταν η πρώην πρωτεύουσα των Υξώς, ενός πολυεθνοτικού λαού που έφθασε στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου από την Ασία.

Σύμφωνα με τον Ζάχι Χαουάς, τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων «ο τάφος αυτός είναι ο πρώτος ο οποίος χρονολογείται στη 19η δυναστεία που ανακαλύπτουμε στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου με ένα τέτοιο βαθμό τελειότητας και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας στην εκτέλεση των διακοσμήσεων».

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στο ανώτερο επίπεδο των ταφικών ανασκαφών 35 τάφους ρωμαϊκής εποχής.

Κλειστά τα περίπτερα στις 20 Απριλίου

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στις 20 Απριλίου πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων - Αναπηρικών Κυλικείων και Καπνοπωλών.

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία προκήρυξε για την Τρίτη 20 Απριλίου 2010 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων - Αναπηρικών Κυλικείων και Καπνοπωλών αντιδρώντας στην αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και η οποία εκτιμά ότι έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο.

Τα νέα περιθώρια κέρδους δεν επαρκούν πλέον για τη συντήρηση όλου του δικτύου λιανικής πώλησης προϊόντων καπνού και η επιβίωση των 40.000 σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων, που απασχολούν πάνω από 100.000 οικογένειες, κρίνεται αβέβαιη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, προκύπτει αύξηση των φόρων που από το 73,5% οδηγείται στο 81,4% ή κατά 0,74% ανά πακέτο. Μειώνεται το περιθώριο της εταιρείας από 0,51% σε 0,43%, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 0,08% ανά πακέτο. Μειώνεται το περιθώριο κέρδους του εμπορίου από 0,34% σε 0,281%, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 0,06% ανά πακέτο και η ομοσπονδία ζητάει την επαναδιαπραγμάτευση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των καπνικών προϊόντων, έτσι ώστε να παράγονται περιθώρια κέρδους που να εγγυώνται την επιβίωση του δικτύου.

Ακυρώνει την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ακύρωσε ταξίδι του στην Αίγυπτο εξαιτίας της ασθένειας του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

H ακύρωση της επίσκεψης που είχε προγραμματιστεί για την αρχή του άλλου μήνα,προκαλεί εικασίες ότι η κατάσταση της υγείας του προέδρου Μουμπάρακ, 81 ετών μπορεί να είναι σοβαρότερη απ'ότι είχε επίσημα ανακοινωθεί.

Ο Μουμπάρακ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στη χοληδόχο κύστη ενώ του αφαιρέθηκε ένας μικρός πολύποδας από το έντερο,στις 6 Μαρτίου,σε γερμανική κλινική. Χθες επανέλαβε τα επίσημα καθήκοντά του και προήδρευσε υπουργικού συμβουλίου στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ όπου αναρρώνει.

Η ασθένεια του Μουμπάρακ έχει προκαλέσει κρίση στην Αίγυπτο επειδή παραμένει ερωτηματικό ποιος θα τον διαδεχθεί εάν πεθάνει.Στα 29 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ποτέ δεν όρισε κάποιον ως αντιπρόεδρο.

Κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές 7.000 Παλαιστίνιοι

Περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 270 είναι ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών, κρατούνται αυτή τη στιγμή σε φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία της παλαιστινιακής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που ήρθαν στο φως σήμερα.

Τρεις από τους κρατούμενους βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ 315 για περισσότερα από 15 χρόνια, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωση της που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της ημέρας των παλαιστίνιων κρατούμενων.

Ανάμεσα στους φυλακισμένους οι 264 βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή έχουν φυλακιστεί χωρίς να δικαστούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το 1967 το Ισραήλ έχει φυλακίσει περισσότερους από 760.000 Παλαιστίνιους.

Ταϊλάνδη: Nέα επιχείρηση κατά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ταϊλάνδης προετοιμάζουν μία νέα επιχείρηση για την διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού,μία περίπου εβδομάδα μετά τις συγκρούσεις με τα «κόκκινα πουκάμισα» που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι.

Στηρίζει τον πάπα Βενέδικτο η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας

Η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας εκφράζει τη στήριξή της στον πάπα Βενέδικτο, με την ευκαιρία των γενεθλίων του.

Οι ανώτατες αρχές της Ιταλίας εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στον πάπα Βενέδικτο, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τους χειρισμούς του στα σκάνδαλα παιδεραστίας με δράστες ιερωμένους, με την ευκαιρία του εορτασμού των 83ων γενεθλίων του.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτός από τις ευχές του, «επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης στον πάπα και την Εκκλησία» που δέχονται μια «ανάρμοστη δυσφημιστική εκστρατεία», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή του.

Οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, Τζιανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, όπως και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έγραψαν επίσης στον πάπα εκφράζοντας τις ευχές τους. Ο δήμαρχος της Ρώμης ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις 29 Ιουνίου θα διοργανώσει μια συναυλία «αλληλεγγύης» προς τον πάπα Βενέδικτο.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα οργανώσει στις 29 Απριλίου ένα κονσέρτο στο Βατικανό, τόσο για να τιμήσει τα γενέθλια του πάπα, όσο και για τα πέντε χρόνια από την εκλογή του ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η σημερινή ημέρα κύλησε ως συνήθως για τον πάπα Βενέδικτο που ετοιμάζεται για το αυριανό ταξίδι του στη Μάλτα -την πρώτη έξοδό του από την Ιταλία μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων. Μοναδική διαφορετική στιγμή ήταν η τούρτα -χωρίς κεριά- που μοιράστηκε με πολλούς καρδινάλιους.

Ξεπερνούν τους 1.144 οι νεκροί του σεισμού στην Κίνα

Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό που έπληξε την επαρχία Κινγκάι στη βορειοδυτική Κίνα πριν από δύο ημέρες έχει ξεπεράσει τους 1.144, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο προηγούμενος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί έκανε λόγο για 791 νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, επειδή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τζιέγκου, όπου σημειώθηκε το επίκεντρο του σεισμού δήλωσε ότι η «Κίνα μπορεί να ξεπεράσει αυτή την καταστροφή».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να οικοδομήσουμε μια νέα Γιουσού», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Τα πρώτα οχήματα που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν στην περιοχή, όπου οι θερμοκρασίες το βράδυ πέφτουν κάτω από τους πέντε βαθμούς και όπου το 85% των κτιρίων έχει καταρρεύσει, αφήνοντας περίπου 100.000 άστεγους.

Συνολικά 41.000 σκηνές, 188.000 παπλώματα και 160 παλτά αναμένεται να διανεμηθούν, μαζί με 185 τόνους τροφίμων.

«Η προτεραιότητα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους» πρόσθεσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Γιγαντώνονται τα προβλήματα από το ηφαιστειακό νέφος

Χάος στις πτήσεις αεροσκαφών στη βόρεια Ευρώπη λόγω του νέφους από το ηφαίστειο στην Ισλανδία. Προβλήματα και ματαιώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη είναι πιθανό να διαταραχθεί για «αρκετές ημέρες» λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, σύμφωνα με την ένωση διαχειριστών της εναέριας κυκλοφορίας Canso.

«Οι επιπτώσεις του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για αρκετές ημέρες», ανέφερε η Canso, που εδρεύει στο Χόφντορπ και στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

«Αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές συνέπειες στο σύστημα των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γκράχαμ Λέικ, ο γενικός διευθυντής της Canso, σε ανακοίνωση του.

«Η κίνηση θα πρέπει να αναδιοργανωθεί ή να παρεκκλίνει και οι πτήσεις να επαναπρογραμματιστούν, όλα σε μια δυναμική βάση και κάπως απρόβλεπτη» προσθέτει ο κ. Λέικ.
Περίπου το ένα τέταρτο της ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν «πιο επικίνδυνα» για την υγεία γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σαμαράς: «Ο πρωθυπουργός ξεχνά ότι δική του ιδέα ήταν το πιστόλι του ΔΝΤ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στις αναφορές του Πρωθυπουργού περί δήθεν «ευθυνών της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν ‘’το πιστόλι του ΔΝΤ’’, που ‘’έσκασε’’ στα χέρια του. Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προΐστανται σοσιαλιστές» .

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι » .

Κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην διευθυντής λογιστηρίου της Siemens

Ο πρώην διευθυντής του λογιστηρίου της Siemens Α.Ε. Κυριάκος Μικές εξετάσθηκε από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens στο σύνολό της, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, δεν διεφώτισε περισσότερο από όσα είχε αναφέρει στον εισαγγελέα και στον ανακριτή το 2008 και 2009.

Κατά τις εκτιμήσεις των βουλευτών, ο μάρτυρας που έχει αποχωρήσει πλέον από την εταιρεία, έδωσε την εντύπωση ότι δεσμεύεται από την επιχειρησιακή εχεμύθεια, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτε για πληρωμές προς πολιτικούς.

Τόσον ο ίδιος, όσο και η Αικατερίνη Τσακάλου, ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου καλύπτονταν από πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ( «πρόγραμμα αμνηστίας» ) της μητρικής γερμανικής εταιρείας, ενώ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι όταν άρχισε ο έλεγχος της εταιρείας από την αμερικανική Debevoise & Plimpton ο Μ. Χριστοφοράκος είχε συστήσει να φειδώ στις πληροφορίες «έως μποϊκοτάρισμα του ελέγχου».

Σε πολλές ερωτήσεις που του ετέθησαν, ο μάρτυρας δήλωσε παντελή άγνοια για τις πληρωμές προς πολιτικούς, λέγοντας ότι ο ίδιος ήλεγχε τα τιμολόγια ως προς το σκέλος της νομιμότητάς τους και μόνον και προσυπέγραφε τιμολόγια που έρχονταν με εντολή Χριστοφοράκου για μικροδώρα «ενδεχομένως και προς πολιτικούς», κυρίως με την ευκαιρία ονομαστικών εορτών ή επετείων.

Ονόματα, πάντως, είπε ότι δεν θυμάται, αλλά ούτε και πρόσεξε.

Στο 3,9% το δημόσιο έλλειμμα της Βουλγαρίας

Ανάλυση από την Alpha Bank

Στην οικονομία της Βουλγαρίας αναφέρεται το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank. Όπως αναφέρεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε τελικά στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009, έναντι 1,9% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Επίσης, το έλλειμμα αυτό διαμορφώνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα και στο πρώτο δίμηνο του 2010, όπου έχει ήδη ανέλθει στα 1,4 δισ. λέβα ($ 966 εκατ.) που αντιστοιχεί στο 2% περίπου του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2010. Τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 27,4% σε ετήσια βάση στο πρώτο δίμηνο του 2010, καθώς η μεγάλη πτώση των εισαγωγών έχει συντελέσει στη σημαντική πτώση των εσόδων από τα τελωνεία της χώρας, ενώ, αντίθετα, υπήρξε μεγάλη μείωση των δαπανών κατά 22,2%.

Η κυβέρνηση έλαβε ήδη μέτρα για την αύξηση των εσόδων και εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Αυτό είναι αναγκαίο για τον πρόσθετο λόγο ότι τα δημοσιονομικά διαθέσιμα (τα οποία είναι υποχρεωμένη να διατηρεί η χώρα για την στήριξη της σταθερής ισοτιμίας του λεβ (Lev) μέσω του Συμβουλίου Συναλλάγματος) έχουν μειωθεί στα 6,3 δισ. λέβα στο τέλος Φεβρουαρίου του 2010, από 7,4 δισ. λέβα στο τέλος Ιανουαρίου του 2010 και 8,3 δισ. λέβα στο τέλος Φεβρουαρίου του 2009.

Διπλασιάστηκαν οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι

Παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με τη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του περιοδικού Forbes, η οποία καταδεικνύει ότι οι μεγιστάνες της Ρωσίας ανακάμπτουν από τη χειρότερη οικονομική κρίση.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από 32 που ήταν το 2009 -μια μαύρη χρονιά για τη χώρα- σε 62 το 2010, ανέφερε η ρωσική έκδοση του περιοδικού των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησε σήμερα.

Οι πιο πλούσιοι πολίτες της Ρωσίας δεν καταστράφηκαν οικονομικά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Αντίθετα, επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, γεγονός που επέτρεψε στις ρωσικές αρχές να ισχυρίζονται ότι η χώρα έχει βγει από την ύφεση.

«Η συνολική περιουσία των συμμετεχόντων στη λίστα του Forbes ανέρχεται σε 297 δισεκατομμύρια δολάρια (σε σχέση με τα 142 δισεκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο)», γράφει το περιοδικό.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος δείκτης της ρωσικής αγοράς, ο RTS, είχε επίσης διπλασιαστεί, αν και η οικονομία παρουσίασε στασιμότητα» προσθέτει το Forbes.

Στην κατάταξη κυριαρχεί φέτος ο ιδιοκτήτης του χαλυβουργείου Novolipetsk (NLMK) Βλαντιμίρ Λισίν, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος κατάφερε να κερδίσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ρωσική εφημερίδα Finans, η οποία έχει επίσης δημοσιεύσει μια κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, τον Φεβρουάριο, βρίσκεται επίσης στις κορυφαίες θέσεις.

Ο βασιλιάς του ατσαλιού Λισίν εκθρόνισε φέτος τον νικητή του 2009 Μιχαήλ Προκόροφ, πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού οργανισμού ONEXIM, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο επικεφαλής της Alfa Group, Μιχαήλ Φρίντμαν με περιουσία 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΗΠΑ: Δίωξη στη Goldman Sachs από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street, «η Goldman Sachs εξαπάτησε πολλούς επενδυτές».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street άσκησε δίωξη κατά του οίκου «Goldman Sachs», με την κατηγορία ότι στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που αναστάτωσε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, «εξαπάτησε πολλούς επενδυτές».

Συγκεκριμένα, ο οίκος κατηγορήθηκε ότι «σε συμπαιγνία» με μεγάλο «αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνων» επιχείρησε να διασώσει κεφάλαια από δικά του στεγαστικά δάνεια από το χώρο της κλυδωνιζόμενης (τον Οκτώβριο 2008) αμερικανικής αγοράς ακινήτων, στην οποία διακινούντο αθρόα τραπεζικά δάνεια, με υψηλά επιτόκια, αλλά με αποδέκτες πιστωτές με αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα.

«Αυτή δε η συμπαιγνία έγινε εν πολλοίς σε βάρος των συμφερόντων των επενδυτών» του ανωτέρω οίκου, που είχε τιτλοποιήσει (τραπεζικές) απαιτήσεις στο χώρο της αμερικανικής κτηματομεσιτικής αγοράς, πρόσθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτή είναι η πρώτη νομική δίωξη, που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, σημειώνουν στη Νέα Υόρκη οι οικονομικοί παρατηρητές. Θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, προσθέτουν.

«Ο οίκος Goldman Sachs, με μία νέα τακτική εξαπάτησε στην πραγματικότητα επενδυτές του, υπονομεύοντας και την αξιοπιστία δικών του προϊόντων, ακολουθώντας πάντως παλαιές απλές (παράνομες οπωσδήποτε) πρακτικές του χρηματοεπενδυτικού χώρου», αναφέρεται στη μήνυση, που άσκησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της Goldman Sachs.

Η εξέλιξη συμπαρέσυρε καθοδικά τους βασικούς δείκτες πολλών χρηματιστηρίων στη δυτική Ευρώπη και είχε ανασταλτικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής στην Wall Street, σχολίασαν συναλλασσόμενες πηγές.

Πέντε συλλήψεις για ληστείες στο Ηράκλειο

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ελλήνων και ενός αλλοδαπού για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας, ληστείες, οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η πενταμελής σπείρα που δρούσε τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Ηρακλείου και είχε διαπράξει σωρεία ληστειών σε εμπορικά καταστήματα και σε τραπεζικά υποκαταστήματα της Συνεταιριστικής και της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, απέσπασε συνολικά σχεδόν 100.000 ευρώ,

Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, τα μέλη της συμμορίας διέπραξαν ακόμη κλοπές τσαντών από ανυποψίαστες γυναίκες, ενώ είχαν ληστέψει το ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου. Ακόμη, είχαν πυροβολήσει και εναντίον ιδιοκτήτη πρακτορείου του ΟΠΑΠ για να του αποσπάσουν χρήματα.

Ψαλιδίζουν αρμοδιότητες της Κατσέλη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (υπουργός Λούκα Κατσέλη) προχωρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημοσιευθεί Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο προβλέπεται ότι ο τομέας της Ναυτιλίας μοιράζεται σε τρεις υπουργούς:

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη από το σκέλος της Ναυτιλίας διατηρεί μόνο τις αρμοδιότητες της ακτοπλοΐας και των λιμανιών.

- Η ακτοπλοΐα και τα λιμάνια παραμένουν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όμως:

- Η ποντοπόρος ναυτιλία περνά στην αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (που έχει ήδη το Λιμενικό Σώμα) Μ. Χρυσοχοΐδη.

- Οι άγονες γραμμές στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ιδιαίτερα στον υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη.

Παρακολούθηση

Στο μεταξύ διπλό σύστημα παρακολούθησης του έργου των υπουργών καθιερώνει ο πρωθυπουργός, όπως είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Το ένα σκέλος αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρακολουθεί ο Θόδωρος Πάγκαλος και το άλλο τις δεσμεύσεις που είναι εκτός προγράμματος, αλλά έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο και στα προεκλογικά του προγράμματα.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτή η παρακολούθηση δεν γίνεται «για να τιμωρήσουμε αλλά για να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πού πάμε και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις». Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέπτυξαν τους δείκτες της χώρας μας κατά τομέα, έτσι όπως έχουν αξιολογηθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Λήστεψαν ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη

Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατούνται δύο άτομα τα οποία συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι, τις μεταμεσονύκτιες ώρες λήστεψαν νεαρό ζευγάρι που βρισκόταν μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, σε περιοχή του περιαστικού δάσους Σέιχ - Σου.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, πρόκειται για έναν 27χρονο ομογενή από την Αρμενία και έναν υπήκοο Αρμενίας, ηλικίας 28 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην οδό Κασσάνδρου από αστυνομικούς, λίγη ώρα μετά τη ληστεία και συνελήφθησαν.

Κατηγορούνται ότι μαζί με άλλους δύο συνεργούς τους, οι οποίοι αναζητούνται, απέσπασαν από το ζευγάρι, με την απειλή μαχαιριού, τα κινητά τους τηλέφωνα, δύο χρυσές αλυσίδες και ένα ρολόι.

Στην κατοχή τους βρέθηκε το ένα από τα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων.

Συλλήψεις για παράνομο πόκερ στη Βέροια

Σε συλλήψεις επτά ατόμων για παράβαση του νόμου περί παιγνίων προχώρησε η αστυνομία στην Ημαθία. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Βέροιας πραγματοποίησαν έλεγχο σε ίντερνετ - καφέ όπου διαπίστωσαν ότι έξι άτομα ηλικίας από 25 έως 72 χρονών έπαιζαν την αμερικάνικη έκδοση του Πόκερ , σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος.

Εντοπίστηκαν 52 τραπουλόχαρτα, 256 μάρκες πονταρίσματος ενώ στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 303 ευρώ. Ο 53χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος συνελήφθη επίσης ενώ αναζητείται ο 29χρονος συνέταιρός του.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Εσκαβε τον κήπο, βρήκε σκελετούς

Αλεξανδρούπολη

Δύο ανθρώπινους σκελετούς εντόπισε 44χρόνος κάτοικος του δήμου Τυχερού, Εβρου, κατά την ενασχόλησή του με το κήπο του σπιτιού του . Οι δυο σκελετοί, οι οποίοι έφεραν βραχιόλια στα χέρια τους, εντοπίστηκαν με διαφορά λίγων ημερών ο πρώτος από τον δεύτερο, ενώ κατά την αποκάλυψη του δευτέρου, βρέθηκε δίπλα και μία σιδερένια κατασκευή που έγραφε «Ε.Σ. (Ελληνικός Στρατός) 1880». Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού, το οποίο με την σειρά του ενημέρωσε τη 19η Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σήμερα, μάλιστα, όπως δήλωσε ο προϊστάμενός της, Δημήτρης Μάτσας, αρχαιολόγος της υπηρεσίας θα επισκεφθεί το σημείο προκειμένου να εξετάσει τα ευρήματα».





Χάμαρμπεργκ: Καταρράκωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη

Ανθρωποι απάγονται και εξαφανίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ, αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη ξαποστέλνονται στις πατρίδες τους, όπου είναι βέβαιο ότι θα υποστούν τα πάνδεινα και ενδεχομένως να χάσουν και τη ζωή τους, βίαια επαναπατριζόμενοι υποχρεούνται να ζουν σε μολυσμένα από μόλυβδο στρατόπεδα, παιδιά κλείνονται σε ιδρύματα γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να τα θρέψουν και μειονότητες, όπως οι Ρομά, εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Αυτή την εικόνα καταρράκωσης κάθε έννοιας προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντίκρισε στις ευρωπαϊκές χώρες που επισκέφθηκε, το 2009 και το πρώτο τρίμηνο του 2010, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, και αυτή την εικόνα «μετέφερε» με έκθεσή του, προχθές, στην Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού.

Ο ανθρωπισμός... εξέλιπε και οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραβιάζονται ασύστολα, διαπιστώνει ο επίτροπος, προφητεύοντας ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για όσους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Η Χαμάς εκτέλεσε δύο προδότες

Για πρώτη φορά από το 2007, οπότε έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς έστησε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο άνδρες καταδικασμένους από στρατοδικείο της πέρσι για προδοσία και συνεργασία με το Ισραήλ.

Ενέργεια που επέσυρε την καταδίκη διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch, ενώ αποτελεί σαφή πρόκληση προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς που, σύμφωνα με την παλαιστινιακή νομοθεσία, μόνο με έγκρισή του μπορούν να εκτελεστούν θανατικές ποινές. Την εκτέλεση των δύο διά τυφεκισμού τις πρώτες πρωινές ώρες χθες και τη μεταφορά των σωμάτων τους πριν φέξει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση Αλ Μέζαν, ενώ αργότερα ο στρατηγός Αχμεντ Ατάλα, επικεφαλής στρατοδίκης της Χαμάς, προχώρησε σε επίσημη επιβεβαίωση. Ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς, Φάτχι Χαμάντ, είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα ότι οι αρχές στη Γάζα πρόκειται στο εξής να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή σε βάρος ενόχων συνεργασίας με το Ισραήλ.

Οι Ομπάμα έβγαλαν 5,5 εκατ. δολάρια πέρσι

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ κέρδισαν 5,5 εκατ. δολάρια το 2009, κυρίως από πωλήσεις βιβλίων, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Το ζεύγος διπλασίασε το εισόδημά του από τότε που ο Ομπάμα κάθισε στον προεδρικό θώκο, τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση.

Στον υπολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνεται το Νόμπελ Ειρήνης αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων, που ο Αμερικανός πρόεδρος δώρισε σε 10 φιλανθρωπίες. Το ένα τρίτο του εισοδήματος της οικογένειας Ομπάμα, δηλαδή περισσότερο από 1,8 εκατ. δολάρια, καταβλήθηκε στην εφορία.

Τα περισσότερα από τα κέρδη των Ομπάμα προήλθαν από τα δικαιώματα των πωλήσεων των προεδρικών βιβλίων "Dreams of My Father" (Εικόνες του πατέρα μου) και "The Audacity of Hope" (Τολμώ να ελπίζω) που έχουν γίνει μπεστ σέλερ.

Εκτός από τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ, οι Ομπάμα δώρισαν επίσης 329.100 δολάρια σε 40 διαφορετικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, δηλαδή περίπου 6% του εισοδήματός τους. Το 2008, οι Ομπάμα είχαν εισόδημα 2,65 εκατ. δολάρια.

Οι αμοιβές τους ξεπέρασαν πάντως κατά πολύ αυτές του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν και της συζύγου του Τζιλ, που δήλωσαν εισόδημα μόλις 333.182 δολάρια για το 2009. Οι πληροφορίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Οι Γάλλοι δεν θέλουν νέα υποψηφιότητα Σαρκοζί για την Προεδρία

Το 65% των πολιτών στη Γαλλία δεν επιθυμούν να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2012 ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί υπέστη βαριά ήττα στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο μήνα και το ποσοστό αποδοχής του προέδρου έχει μειωθεί ραγδαία με αφορμή την κατάσταση της οικονομίας και τον τρόπο της διακυβέρνησής του που δέχεται έντονες επικρίσεις.

Τη Δευτέρα ο Σαρκοζί δήλωσε ότι θα αποφασίσει "κάποια στιγμή στο τέλος του καλοκαιριού" ή "στις αρχές του φθινοπώρου" του επόμενου έτους αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Ωστόσο, το 82% όσων συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη από τη BVA για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Canal+, απάντησαν ότι θεωρούν πως ο Σαρκοζί θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν θα ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος σε περίπτωση που ο Σαρκοζί δεν έθετε υποψηφιότητα.

Το 33% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Φιγιόν και αποδοκιμάζουν τους πρώην πρωθυπουργούς Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Αλέν Ζιπέ με ποσοστό 31% και 21% αντίστοιχα.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω Ίντερνετ από τις 13 ως τις 15 Απριλίου και βασίστηκε σε δείγμα 1.036 ερωτηθέντων

Οι ισλαμιστές "απαγορεύουν" τις καμπάνες στα σχολεία στη Σομαλία ! Κι εμείς θέλουμε να "καταργήσουμε" τις εικόνες στα σχολειά μας ; ;

Ισλαμιστές μαχητές της Αλ Σαμπάμπ απαγόρευσαν στους καθηγητές να χρησιμοποιούν καμπανάκια (κουδούνια) για να σηματοδοτήσουν το τέλος του μαθήματος στην πόλη Τζόουχαρ, επειδή θυμίζουν τις χριστιανικές εκκλησιαστικές καμπάνες.


Η κίνηση αυτή έρχεται μια βδομάδα μετά την απαγόρευση της μουσικής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, από την ομάδα Χιζμπούλ.

Καθηγητής στο Τζόουχαρ, 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) βόρεια του Μογκαντίσου δήλωσε στο BBC ότι αντί για καμπανάκια, οι δάσκαλοι πλέον χτυπούν τα χέρια τους ή την πόρτα στο τέλος του μαθήματος.

Κατά το παρελθόν ισλαμιστικές ομάδες έχουν απαγορεύσει επίσης την παρακολούθηση ταινιών και ποδοσφαίρου καθώς και τα μουσικά ringtone στα κινητά τηλέφωνα. Επιβάλλουν επίσης την ποινή ακρωτηριασμού και μαστιγώματος για τη ληστεία και το λιθοβολισμό για τη μοιχεία.

Η Σομαλία, που δεν έχει λειτουργική κεντρική κυβέρνηση από το 1991, ελέγχεται από ισλαμιστές σε μεγάλο μέρος της.

Κόντρα Γ. Παπανδρέου - Α. Παπαρήγα για τις «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο

«Κάνετε πολιτική πάνω σε λαθεμένες πληροφορίες και ψευδείς ειδήσεις. Καλλιεργείτε ανησυχίες και τα συνδέετε όλα, με τρόπο που μόνον μια λογική συνωμοσιολογίας θα μπορούσε να τα συνδέσει και βεβαίως αυτά είναι τα στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζετε συχνά την εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα.

Στην ερώτησή της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα για διαχωρισμό του Αιγαίου καθώς και το έγγραφο που εξέδωσε ο αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, «που κηρύσσει το Αιγαίο ως γκρίζα ζώνη», αλλά και «θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τις διαφορές των δύο χωρών, ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας» και σημειώνει:

Οι ενεργειακές τιμές οδηγούν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο αυξήθηκε 0.9% σε μηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι ανάμεναν άνοδο 1,5%. Την αύξηση των τιμών παρέσυραν οι ενεργειακές τιμές οι οποίες αυξήθηκαν 2,6% μηνιαίως και 7,2% ετησίως. Ο πυρήνας του πληθωρισμού (χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα) αυξήθηκε 0,7% και 0,9% αντίστοιχα. Στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να μην υπερβεί το 2% ετησίως.

Τέλος, η Eurostat ανακοίνωσε πως η ευρωζώνη πέρασε πάλι σε εμπορικό πλεόνασμα τον Φεβρουάριο (2,6 δισ ευρώ) από το έλλειμμα (-9 δισ) του Ιανουαρίου, χάρις στην κατά 10% ετήσια αύξηση των εξαγωγών έναντι μόλις 6% αύξησης των εισαγωγών της.

Και οι δύο αυτές αυξήσεις μαρτυρούν πως τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική ευρωπαϊκή ζήτηση υποστηρίζουν την τάση για οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ.

Υεμένη: Οι αντάρτες παραβίασαν την εκεχειρία στο βορρά

Υεμενίτες σιίτες αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού αεροπλάνου, το οποίο πετούσε πάνω από την πόλη Σααντά, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Αυτή ήταν η πιο σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας για τον τερματισμό του πολέμου στα βόρεια της χώρας.

Το αεροπλάνο δεν εβλήθη, είπε αξιωματούχος.

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο έκρηξης στο ναυάγιο του νοτιοκορεατικού πολεμικού

Δεν έγινε έκρηξη στο εσωτερικό του πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε στην Κίτρινη Θάλασσα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων.

Μία έκρηξη που προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα πιθανολογείται ότι προκάλεσε το ναυάγιο του πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας πριν από τρεις εβδομάδες στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με έναν από τους εμπειρογνώμονες στους οποίους έχει ανατεθεί η έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου.

«Η πιθανότητα εξωτερικής έκρηξης είναι πιο ισχυρή από εκείνη μίας έκρηξης στο εσωτερικό του πλοίου», δήλωσε ο Γουν Ντουκ-Γιονγκ, ένας από τους δύο επικεφαλής της ομάδας που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος. Η δήλωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την νοτιοκορεατική τηλεόραση.

Από το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού πολεμικού έχασαν τη ζωή τους 46 μέλη του πληρώματος.

Ισλανδία: Απομακρύνθηκαν 800 κάτοικοι από τις εστίες τους λόγω του ηφαιστείου

Απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους 800 άνθρωποι στην Ισλανδία λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στην Ισλανδία, λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ.

«Το σχέδιο εκκένωσης ξεκίνησε. Οκτακόσια άτομα απομακρύνονται εκ νέου» ανέφερε ό εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Βίτιρ Ρέινισον. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους την Τετάρτη, αμέσως μετά την έκρηξη.

«Πιστεύουμε ότι σπίτια και γέφυρες απειλούνται με κατάρρευση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αστροναύτες στον Άρη θέλει να στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα

Επανδρωμένη αποστολή στον Άρη γύρω στο 2035 σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχεδιάζει να στείλει ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη γύρω στο 2035 και τελικά θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη και εξέφρασε την ευχή αυτό να γίνει όσο ο ίδιος θα είναι ακόμη ζωντανός.

«Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, οι δοκιμαστικές πτήσεις θα δοκιμάσουν τα συστήματα που είναι απαραίτητα για μια εξερεύνηση πέρα από τη (γήινη) τροχιά και γύρω στο 2025 ελπίζουμε ότι τα νέα διαστημόπλοια θα μας επιτρέψουν να στείλουμε επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη Σελήνη», είπε ο Ομπάμα αναλύοντας τη στρατηγική του περί συνέχισης του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα.

«Θα ξεκινήσουμε στέλνοντας αστροναύτες σε έναν αστεροειδή, για πρώτη φορά στα χρονικά. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 2030 πιστεύω ότι θα μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους που θα μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα τους γυρίσουμε σώους και ασφαλείς στη Γη» ενώ αργότερα «θα ακολουθήσει προσεδάφιση στον Άρη», συνέχισε.

«Κι ελπίζω ότι θα είμαι εκεί για να το δω», πρόσθεσε ο 48χρονος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας ότι θα αυξήσει κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, της οποίας στηρίζει «100% την αποστολή και το μέλλον» .

Νεκρός 54χρονος από την εκτροπή της μοτοσικλέτας του στην Καρδίτσα

Θανατηφόρο δυστύχημα έγινε χθες στις 17:00 το απόγευμα στην Καρδίτσα, όταν 54χρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, με συνέπεια την εκτροπή της και το θανάσιμο τραυματισμό του.

Αλβανία: Αντισυνταγματική η συμφωνία με Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας χαρακτηρίζει με απόφασή του ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της χώρας την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς και ότι η αλβανική αντιπροσωπεία δεν είχε πλήρη εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ανεπάρκεια των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο και έντιμο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα νησιά ως ειδικές περιπτώσεις κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών.

Για την κατάργηση της συμφωνίας ψήφισαν ομόφωνα τα 9 μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, με το επιχείρημα ότι αντίκειται στα άρθρα 3,4,7 και 92 του Συντάγματος.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σύνοδος Ολομέλειας στο Στρασβούργο

Η νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας, τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς και η αυστηρότερη παρακολούθηση της ασφάλειας των πτήσεων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία απαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2008 και το μέλλον της ευρωπαϊκής ναυτιλίας είναι ορισμένα από τα σπουδαιότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωβουλευτές την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος Jose Manuel Barroso, την Τρίτη 20 Απριλίου. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ θα παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους για το 2010. Η Επιτροπή θα καταθέσει επίσης προτάσεις για την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Η «ώρα ερωτήσεων» προς τον κ. Barroso (Τρίτη, 20.04 στις 16.00 ώρα Ελλάδος) θα επικεντρωθεί σε θέματα απασχόλησης.

Άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στην Σύνοδο Ολομέλειας του Απριλίου είναι: Η απλοποίηση των διαδικασιών για τους αγρότες ως συνέχεια της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων για τις περιφέρειες των κρατών μελών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, οι όροι διαβίβασης τραπεζικών δεδομένων των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ, και το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τη μεταχείριση των ζώων.

Αντιδράσεις στην επίθεση του κ. Καστανίδη

H απαξιωτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, με υπαινικτικά σχόλια για έλλειψη αυτοσεβασμού των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου, μετά την απόρριψη αιτήματός του να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο πρώην ανακριτής της υπόθεσης Siemens, Ν. Ζαγοριανός, προκάλεσε τη μήνιν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των δικαστικών και εισαγγελικών Ενώσεων. Την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «υβριστική και χυδαία» ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου «ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης απέδειξε ότι δεν μπορεί να αποτελεί τον εκφραστή του σεβασμού της κοινωνίας». Για ανεπίτρεπτη παρέμβαση και προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Ν.Δ., ζητώντας την αποπομπή του «θεσμικά απαράδεκτου Υπουργού, πριν μας πλήξουν και άλλα δεινά», ενώ και η Ενωση Εισαγγελέων θεώρησε «ατυχείς» τις δηλώσεις του.

Eίναι το δεύτερο κρούσμα από πλευράς του κ. Καστανίδη που εκδηλώνεται και υποδαυλίζει τις σχέσεις του με τους ανώτατους δικαστές, καθώς πριν από δύο μήνες αμφισβήτησε ευθέως απόφαση και της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, αντισυνταγματικές τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Λυπηρό που ανέλαβε την υπεράσπιση του Αρείου Πάγου ο Κ. Μητσοτάκης», απάντησε ο κ. Χ. Καστανίδης. Με σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού, ο κ. Κων. Μητσοτάκης, τόνισε ότι «δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη Ελλάδα η χυδαία, υβριστική επίθεση του υπουργού της Δικαιοσύνης εναντίον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, διότι μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έλαβε απόφαση που δεν τον ευρίσκει σύμφωνο». Ο επίτιμος εγκαλεί και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι «έχει χρέος να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Αλλωστε, η Δικαιοσύνη, όπως εύστοχα είχε πει ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου –και η φράση του δυστυχώς αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρη– είναι το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας».
Kathimerini.gr

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης στην Κίνα

Ασταμάτητα εργάζονται τα μέλη των σωστικών συνεργείων στην Κίνα, για να εντοπίσουν και να ανασύρουν από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων τους επιζώντες από το φονικό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 760 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 11.477.

Ακόμα και με τα γυμνά τους χέρια, οι διασώστες προσπαθούν να τραβήξουν στο φως όποιον είναι ακόμα ζωντανός.

Σε σχολείο που κατέρρευσε από τον σεισμό, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανά τα 23 από τα συνολικά 59 παιδιά που εγκλωβίστηκαν εκεί. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα 36 πέθαναν.

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και η ανάγκη σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα για την περίθαλψη και τέντες για τον πρόχειρο καταυλισμό των πληγέντων και των άστεγων είναι πολύ μεγάλη.

Έκλεψε τα τάματα από την εικόνα

Τα χρυσά τάματα από την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στο φερώνυμο ιερό ναό στη συνοικία των Αμπελοκήπων στη Λάρισα, έβαλε στο μάτι άγνωστος άνδρας.

Ο ιερόσυλος μπήκε στο ναό λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης, παραβίασε την κορνίζα της εικόνας και άρπαξε τα τάματα, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 2.000 ευρώ.

Οι κινήσεις του άνδρα, όμως, έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που υπάρχει στο ναό.

Πηγή: ΕΡΑ Λάρισας

Τον μαχαίρωσε εν πλω

Στο φέρυ «Άγιος Παντελεήμονας» που εκτελεί το δρομολόγιο Ιερισσός – Δάφνη, στο Άγιο Όρος, συνεπλάκησαν την Πέμπτη δυο αλλοδαποί, 37 και 29 χρόνων.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο, που ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Ιερισσού, ο 29χρονος τράβηξε, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μαχαίρι και τραυμάτισε τον 37χρονο κατά τον κατάπλου στο λιμάνι της Δάφνης.

Άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν τελικά τον 29χρονο, ενώ ο 37χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Καρυών, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από τη λιμενική Αρχή Ιερισσού.
zougla.gr

Αρνείται κάθε εμπλοκή του στην «Holyland» ο Εχούντ Ολμέρτ

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε σήμερα ο πρώην δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση «Holyland», ένα κτηματικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιερουσαλήμ την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο Ολμέρτ φέρεται πως ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ την περίοδο 1993-2003 είχε λάβει μίζα ύψους 3,5 εκατομμυρίων σεκέλ (700.000 ευρώ), προκειμένου να συμφωνήσει στην ανέγερση ενός εντυπωσιακού κτιριακού συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών.

Ο Ολμέρτ δήλωσε σχετικά: «Ποτέ δεν μου πρότειναν δωροδοκία, και κανείς δεν με πλήρωσε ποτέ. Είμαι έτοιμος να ανακριθώ από την αστυνομία, και είμαι στη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή, όταν θα το κρίνει σκόπιμο».

Και πρόσθεσε σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel Ten: «Είχα εγκρίνει το σχέδιο Holyland που αφορούσε την κατασκευή τριών ξενοδοχείων για την προώθηση του τουρισμού. Το σχέδιο αυτό τροποποιήθηκε μετά τη λήξη των καθηκόντων μου, ως δήμαρχος (της Ιερουσαλήμ), και δεν έχω καμία σχέση με αυτό».

zougla.gr

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για το Σκαραμαγκά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελλάδας, κρίνοντας ότι η χώρα δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση του ΔΕΚ, με την οποία είχε ζητηθεί να ανακτήσει από τα Eλληνικά Nαυπηγεία Α.Ε. (Σκαραμαγκά) 230 εκατομμύρια ευρώ (συν τους τόκους) για ενισχύσεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2008 οι υπηρεσίες της βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές και τα Ναυπηγεία ώστε να βρεθούν τρόποι για την εφαρμογή της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική εφαρμογή της απόφασης, με σεβασμό στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των εργαζομένων της εταιρείας.

Ανακαλύφθηκαν εννέα νέοι εξωπλανήτες

Εννέα ακόμα πλανήτες ανακάλυψε μία διεθνής ομάδα αστρονόμων έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ανεβάζοντας έτσι πλέον σε 452 τον αριθμό των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί από το 1995.

Παράλληλα, οι ερευνητές βρήκαν νέα σημαντικά στοιχεία που φαίνεται να ανατρέπουν άρδην την καθιερωμένη θεωρία για το πώς σχηματίστηκαν και πώς κινούνται οι πλανήτες γύρω από τα άστρα τους, καθώς μερικοί εξ αυτών κινούνται σε ανάποδη κατεύθυνση σε σχέση με την κίνηση του μητρικού άστρου τους.

Οι ερευνητές, κάνοντας νέους υπολογισμούς, συνειδητοποίησαν επίσης για πρώτη φορά ότι και άλλοι εξωπλανήτες, που είχαν ήδη ανακαλυφθεί στο παρελθόν, κινούνται ανάποδα σε σχέση με το άστρο τους.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πλανήτες σχηματίζονται από ένα δίσκο σκόνης και αερίων που κινείται συμπαρασυρόμενο από ένα άστρο και, όταν το άστρο τελικά συμπυκνώνεται, ακολουθεί «κατά πόδας» και αναγκαστικά τη φορά του άστρου-ήλιου του. Για «πραγματική βόμβα που έπεσε στο πεδίο των εξωπλανητών» έκανε λόγο ο αστρονόμος Αμορί Τριό του Αστεροσκοπείου της Γενεύης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνητών.

Η ανακάλυψη, η οποία ανατρέπει τη «συμβατική σοφία» γύρω από τη δημιουργία των πλανητών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διεθνώς σε αστρονομικό συνέδριο στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ενώ θα ακολουθήσουν λεπτομερείς ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Οι νέοι εξωπλανήτες περιφέρονται γύρω από διάφορα άστρα σε απόσταση μέχρι 1.000 ετών φωτός από τη Γη, μέσα στο γαλαξία μας.

Σταμάτησε λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα πλουτωνίου

Τη λειτουργία του τελευταίου της πυρηνικού αντιδραστήρα πλουτωνίου σε εργοστάσιο στη Σιβηρία σταμάτησε σήμερα η Ρωσία, τηρώντας έτσι τις δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

«Η λειτουργία του αντιδραστήρα σταμάτησε σήμερα», στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε η εκπρόσωπος του πυρηνικού εργοστασίου, Ελένα Γκολοβίνκινα.

Ο αντιδραστήρας ADE-2 λειτουργούσε επί 46 χρόνια στον πυρηνικό σταθμό του Ζελεζνογκόρσκ, στη Σιβηρία.

Ξυνίδης: Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες

Απρόβλεπτες χαρακτήρισε τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομία ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτης Ξυνίδης, μιλώντας στον Real Fm. Ο ίδιος δήλωσε για την στήριξη από το Eurogroup ότι «το μαξιλάρι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα αποδειχθεί στην πράξη και καθοριστικό», αλλά πρόσθεσε ότι « προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει κανείς».

Χαρακτήρισε επίσης «συμπληρωματική» την ανάμειξη του ΔΝΤ , για την εμπλοκή του οποίου δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά και πολύ μακριά, ενώ τόνισε πως «η χώρα θα δανειστεί όταν θα έχει ανάγκη».

Τα σενάρια και τα δημοσιεύματα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τα χαρακτήρισε… «θερινής νυχτός». Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να γίνει ο άριστος πολιτικός που θα σώσει τη χώρα, όπως και κανένας πολιτικός δεν θα γίνει ο άριστος επιχειρηματίας, στη θέση του επιχειρηματία. Ο καθένας στον πάγκο του και στη δουλειά του» δήλωσε.

Συμπλήρωσε πάντως ότι «εάν κάποιος επιχειρηματίας βεβαίως θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, ας ακολουθήσει την πορεία να καταξιωθεί από τον ελληνικό λαό, έχει όλο το δικαίωμα».

Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι την Κυριακή

Περίπου 148 χιλιάδες - τουρκοκύπριοι και έποικοι από την Τουρκία- ψηφοφόροι θα εκλέξουν την Κυριακή τον νέο "πρόεδρο" της " Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα ο νικητής των "εκλογών" είναι αποδεκτός μόνο ως ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

Αν και στις "εκλογές" κατέρχονται επτά υποψήφιοι, φαβορί είναι δύο. Ο σημερινός τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας και "πρωθυπουργός" του παράνομου κρατιδίου, Ντερβίς Έρογλου. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα,εκτός από μια, δείχνουν άνετο προβάδισμα του Έρογλου και εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Την υποψηφιότητα του αριστερού Ταλάτ στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα , το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας , το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος. Στήριξη εξέφρασε και ο πρόεδρος του συνδέσμου των εποίκων Ενβέρ Ντίντσογλου, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία τους προτιμά τον ‘Ερογλου.

Καθοριστική στο προβάδισμα του Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να είναι και η υποστήριξη του από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Στήριξη στην υποψηφιότητά Έρογλου εξέφρασε και ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καθώς και αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις.

Γιουνκέρ: Δεν υπήρξα θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ

Στην περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κατευθυνθούν προς μία κοινή στρατηγική για την Ελλάδα, δήλωσε από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν ενοχλήθηκε που ο Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε την επιστολή και στο ΔΝΤ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διευκρίνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να προσφύγει στο μηχανισμό θα υπάρξει γνωμοδότηση της ΕΚΤ και της Ε. Επιτροπής και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Eurogroup.

Στην ερώτηση αν ανησυχεί για διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε αιχμές για τη γερμανική στάση, τονίζοντας: «εγώ όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ να χειριστούν αυτήν την υπόθεση».

Το «Μεγάλο Παζάρι» που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση…

Έχουν εκλείψει οι πολιτικοί εκείνοι ηγέτες που είχανε το «όραμα» για μια Ευρώπη ενωμένη, ολοκληρωμένη, δυνατή.. Σήμερα, η «Ένωση» κυβερνάται από διαχειριστές και τεχνοκράτες πολιτικούς, «κακού» τύπου – του χειρότερου είδους , όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και οι Άγγλοι Πρωθυπουργοί, οι οποίοι παραδοσιακά αντιστρατεύονται την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση..

Το «παζάρι» πλέον, έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά μεγέθη και τις ωφέλειες που προσκομίζουν, με στενά εθνικά κριτήρια, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης και δη η Γερμανία. Η μοναδική χώρα που έχει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και δημιουργεί συνεχή εμπορικά πλεονάσματα στις εσωτερικές συναλλαγές της μέσα στην Ευρωζώνη.

Η Γερμανία λοιπόν, ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας ολοκλήρωσης της Ευρώπης, λόγω ελλείψεως πολιτικών – ηγετών όπως είπαμε παραπάνω, κουμαντάρει την Ευρώπη με αυστηρά εθνικο – οικονομικά κριτήρια. Τι γίνεται, όμως, με το νομικό πλαίσιο που έχει τόσα χρόνια διαμορφωθεί από τους προηγούμενους ηγέτες της Ευρώπης, τις κοινοτικές οδηγίες; Αυτές είναι άμεσα εφαρμόσιμες , σε όλα τα κράτη – μέλη, μόνον όταν εξυπηρετούνται τα ενθκο –οικονομικά συμφέροντα, που αναφέραμε παραπάνω, ή υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών που διαθέτουν «λόμπυ» στις Βρυξέλλες.

Αυτή είναι η ουσία του διδάγματος της Ελληνικής περιπτώσεως, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε τις κοινοτικές οδηγίες κατά το συμφέρον, με την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας τα κράτη – μέλη και, επί τω προκειμένω την Ελλάδα, να καταπατά σωρηδόν το κοινοτικό δίκαιο, σε βάρος πάντα των πολιτών, με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων αφενός του Συμφώνου Σταθερότητας και αφετέρου, στην παρούσα φάση, του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Με τον τρόπο αυτό όμως, της κατά το δοκούν εφαρμογής του κοινοτικού νόμου, το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη στον κόσμο είναι ότι : η νομοθεσία, για πολλοστή φορά, εφαρμόζεται μόνον προς όφελος των στενών οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών κρατών και επιχειρήσεων.. Το μήνυμα που στέλνει η «πολιτισμένη» Ευρώπη στην Τουρκία είναι ότι : «..ναι μεν απαιτούμε την εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών και την τήρηση των Πρωτοκόλλων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από εσάς, αλλά μην κοιτάτε τι κάνουμε εμείς μέσα στο σπίτι μας.. την Ευρώπη, για εμάς ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά..!» .

Ποια μέτρα ; Μα φυσικά αυτά του «Μεγάλου Παζαριού»..! Γιατί, όσο η Ευρώπη παραμένει προσκολλημένη στην «ανολοκλήρωσή» της, λόγω ηλιθίων πολιτικών, τόσο θα ζει στον Ανατολίτικο ρυθμό της κρυφής της φύσεώς της.. Αυτή του «Παζαριού»…

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα με τις νύφες από Βουλγαρία

Σε σοκαριστικές αποκαλύψεις προέβη χθες η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, που αφορούν σε εικονικούς γάμους γυναικών από τη Βουλγαρία με άνδρες από τρίτες χώρες.


Τους ψεύτικους γάμους οργανώνουν διάφοροι αλλοδαποί σε συνεργασία με Κυπρίους, οι οποίοι υπόσχονται στις νεαρές Βουλγάρες, ηλικίας 18-20 ετών, τεράστια χρηματικά ποσά για να παντρευτούν με αλλοδαπούς από το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα στην Κύπρο. Βασικός στόχος των αλλοδαπών είναι να αποκτήσουν άδεια παραμονής στο νησί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ως Ευρωπαίοι -πλέον- πολίτες.

Σε περίπτωση που το «νυφοπάζαρο» δεν πετύχει, οι γυναίκες αυτές οδηγούνται στην πορνεία, αφού οι αλλοδαποί τις κλειδώνουν σε σπίτια και τους χρεώνουν 1.200 ευρώ ως έξοδα παραμονής, ποσό το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν με διαφορετικό τρόπο.

Ζητάει παρέμβαση Παπανδρέου για τον «Καλλικράτη»

Την απόσυρση του «Καλλικράτη» και την ψήφιση ενός νόμου που θα προβλέπει την εφαρμογή νέας διοικητικής μεταρρύθμισης από το 2014 (έτσι ώστε μέχρι τότε να έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές) ζητεί με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Οπως επισημαίνει: «Αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε εσάς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, του “Καλλικράτη”, όπως τον ονομάσατε εύστοχα. Ημουν από τους πρώτους που στήριξαν αβίαστα την κυβέρνηση στην προσπάθεια αυτή.

Η στήριξη απορρέει αφενός από την πεποίθησή μου ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι θεμελιώδης για την ανασυγκρότηση της χώρας, αφετέρου δε από τη βαθιά πίστη ότι σε τέτοια ζητήματα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς όμως στο παρά πέντε της ψήφισης του σχετικού νόμου βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο με προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη, με ανεπαρκή πρόβλεψη για τους αναγκαίους πόρους».

Επίσης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης παρατηρεί: «Δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται ο ρόλος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί να πηγαίνει η Θεσσαλονίκη πίσω για δεκαετίες, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα εξυπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον, το οποίο εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, τόσο εύστοχα έχετε αποκηρύξει προς όφελος του καλού της χώρας».

Για τον λόγο αυτόν προτείνει «την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς είναι ένα νομοσχέδιο που απομακρύνει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από την κοινωνία» και ζητεί «να ψηφιστεί τώρα ένας νόμος-πλαίσιο και να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια, ώστε στο μεταξύ να υλοποιηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές. Σε διαφορετική περίπτωση, να παραμείνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τη μορφή που έχει σήμερα, ενισχυμένη σε αρμοδιότητες, κονδύλια και προσωπικό».

Ποιους θα κυνηγήσει η Εφορία για να αυξήσει τα έσοδα

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος, στα οποία περιγράφεται η «παραγωγικότητα» των Εφοριών.

Στην Αττική όπου συγκεντρώνεται το 55% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, μόνο σε τρεις από τις 67 Εφορίες, τα φορολογικά έσοδα κινούνται εντός του στόχου του προϋπολογισμού, ενώ υστέρηση εσόδων καταγράφεται σε 38 Εφορίες σε ποσοστό 10%-20% έναντι του στόχου εσόδων του προϋπολογισμού.

Για να ανατραπεί η πτωτική πορεία στα έσοδα των Εφοριών, κ. Δ. Γεωργακόπουλος έδωσε εντολή στους επικεφαλής των 67 Εφοριών της Αττικής να εξαπολύσουν «κυνήγι» εναντίον των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, εταιρίες που δεν έχουν υποβάλλει στην εφορία ούτε μια δήλωση ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος αλλά έχουν συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν οδηγιών του υπουργείου νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και κρυφές συναλλαγές.

Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται 1.521 φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ οι οποίοι αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, απειλούνται με κατάσχεση των ακινήτων τους.

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η Γ.Γ.Π.Σ. στοχεύει σε:

Μειώθηκαν οι πωλήσεις τσιγάρων το πρώτο τρίμηνο του 2010

Συρρίκνωση των πωλήσεων κατά 15% στις πωλήσεις καπνικών προϊόντων στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτεριούχων Αναπήρων Κυλικείων και Καπνοπωλών, ενώ οι πρατηριούχοι καπνοπώλες εκτιμούν ότι εξαιτίας της νέας φορολόγησης για τα καπνικά προϊόντα θα μειωθεί η κίνηση κατά 30% και πολλά θα είναι τα πρατήρια που θα βάλουν λουκέτο.

Οι δύο πρόεδροι, αντίστοιχα, κ. Ι. Πλακόπουλος και Ηλ. Χατζηβασίλογλου σε κοινή συνέντευξή τους σήμερα ζήτησαν την επαναδιατύπωση του σχετικού άρθρου του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των 100.000 ανθρώπων που "συντηρούνται" από τα περίπτερα. Υπάρχουν σήμερα 25.000 καταστήματα ψιλικών και 15.000 περίπτερα σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία των κλάδων.

Όπως αναφέρθηκε τα στοιχεία της Νιελσεν δείχνουν πτώση των πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 11%. Επίσης, αξιοσημείωτο χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των κλάδων ότι οι καπνιστές καταναλωτές στρέφονται στα φθηνότερα τσιγάρα - ήδη καταγράφεται μείωση της αγοραστικής κίνησης των ακριβών κατά 20% - και μια αύξηση στα στριφτά τσιγάρα κατά 28%. Οι νέες τιμές στα προϊόντα καπνού θα περάσουν τον Ιούνιο οπότε αναμένεται περαιτέρω μείωση των πωλήσεων.

Τον τελευταίο μόνο μήνα έχουν εντοπιστεί ένα εκατομμύριο λαθραία τσιγάρα το οποίο είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις ποσότητες που μπαίνουν στην αγορά, όπως εκτιμούν οι περιπτερούχοι.

Τρεις υπερτυχεροί μοιράζονται τα 19.000.000 του Τζόκερ

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση του Τζόκερ. Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 22,42,36, 39,17 και αριθμός τζόκερ το 14.

Τρεις υπερτυχεροί μοιράζονται τα 19.000.000 ευρώ της πρώτης κύριας κατηγορίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει μοιράσει ποτέ το τζόκερ.

Αναλυτικά η διαλογή:

5+1: Τρεις νικητές παίρνουν από 6.426.330,28€ ο καθένας

Ξένοι έπεσαν θύματα έκρηξης στο Αφγανιστάν

Επτά ξένοι που εργάζονται στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κανταχάρ, όπως ανακοίνωσε αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός αξιωματούχος, Μοχαμάντ Ναντί, δήλωσε ότι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, παγιδευμένου με εκρηκτικά, κατευθύνθηκε σε έναν καταυλισμό, όπου ζουν ξένοι πολίτες και πυροδότησε τα εκρηκτικά, μόλις οι φρουροί άνοιξαν την πύλη.

Στο ίντερνετ το "πόθεν έσχες" των βουλευτών

Στο Διαδίκτυο ενδέχεται να αναρτώνται από του χρόνου οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών, προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί να βλέπει τις μεταβολές στα περιουσιακά τους στοιχεία. Εφόσον συναινέσουν όλα τα κόμματα, το μέτρο αυτό θα συμπεριληφθεί στον Κανονισμό της Βουλής, η τροποποίηση του οποίου θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Εξίσου σημαντική αναμένεται να είναι και η αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής για την ασυλία των εκπροσώπων του έθνους. Οι βουλευτές θα διατηρούν στο εξής την ασυλία τους μόνο για πράξεις που έχουν σχέση με την ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματός τους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες. Δεν θα μπορεί, για παράδειγμα, ένας βουλευτής να χτυπήσει με το αυτοκίνητό του έναν πεζό και να μη δικάζεται όσο καιρό εκλέγεται, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Με τον νέο Κανονισμό της Βουλής θα δημιουργηθεί επίσης Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών, ώστε να εξετάζονται ενδελεχώς τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας. Συν τοις άλλοις, όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται από εκθέσεις επιπτώσεων στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καθώς και από εκθέσεις αξιολόγησης των συμπερασμάτων της δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία προηγουμένως θα έχουν τεθεί.

Κατά τ’ άλλα, αναβαθμίζεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μια και θα καθιερωθεί η υποχρέωση όλων να παρίστανται σε αυτή όταν καλούνται ως μάρτυρες.

Οσον αφορά την επονομαζόμενη «ώρα του πρωθυπουργού», όλοι όσοι έχουν καταθέσει ερώτηση θα έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν για δεκαπέντε λεπτά, προφορικά το θέμα για το οποίο θα καλούν τον πρόεδρο της κυβέρνησης να τους απαντήσει.

Τέλος, η επεξεργασία των νομοσχεδίων θα υπόκειται εφεξής σε διπλή ανάγνωση. Τουτέστιν, μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, θα χορηγείται ικανός χρόνος (δύο εβδομάδων) ώστε να δοθεί στον αρμόδιο υπουργό η ευκαιρία να εξετάσει προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Μετά από τις δύο εβδομάδες, προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Ολομέλεια, θα επανέρχεται με τις προτάσεις αυτές και πάλι στην αρμόδια επιτροπή.