Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Γιγαντώνονται τα προβλήματα από το ηφαιστειακό νέφος

Χάος στις πτήσεις αεροσκαφών στη βόρεια Ευρώπη λόγω του νέφους από το ηφαίστειο στην Ισλανδία. Προβλήματα και ματαιώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη είναι πιθανό να διαταραχθεί για «αρκετές ημέρες» λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, σύμφωνα με την ένωση διαχειριστών της εναέριας κυκλοφορίας Canso.

«Οι επιπτώσεις του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για αρκετές ημέρες», ανέφερε η Canso, που εδρεύει στο Χόφντορπ και στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

«Αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές συνέπειες στο σύστημα των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γκράχαμ Λέικ, ο γενικός διευθυντής της Canso, σε ανακοίνωση του.

«Η κίνηση θα πρέπει να αναδιοργανωθεί ή να παρεκκλίνει και οι πτήσεις να επαναπρογραμματιστούν, όλα σε μια δυναμική βάση και κάπως απρόβλεπτη» προσθέτει ο κ. Λέικ.
Περίπου το ένα τέταρτο της ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν «πιο επικίνδυνα» για την υγεία γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Τα σωματίδια το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δέκα μικρά είναι πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το μικρόν είναι μονάδα μέτρησης ίση με ένα χιλιοστό του χιλιοστόμετρου.

«Η ανάλυση της τέφρας είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα εκτιμούμε πως περίπου το 25% των σωματιδίων είναι μικρότερα από 10 μικρά», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία πάντως διευκρινίζεται ότι «δεν θα υπάρξει πιο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία» όσο η ηφαιστειακή τέφρα παραμένει σε μεγάλο υψόμετρο.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού (όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα) μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις.

Η Νέιρα συνέστησε στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να αποφύγουν τη σωματική άσκηση εάν υπάρξει μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας. «Εάν βρίσκονται έξω και παρατηρήσουν ότι ο λαιμός και οι πνεύμονές τους έχουν ερεθιστεί, η μύτη τους τρέχει και τα μάτια τους τσούζουν, θα πρέπει να επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου