Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι την Κυριακή

Περίπου 148 χιλιάδες - τουρκοκύπριοι και έποικοι από την Τουρκία- ψηφοφόροι θα εκλέξουν την Κυριακή τον νέο "πρόεδρο" της " Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα ο νικητής των "εκλογών" είναι αποδεκτός μόνο ως ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

Αν και στις "εκλογές" κατέρχονται επτά υποψήφιοι, φαβορί είναι δύο. Ο σημερινός τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας και "πρωθυπουργός" του παράνομου κρατιδίου, Ντερβίς Έρογλου. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα,εκτός από μια, δείχνουν άνετο προβάδισμα του Έρογλου και εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Την υποψηφιότητα του αριστερού Ταλάτ στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα , το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας , το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος. Στήριξη εξέφρασε και ο πρόεδρος του συνδέσμου των εποίκων Ενβέρ Ντίντσογλου, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία τους προτιμά τον ‘Ερογλου.

Καθοριστική στο προβάδισμα του Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να είναι και η υποστήριξη του από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Στήριξη στην υποψηφιότητά Έρογλου εξέφρασε και ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καθώς και αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις.

Η Άγκυρα εμμέσως υποστηρίζει τον Ταλάτ, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν αναμειγνύεται στις "εκλογές" και ότι θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μέχρι πρόσφατα "βουλευτής" του κόμματος του Έρογλου, εξήγγειλε "υποψηφιότητα", μετά από επισκέψεις στην Άγκυρα και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, 58 χρονών, είναι διαπραγματευτής των τουρκοκυπρίων από τα τελευταία στάδια των συνομιλιών, που οδήγησαν το 2004 στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Ο Ταλάτ τονίζει ότι λόγω της πολιτικής του ο διεθνής παράγοντας πιστεύει ότι οι τουρκοκύπριοι είναι υπέρ της λύσης του κυπριακού . Θέση του είναι ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την επανεκλογή του θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της λύσης του κυπριακού και ότι αν ηττηθεί, θα ηττηθεί και η πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ για την Κύπρο.

Ο Ταλάτ υποστηρίζει ένα συνεταιρισμό με μια ομόσπονδη κυβέρνηση, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς.Για τους εποίκους διακηρύττει ότι "δεν είναι προς διαπραγμάτευση". Όσο αφορά τις εγγυήσεις της Τουρκίας ,ο Ταλάτ τάσσεται υπέρ της συνέχισης του παρόντος συστήματος εγγυήσεων και της αναπροσαρμογής του στις νέες συνθήκες.

Ο Ντερβίς Έρογλου, 72 χρονών, δηλώνει ότι η πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό δεν διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον Ταλάτ και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Έρογλου υποστηρίζει τη συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Τάσσεται επίσης ενάντια στη μια κυριαρχία και στη μια διεθνή προσωπικότητα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όσον αφορά τις εγγυήσεις και τους εποίκους, η διαχρονική θέση του Έρογλου και του κόμματός του είναι υπέρ της συνέχισης των "ενεργών και αποτελεσματικών" εγγυήσεων της Τουρκίας και της παραμονή όλων των εποίκων. Για το εδαφικό και το περιουσιακό, ο Έρογλου δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η αρχή της διζωνικότητας και "να προσφυγοποιηθούν ξανά οι Τουρκοκύπριοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου