Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για τον ανδριάντα Καραμανλή από την κυβέρνηση

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αναπέμπει οριστικά ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, το ζήτημα της τοποθέτησης ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

Το ζήτημα έφτασε στο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε ότι «η υπόθεση πάει για αναπομπή, προκειμένου να επανεξεταστεί». Η προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ (επί κυβερνήσεως ΝΔ) ήταν οριακή και έδωσε την έγκριση για την τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία, με ψήφους 5-4.

Από την πλευρά του πάντως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εμφανίστηκε ανυποχώρητος πριν λίγες ημέρες και δήλωσε ότι ανδριάντας θα τοποθετηθεί κανονικά στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.

Ήδη όμως αρχαιολόγοι, μετά από εντολή που είχαν πάρει από την περασμένη Παρασκευή από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Λ. Μενδώνη, σταμάτησαν την έναρξη των εργασιών συνεργείων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που είχαν αρχίσει εργασίες κατασκευής βάθρου στην πλατεία Αριστοτέλους, επειδή δεν υπήρχε άδεια.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος από την πλευρά του κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να σταματήσουν να μεμψιμοιρούν» και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του 1977, όταν χωρίς αντιδράσεις τοποθετήθηκε στον άξονα της Αριστοτέλους το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αλλά όσοι αντιδρούν υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διαφορετική περίπτωση και ότι τα αίτια των αντιρρήσεών τους δεν είναι κομματικά. «Καλά, είναι δυνατόν να αναγερθεί άγαλμα 5,5 μέτρων και μάλιστα στην πλατεία Αριστοτέλους, που είναι ιστορικό μνημείο;» φέρεται να αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «τερτίπια της προηγούμενης κυβέρνησης», ενώ ο Γ. Μαγκριώτης ζήτησε από τον Π. Γερουλάνο να επιβεβαιώσει ότι έχει κινηθεί η διαδικασία να αλλάξει η απόφαση του ΚΑΣ, όπως και έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου