Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ενδεχόμενο για μεγάλο σεισμό στη περιοχή της Βόρειας Καλιφόρνια

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρο τον κόσμο σήμανε «συναγερμό» στις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο, η οποία «δίνει» συχνούς και πολλές φορές μεγάλους σεισμούς.

Μετά από τους φονικούς σεισμούς σε Αϊτή, Χιλή και Κίνα, οι οποίοι σημειώθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, οι Αμερικανοί γεωλόγοι προετοιμάζονται για το «αναπόφευκτο», όπως λένε.

Παραδέχονται ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψουν το πότε ακριβώς θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά θέλουν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι γίνεται.

Έτσι, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έχουν κατασκευάσει ειδικά μηχανήματα που ίσως να μπορέσουν να σώσουν ζωές. Πρόκειται για εκατοντάδες αισθητήρες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο υπέδαφος και τα οποία είναι ασύρματα συνδεδεμένα με το κέντρο επιχειρήσεων σεισμών.

Αυτοί οι αισθητήρες προειδοποιούν για τον επικείμενο σεισμό λίγα δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση του φαινομένου. Οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα να μπορεί να αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο κάθε πολίτη ένα μήνυμα ή σήμα που να τον προειδοποιεί ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα γίνει σεισμός.

Εκτιμάται ότι, ίσως, αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα να σώσουν πολλές ζωές, εάν οι πολίτες προλάβουν να πέσουν κάτω από γραφεία, να σταθούν σε πιο ασφαλή σημεία των κτιρίων ή ακόμα και να βγουν έξω από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου