Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι Ομπάμα έβγαλαν 5,5 εκατ. δολάρια πέρσι

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ κέρδισαν 5,5 εκατ. δολάρια το 2009, κυρίως από πωλήσεις βιβλίων, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Το ζεύγος διπλασίασε το εισόδημά του από τότε που ο Ομπάμα κάθισε στον προεδρικό θώκο, τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση.

Στον υπολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνεται το Νόμπελ Ειρήνης αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων, που ο Αμερικανός πρόεδρος δώρισε σε 10 φιλανθρωπίες. Το ένα τρίτο του εισοδήματος της οικογένειας Ομπάμα, δηλαδή περισσότερο από 1,8 εκατ. δολάρια, καταβλήθηκε στην εφορία.

Τα περισσότερα από τα κέρδη των Ομπάμα προήλθαν από τα δικαιώματα των πωλήσεων των προεδρικών βιβλίων "Dreams of My Father" (Εικόνες του πατέρα μου) και "The Audacity of Hope" (Τολμώ να ελπίζω) που έχουν γίνει μπεστ σέλερ.

Εκτός από τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ, οι Ομπάμα δώρισαν επίσης 329.100 δολάρια σε 40 διαφορετικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, δηλαδή περίπου 6% του εισοδήματός τους. Το 2008, οι Ομπάμα είχαν εισόδημα 2,65 εκατ. δολάρια.

Οι αμοιβές τους ξεπέρασαν πάντως κατά πολύ αυτές του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν και της συζύγου του Τζιλ, που δήλωσαν εισόδημα μόλις 333.182 δολάρια για το 2009. Οι πληροφορίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου