Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ποιους θα κυνηγήσει η Εφορία για να αυξήσει τα έσοδα

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος, στα οποία περιγράφεται η «παραγωγικότητα» των Εφοριών.

Στην Αττική όπου συγκεντρώνεται το 55% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, μόνο σε τρεις από τις 67 Εφορίες, τα φορολογικά έσοδα κινούνται εντός του στόχου του προϋπολογισμού, ενώ υστέρηση εσόδων καταγράφεται σε 38 Εφορίες σε ποσοστό 10%-20% έναντι του στόχου εσόδων του προϋπολογισμού.

Για να ανατραπεί η πτωτική πορεία στα έσοδα των Εφοριών, κ. Δ. Γεωργακόπουλος έδωσε εντολή στους επικεφαλής των 67 Εφοριών της Αττικής να εξαπολύσουν «κυνήγι» εναντίον των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, εταιρίες που δεν έχουν υποβάλλει στην εφορία ούτε μια δήλωση ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος αλλά έχουν συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν οδηγιών του υπουργείου νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και κρυφές συναλλαγές.

Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται 1.521 φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ οι οποίοι αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, απειλούνται με κατάσχεση των ακινήτων τους.

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η Γ.Γ.Π.Σ. στοχεύει σε:

-Φορολογούμενους με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν δήλωσαν του τόκους που εισέπραξαν.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δε δήλωσαν τα ακίνητά τους στο έντυπο Ε9 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΤΑΚ.

-Επιχειρήσεις οι οποίες είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή και…αλλάζουν με ευκολία τζίρο από καιρού εις καιρόν

-Εταιρείες που εμπλέκονται σε εικονικές συναλλαγές

-Εμπόρους που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών και εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στον τζίρο που δηλώνουν στην εκκαθαριστική ΦΠΑ.

-Επιτηδευματίες που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

-Επιτηδευματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

-Επιχειρήσεις με ενδοκοινοτικές συναλλαγές που εισπράττουν παράνομα μεγάλα ποσά ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου