Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Δυστύχημα με νεκρό στην Πιερία, ύστερα από καταδίωξη

Υπάλληλος βενζινάδικου σκοτώθηκε, όταν προσπάθησε να καταδιώξει και να πιάσει «πελάτη» που φέρεται να έβαλε βενζίνη στο ΙΧ αυτοκίνητό του και έφυγε χωρίς να πληρώσει, τη Μεγάλη Παρασκευή, κοντά στο Λιτόχωρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 56χρονος υπάλληλος πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Πιερία έβαλε βενζίνη στο ΙΧ αυτοκίνητό του δράστη, που όμως έφυγε χωρίς να πληρώσει. Ο άτυχος άνδρας, στην προσπάθεια να πιάσει τον κλέφτη, επιβιβάστηκε στο ΙΧ αυτοκίνητό του κι άρχισε να τον καταδιώκει. Του είχε βάλει καύσιμα αξίας 60 ευρώ και την ώρα που τοποθετούσε την αντλία στη θέση της, ο "πελάτης" τράπηκε σε φυγή. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης σε παράδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας, ο 56χρονος, έχοντας αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από το οδόστρωμα και να πέσει σε βράχο. Όταν τον ανέσυραν από τα συντρίμια ήταν ήδη νεκρός.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό του κλέφτη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε τοποθετημένες πινακίδες κυκλοφορίες στο ΙΧ που οδηγούσε.

Δύο 20χρονες νεκρές σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία για τις οικογένειες δυο 20χρονων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαίο δυστύχημα, στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης. Μια 16χρονη φίλη τους, που επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο, δίνει μάχη για τη ζωή της στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το δυστύχημα σημειώθηκε στην οδό Γοργοποτάμου, στο ρεύμα εισόδου της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας - Θεσσαλονίκης, όταν το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε η μια 20χρονη συγκρούσθηκε με φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε αλλοδαπός.

Χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να ανασυρθούν τα νεαρά κορίτσια από την άμορφη μάζα σιδερικών, στην οποία είχε μεταμορφωθεί το ΙΧ τους. Παρά τις προσπάθειες να διασωθούν, στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκαν, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος τους. Η τρίτη κοπέλα, η οποία καθόταν στο πίσω κάθισμα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το φορτηγό αυτοκίνητο έφερε Σλοβένικες πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ ο οδηγός του συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία.

Το τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα.

Νεκρός 54χρονος από τροχαίο στην Κοζάνη

Οδηγός «γουρούνας», ηλικίας 54 χρόνων, έχασε τη ζωή του όταν αυτή εξετράπη της πορείας της και ανετράπη στους Αγ. Αναργύρους της Κοζάνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης, ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν η τετράτροχη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ξέφυγε από τον έλεγχό του και ανατράπηκε στα χωράφια.

Προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης.

Πυροβολισμοί με άσφαιρα εναντίον σκοπού στο στρατόπεδο «Καποτά»

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες στις αρχές και στους αξιωματικούς του στρατοπέδου «ΚΑΠΟΤΑ» στο Μενίδι όταν άγνωστοι πυροβόλησαν πέντε φορές εναντίον στρατιώτη που εκείνη την ώρα εκτελούσε σκοπιά. Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για ρίψεις πυροβολισμών με άσφαιρα φυσίγγια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία το περιστατικό συνέβη στις 17:17 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όταν δύο άγνωστοι στάθμευσαν το όχημά τους έξω από το στρατόπεδο και πυροβόλησαν πέντε φορές εναντίον του σκοπού.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν άντρες της αστυνομίας οι οποίοι και περισυνέλεξαν του κάλυκες διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για άσφαιρα σημειώνοντας εκ των υστέρων ότι σε ουδεμία περίπτωση δεν κινδύνευσε η ζωή του στρατιώτη.

Λουτρό αίματος στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 7 είναι οι νεκροί από την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν.

Την περιοχή συγκλόνισαν πολλές εκρήξεις ενώ ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν. Ο εκπρόσωπός τους, Αζάμ Ταρίκ δήλωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία: «οι Αμερικανοί είναι εχθροί μας, εμείς κάναμε την επίθεση κατά του προξενείου τους στην Πεσαβάρ, σχεδιάζουμε και άλλες παρόμοιες επιθέσεις».

Την επίθεση καταδίκασε ο Λευκός Οίκος και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του.

Η επίθεση στην Πεσαβάρ έγινε λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα στην πόλη Τιμεργκάρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι.

«Προσοχή στις ιερόδουλες» από την τροχαία

Σήμα τροχαίας «προσοχή στις ιερόδουλες» έχει τοποθετήσει σε περιοχή της πόλης Τρεβίζο στη βόρεια Ιταλία η τροχαία, δημιουργώντας σύγχυση στους οδηγούς.

Οι οδηγοί δεν μπορούν να καταλάβουν εάν η πινακίδα σημαίνει «προσοχή μην χτυπήσετε τις ιερόδουλες που διέρχονται συχνά του δρόμου», ή «προσοχή στην περιοχή εργάζονται ιερόδουλες».

Το τρίγωνο προειδοποιητικό σήμα της τροχαίας έχει κόκκινο πλαίσιο και στη μέση αντί για το σύμβολο της επικίνδυνης στροφής, βρίσκεται η φιγούρα μίας γυναίκας με μεγάλο στήθος, μίνι φόρεμα, ψηλοτάκουνες γόβες και ένα τσαντάκι στο χέρι. Στο κάτω μέρος του σήματος αναγράφεται «προσοχή στις ιερόδουλες».

Το Ελ Νίνιο «σκότωσε» το βασίλειο των Χμερ

Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς στην Ιστορία κατέρρευσε λόγω του Ελ Νίνιο πριν από 580 χρόνια.

Το βασίλειο των Χμερ στην Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κυριεύθηκε το 1431 από τους Σιαμαίους που προέρχονταν από τη σημερινή Ταϊλάνδη. Ο πολιτισμός τους άνθησε από τον 9ο ώς τον 15ο αιώνα αλλά κατέρρευσε ξαφνικά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης μελέτησαν τους δακτυλίους στα δέντρα της περιοχής και διαπίστωσαν πως από το 1330 ώς το 1360 η περιοχή υπέφερε για μεγάλη περίοδο από ξηρασία, η οποία αποδίδεται στο Ελ Νίνιο, ένα πολύπλοκο σύστημα θερμών ωκεάνιων ρευμάτων στον Ειρηνικό που επηρεάζει σημαντικά το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη.

Την ξηρασία φαίνεται πως ακολούθησε περίοδος έντονων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν την κατάρρευση του προηγμένου συστήματος άρδευσης του βασιλείου. Έτσι, μειώθηκαν τα αποθέματα νερού, η αγροτική καλλιέργεια υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ ο πληθυσμός αποδεκατίσθηκε από μολυσματικές ασθένειες. Ύστερα από όλα αυτά, ήταν φυσικό να είναι ευάλωτο το βασίλειο στην επίθεση ενός εχθρικού λαού και να πέσει στα χέρια των Σιαμαίων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στην επιθεώρηση «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences).

«Φυλετική η προσέγγιση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας»

Την εκτίμηση ότι τα προβλήματα με το έλλειμμα και τα spread που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «φυλετική προσέγγιση» εκ μέρους των Γερμανών.

Σύμφωνα με το Reuters, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα την περασμένη Τρίτη και δημοσιεύεται σήμερα, ο Θ. Πάγκαλος παρατήρησε ότι η Πορτογαλία δεν μπορεί να τηρεί στάση ουδετερότητας απέναντι στο ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας για κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Είστε τα επόμενα θύματα... Ελπίζω να μην συμβεί αυτό και η ενότητα να υπερισχύσει και να βρούμε μια διέξοδο από αυτήν την κλιμάκωση -με το κόστος δανεισμού.

Αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, το επόμενο πιθανό θύμα είναι η Πορτογαλία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς εάν η κρίση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, ο κ. Πάγκαλος απάντησε θετικά και συμπλήρωσε:

«Αυτό συνέβη σε εμάς διότι είμαστε στη χειρότερη θέση, αλλά μπορεί να συμβεί και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε εκτενώς και στην στάση της Γερμανίας και προσπάθησε να δώσει την δική του ερμηνεία για αυτήν.

«Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν με μια ηθική διάσταση το πρόβλημά μας.

Οι Έλληνες έχουν προβλήματα.

Γιατί έχουν προβλήματα; Επειδή δεν εργάζονται αρκετά. Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή έχουν καλό κλίμα, μουσική και ποτό και δεν είναι σοβαροί όπως οι Γερμανοί».

»Αυτό είναι γελοίο. Αυτή είναι μια ηθικοπλαστική, φυλετική προσέγγιση, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η παραγωγικότητα στην βιομηχανία έχει αυξηθεί κατά 15%, στον αγροτικό τομέα η αύξηση είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη. Που είναι οι τεμπέληδες Έλληνες;» κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

Αυξημένη η κίνηση στις Εθνικές Οδούς

Κορυφώνεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα στο κλεινόν άστυ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Σημαντικές καθυστερησεις στα διόδια Καλαμακίου, καθώς ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται από το ύψος των Αγίων Θεοδώρων. Εντονα είναι τα προβλήματα στα διοδια του Ρίου.

Mε πολύ χάμηλες ταχύτητες κινούνται οι οδηγοί στην Κορίνθου - Πατρών στο ρεύμα προς Κόρινθο από το Αίγιο έως και το Δερβένι, λόγω εργασιών που γίνονται στο οδόστρωμα. Μεγάλη ταλαιπωρία περιμενει τους οδηγούς και στον κόμβο των Καλαβρύτων, καθώς, λόγω έργων η κυκλοφορία γίνεται από μία μόνο λωρίδα.

Με άφθονη υπομονή πρέπει να είναι οπλισμένοι και οι οδηγοί που κινούνται από τον κόμβο της Τρίπολης έως τα διόδια της Κορίνθου.

Στην Αθηνών - Λαμίας μικρότερα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα περνούν τα αυτοκίνητα από τα διόδια των Αφιδνών. Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην Υλίκη λόγω των εργοταξίων που έχουν στηθεί στο οδόστρωμα, καθώς και στη Θήβα.

Για τη διευκόλυνση των οδηγών, από τις 15.00 σε ισχύ τέθηκε το μέτρο απαγόρευσης κίνησης των φορτητών στο εθνικό οδικό δίκτυο (στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα).

Κύπρος : Απανθρακωμένο πτώμα άνδρα σε σπίτι στην Έγκωμη

Απανθρακωμένο πτώμα ανδρός εντοπίστηκε σε οικία στην Έκωμη στην οποία ξέσπασε φωτιά την αυγή. Όπως δήλωσε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου η οποία διενήργησε αυτοψία, το θύμα φαίνεται να έκανε προσπάθεια να μετακινηθεί από το υπνοδωμάτιο για να αποφύγει την φωτιά. Νεκροτομή θα διενεργηθεί αύριο.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ταυτότητα του θύματος αλλά θα πρέπει να διενεργηθούν εξετάσεις DNA για να εξακριβωθεί με ασφάλεια η ταυτότητα του, αφού το πτώμα είναι απανθρακωμένο.

Από το φλεγόμενο σπίτι κατόρθωσε να εξέλθει ηλικιωμένη γυναίκα.

Η οικία βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου στην Έγκωμη και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Κροτίδες τραυμάτισαν σοβαρά δύο παιδιά

Με σοβαρούς τραυματισμούς από κροτίδες σημαδεύτηκε και το φετινό Πάσχα παρόλη την προσπάθεια της αστυνομίας για πρόληψη τους και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων...

Τα θύματα είναι ένα αγόρι και ένα κορίτσι στη Λεμεσό, ηλικίας 8 και 12 ετών.

Το 12χρονο αγόρι τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα ενώ πυροδοτούσε κροτίδες στο Δημοτικό σχολείο Καρμιώτισσας στα Πολεμίδια και ευτυχώς εντοπίστηκε έγκαιρα από γείτονες οι οποιοί ειδοποίησαν ασθενοφόρο. Από την έκρηξη ο νεαρός έχασε ένα από τα δάκτυλά του.

Το 8χρονο κορτίτσι τραυματίστηκε από θραύσματα κροτίδων στην εκκλησία Αγίας Βαρβάρας στο Ζακάκι, λίγο μετά την Ανάσταση.Ύστερα από μια εκκωφαντική έκρηξη από πυροδότηση κροτίδας ακούστηκε το κλάμα του κοριτσιού που τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό και στο πιγούνι. Διακομίστηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Λεμεσού και από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και υποβλήθηκε αμέσως σε εγχείρηση. Όπως αναφέρθηκε τραύμα στο λαιμό της ήταν βάθους 6 εκατοστών και το τραύμα στο πιγούνι βάθους 2 εκατοστών.

Ένας νεκρός και 100 τραυματίες από σεισμό

Η σεισμική δόνηση 7,2 βαθμών η οποία έπληξε το Μεξικό, κοντά στην μεθόριο με τις ΗΠΑ χθες Κυριακή, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τους τραυματισμούς άλλων περίπου 100, προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια, δημιούργησε ρήγμα σε έναν αυτοκινητόδρομο και προκάλεσε πανικό σε πολλούς κατοίκους πόλεων από την Τιχουάνα ως το Λος Άντζελες.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν το σπίτι του στο Μεξικάλι κατέρρευσε, δήλωσε ο Αλφρέδο Εσκομπέδο, διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια. Πρόσθεσε ότι αρκετοί πολίτες παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες, τοίχοι κατέρρευσαν σε πολλά σημεία, ενώ η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε αρκετά σημεία της πολιτείας.

"Υπάρχουν περίπου 100 τραυματίες", είπε ο Εσκομπέδο, ωστόσο δεν είχε πληροφόρηση για παγιδευμένους κάτω από κτίρια.

Η τοπική εφημερίδα La Cronica ανέφερε ότι οι νεκροί είναι "τουλάχιστον δύο".

Ο σεισμός, που σημειώθηκε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, είχε επίκεντρο αραιοκατοικημένη περιοχή στη βορειοανατολική Μπάχα Καλιφόρνια, κοντά στο Μεξικάλι, στην μεθόριο με τις ΗΠΑ. Από την δόνηση κατέρρευσε τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης, διακόπηκαν οι περισσότερες μορφές τηλεπικοινωνιών και σχηματίστηκαν μεγάλα ρήγματα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Τιχουάνα με το Μεξικάλι.

Η πόλη Καλέξικο, αντίκρυ στο Μεξικάλι από την άλλη πλευρά των συνόρων, υπέστη υλικές ζημιές αλλά δεν έχουν αναφερθεί απώλειες, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στην πόλη Πιτ Μερκάντο στο ABC7 TV News του Λος Άντζελες.

Σειρά μετασεισμών αναστάτωσαν την περιοχή γύρω από το επίκεντρο [50 χλμ. νοτιοανατολικά του Μεξικάλι], κοντά στην πόλη Γουαδαλούπε Βικτόρια, επί ώρες.

Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αϊτή και στη Χιλή είχαν αναστατώσει πολλούς Μεξικάνους.

Στη Νότια Καλιφόρνια σημειώνονται συχνά ισχυροί σεισμοί, και πολλοί περιμένουν τον "επόμενο πολύ μεγάλο". Ο τελευταίος ήταν εκείνος του 1994, μεγέθους 6,7 βαθμών, στο Νόρθριτζ, που είχε στοιχίσει τη ζωή 57 ανθρώπων, είχε αποβεί στους τραυματισμούς άλλων 9.000 και είχε προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 40 δις δολαρίων.

Ν. Αφρική: Δεν θα υπάρξουν αντίποινα για το φόνο Τερεμπλάνς

Δεν θα υπάρξουν «αντίποινα» για τη δολοφονία του ηγέτη του ρατσιστικού κινήματος στη Νότια Αφρική, δηλώνει το ίδιο το κίνημα.

Το κόμμα του δολοφονημένου ηγέτη του νοτιοαφρικανικού ρατσιστικού κινήματος «Κίνημα Αφρικανικής Αντίστασης», Γιουτζίν Τερεμπλάνς, 69 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αντίποινα» για τη δολοφονία αυτήν, σύμφωνα με μία σημερινή δήλωση του «στρατηγού Πέτερ Στέϊν», για λογαριασμό του κόμματος.

Ο Τερεμπλάνς δολοφονήθηκε το Σάββατο από δύο μαύρους υπαλλήλους στο αγρόκτημά του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας. Εξέλιξη, η οποία τροφοδότησε πολλούς φόβους ότι, το ανωτέρω κόμμα θα παρακινήσει οπαδούς του στην τέλεση «αντιποίνων» .

Ο Τερεμπλάνς βρέθηκε νεκρός στο εσωτερικό του αγροκτήματός του. Ανακρίθηκαν αμέσως δύο νεαροί μαύροι εργάτες του αγροκτήματος, που φέρονται να είχαν έντονη λογομαχία με τον δολοφονηθέντα, λίγη ώρα πριν αυτός βρεθεί νεκρός από την τοπική αστυνομία.

Ποιος είναι.

Το θύμα - βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένο στο πρόσωπο και στο κρανίο - υπήρξε ο ιδρυτής του «Κινήματος Αφρικανικής Αντίστασης» .

Έκανε θητεία στη ρατσιστική αστυνομία της χώρας την εποχή του «απαρτχάϊντ», ενώ αργότερα εκμεταλλεύθηκε αγροτικές εκτάσεις. Θεωρούσε και μετά το 1994, οπότε το καθεστώς φυλετικών διακρίσεων κατέρρευσε, ότι «οι λευκοί πολίτες οπωσδήποτε είναι ανώτεροι των μαύρων» ...

Το έτος 2001, φυλακίστηκε, για την απόπειρα δολοφονίας ενός μαύρου ιδιωτικού αστυνομικού. Το 2005, αφέθηκε «με όρους ελεύθερος», λόγω της «καλής διαγωγής, που επέδειξε στη φυλακή» .

Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο «Νίμιτς» ο Ανδρέας Λοβέρδος


Φλεγμονή στην σκωληκοειδή απόφυση έδειξαν οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Νίμιτς» από το πρωί της Δευτέρας.

Η κατάσταση του υπουργού Εργασίας είναι πολύ καλη και αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή, όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: «O υπουργός κ. Λοβέρδος Ανδρέας διακομίσθηκε σήμερα στη Β' Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ από το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ με άλγος υπογαστρίου.

»Ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος που διενεργήθηκε στο ΝΙΜΤΣ έδειξε φλεγμονώδη νόσο στη σύστοιχο περιοχή. Η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι πολύ καλή και ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή».

Με τον υπουργό Εργασίας επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Μηνύματα για ταχεία ανάρρωση έστειλαν ακόμη η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Τον Ανδρέα Λοβέρδο επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Μεταφορών Δ.Ρέππας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής κι ενώ βρισκόταν στο νομό Ημαθίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας με κοιλιακό άλγος.

Του έγιναν εξετάσεις και για αξονική τομογραφία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νάουσας, καθώς στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου της Βέροιας είχε εξαντληθεί η λυχνία.

Γύρω στις 4 τα ξημερώματα ο υπουργός αναχώρησε για την Αθήνα και εισήχθη στο νοσοκομείο «Νίμιτς», όπου εργάζεται ο προσωπικός ιατρός του.

Μυστικοί αστυνομικοί θα ψάχνουν τους φοροφυγάδες

Σχολή εκπαίδευσης για «μυστικούς αστυνομικούς» μα στόχο τους φοροφυγάδες, σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με ειδική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το νέο σώμα θα έχει νομική κάλυψη, ώστε να μπορεί να υιοθετεί ουσιαστικά αστυνομικές πρακτικές και να βρίσκει τους μεγάλους φοροφυγάδες, αλλά και τους επίορκους εφοριακούς.

Το σώμα των μυστικών ελεγκτών θα αποτελούν δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, αστυνομικοί και λιμενικοί, οι οποίοι θα υποδύονται τους πελάτες, τους επιχειρηματίες, τους εισαγωγείς και εξαγωγείς και θα προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι επιχειρηματίες κρύβουν χρήματα από το κράτος, αλλά και ποιοι εφοριακοί κάνουν τα στραβά μάτια με το αζημίωτο.

Μάλιστα οι μυστικοί θα προσπαθούν να "λαδώσουν" εφοριακούς ή να εκδώσουν πλαστά τιμολόγια, ώστε να γίνονται πιστευτοί και να φέρνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε παράνομες δραστηριότητες.

Για να μπορεί το νέο σώμα, να λειτουργήσει χωρίς νομικά κωλύματα, τους στόχους (τους ύποπτους φοροδιαφυγής), θα τους επιλέγει του υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΣΔΟΕ και οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εν γνώσει του αρμόδιου εισαγγελέα.

Οι "μυστικοί φοροπράκτορες", θα μπορούν χρησιμοποιούν και τη βοήθεια ιδιωτών, οι οποίοι για τις πληροφορίες που θα δίνουν ή τον ρόλο που θα διαδραματίζουν, θα λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό επί του προστίμου που θα επιβάλλεται στους παραβάτες.

Ξεκινά η «γαλάζια μάχη» από τα Μέσα Ενημέρωσης

Σύμφωνα με τη θεωρεία της Ρηγίλλη, αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει να φαίνεται η δυσφορία του κόσμου για τα οικονομικά μέτρα, με τη μεγάλη μείωση των μισθών και των συντάξεων, σε συνδυασμό με την πρώτη εικόνα από τα νέα φορολογικά μέτρα, που όως ελπίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, θα προκαλέσουν μια δυσφορία που προβλέπεται να κλιμακωθεί το Φθινόπωρο με μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο Α. Σαμαράς έχει ήδη δώσει τις αναγκαίες εντολές προς τους υπεύθυνους των Τομέων Ευθύνης της Ν.Δ. να σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει σαφές ότι αυτή η αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνεται χωρίς «λαϊκισμό», αλλά με λογικά επιχειρήματα, αντλούμενα από τη σημερινή πραγματικότητα, δίνοντας έμφαση κυρίως στη νέα δυναμική που θέλει να αποπνεύσει η παράταξη, έτσι όπως θέλει να φανεί και κατά τις εργασίες του 8ου Τακτικού Συνεδρίου τον Ιούνιο, στο οποίο θα πρέπει το κόμμα να φτάσει όσο το δυνατό με τα πλέον «θετικά» αντιπολιτευτικά στοιχεία.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει ιδιαιτέρως ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα πρέπει οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη να βγαίνουν πιο συχνά και πιο δυναμική στη «μάχη» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ραδιοφωνικά προγράμματα, προσπαθώντας να δώσουν με σθένος τα στοιχεία που χειρίζεται η Ν.Δ. στα καυτά προβλήματα της καθημερινότητα των πολιτών.

Συνελήφθησαν την ώρα του «ριφιφί»


Δύο άντρες και μία γυναίκα συνέλαβαν το πρωί οι αστυνομικοί, ενώ προσπαθούσαν να διαρρήξουν υποκατάστημα της τράπεζας Millennium, στο Χαλάνδρι, με την μέθοδο του ριφιφί. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα αστυνομικών εντόπισε δύο άτομα, που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας BMW και σε δίκυκλη μοτοσικλέτα τύπου VESPA να κινούνται ύποπτα στον παράδρομο της Λ. Κηφισίας 222, όπου βρίσκεται υποκατάστημα της τράπεζας Millennium.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να τους παρακολουθούν, διαπιστώνοντας ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετέφεραν από το αυτοκίνητο στο πίσω χώρο του υποκαταστήματος της Millennium αντικείμενα, όπως μεταλλική σκάλα και σάκους. Όσο βρίσκονταν στο πίσω μέρος του υποκαταστήματος, χτύπησε για ελάχιστα δευτερόλεπτα ο συναγερμός και αμέσως σταμάτησε.

Παράλληλα, η αστυνομία διαπίστωσε ότι όσοι ώρα οι δύο άνδρες βρίσκονταν στην τράπεζα μία γυναίκα, που είχε το ρόλο του τσιλιαδόρου, περνούσε συνέχεια από το σημείο, οδηγώντας δίκυκλη μοτοσικλέτα, μάρκας KAWASSAKI .

Στον έλεγχο της Σενεγάλης οι γαλλικές στρατιωτικές βάσεις της χώρας

Στον έλεγχο της Σενεγάλης θα περάσουν οι γαλλικές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάγιε Ουάντε.

Η ανακοίνωση έγινε την παραμονή της 50ής επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Ουάντε «ανακοινώνω ότι η Σενεγάλη παίρνει πίσω, αρχής γενομένης από την 4η Απριλίου, όλες τις βάσεις στο έδαφός της που κατείχε μέχρι πρότινος η Γαλλία».

Η Σενεγάλη είχε έρθει σε συμφωνία με τη Γαλλία από τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να αποσυρθούν οι 1200 Γάλλοι στρατιώτες από μια εκ των τριών γαλλικών βάσεων που λειτουργούν ακόμη στην Αφρική.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της παράδοσης θα συζητηθούν σύντομα, τόνισε ο Ουάντε.

Δωρεάν περίθαλψη για ευαίσθητες ομάδες

Η χώρα μας δεν διαθέτει το πιο εξελιγμένο σύστημα υγείας. Εχει ελλείψεις προσωπικού, ενώ οι σπατάλες είναι τεράστιες. Εκείνο όμως για το οποίο τουλάχιστον μπορεί να υπερηφανεύεται η Ελλάδα είναι ότι το απαρχαιωμένο υγειονομικό της σύστημα διαθέτει ένα συστατικό που δεν μπορεί να το συναντήσει κανείς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα: ανθρωπιά.

Οι ασθενείς δεν είναι απλοί αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης. Ολοι έχουν -έστω και τυπικά- πλήρη και ίση πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν απαιτείται η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας ή η γνωστοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό. Στην Ελλάδα πρώτα παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια ζητούνται τα στοιχεία του αρρώστου.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη τέτοιου είδους δωρεάν υπηρεσίες δεν υπάρχουν.

Αναζητούν τους κατάλληλους

Ανοίγει στα κόμματα η συζήτηση για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές, αν και ήδη ορισμένοι από τους νυν δημάρχους δηλώνουν αποφασισμένοι να είναι και πάλι υποψήφιοι αδιαφορώντας για τα επίσημα χρίσματα.

Η μάχη των εντυπώσεων θα κριθεί στις περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους γι' αυτό και Ιπποκράτους και Ρηγίλλης αναζητούν τους κατάλληλους υποψηφίους ώστε να δώσουν το χρίσμα πριν το καλοκαίρι.

Στην Αθήνα, ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη του ΛΑΟΣ . Η Ρηγίλλης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της και ορισμένοι επιμένουν ότι θα αναζητήσει νέο υποψήφιο. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν θα απέρριπτε, πάντως, μια σχετική πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ αναζητά υποψήφιο με ευρεία αποδοχή για το δήμο της Αθήνας, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι.

Στον Πειραιά, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Παναγιώτη Φασούλα, ενώ η ΝΔ είναι πιθανό να δώσει το χρίσμα στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλη Κορκίδη ή στον πρόεδρο των επιμελητήρίων Γιώργο Κασσιμάτη.

Το ενδεχόμενο να διεκδίκήσει το δήμο εφόσον κληθεί από την ηγεσία της ΝΔ δεν αποκλείει και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ η Ρηγίλλης έχει αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση τον πρώην βουλευτή Πέτρο Μαντούβαλο.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επιθυμεί να ξαναείναι υποψήφιος, όμως ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να προκρίνει τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα. Ενδιαφέρον για τον δήμο έχει εκδηλώσει και ο βουλευτής Στάυρος Καλαφάτης.

Το ΠΑΣΟΚ αναζητά στη Θεσσαλονίκη υποψηφότητα που θα συγκεντρώνει και τις ψήφους της Αριστεράς ώστε να δώσει τη μάχη του Νοεμβρίου με αξιώσεις.

Τουρισμός: Στα αζήτητα και δημοφιλείς προορισμοί

Στο "κόκκινο" έχει οδηγήσει τον τουρισμό η οικονομική κρίση. Τις ημέρες του Πάσχα κλειστά θα παραμείνουν τα περισσότερα ξενοδοχεία, ακόμη και στους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Ειδικότερα, από τα πρώτα στοιχεία της Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων προκύπτει ότι από τα 9.500 ξενοδοχεία ανά την επικράτεια, αυτά που άνοιξαν το Πάσχα δεν ξεπερνούν τα 2.200 και για λίγες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην Κέρκυρα τα διαθέσιμα κρεβάτια μειώθηκαν εφέτος κατά 7.000, ενώ και η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μειωθεί σημαντικά.

Στη Μύκονο τα ξενοδοχεία λειτούργησαν εφέτος από τη Μ. Πέμπτη, αντί τη Μ. Δευτέρα. Στην Πάτμο άνοιξαν τα μισά, και σε αυτά η πληρότητα αγγίζει μόλις το 50%. Ίδια είναι η εικόνα και στη Ρόδο, με την πληρότητα ν' ανεβαίνει στο 70% με 80%.

Στη Σύρο λειτουργούν τα ξενοδοχεία στην Ερμούπολη με πληρότητα κοντά στο 45%.

Στη Χίο η πληρότητα αγγίζει και το 70%, ενώ στη Λακωνία, λόγω Μάνης και Μονεμβασιάς, η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά, στη Χαλκιδική, από τα 40 ξενοδοχεία που υπάρχουν θα λειτουργήσουν μόνο τα 15 και αυτά με πληρότητα που δεν ξεπερνά το 65%. Επιπλέον, σε σχέση με πέρυσι, εφέτος το Πάσχα θα εργαστούν 1.690 λιγότεροι εργαζόμενοι.

Εντός του μήνα η... λυπητερή στο Δημόσιο

Ετεροχρονισμένη... Μεγάλη Εβδομάδα θα περάσουν χιλιάδες δήμοσιοι υπάλληλοι, που γλίτωσαν το ψαλίδισμα του δώρου και των επιδομάτων, καθώς δεν είχε προλάβει να φτάσει η εγκύκλιος σε όλες τις υπηρεσίες.

Έτσι, η... λυπητερή θα έρθει με τη μισθοδοσία του Απριλίου και θα προβλέπει περικοπή, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, κατά 12% όλων των επιδομάτων, κατά 30% των δώρων και κατά 7% των αμοιβών των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η περικοπή θα γίνει εφάπαξ εάν η διαφορά εισοδήματος δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ και θα φτάνει έως τις 8 μηνιαίες δόσεις εάν το ποσό της παρακράτησης υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος προβλέπει πλαφόν στις μικτές αποδοχές, αποζημιώσεις και στις πρόσθετες αμοιβές ύψους 5.981,40 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και γραμματείς υπουργείων και περιφερειών, από 6.586 που ήταν πρόπερσι.

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ το πλαφόν μειώνεται σε 6.196,89 ευρώ από 6.500,89, ενώ για τους δικαστικούς παραμένει υψηλότερο στα 8.594,40 ευρώ.

Οι περικοπές στις αμοιβές θα έχουν επιπτώσεις και στο ύψος του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα έπαιρνε μετά από 35 χρόνια δουλειάς εφάπξ 54.388 ευρώ, με τα νέα δεδομένα στο τέλος του 2010 θα πάρει εφάπαξ 53.928 ευρώ, δηλαδή 460 ευρώ λιγότερα.

Μεγάλα... "ψάρια" έβγαλαν οι επανέλεγχοι

Επείγουσα εντολή στους οικονομικούς επιθεωρητές να ανοίξουν και πάλι τους φακέλους τουλάχιστον 17 μεγάλων επιχειρήσεων ζήτησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ελεγχθεί επί Νέας Δημοκρατίας και αρχικά τους είχαν καταλογισθεί υψηλότατα πρόστιμα για φοροδιαφυγή και εικονικά τιμολόγια.

Στη συνέχεια, έγινε επανέλεγχος από άλλα κλιμάκια επιθεωρητών και τα πρόστιμα σχεδόν μηδενίστηκαν.

Η οικονομική επιθεώρηση Δυτικής Ελλάδας ερευνά την υπόθεση με τις 17 εταιρείες, οι οποίες έχουν δηλώσει ως έδρα ένα λογιστικό γραφείο στο Αίγιο.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ειδοποίηση που πήραν οι ελεγκτικές αρχές από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κάνουν εικονικές εξαγωγές, εισπράττοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ.

Ήδη, έχουν παγώσει επιστροφές ΦΠΑ, ύψους πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σε μια από τις επιχειρήσεις, η οποία εμφάνισε τιμολόγια που χαρακτηρίζονται εικονικά.

Νέα δοκιμασία μετά το Πάσχα

Στα δύσκολα το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά το Πάσχα, αφού μέσα στον μήνα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη επίσκεψη του ελεγκτικού κλιμακίου από τις Βρυξέλλες εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης στις 15 Μαϊου, θα πρέπει να έχει "κλειδώσει" τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και να έχει εκπονήσει το σχέδιο προσαρμογής της επόμενης διετίας.

Οι πυρετώδεις συσκέψεις θα πραγματοποιούνται, μάλιστα, παρουσία πολυπληθούς αποστολής του ΔΝΤ, που θα βρίσκεται από την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να βρει και να κλείσει τις "τρύπες" του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και να παράσχει τεχνογνωσία για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εκτέλεση του προϋπολογισμού, προς αποφυγήν νέων δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τα έσοδα από τις εφορίες στο πρώτο τρίμηνο κινούνται εντός στόχου, ενώ και τα πρώτα στοιχεία από τα τελωνεία είναι θετικά. Ο ΦΠΑ κινήθηκε οριακά πτωτικά τον Μάρτιο, αλλά το οικονομικό επιτελείο προσδοκά αναστροφή της εικόνας τον Απρίλιο, όταν θα αρχίσει να αποδίδει αφενός η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ΕΦΚ αφετέρου το κίνητρο των αποδείξεων, όπως αναμένεται να αποτυπωθεί στις περιοδικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Κρίσιμη, σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζεται η ανασύνταξη των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με δεδομένο ότι προσδοκώνται 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Wall Str. Journal: "Μήπως η Ελλάδα εξωθείται σε κατάρρευση;"

Οι ακροτελεύτιες παράγραφοι του άρθρου αυτού της Wall Street Journal, με ημερομηνία ανάρτησης στην ηλεκτρονική σελίδα της, την 1η του Απρίλη, (και που σας παρουσιάζει η ιστοσελίδα του ΑΘΗΝΑ 984 στην γνωστή της σειρά με την ύλη από τα μεγαλύτερα ξένα έντυπα ΗΠΑ & ΕΕ), είναι αυτές που έχουν «όλο το ζουμί»!

Προηγείται μια παράθεση επιχειρημάτων (που δεν μπορεί κανείς εύκολα να αμφισβητήσει) για το ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των ζημιών, οικονομικών ή άλλων, που μέχρι τώρα έχει υποστεί η χώρα μας, με τα οδυνηρά επιτόκια που αναγκάζεται να καταβάλλει για να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, οφείλεται ακριβώς στις δεσμεύσεις που της επιβάλλει ο ρόλος της σαν μέλους του «κλαμπ του ευρώ».

Αλλά και η -αδιαμφισβήτητη αυτή, & πέραν πάσης υπερβολής- πολιτική ανεπάρκεια και ανικανότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών που με την αμφίσημη και όλως διόλου ακατανόητη συμπεριφορά τους, έχουν χειροτερέψει, όντως, την θέση της χώρας μας, απέναντι σε υποψήφιους και μη δανειστές.

Από εκεί και πέρα πια, οι θέσεις, και οι παίκτες, τα συμφέροντα και οι ομάδες-φορείς τους, «κείνται όλα επί της κλίνης των δεδομένων»...

Και δεν απομένει στον νοήμονα και ενημερωμένο πια αναγνώστη, παρά εκείνος, με τις δικές του δυνάμεις, να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα...

"WALL STREET JOURNAL" 4. 1, 2010



«Το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα, μπορεί ακόμα και να την βυθίσει!..»

Ανοίγει ο Φάκελος των Αποκρατικοποιήσεων

Εταιρείες όπου υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου και που μπορεί να προσελκύσουν επενδύτες, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών για πιθανή αποκρατικοποίηση, με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Όπως αναγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε 3 άξονες, ανάλογα με τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα:

"Φρένο" στις εισπρακτικές

Φραγμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών που μεσολαβούν για την εισπραξη καθυστερημένων οφειλων δανειοληπτών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας.

Οι εν λόγω εταιρείες λειτουργούν κατ' εντολή των τραπεζών και είχαν καταγγελθεί στο παρελθόν για αθέμιτη και εκβιαστική πρακτική απέναντι σε δανειολήπτες οι οποίοι καθυστερούσαν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

Ρυθμίσεις που ετοιμάζονται προβλέπουν πως εάν στη δεύτερη επικοινωνία υπαλλήλου εισπρακτικής εταιρείας προς δανειολήπτη ζητηθεί από τον δεύτερο να μην τον ξαναενοχλήσει, αυτός δεν θα έχει το δικαιωμα να το κάνει για ένα μήνα.

Επίσης, παγώνουν κάθε είδους τηλεφωνικές ενοχλήσεις την περίοδο των πλειστηριασμών ακινήτων, όπως και ενοχλήσεις από πλευράς τραπεζών για την παροχή δανείων. Ρητά αναφέρεται στις ρυθμίσεις ότι η επικοινωνία με τους πελάτες θα πρέπει να γίνεται εντός ωραρίου και όχι αργίες και Σαββατοκύριακα.

Ακόμη, δεν θα πρέπει επ' ουδενί να ενοχλούνται τηλεφωνικά συγγενείς του δανειολήπτη ή ο εργοδότης του ζητώντας μάλιστα από αυτούς να καταβάλλουν τις δόσεις. Για τρεις μήνες οι εισπρακτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν το αρχείο με τις ηχογραφημένες συνομιλίες με τους δανειολήπτες.

Θα υπάρξουν αυστηροι περιορισμοί στη συμμετοχή δικηγόρων με έμμεσο ή άμεσο τροπο σε εισπρακτικές εταιρείες. Στους παραβάτες των κανόνων, ειτε πρόκειται για εισπρακτικες εταιρείες είτε προκειται για τράπεζες, θα επιβάλλονται υψηλότατα πρόστιμα και για τις πρώτες, ακόμα και διαγραφή από το μητρώο επιχειρήσεων.

Ν. Αφρική: Δολοφόνησαν ακροδεξιό ηγέτη

Φόβους για το ξέσπασμα φυλετικής βίας στη Νότια Αφρική προκαλεί η δολοφονία του 60χρονου Γιουτζίν Τερεμπλάνς, ηγέτη του ακροδεξιού Κινήματος των Αφρικάανς.

Ο Τερεμπλάνς, που ίδρυσε το κίνημα του το 1973 πρεσβεύοντας την δημιουργία χωριστού κράτους για τους λευκούς στη Νότια Αφρική, δολοφονήθηκε -σύμφωνα με την αστυνομία- στο σπίτι του στο Κέιπ Τάουν, από δύο νεαρούς εργάτες στο κτήμα του.

Στελέχη του κινήματός του, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ηθικός αυτουργός είναι ο επικεφαλής της νεολαίας του Αφρικανικού Κογκρέσου, επειδή -όπως λένε- προέτρεπε στη δολοφονία λευκών γαιοκτημόνων, με τραγούδι που υιοθέτησε ως ύμνο της Νεολαίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ζητώντας από τους Νοτιοαφρικανούς να μην επιτρέψουν σε προβοκάτορες να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

MEGA

Δεν επηρεάζεται από τις αγορές το γουαν αναφέρει ο Λευκός Οίκος

Το κινέζικο νόμισμα θα πρέπει να επηρεάζεται πιο πολύ από τις δυνάμεις της αγοράς τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Νομίζουμε ότι πρέπει να επηρεάζεται πιο πολύ από τις δυνάμεις της αγοράς, θεωρώ ότι δεν τίθεται κάν ερώτημα για αυτό» ανέφερε η Κριστίνα Ρόμερ, οικονομική σύμβουλος του Ομπάμα. Παρόλα αυτά αρνήθηκε να απαντήσει στο κατά πόσον θεωρεί ότι Κίνα καταφέρνει και "χειρίζεται" το νόμισμα της.



Τα πυρηνικά κατεβάζουν τους Ευρωπαίους στους δρόμους

«Στο μεταξύ, εμείς περιμέναμε την πορεία, όπως οι άλλοι το Πάσχα». Είναι η εισαγωγή μιας παλιάς, καλής σαββοπουλικής μπαλάντας, που βρίσκει στις μέρες μας την απόλυτη σύμπτωση τής: Αυτό το πασχαλινό Σαββατοκύριακο γιορτάζεται από χιλιάδες ακτιβιστές με δράσεις πολιτικής ανυπακοής σε εφτά ευρωπαϊκές χώρες που έχουν το ανεπιθύμητο προνόμιο να φιλοξενούν πυρηνικά όπλα στο εθνικό τους έδαφος.

Πρόκειται για τις «Ευρωπαϊκές Μέρες Δράσης κατά των Πυρηνικών Οπλων», μια σειρά διαδηλώσεων στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Τουρκία, με αίτημα την επίτευξη μιας ουτοπίας, ήτοι ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα.

Είκοσι χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πόλεμου, ελάχιστοι πιστεύουν πια ότι τα διογκωμένα πυρηνικά οπλοστάσια των περασμένων δεκαετιών είναι ακόμη απαραίτητα για τη στήριξη των γεωστρατηγικών πολιτικών των πυρηνικών δυνάμεων. Η διεθνής τρομοκρατία που αντικατέστησε τον κομμουνισμό στη λίστα των απειλών για τις δυτικές δημοκρατίες, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιχειρησιακή αξία των πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής, κι όμως, οι εννέα χώρες που τα κατασκευάζουν αθροίζουν σήμερα 25.000 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες προς χρήση.

Aναγνωρίστηκε το πτώμα της δεύτερης βομβίστριας στη Μόσχα

Μία 28χρονη δασκάλα αναγνωρίστηκε από την οικογένεια της ως η δεύτερη από τις δύο γυναίκες βομβιστές – καμικάζι που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους στο Μετρό της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας που μεταδίδει το Ρόιτερς.

Όπως αναφέρεται, ο Ρασούλ Μαγκομέδοφ αναγνώρισε τη κόρη του Μάριαμ, όταν του έδειξαν φωτογρφίες από το πτώμα της δεύτερης γυναίκας – καμικάζι.

«Εγω και η γυναίκα μου αμέσως αναγνωρίσαμε τη κόρη μας, Μάριαμ. Όταν η γυναίκα μου την είδε τελευταία φορά, φορούσε το ίδιο κόκκινο κασκόλ που είδαμε στις φωτογραφίες», τόνισε ο πατέρας, ο οποίος είναι δάσκαλος σε χωρίο του Νταγκεστάν.

Η 28χρονη δασκάλα είχε πτυχίο μαθηματικών και ψυχολογίας και δίδασκε υπολογιστές σε τοπικό σχολείο.

«Θα ήθελα οι έρευνες να δείξουν τι ακριβώς έγινε» τόνισε ο Μαγκομέδοφ. «Δεν μπορούμε καν να υποθέσουμε πως έφτασε η Μαριαμ στη Μόσχα. Ναι ήταν πιστή αλλά ποτέ δεν εξέφρασε ακραίες απόψεις» κατέληξε στις δηλώσεις του.

Την ίδια εικόνα για την 28χρονη εκφράζουν και πρόσωπα κοντά στην οικογένεια. Ένας οικογενειακός φίλος δήλωσε σε εφημερίδα ότι «Η Μάριαμ ήταν ένα ήρεμο και με αυτοπεποίθηση άτομο, που ήθελε πάντα να μαθαίνει. Είχε γράψει τρία επιστημονικά συγγράματα. Κανείς ποτές δεν παρατήρησε κάποια εξτρεμιστική άποψη».

Ένας στρατιώτης και τέσσερις πολίτες νεκροί από εκρήξεις στο Αφγανιστάν

Τέσσερις Αφγανοί πολίτες και ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών στο νότιο Αφγανιστάν σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Αυτοσχέδια βόμβα ήταν η αιτία του θανάτου για τρεις γυναίκες και έναν άνδρα στο Γκάζνι, η οποία εξερράγη όταν περνούσε από το σημείο το όχημα στο οποίο επέβαιναν.

Ο στρατιώτης, για τον οποίο δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερα στοιχεία, πέθανε από αυτοσχέδια νάρκη, ανεβάζοντας τον αριθμό των ξένων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα στους 14 .

Kαταδικάζει τις επιθέσεις στη Βαγδάτη η Ε.Ε.

Καταδίκασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά πρεσβειών στη Βαγδάτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από τα Ιρακινά κόμματα και εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τραυμάτισαν περισσότερους από 200", αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Άστον.

"Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα πολιτικά κόμματα και οι ιρακινοί αξιωματούχοι να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση και να συνεχίσουν να ενισχύουν τους δημοκρατικούς, ιρακινούς θεσμούς" προσθέτει στην ανακοίνωση.

Κοσμοσυρροή στις ΗΠΑ για το iPad

Στα ράφια των καταστημάτων των ΗΠΑ βρίσκεται από το Σάββατο το iPad της apple προκαλώντας κοσμοσυρροή στα καταστήματα της 5ης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πανηγυρίζει ένας από τους πρώτους αγοραστές του iPad στη Νέα Υόρκη.

Οι ανυπόμονοι αγοραστές περίμεναν έξω από το κατάστημα της εταιρείας στην 5η λεωφόρο για να γίνουν από τους πρώτους κατόχους της διάσημης συσκευής. Aπό την εταιρεία κάνουν λόγο για μεγάλες και ενθουσιώδεις ουρές στα καταστήματα.

Όσο για τις εντυπώσεις των πρώτων αγοραστών, ένας βρετανός δάσκαλος τόνισε πως είναι μικρότερο από ότι περίμενε και κατ' επέκταση πιο εύκολο να το μεταφέρει κανείς στις εξόδους του.

Παρόλα αυτά, οι «ουρές» που σχημάτισαν οι καταναλωτές φαίνεται να είναι αρκετά μικρότερες από αυτές που είχε δημιουργήσει το iPhone to 2007. Από την εταιρεία αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει διότι υπήρχε η δυνατότητα κάποιος να παραγγείλει το iPad και να του έρθει στο σπίτι το Σάββατο, χωρίς να χρειάζεται να πάει στο κατάστημα.

Γαλλία: Απειλούν ν' ανατινάξουν εργοστάσιο

Σε θρίλερ εξελίσσεται στη Γαλλία η υπόθεση της κατάληψης ενός εργοστασίου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, το οποίο έχουν καταλάβει δεκάδες εργάτες και απειλούν ότι θα τινάξουν στον αέρα δεξαμενή με 5.000 λίτρα υγραέριο.

Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για την απόφαση της ιδιοκτησίας να κλείσει το εργοστάσιο και ζητούν καλύτερες αποζημιώσεις.

Πρόκειται για μια βιομηχανία που φτιάχνει πατάκια για αυτοκίνητα και απασχολεί 92 εργαζόμενους.

Είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό στη Γαλλία. Πέρυσι, εργάτες μια βιομηχανίας ανταλλακτικών αυτοκινήτου κατέλαβαν το εργοστάσιο όπου εργάζονταν και πέτυχαν να λάβουν ένα καλύτερο πακέτο αποζημιώσεων από την εταιρεία.

ΗΠΑ: 162.000 νεες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο

Με αισιόδοξες για την οικονομία ειδήσεις έκλεισε η εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι η ανεργία παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 9,7%, τα στοιχεία για τις 162.000 νεες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο -ρεκόρ τριετίας- αποτελούν ένδειξη που σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, φανερώνει ότι η Αμερική αφήνει τα χειρότερα πίσω της.

Μιλώντας σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για αυτοκίνητα στη Βόρεια Καρολίνα, ο Αμερικανός προεδρος προειδοποίησε ωστόσο πως ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι ακόμη μακρύς. "Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια. Το νούμερο αυτό είναι σοκαριστικό. Τα στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν τον πόνο και το άγχος που δημιουργεί η ανεργία" επισήμανε.

Η πόλη Σαρλότ που επισκέφτηκε ο Ομπαμα στη Βόρεια Καρολίνα είναι μόνο μια από τις περιοχες, στα νοτιοανατολικα των ΗΠΑ, που μαστίζονται απο υψηλά ποσοστά ανεργίας και η κατάσταση για 200.000 ανεργους, σε ολόκληρη τη χώρα αναμενεται να επιδεινωθει άμεσα καθώς σε λίγες ημερες ληγουν τα επιδόματα ανεργίας και η ανανεωση τους σκοντάφτει στις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανων στη γερουσία.

Η μείωση του αριθμου των ανέργων είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Ομπάμα, σημειώνουν οι αναλυτες, πριν απο τις κρίσιμες συμπληρωματικες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Το έργο του Αμερικανού προέδρου, ωστοσο, δεν θα είναι εύκολο, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποιες το 47% των ψηφοφόρων επιλεγει τους υποψήφιους του Κόμματος των Ρεπουμπλικανων.

Η Σενεγάλη αποκάλυψε «το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου»

Κατά μισό περίπου μέτρο μεγαλύτερο και από το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη είναι το ύψους 50 μέτρων χάλκινο άγαλμα που αποκάλυψε επισήμως ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Abdoulaye Wade.

Σε μια υπερπολυτελή τελετή, ο πρόεδρος της Σενεγάλης επιβεβαίωσε τη φήμη που τον ακολουθεί ως ματαιόδοξο πολιτικό, αποκαλύπτοντας ένα πανύψηλο άγαλμα που αναπαριστά έναν άνδρα, μια γυναίκα και ένα μικρό παιδί που δείχνει με το χέρι του προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το άγαλμα που σχεδίασε ο ίδιος ο Abdoulaye Wade κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια και είναι -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ένα μνημείο στην αναγέννηση της Αφρικής.

Σε φτωχογειτονιά γιόρτασε το Πάσχα ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, γιόρτασε σήμερα το Πάσχα σε μια από τις φτωχότερες συνοικίες της Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα, η σύζυγός του Μισέλ και οι δύο κόρες τους, Μαλία και Σάσα, παρακολούθησαν τη λειτουργία στο Άλεν Τσάπελ, στην περιοχή Ανακόστια, στα νοτιοανατολικά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Αυτή η ιστορική εκκλησία (το πλήρες όνομά της είναι Αφρικανική Μεθοδιστική Επισκοπική Εκκλησία Άλεν Τσάπελ) ιδρύθηκε την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και οι πρώτοι ενορίτες της ήταν απελεύθεροι σκλάβοι. Σήμερα έχει περίπου 2500 ενορίτες.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εκκλησία επιλέχθηκε από την οικογένεια του προέδρου λόγω των δραστηριοτήτων της και των προγραμμάτων βοήθειας που προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής.

Ο αιδεσιμώτατος, Μάικλ Μπελ, σημείωσε ότι η επίσκεψη του προέδρου γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά από ένα τραγικό γεγονός στη συνοικία, μια ανταλλαγή πυροβολισμών που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και άλλοι πέντε να τραυματιστούν.

«Το γεγονός ότι έρχεται ο πρόεδρος προσφέρει μεγάλη γαλήνη και ανακούφιση στη νοτιοανατολική Ουάσινγκτον», είπε ο ιερέας μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post.

zoygla.gr

Νέος γύρος συλλήψεων αξιωματικών στην Τουρκία

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα τη σύλληψη 19 απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk.

Μεταξύ των 19, οι οποίοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι ως την Πέμπτη, εν αναμονή της δίκης τους, είναι και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, πρώην επικεφαλής της Πρώτης Στρατιάς, καθώς και ο αντιστράτηγος Ενγκίν Αλαν, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων.

Οι αξιωματικοί αυτοί φέρονται να συμμετείχαν, το 2003, στο σχέδιο «Βαριοπούλα» το οποίο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στόχευε στην αποσταθεροποίηση και τελικά στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες σε ένα ιστορικό τζαμί και να καταρρίψουν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.
zougla.gr

Τσούγκρισμα σε Ρεντίνα-Λαγκαδά ο Βενιζέλος

Στρατιωτικές μονάδες στη Ρεντίνα και τον Λαγκαδά επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή του Πάσχα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, ο κ. Βενιζέλος τσούγκρισε αυγά και αντάλλαξε ευχές.Στη Ρεντίνα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την Α' Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Β' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Θεόκλητο Ρουσάκη και τον Διοικητή της Α' Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο Ζαχαρία Βερίγο.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την 194 Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων στον Λαγκαδά, παρόντων του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστρατήγου Γεωργίου Παπαδάκη και του Διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Γεωργίου Νακόπουλου.

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου:

Τα ογδόντα έκλεισε ο Κολ .

Τα ογδόντα του χρόνια έκλεισε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κόλ και τα γιόρτασε σε μεγάλη δεξίωση που έδωσε στο σπίτι του στο Ludwigshafen . Ο Κόλ, πολιτικός "πατέρας" της Μέρκελ, ήτανε, μαζί με τον Μιττεράν, οι "οραματιστές" της Ευρώπης.. Δυστυχώς, τα πολιτικά τους τέκνα δεν τους έμοιασαν καθόλου... Τουναντίον !