Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

"Φρένο" στις εισπρακτικές

Φραγμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών που μεσολαβούν για την εισπραξη καθυστερημένων οφειλων δανειοληπτών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας.

Οι εν λόγω εταιρείες λειτουργούν κατ' εντολή των τραπεζών και είχαν καταγγελθεί στο παρελθόν για αθέμιτη και εκβιαστική πρακτική απέναντι σε δανειολήπτες οι οποίοι καθυστερούσαν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

Ρυθμίσεις που ετοιμάζονται προβλέπουν πως εάν στη δεύτερη επικοινωνία υπαλλήλου εισπρακτικής εταιρείας προς δανειολήπτη ζητηθεί από τον δεύτερο να μην τον ξαναενοχλήσει, αυτός δεν θα έχει το δικαιωμα να το κάνει για ένα μήνα.

Επίσης, παγώνουν κάθε είδους τηλεφωνικές ενοχλήσεις την περίοδο των πλειστηριασμών ακινήτων, όπως και ενοχλήσεις από πλευράς τραπεζών για την παροχή δανείων. Ρητά αναφέρεται στις ρυθμίσεις ότι η επικοινωνία με τους πελάτες θα πρέπει να γίνεται εντός ωραρίου και όχι αργίες και Σαββατοκύριακα.

Ακόμη, δεν θα πρέπει επ' ουδενί να ενοχλούνται τηλεφωνικά συγγενείς του δανειολήπτη ή ο εργοδότης του ζητώντας μάλιστα από αυτούς να καταβάλλουν τις δόσεις. Για τρεις μήνες οι εισπρακτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν το αρχείο με τις ηχογραφημένες συνομιλίες με τους δανειολήπτες.

Θα υπάρξουν αυστηροι περιορισμοί στη συμμετοχή δικηγόρων με έμμεσο ή άμεσο τροπο σε εισπρακτικές εταιρείες. Στους παραβάτες των κανόνων, ειτε πρόκειται για εισπρακτικες εταιρείες είτε προκειται για τράπεζες, θα επιβάλλονται υψηλότατα πρόστιμα και για τις πρώτες, ακόμα και διαγραφή από το μητρώο επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου