Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Μυστικοί αστυνομικοί θα ψάχνουν τους φοροφυγάδες

Σχολή εκπαίδευσης για «μυστικούς αστυνομικούς» μα στόχο τους φοροφυγάδες, σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με ειδική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το νέο σώμα θα έχει νομική κάλυψη, ώστε να μπορεί να υιοθετεί ουσιαστικά αστυνομικές πρακτικές και να βρίσκει τους μεγάλους φοροφυγάδες, αλλά και τους επίορκους εφοριακούς.

Το σώμα των μυστικών ελεγκτών θα αποτελούν δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, αστυνομικοί και λιμενικοί, οι οποίοι θα υποδύονται τους πελάτες, τους επιχειρηματίες, τους εισαγωγείς και εξαγωγείς και θα προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι επιχειρηματίες κρύβουν χρήματα από το κράτος, αλλά και ποιοι εφοριακοί κάνουν τα στραβά μάτια με το αζημίωτο.

Μάλιστα οι μυστικοί θα προσπαθούν να "λαδώσουν" εφοριακούς ή να εκδώσουν πλαστά τιμολόγια, ώστε να γίνονται πιστευτοί και να φέρνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε παράνομες δραστηριότητες.

Για να μπορεί το νέο σώμα, να λειτουργήσει χωρίς νομικά κωλύματα, τους στόχους (τους ύποπτους φοροδιαφυγής), θα τους επιλέγει του υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΣΔΟΕ και οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εν γνώσει του αρμόδιου εισαγγελέα.

Οι "μυστικοί φοροπράκτορες", θα μπορούν χρησιμοποιούν και τη βοήθεια ιδιωτών, οι οποίοι για τις πληροφορίες που θα δίνουν ή τον ρόλο που θα διαδραματίζουν, θα λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό επί του προστίμου που θα επιβάλλεται στους παραβάτες.

Στο στόχαστρο του νεόυ σώματος θα μπουν επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν, αποφεύγοντας την υποβολή δήλωσης ή μέσω εικονικών τιμολογίων. Επίσης, μεγάλος στόχος είναι να πιαστούν οι επίορκοι εφοριακοί. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούνται ως μυστικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας.

Αν το σώμα έχει επιτυχίες, οι ποινές που περιμένουν τους παραβάτες θα είναι πολύ σκληρές. Φυλάκιση, λουκέτα σε επιχειρήσεις και βαριά πρόστιμα για επιχειρηματίες και εφοριακούς.

Φυσικά όλα αυτά επί χάρτου, γιατί στην πράξη κανείς δεν μπορεί πώς θα λειτουργήσει αυτό το σώμα, ποιος θα είναι ο ρόλος των ιδιωτών και ποια αποτελέσματα θα έχει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που δεν οφείλεται απλώς στα κενά των υπηρεσιών ελέγχου, αλλά σε νοοτροπίες δεκαετιών που δύσκολα ανατρέπονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου