Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

ΗΠΑ: 162.000 νεες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο

Με αισιόδοξες για την οικονομία ειδήσεις έκλεισε η εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι η ανεργία παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 9,7%, τα στοιχεία για τις 162.000 νεες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο -ρεκόρ τριετίας- αποτελούν ένδειξη που σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, φανερώνει ότι η Αμερική αφήνει τα χειρότερα πίσω της.

Μιλώντας σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για αυτοκίνητα στη Βόρεια Καρολίνα, ο Αμερικανός προεδρος προειδοποίησε ωστόσο πως ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι ακόμη μακρύς. "Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια. Το νούμερο αυτό είναι σοκαριστικό. Τα στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν τον πόνο και το άγχος που δημιουργεί η ανεργία" επισήμανε.

Η πόλη Σαρλότ που επισκέφτηκε ο Ομπαμα στη Βόρεια Καρολίνα είναι μόνο μια από τις περιοχες, στα νοτιοανατολικα των ΗΠΑ, που μαστίζονται απο υψηλά ποσοστά ανεργίας και η κατάσταση για 200.000 ανεργους, σε ολόκληρη τη χώρα αναμενεται να επιδεινωθει άμεσα καθώς σε λίγες ημερες ληγουν τα επιδόματα ανεργίας και η ανανεωση τους σκοντάφτει στις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανων στη γερουσία.

Η μείωση του αριθμου των ανέργων είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Ομπάμα, σημειώνουν οι αναλυτες, πριν απο τις κρίσιμες συμπληρωματικες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Το έργο του Αμερικανού προέδρου, ωστοσο, δεν θα είναι εύκολο, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποιες το 47% των ψηφοφόρων επιλεγει τους υποψήφιους του Κόμματος των Ρεπουμπλικανων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου