Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Το Ελ Νίνιο «σκότωσε» το βασίλειο των Χμερ

Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς στην Ιστορία κατέρρευσε λόγω του Ελ Νίνιο πριν από 580 χρόνια.

Το βασίλειο των Χμερ στην Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κυριεύθηκε το 1431 από τους Σιαμαίους που προέρχονταν από τη σημερινή Ταϊλάνδη. Ο πολιτισμός τους άνθησε από τον 9ο ώς τον 15ο αιώνα αλλά κατέρρευσε ξαφνικά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης μελέτησαν τους δακτυλίους στα δέντρα της περιοχής και διαπίστωσαν πως από το 1330 ώς το 1360 η περιοχή υπέφερε για μεγάλη περίοδο από ξηρασία, η οποία αποδίδεται στο Ελ Νίνιο, ένα πολύπλοκο σύστημα θερμών ωκεάνιων ρευμάτων στον Ειρηνικό που επηρεάζει σημαντικά το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη.

Την ξηρασία φαίνεται πως ακολούθησε περίοδος έντονων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν την κατάρρευση του προηγμένου συστήματος άρδευσης του βασιλείου. Έτσι, μειώθηκαν τα αποθέματα νερού, η αγροτική καλλιέργεια υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ ο πληθυσμός αποδεκατίσθηκε από μολυσματικές ασθένειες. Ύστερα από όλα αυτά, ήταν φυσικό να είναι ευάλωτο το βασίλειο στην επίθεση ενός εχθρικού λαού και να πέσει στα χέρια των Σιαμαίων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στην επιθεώρηση «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου