Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Δωρεάν περίθαλψη για ευαίσθητες ομάδες

Η χώρα μας δεν διαθέτει το πιο εξελιγμένο σύστημα υγείας. Εχει ελλείψεις προσωπικού, ενώ οι σπατάλες είναι τεράστιες. Εκείνο όμως για το οποίο τουλάχιστον μπορεί να υπερηφανεύεται η Ελλάδα είναι ότι το απαρχαιωμένο υγειονομικό της σύστημα διαθέτει ένα συστατικό που δεν μπορεί να το συναντήσει κανείς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα: ανθρωπιά.

Οι ασθενείς δεν είναι απλοί αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης. Ολοι έχουν -έστω και τυπικά- πλήρη και ίση πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν απαιτείται η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας ή η γνωστοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό. Στην Ελλάδα πρώτα παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια ζητούνται τα στοιχεία του αρρώστου.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη τέτοιου είδους δωρεάν υπηρεσίες δεν υπάρχουν.

Καθόλου τυχαία κάθε χρόνο ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την παροχή υπηρεσιών σε άπορους, ανασφάλιστους αλλά και μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο οι απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ξεπερνούν το 10% των συνολικών υπηρεσιών. Κάτι βέβαια που ποικίλλει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Ενα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι πως το ελληνικό σύστημα υγείας παρέχει δωρεάν φάρμακα σε μεγάλες κατηγορίες ασθενών. Ενδεικτικό είναι ότι ουδείς καρκινοπαθής στη χώρα μας πληρώνει για τα σκευάσματά του, τα οποία κοστίζουν ακόμη και πάνω από 3.000 ευρώ. Δωρεάν παρέχονται και οι φαρμακευτικές αγωγές στους ασθενείς με AIDS αλλά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στους ψυχικά πάσχοντες.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν δείγμα μιας ουσιαστικά ανθρώπινης κοινωνίας, που δεν χάνει την αξιοπρέπειά της παρά τις παρατηρήσεις και τις κατηγορίες που εξακοντίζονται από τους υποτίθεται ισχυρούς της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου