Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το «θερμό» συμβάν Νοτίου και Βόρειας Κορέας

Στους 46 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των αγνοούμενων ναυτικών μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στα ανοιχτά των συνόρων των ακτών της Βόρειας Κορέας την Παρασκευή σε πολεμικό πλοίο της Νοτίου Κορέας, με επιβαίνοντες συνολικά 104 μέλη πληρώματος.

"Πενήντα οκτώ ναυτικοί διασώθηκαν και άλλοι 46 αγνοούνται", δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, ενώ υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον προσδιορισμό των αιτιών της καταστροφής από ειδική ομάδα δυτών. Το πλοίο βυθίστηκε κοντά στη νήσο Μπαενγκνιεόνγκ.

"Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για εμπλοκή της Βορείου Κορέας", πρόσθεσε άλλος στρατιωτικός.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα τα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν τη βύθιση του πολεμικού πλοίου, κοντά στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα.

"Κάθε πιθανότητα πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα των αιτίων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Νοτίου Κορέας.

Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου με τραυματίες

Παρασκευή . Στο νοσοκομείο βρέθηκαν 15 εργαζόμενοι μεγάλου supermarket που επέβαιναν σε τουριστικό λεωφορείο, όταν ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο και εισέβαλε σε κατάστημα επίπλων στα Σπάτα!

Το λεωφορείο μετέφερε τους εργαζόμενους του Carrefour στα σπίτια τους όταν, από άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, στην οδό Αγίου Δημητρίου, βρέθηκε μέσα σε κατάστημα.

Από τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα, καθώς στο κατάστημα υπήρχαν πελάτες και υπάλληλοι, που δεν έπαθαν το παραμικρό.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Το μεγάλο όχημα υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το σημείο γέμισε με θρύψαλα από τα τζάμια και την βιτρίνα του καταστήματος.

Εισέβαλαν στο σπίτι ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού με καλάσνικοφ!

Κι όμως δεν είναι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Δύο κακοποιοί οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του Χέσους Ντάτολο στη Βούλα, ενώ ο ίδιος παρακολουθούσε με την κοπέλα του και τον συμπαίκτη του, Ραούλ Μπράβο τηλεόραση.

Οι δράστες ακινητοποίησαν τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και στη συνέχεια αφαίρεσαν πιστωτικές κάρτες, χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Ατύχημα σοκάρει τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) σε λεωφόρο στο Κεντάκι των ΗΠΑ, ύστερα από σφοδρή σύγκρουση ενός τρακτέρ με μίνι-λεωφορείο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο οδηγός του 18θέσιου λεωφορείου σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ θανάσιμα τραυματίστηκαν και αρκετοί από τους επιβάτες.Μετά από το τρακάρισμα το βαν έπεσε επάνω σε βράχια και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η σφοδρή σύγκρουση ανάγκασε τις Αρχές να κλείσουν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου για αρκετές ώρες.

British Airways: Η νέα τετραήμερη απεργία

Στην δεύτερη φάση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέσα στον μήνα προχωρούν τα πληρώματα καμπίνας της British Airways (ΒΑ), τα οποία από σήμερα τα μεσάνυχτα πραγματοποιούν τετραήμερη απεργία.

Όπως είναι επόμενο η απεργία αναμένεται να προκαλέσει κομφούζιο στις μετακινήσεις, λίγες μόλις μέρες πριν από το Πάσχα, αν και σύμφωνα με τη βρετανική αεροπορική εταιρεία το 75% των επιβατών θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της BA, Γουίλι Γουολς εξέφρασε την ικανοποίησή του που "θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό των πελατών μας στους προορισμούς που έχουν επιλέξει μέσα στις επόμενες ημέρες" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Την ίδια ώρα είμαι πραγματικά λυπημένος για τους πελάτες των οποίων τα σχέδια καταστράφηκαν από την πλήρως αδικαιολόγητη δράση του συνδικάτου" πρόσθεσε ο κ. Γουολς.

Από την πλευρά του, το συνδικάτο Unite υποστηρίζει ότι οι ημέρες της απεργίας θα στοιχίσουν στην British Airways περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες.

Σκότωσαν 60 χρονο με μπαλτά την ώρα που κοιμόταν

Δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε διαμέρισμα ενός ζευγαριού και αφού τραυμάτισαν ελαφρά τη γυναίκα, σκότωσαν το σύζυγό της.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 03.43 στην οδό Παρασκευοπούλου 125. Οι δύο άγνωστοι μπήκαν για άγνωστο λόγο σε σπίτι οπου έμενε το ζευγάρι. Σκότωσαν τον 60 χρονο συνταξιούχο με μπαλτά ή με τσεκούρι και τραυμάτισαν την 46χρονη σύζυγό στο πρόσωπο.

Το σπίτι βρέθηκε αναστατωμένο κάτι που κάνει την αστυνομία να εκτιμά οτι το κίνητρο ήταν η ληστεία.

Επίθεση «χάκερς» στην Ελευθεροτυπία

Για αρκετές ώρες μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν λειτουργούσε το siteτης εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», μετά από επίθεση που δέχτηκε από χάκερς.

Πρόκειται για «κακόβουλη επίθεση και γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής του», αναφέρει η εφημερίδα σε σχετική ανάρτησή της.

Μετά την Αγγλία και Γερμανικό σχέδιο για ευρωπαϊκό φόρο στις τράπεζες

Με στόχο τη σταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση νέας κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο του γερμανικού σχεδίου για την επιβολή τραπεζικού φόρου.

«Η Γαλλίδα συνάδελφός μου Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε την προσαρμογή μιας τέτοιας λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Die Welt.

Την προσεχή Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί σχέδιο φορολόγησης των γερμανικών τραπεζών, που προβλέπει τη δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη των τραπεζών σε περίπτωση νέας κρίσης.

Οι δύο κυβερνήσεις προέβλεψαν τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα συμμετοχής των υπουργών τους σε ατομική βάση στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου αλλήλων και η Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη που θα κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

Η Γερμανία, η οποία δαπάνησε μεγάλα χρηματικά ποσά για την υποστήριξη των τραπεζών το 2008 και το 2009, επιδιώκει να αποφύγει νέα προσφυγή στα χρήματα των φορολογουμένων σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιδιώκει να ωθήσει τις τράπεζες να πληρώσουν οι ίδιες. Και άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσανατολίζονται προς αυτό το μοντέλο.

Εγκύκλιος για περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο

Περιορισμό στις σπατάλες των δημόσιων φορέων επιχειρεί να βάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περιορίζοντας μισθολογικές και καταναλωτικές δαπάνες.

Με εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στις διοικήσεις των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, προειδοποιεί επίσης ότι η εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση φορέων δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και υποχρέωση καταβολής τους.

Ψάχνουν στο Google Εarth τις αδήλωτες πισίνες . Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μόνο με τα κινητά μας παρακολουθούν ! Ή μήπως όχι;

Η Google Εarth αρωγός στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μια 15μελής ομάδα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών έχει επιστρατευθεί, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, για να εντοπίζει, μέσω δορυφόρου, πισίνες, βίλες, ακίνητα, ώστε εν συνεχεία να τα διασταυρώνει με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων.

Ο «μεγάλος αδελφός» για τις κρυφές πισίνες, τις αυθαίρετες βίλες και τα μεγάλα ακίνητα βρίσκεται, όπως φαίνεται, σε πλήρη δράση και ήδη με τη βοήθεια της Google Εarth έχουν εντοπισθεί πισίνες που είτε δεν είχαν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους είτε δηλώθηκαν... μικρότερες. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν για την απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων.

Η έρευνα στρέφεται κυρίως στις «ακριβές» περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, αλλά και σε νησιά όπου οι πολυτελείς βίλες φυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σαν μανιτάρια, με τους ιδιοκτήτες τους να παραμένουν άγνωστοι ή να είναι γνωστοί και να δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα.

Συνελήφθη πλοίαρχος του επιβατικού «Παντάνασσα»

Τον πλοίαρχο του επιβατικού «Παντάνασσα» συνέλαβαν χθες άνδρες του Λιμενικού, γιατί απέπλευσε από το Ρίο με προορισμό το Αντίρριο, προκειμένου να παραλάβει επιβάτες και οχήματα, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια της Λιμενικής Αρχής.

Κατόπιν εντολής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Ρίου, το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι, ενώ σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας μελών πληρώματος που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τρεις ναυτικοί και συγκεκριμένα ένας ναύτης, ένας ναυτόπαις και ένας ναύκληρος.

Μετά από συνεννόηση με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάτρας, ο πλοίαρχος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ διατάχθηκε ο σχηματισμός δικογραφίας.

Έκρηξη μηχανισμού σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ στο Αιγάλεω

Έκρηξη σημειώθηκε στα τοπικά γραφεία της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην οδό Κορυτσάς 25 στην περιοχή του Αιγάλεω.

Άγνωστοι τοποθέτησαν νωρίτερα εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Ανοίγουν, επιτέλους, τα Τέμπη

Τις επόμενες ώρες ενδέχεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για το άνοιγμα των Τεμπών, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη.

«Έχουμε ως στόχο τα Τέμπη να ανοίξουν πριν από το Πάσχα, σε αυτόν το στόχο παραμένουμε. Πιστεύουμε πως οι εργασίες, που έχουν γίνει και από την αξιολόγηση και εκτίμηση όλων των πλευρών, μπορούν με τις ανάλογες διαρρυθμίσεις, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση. Σήμερα, τα Τέμπη είναι πολύ πιο ασφαλή από ό,τι πριν τη βραχόπτωση. Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα και με τους ειδικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες και την Εγνατία ΑΕ, που από την πλευρά της πολιτείας, εποπτεύει το έργο, εκτιμούμε ότι τις επόμενες ώρες ίσως είναι δυνατόν να υπάρξουν και οι τελικές ανακοινώσεις», επισήμανε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε το νομό Σερρών, όπου εξέτασε την εξέλιξη των έργων της Εγνατίας οδού, στον άξονα Προμαχώνας - Δερβένι, ενώ μετείχε σε ευρεία σύσκεψη με πολιτικούς εκπροσώπους και φορείς του τόπου, οι οποίοι του υπέβαλαν αιτήματά για έργα οδοποιίας και υποδομών, που αφορούν το νομό.

Και οι πρατηριούχοι: Απεργούν τη Μ. Εβδομάδα

Με κινητοποιήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα απειλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων μετά την απόφαση για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα σε οκτώ νομούς της χώρας.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι πρατηριούχοι της Κρήτης την Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη οπότε τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα συνεδριάσουν και πάλι για να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες τους διεκδικώντας την απόσυρση του πλαφόν που έχει τεθεί στις τιμές των καυσίμων και την επαναφορά του μόνο εφόσον καλύπτει όλα τα στάδια διακίνησης των πετρελαιοειδών.

Χθες συνεδρίασαν τα προεδρεία των Ενώσεων Πρατηριούχων Κρήτης και της ΠΟΠΕΚ. Ακολούθησε Γενική Συνέλευση των βενζινοπωλών του Ηρακλείου κατά την οποία επισημάνθηκε πως μόνο μέσα από μια μαζική απεργία θα διαπιστώσει η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία πως υπάρχει πρόβλημα με το πλαφόν ώστε να μπει σε διαδικασία απόσυρσης .

Απέχουν και τη Μ. Εβδομάδα οι δικηγόροι

Παρατείνουν οι δικηγόροι την αποχή από τα καθήκοντά τους πανελλαδικά, τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη 30 και 31 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες.

Την απόφαση για περαιτέρω κινητοποιήσεις πήρε η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στη Χαλκίδα υπό τον πρόεδρό της Δ. Παξινό.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για την απουσία διαβούλευσης γύρω από το φορολογικό, σημειώνοντας ότι με τον ΦΠΑ θα επιβαρυνθούν κατά 21% οι πολίτες που θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβασή τους.

Παράλληλα διαμαρτύρονται για τη μη επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης, που έχει φθάσει σε τραγική κατάσταση με φαινόμενα αρνησιδικίας.

Μίνι τυραννόσαυροι στην Αυστραλία


ΛΟΝΔΙΝΟ Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν παλαιοντολόγοι σε μια περιοχή 130 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης. Ανακάλυψαν απολιθώματα ενός άγνωστου ως σήμερα είδους δεινοσαύρου ο οποίος εκτιμάται ότι είναι πρόγονος του βασιλιά των δεινοσαύρων, του τυραννόσαυρου, που είναι ο μεγαλύτερος και πιο μοχθηρός θηρευτής που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη. Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού ως σήμερα πιστεύαμε ότι οι φοβεροί τυραννόσαυροι ζούσαν μόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο και κυρίως στη Βόρειο Αμερική, γεγονός που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα παλαιοντολογικά μυστήρια. Η ανακάλυψη ενός συγγενούς είδους στο Νότιο Ημισφαίριο, και μάλιστα σε μια νησιωτική περιοχή όπως η Αυστραλία, ανοίγει νέα πεδία στην παλαιοντολογική έρευνα. Οι τυραννόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 70 εκατομμύρια έτη, είχαν μήκος 12 μέτρων, ύψος 4-6 μέτρων και βάρος 4 τόνων. Ο συγγενής τους που εντοπίστηκε στην Αυστραλία, και προς το παρόν έχει λάβει την κωδική ονομασία ΝΜV Ρ18606, ζούσε πριν από περίπου 110 εκατομμύρια έτη, είχε μήκος περίπου τριών μέτρων και ζύγιζε μόλις 80 κιλά.

Υβριδική... Ρorsche

Μπαίνει στην «πρίζα» και φορτίζει όπως κάθε άλλο ηλεκτροκίνητο όχημα, με τη μόνη διαφορά ότι στη συνέχεια απογειώνεται στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,2 δευτερόλεπτα. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο υβριδικό αυτοκίνητο, αλλά για το νέο concept car της Ρorsche 918 Spyder, που εντυπωσίασε τους επισκέπτες της εφετινής Εκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Η νέα «πράσινη» Ρorsche καίει περίπου 3 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ. και απελευθερώνει μόλις 70 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο- κάτι λιγότερο δηλαδή από το Ρrius. Παραμένει ωστόσο ένα ατίθασο καθαρόαιμο των δρόμων, καθώς επιμένει στον φουτουριστικό σχεδιασμό που κόβει την ανάσα.

Η τεχνολογία Ρorsche Ιntelligent Ρerformance επιτρέπει στη νέα... κυρία του ομίλου Volkswagen να διατηρεί τις καθηλωτικές της επιδόσεις, ενώ παράλληλα τη μετατρέπει σε ένα άκρως οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον όχημα. Εξοπλισμένη με έναν κινητήρα V8 απόδοσης 500 ίππων και τρεις ηλεκτροκινητήρες 218 ίππων, η νέα 918 Spyder εκτοξεύεται στα 320 χλμ./ώρα.

Το Σύμπαν τρέχει και επεκτείνεται

ΛΟΝΔΙΝΟ Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που πραγματοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble στα 20 χρόνια λειτουργίας του. Ομάδα αστρονόμων από την Ολλανδία ερεύνησε, με τη βοήθεια του Ηubble, 446 χιλιάδες γαλαξίες και επιβεβαίωσε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, όσον αφορά τη διαστολή του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πράγματι το Σύμπαν επεκτείνεται και μάλιστα επιταχυνόμενο, δηλαδή επεκτείνεται στον χώρο και μάλιστα με ταχύτητες που είναι συνεχώς αυξανόμενες. Ο Αϊνστάιν είχε προβλέψει την ύπαρξη μιας απωστικής δύναμης που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και αναγκάζει τα σώματα να απομακρύνονται μεταξύ τους. Η ύπαρξη αυτής της δύναμης αποτρέπει τη συστολή του Σύμπαντος και την κατάρρευσή του τελικά κάτω από το ίδιο το βάρος του. Στη διάρκεια των ετών η απωστική αυτή δύναμη ονομάστηκε «σκοτεινή ενέργεια» και αποτελεί σταθερό σημείο έρευνας της επιστημονικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες. «Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια άγνωστη πηγή ενέργειας στο Σύμπαν που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λούντοβικ βαν Βάρμπεκε, του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.

Ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία

Το ανθρώπινο «οικογενειακό δέντρο» δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία, δείχνει ότι ανήκε σε ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι σήμερα, αρχαίο ανθρωποειδές, πιθανότατα σε ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που ανακαλύπτεται νέο είδος ανθρώπου όχι από απολιθώματα, αλλά από την ανάλυση γενετικού υλικού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ανακάλυψη του νάνου «χόμπιτ» της Ινδονησίας και δείχνει ότι τελικά στο, όχι πολύ μακρινό, παρελθόν πολλά συγγενικά ανθρώπινα είδη συμβίωναν στον πλανήτη μας.

Η «γυναίκα-Χ», όπως ονομάστηκε το πλάσμα, που ζούσε πριν από 30.000 - 50.000 χρόνια, είχε ένα κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά διαφέρει από αυτά τα δύο είδη.

6.000 άνθρωποι στις λίστες αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης

Έξι χιλιάδες αναμονές στις λίστες μεθαδόνης (πάνω από 4.700 μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και έξι χρόνια κατά μέσο όρο αναμονής για μια θέση σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα υποκατάστατων είναι η ζοφερή εικόνα στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα.

Μια πρώτη ενημέρωση στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, έκανε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από τη νέα πρόεδρο του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη.

Η κα Γεννηματά δήλωσε ότι παρελήφθησαν χρέη, κακοδιαχείριση, σπατάλη πόρων και Στις άμεσες προτεραιότητες έθεσε ως πρώτο τον διυπουργικό συντονισμό, με τον ΟΚΑΝΑ στρατηγείο, ταυτόχρονα με τη θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης 5ετούς διάρκειας.

Ακόμη η υφυπουργός Υγείας έθεσε ως προτεραιότητες την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών με μείωση της «λίστας της ντροπής», την ενεργοποίηση της απογευματινής λειτουργίας, τη συνταγογράφηση σταθεροποιημένων χρηστών και τη λειτουργία μονάδων μέσα στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά της η κ. Μαλλιώρη τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων υπό το συντονιστικό όργανο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης αποκέντρωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων

Για καθαρή νίκη της Μέρκελ κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος

Η επίτευξη συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για δημιουργία μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας ήταν το πρώτο θέμα στις οικονομικές σελίδες του χθεσινού Τύπου, αλλά παρουσιάστηκε εκτενώς και από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

«Δεν έγινε εξαγορά του χρέους, αλλά στήθηκε μηχανισμός για την εξαγορά του» διευκρίνισε ο ανταποκριτής του ΒΒC στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκε επίσης στον πανικό που επικράτησε στη Βρετανία αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης για την αναφορά σε «οικονομική κυβέρνηση» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Αυτό μετατράπηκε σε “οικονομική διακυβέρνηση”,κάτι πιο ανώδυνο και συνεπώς αποδεκτό.Η ανάμειξη του ΔΝΤ αποτελεί περιφρόνηση προς τους Γάλλους,αλλά ήταν ένας όρος της Γερμανίας. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πήρε σχεδόν όσα ήθελε».

Εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη

Με αφορμή την επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, οι εκδόσεις «Άγρα», διοργανώνουν παρουσίαση βιβλίων του αγωνιστή και της Έλλης Παππά, στη Στοά του Βιβλίου, την Μεγάλη Τρίτη, 30 Μαρτίου στις 12:30.

Στην εκδήλωση, που θα έχει τη μορφή φιλολογικού μνημόσυνου, θα παρουσιαστούν τα βιβλία του Νίκου Μπελογιάννη: «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», «Σχέδιο για μια ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας» καθώς και της Έλλης Παππά: «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».

Ομιλητές στην εκδήλωση, θα είναι ο ιστορικός Γιάννης Αντωνίου, η συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χριστίνα Ντούνια και ο γιος του αγωνιστή, Νίκος Μπελογιάννης. Αποσπάσματα των βιβλίων, θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος.

Πληροφορίες: Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Πανεπιστημίου, Αθήνα). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Τρίτη, 30 Μαρτίου στις 12.30

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, 27 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Η Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW), για να αναδείξει το έργο των κοινωνικών λειτουργών, που συχνά επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Πηγή: sansimera.gr

Στη Λευκωσία μετά το Πάσχα ο Παπανδρέου


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 12 Απριλίου,ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Κύπριος πρόεδρος και στο οποίο θα παρακαθίσουν, επίσης, και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

Πηγή: www.athina984.gr

Πίσω στην Αίγυπτο ο πρόεδρος Μουμπάρακ μετά την περιπέτεια της υγείας του

Δύο εβδομάδες αφότου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, 81 ετών, επιστρέφει το Σάββατο στη χώρα του.

Στις 6 ο Χ.Μουμπάρακ υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και ενός όγκου από το λεπτό έντερο. Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει «αναρρώσει πλήρως» αλλά θα χρειαστεί ακόμα δύο εβδομάδες ξεκούρασης πριν επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, ο Χόσνι Μουμπάρακ προσγειώνεται το απόγευμα στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου θα τον υποδεχτούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας του.

Ο Μουμπάρακ, πρόεδρος από το 1981, κοντεύει να συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στην εξουσία και δεν έχει ακόμα αποκαλύψει αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2011.

Όπως σχολιάζει το BBC, η κατάσταση της υγείας του προέδρου είναι θέμα «ταμπού» στην Αίγυπτο και προκαλεί πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, καθώς δεν υπάρχει προφανής υποψήφιος για τη διαδοχή του..

Η Ελλάδα χρειάζεται 75 δισ. ευρώ για «δίχτυ ασφαλείας», εκτιμά ο Economist

Κεφάλαια 75 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα ως «δίχτυ ασφαλείας» για την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Economist, ποσό το οποίο απέχει πολύ από τα 25 δισ. ευρώ που φημολογείται ότι είναι το ύψος το «πακέτου στήριξης» ΕΕ-ΔΝΤ.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις με τον ΗΣΑΠ το Σαββατοκύριακο

Εξακολουθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, στο δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξαιτίας των εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής που συνεχίζονται.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΗΣΑΠ ΑΕ, αύριο και την Κυριακή θα παραμείνει κλειστό το τμήμα Ομόνοια-Ανω Πατήσια και το επιβατικό κοινό για το τμήμα Ομόνοια - Αττική θα εξυπηρετείται με τη γραμμή 2 του Μετρό, ενώ για το τμήμα Αττική - Ανω Πατήσια με τη λεωφορειακή γραμμή Χ8.

Έλεγχος για τις ...«κοπάνες» στο Δημόσιο

Tο υπουργείο Εσωτερικών έστειλε νέα εγκύκλιο, με την οποία καλεί τις δημόσιες υπηρεσίες να καταγράψουν όσους πήραν «άδεια από τη σημαία» σήμερα, σε συνέχεια των μέτρων για την ομαλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού την επομένη της εθνικής εορτής.

Στην εγκύκλιο που εστάλη στις υπηρεσίες του Δημοσίου υπάρχει και συνημμένο έγγραφο το οποίο θα πρέπει ώς τις 2 το μεσημέρι να έχει συμπληρωθεί από τους προϊσταμένους των τμημάτων.

Σε αυτό θα πρέπει να καταγραφούν ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων, ο αριθμός των υπαλλήλων που απουσιάζουν, καθώς και ο λόγος της απουσίας τους (κανονική άδεια, αναρρωτική άδεια, μηχανογραφική, γονική κ.λπ.).

Το «απουσιολόγιο» θα πρέπει να σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών με e-mail ή φαξ, εντός της ημέρας.

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως το υπουργείο θα προβεί σε περαιτέρω ελέγχους σχετικά με το ανωτέρω θέμα.

«Εξαφανίστηκαν» λόγω... αμελείας τα σχέδια φρούρησης του Μαξίμου

Τέλος στο μυστήριο με τα σχέδια φρούρησης των περιοχών γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, καθώς βρέθηκαν στο γραφείο αρμόδιου αξιωματικού της ΓΑΔΑ, όπου είχαν αφεθεί κατά λάθος.

Τα σχέδια αστυνόμευσης είχαν χαθεί από το γραφείο αστυνομικού υποδιευθυντή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είχε ήδη ξεκινήσει τις έρευνες, αφού υπήρχε η εκτίμηση ότι η «εξαφάνισή» πιθανότατα σχετίζονταν με τις διαμάχες μεταξύ μεσαίων στελεχών της υπηρεσίας.

Από την αρχή είχε διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι τα σχέδια αφορούν τα μέτρα και τις περιπολίες της Άμεσης Δράσης στην αστική περιοχή πέριξ των κτιρίων αυτών και δεν είναι τα σχέδια εσωτερικής ασφάλειας.
(Tα Νέα)

Καρατζαφέρης: «Δεν έχασε η Ελλάδα»

«Αν και νίκησε η κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα δεν βγήκε χαμένη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι έχοντες την ευθύνη την άλλη εβδομάδα, εβδομάδα δανεισμού, θα πρέπει να αναζητήσουν επιτόκια κάτω του 6,3 %, ποσοστό με το οποίο δανειστήκαμε τον προηγούμενο μήνα.

Αν το πετύχουν, κάτι θα έχουμε κάνει. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να ψάξουμε τι είναι αυτό, ή ποιοι που δεν πείθουν τις αγορές στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Απειλητικό πακέτο προοριζόταν για τον Σίλβιο

Απειλητικό δέμα που προοριζόταν για τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρέθηκε κοντά στο Μιλάνο, ενώ ένα δεύτερο παγιδευμένο δέμα ανεφλέγη το πρωί του Σαββάτου στην ίδια περιοχή, τραυματίζοντας ελαφρά έναν ταχυδρομικό υπάλληλο, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία.

Ενας ογκώδης φάκελος που περιείχε απειλητική επιστολή προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι "θα τελειώσεις σαν ποντίκι" και προς άλλα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας, καθώς και μια σφαίρα, βρέθηκαν το βράδυ στο ταχυδρομείο του Λινάτε, στα περίχωρα του Μιλάνου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η επιστολή είχε ως παραλήπτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη διεύθυνση της κατοικίας του στην περιοχή του Μιλάνου.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται από σήμερα το πρωί στη Σύρτη της Λιβύης, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η ανώνυμη επιστολή περιείχε σκίτσα με ανθρώπινες φιγούρες κάτω από τις οποίες υπήρχαν τα ονόματα τεσσάρων στελεχών του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας, ανάμεσά τους και του Ινιάτσιο Λα Ρούσα, υπουργού Αμυνας.

Το δέμα που ανεφλέγη στο κέντρο διαλογής του ταχυδρομείου του Μιλάνου περιείχε επίσης απειλές εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι. Την ευθύνη για την αποστολή του δέματος ανέλαβε η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI).

«Υπήρχε στο δέμα ένα μικρό φύλλο χαρτιού με το εξής μήνυμα βιάζουν στα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών, ο Μαρόνι είναι συνεργός», σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η FAI είχε τοποθετήσει τον περασμένο Δεκέμβριο εμπρηστικό μηχανισμό σε διάδρομο του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου.

Αιματηρή συμπλοκή κρατουμένων

Πολύ σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αλβανός βαρυποινίτης που διακομίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με αεροπλάνο απο την Κέρκυρα.

Ο βαρυποινίτης τραυματίστηκε σε διάφορα μέρη του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι, απο συγκρατούμενούς του,ύστερα απο συμπλοκή στις φυλακές Κέρκυρας, για άγνωστη μέχρι τώρα αιτία.

Ωστόσο, πιθανότερη αιτία αποτελεί η επίλυση διαφορών μεταξύ τους.

Ξυλοκόπησαν 39 χρονο !

Τον ξυλοδαρμό του από δύο άτομα -τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στην αστυνομία-κατήγγειλε χθες ένας 39χρονος Ηρακλειώτης. Oπως ανέφερε, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του, τον ακινητοποίησαν οι δύο δράστες και άρχισαν να τον χτυπούν απαιτώντας να καταβάλει τα χρήματα που τους χρωστούσε. Ο 39χρονος κατάφερε να διαφύγει. Επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του και ανέπτυξε ταχύτητα. Τότε οι δράστες τον πυροβόλησαν και οι τρεις σφαίρες χτύπησαν στο όχημα, χωρίς να τραυματίσουν τον 39χρονο.

Siemens : Κλήσεις σε μάρτυρες .

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση της Siemens, καθώς νέες κλήσεις στάλθηκαν από τους εφέτες ανακριτές σε μάρτυρες, ενώ ο τ. ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός ήδη ζήτησε (και έλαβε) προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί προσεχώς. Υπενθυμίζεται ότι για την εμπλοκή του Ν. Ζαγοριανού σε ποινικό επίπεδο έχει οριστεί (τον περασμένο Ιανουάριο) ο εφέτης ανακριτής κ. Χρ. Χασιώτης, προκειμένου να κριθούν οι ελεγχόμενες πράξεις ή παραλείψεις του σχετικά με τον χειρισμό του στην υπόθεση της Siemens.

Ο Ν. Ζαγοριανός εγκαλείται επειδή δεν παρέδωσε όπως όφειλε στους συνηγόρους των κατηγορουμένων το σύνολο της δικογραφίας. Η κύρια όμως κατηγορία σε βάρος του έχει σχέση με την μη έγκαιρη έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Μ. Χριστοφοράκου, με αποτέλεσμα αυτός να διαφύγει στη Γερμανία και να παραγραφούν αδικήματα σε βάρος του. Η δίωξη σε βάρος του Ζαγοριανού αφορά στα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

- Υπενθυμίζεται ότι για τις 14 Απριλίου έχει προσδιοριστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία θα αποφασίσει αν θα πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο τ. ανακριτής έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Εγώ, ο πατέρας του Νικολά Σαρκοζί» !

«Ο Νικολά ήταν η φυσιολογική κατάληξη μιας υπέροχης βραδιάς που πέρασα με τη σύζυγό μου». Στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε χθες στη Γαλλία, ο Παλ Σαρκοζί δεν κρύβει τη λατρεία του για τις γυναίκες. Η συμβουλή του διάσημου γιου του, πάντως, πριν φτάσει το «Τόση Ζωή» στο τυπογραφείο ήταν: «Μην αλλάξεις ούτε λέξη».

Ανάμεσα στα πολλά επεισόδια που διηγείται ο Παλ Σαρκοζί είναι και η ενόχλησή του όταν την πρώτη νύχτα του γάμου του με την πρώτη του σύζυγο ανακάλυψε ότι η μητέρα του γάλλου προέδρου δεν ήταν παρθένα. Ο ούγγρος μετανάστης με την αριστοκρατική καταγωγή απέκτησε τρία παιδιά με την Ναντί Μαλάχ, γράφοντας ότι ο πιο διάσημος γιος του είναι και ο «πιο θερμόαιμος». Παντρεύτηκε ακόμη τρεις φορές, με την τρίτη σύζυγό του απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Το «Τόσο ζωή» είναι ένα είδος ανοικτής επιστολής προς τα πέντε παιδιά του. «Αγαπητά μου παιδιά, δεν γράφω αυτό το βιβλίο για να δικαιολογήσω τον εαυτό μου (...) Έβλεπα τα παιδιά μου περισσότερο απ΄ όσο μας έβλεπε ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός».

Fin.Times:Πέντε δισ.ευρώ θα ζητήσει από τις διεθνείς αγορές η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα απευθυνθεί την επόμενη εβδομάδα στις αγορές για να εξασφαλίσει δάνειο περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα στις 16 χώρες της ευρωζώνης η οποία επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου ανακοίνωσε στους Financial Times ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δανεισθεί περί τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. "Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην αγορά στο τέλος Μαρτίου", είπε.

Για να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της, η Ελλάδα έχει ανάγκη από περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του Μαΐου. Η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει πιθανότατα ομόλογο τριών ή επτά ετών αυτόν τον μήνα και ένα αντίστοιχο τον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία αξιοπιστίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times.

Το Ε.Κ. Λιβαδειάς για τον Μάριο Ζέρβα

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς καταδικάζει τη σύλληψη και προφυλάκιση του νεαρού συμπολίτη μας γυμναστή Μάριου Ζέρβα.

Θεωρούμε ότι η προφυλάκιση και η κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού ενός νέου ανθρώπου που διαμαρτύρεται και που διεκδικεί μέσα από τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο γι' αυτόν, είναι πολύ σκληρό και άδικο να συλλαμβάνεται.

Εμείς σαν Εργατικό Κίνημα τέτοιες ενέργειες τις καταδικάζουμε, είναι κατακριτέες και μας βρίσκουν αντίθετους.

Το μήνυμα που στέλνουμε προς τις αρχές καταστολής, προς τους νέους και προς όλους τους εργαζόμενους, είναι ότι δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε σαν Εργατική Τάξη και σαν λαός, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν.

Γι' αυτό το λόγο απαιτούμε ο νεαρός συνάδελφος να αφεθεί άμεσα ελεύθερος κι αν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία σε βάρος του να παραπεμφθεί σε δίκη.

Καλούμε τη Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί την «κουκούλα» , γιατί τέτοιοι νόμοι δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση.

Diavima.gr

Ο Αλάουι νικητής των εκλογών στο Ιράκ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι και το κόμμα του «Ιρακίγια» κέρδισε τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 7 Μαρτίου και κατέλαβε 91 έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Ο αντίπαλός του, απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι και το κόμμα του «Κράτος Δικαίου», καταλαμβάνει 89 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Η Ιρακινή Εθνική Συμμαχία που συνενώνει σιιτικά θρησκευτικά κόμματα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 70 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ η Συμμαχία «Κουρντιστάνια» των δύο μεγάλων κουρδικών κομμάτων της χώρας καταλαμβάνει 43 έδρες.

Ο Νούρι αλ-Μάλικι αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ήττα του και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε «δεν είναι τα τελικά».

«Βεβαίως, δεν αποδεχόμαστε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι προσωρινά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της απερχόμενης ιρακινής κυβέρνησης.

Ρωσία: Παραμένει προτεραιότητα η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παραμένει μία από τις ενεργειακές προτεραιότητες της Ρωσίας στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.

«Από την εποχή της υπογραφής, το 2007, από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού, η ρωσική πλευρά επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα επιβεβαίωνε επισήμως το ενδιαφέρον της για την ταχύτερη δυνατή έναρξη των πρακτικών εργασιών για την υλοποίηση του σχεδίου», σημείωσε ο κ. Νεστερένκο.

«Οι εταιρείες, που εξορύσσουν πετρέλαιο και το εξάγουν μέσω του συστήματος αγωγών της Κασπίας, αντιμετωπίζουν τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ως μία από τις σημαντικές διαδρομές για την εξαγωγή ενεργειακών πηγών στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και κατέληξε: «Το διάστημα αυτό συνεχίζεται η διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχήματος υλοποίησης αυτού του μεγάλου ενεργειακού σχεδίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ισχυρά κεφάλαια η ρωσική Silicon Valley

Ένα τεχνολογικό πάρκο, αντίστοιχο της Silicon Valley σχεδιάζει η Μόσχα, προκειμένου να οδηγήσει τη Ρωσία στην τεχνολογική επανάσταση και τον εκσυγχρονισμό.

Έναν δισεκατομμυριούχο επέλεξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για να επιβλέψει τη δημιουργία ενός τεχνολογικού κόμβου και τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής οικονομίας, οδηγώντας την στην ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ένας δισεκατομμυριούχος στο πηδάλιο του εκσυγχρονισμού

Η Μόσχα επέλεξε τον 53χρονο μεγιστάνα Βίκτορ Βέξελμπεργκ για το ρόλο αυτό. Ο Βέξελμπεργκ είναι από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στο χώρο της ενέργειας και της μεταλλουργίας, ενώ είναι ο ιδιοκτήτης ελβετικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Oerlikon. Ο τσάρος της ρωσικής τεχνολογικής επανάστασης, θα επιβλέψει τη δημιουργία μίας νέας Silicon Valley λίγο έξω από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ υποστηρίζει το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματός του για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας και για τη δημιουργίας μίας οικονομίας της γνώσης. Παρόλα αυτά, τα σχέδια για τη δημιουργία μίας ρωσικής Silicon Valley έχει πολλούς επικριτές. Υποστηρίζουν ότι η διευρυμένη διαφθορά, οι άσχημες και φτωχές συνθήκες ζωής και η έλλειψη νομικών εγγυήσεων, δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση ενός τεχνολογικού κέντρου στη χώρα.

Το εμπόριο νίκησε το περιβάλλον σε διάσκεψη του ΟΗΕ για την άγρια ζωή

Τα εμπορικά συμφέροντα της Ιαπωνίας, της Κίνας και άλλων χωρών υπερίσχυσαν στη διεθνή διάσκεψη για τη Σύμβαση CITES που ελέγχει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών. Οι προτάσεις για την προστασία του ερυθρού τόνου, των καρχαριών, της πολικής αρκούδας και ορισμένων κοραλλιών απορρίφθηκαν όλες.

«Υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στο κυνήγι και το εμπόριο αυτών των ειδών, και τα έγγραφα της CITES είναι στην πραγματικότητα απλή ενόχληση για τους εμπόρους» παραδέχτηκε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της Σύμβασης Βίλεμ Βίντκεκερς.

Η διάσκεψη της CITES, την οποία έχουν επικυρώσει 175 χώρες, ολοκληρώθηκε στο Κατάρ έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Η σημαντικότερη από τις προτάσεις αφορούσε την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου, ενός πανάκριβου ψαριού του οποίου ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 80-90% στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Η αντίσταση των αλιευτικών χωρών της Ασίας, με επικεφαλής την Ιαπωνία, κατάφερε να οδηγήσει σε απόρριψη της πρότασης, την οποία στήριζαν οι ΗΠΑ.

Μέτρα λιτότητας για μείωση του ελλείμματος στην Πορτογαλία

Αύξηση της φορολογίας, μείωση δημοσίων δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε το Πορτογαλικό Κοινοβούλιο. Τα μέτρα λιτότητας κρίθηκαν απαραίτητα, προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική αξιοπιστία της χώρας και να μειωθεί το έλλειμμα του 9,3%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είχε υποβαθμιστεί μια μέρα πριν από τον Οίκο Fitch, προκαλώντας πιέσεις στο Χρηματιστήριο και τα Κρατικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα στη γειτονική Ισπανία με έλλειμμα στο 11,4% του ΑΕΠ και 20% ανεργία η εικόνα στις λαϊκές αγορές είναι χαρακτηριστική, με πελάτες και παραγωγούς να κάνουν παζάρια για 1 ευρώ. Η χώρα πλήττεται από ύφεση και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ελάχιστη είναι η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Η Ισπανία και όχι η Ελλάδα είναι κατά πολλούς το χειρότερο παράδειγμα στα ελλείμματα, έχοντας μετατραπεί από χώρα υπόδειγμα σε έναν από τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.

Πηγή: ALPHA

Υποβαθμίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης ο Γιούνκερ

Καμία χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση, η οποία να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι μετά την Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει επίθεση των αγορών σε άλλες οικονομίες, οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο αδύναμες της ευρωζώνης.

Μεταξύ αυτών αναφέρεται η Πορτογαλία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, όπως και η Ιρλανδία, ή ακόμη η Ισπανία και η Ιταλία, ή το Βέλγιο.

«Δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε μία κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης της χώρας του με την Ελλάδα.

Ο κ. Σόκρατες έκρινε εξάλλου φυσιολογική την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Πορτογαλία βρίσκεται πλέον «στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία και την Ιρλανδία».

Αλλάζει η ώρα από την Κυριακή

Αλλάζει η ώρα από την Κυριακή τα ξημερώματα και τίθεται σε ισχύ η θερινή.

Συγκεκριμένα, στις 03.00 μετά τα μεσάνυχτα οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά και να δείξουν 04.00.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως τις 31 Οκτωβρίου του 2010, ημέρα κατά την οποία θα εκκινήσει η νέα χειμερινή ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της θερινής ώρας εφαρμόζεται με την κοινοτική οδηγία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Σε απολογία ο Μαντσίνι

Σε απολογία κλήθηκε ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Ρομπέρτο Μαντσίνι, από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μετά το επεισόδιο που είχε με τον προπονητή της Εβερτον, Ντέιβιντ Μόγιες, στην αναμέτρηση της Τετάρτης (24/03).

Στις καθυστερήσεις του αγώνα, και ενώ η Εβερτον βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 2-0, ο Μόγιες κράτησε την μπάλα, όταν είχε βγει εκτός αγωνιστικού χώρου και ο Μαντσίνι του την πήρε από τα χέρια προκειμένου να συνεχιστεί το παιχνίδι. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του τεχνικού των ζαχαρωτών, με τους δύο άντρες να ανταλλάσουν βαρείς χαρακτηρισμούς και τον διαιτητή να τους δείχνει την κόκκινη κάρτα.

Για την συμπεριφορά αυτή, η FA κάλεσε τον Μαντσίνι να απολογηθεί, με τον προπονητή της Σίτι να έχει περιθώριο μέχρι τις 6 Απριλίου. Στον Μόγιες η αγγλική ομοσπονδία έστειλε επιστολή "με στόχο να του υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις του, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια πειθαρχική διαδικασία εναντίον του".

Εγκρίθηκε τελικά το νομοσχέδιο για την Υγεία στις ΗΠΑ .

Εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το πακέτο με τις τελικές αλλαγές στο ιστορικό νομοσχέδιο για τη μεταρύθμιση στο σύστημα δημόσιας υγείας που πέρασε μετά από επίπονες προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έβαλε τις τελευταίες πινελιές στη νομοθετική διαδικασία για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, εγκρίνοντας, με ψήφους 220 έναντι 207, ένα συνοδευτικό πακέτο που θα κάνει οικονομικά περισσότερο ανεκτή την ασφάλιση, θα αυξήσει τη φορολογία στους πλουσίους προς όφελος του ασφαλιστικού και θα κλείσει κενά που υπήρχαν στην κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους.

Η Γερουσία είχε εγκρίνει νωρίτερα το πακέτο με ψήφους 56 έναντι 43. Μετά την έγκριση του πακέτου και από τη Βουλή, θα παραπεμφθεί για υπογραφεί στον πρόεδρο Ομπάμα.

«Επρόκειτο για μία κοινοβουλευτική μάχη που θα πρέπει να γραφεί στα βιβλία των ρεκόρ», δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, καθώς εδώ και ένα χρόνο γινόταν μία κοινοβουλευτική μάχη ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και δημοκρατικούς για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

Χ.Α.: Εβδομαδιαία άνοδος 4,80% ! Υποδέχθηκε η αγορά τα "καλά" νέα από τις Βρυξέλλες .

Με εβδομαδιαία άνοδο 4,80% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2147,83 μονάδες με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής να δίνουν τέλος στη στάση αναμονής που είχε επιδείξει η αγορά το προηγούμενο διάστημα.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικό ρόλο στην πορεία του Χ.Α θα παίξει η συμπεριφορά του spread στην αγορά ομολόγων, η πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και οι ανακοινώσεις των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων δεικτοβαρών εταιριών (ΔΕΗ, ΤΤ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ιντραλότ).

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 2.147,89 μονάδες έναντι 2.049,36 μονάδων της περασμένης εβδομάδος καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 4,80%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,20%.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 σημείωσε άνοδο 6,25%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε με κέρδη 3,00%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALL CAP 80 έκλεισε με άνοδο 3,44%.

Χαιρετίζουν τη νέα START Κομισιόν, Μ. Βρετανία

Χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο τη σύναψη νέας συνθήκες START για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τη ιστορική.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο θετικό μήνυμα για τις ευρωπαϊκές προσπάθειές μας» στον αγώνα κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής από τις «σημερινές πληροφορίες που αναφέρονται σε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για μια νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις.

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις διεθνείς προσπάθειες κατά της διάδοσης των πυρηνικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, εάν η χώρα αυτή εξακολουθήσει να αγνοεί τις διεθνείς ανησυχίες» σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

ΗΠΑ: Συνάντηση Κλίντον- Κυπριανού για το Κυπριακό

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκου Κυπριανού με την αμερικανίδα ομόλογο του Χίλαρι Κλίντον. Μετά το τέλος της ημίωρης συνάντησης τους, ο κ. Κυπριανός δήλωσε πως «είχα μια πολλή καλή και εποικοδομητική συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στην κορυφή της ημερησίας διάταξης ήταν το κυπριακό πρόβλημα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια μέσω των συνομιλιών για την επίλυσή του».

Ο κ. Κυπριανός συνέχισε αναφέροντας πως «κάναμε μία ανασκόπηση των συνομιλιών, πού βρίσκονται σήμερα, και βεβαίως μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω τις δυσκολίες που περιμένουμε στα επόμενα κεφάλαια και τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία στην επίλυση του προβλήματος, ειδικά στα θέματα που παραμένουν. Και ότι στο τέλος της ημέρας εκείνο που έχει σημασία είναι η θέση της Άγκυρας περισσότερο από το ποιος κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών. Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναφερθώ σε συγκεκριμένα μέτρα και ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφερόμενος στην επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και όλες τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ ότι μπορεί και πρέπει το θέμα της Αμμοχώστου να αντιμετωπιστεί σαν μία χωριστή περίπτωση. Και ως πρώτο μέτρο να επιτραπεί σε ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να μπουν και να αρχίσουν τις μελέτες για το θέμα της ανοικοδόμησης της πόλης. Η κ. Κλίντον είπε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα και θα κάνουν ό,τι μπορούν».

Στόχος-κλειδί για τον οικονομικό σχεδιασμό της Ε.Ε. η κλιματική αλλαγή

Η σύνοδος της ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει ένα στόχο-κλειδί κατά της κλιματικής αλλαγής στη ανακοίνωσή της για τον μακροπρόθεσμό οικονομικό σχεδιασμό.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την τελευταία στιγμή σήμερα να συμπεριλάβουν ένα στόχο-κλειδί κατά της κλιματικής αλλαγής στην ανακοίνωσή τους για το μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της Ιταλίας και της Κύπρου, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευθεί να μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020 και να φτάσει το ποσοστό της μείωσης ως το 30%, αν και άλλα πλούσια κράτη κάνουν «ανάλογες» προσπάθειες.

Ομως στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που ετοιμάστηκε χθες το βράδυ μετά τις συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ ως στόχος για το 2020 αναφερόταν «η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990», χωρίς να γίνεται αναφορά στον στόχο του 30%, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να συμπεριληφθεί αυτή η φράση-κλειδί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ιταλία και η Κύπρος έθεσαν βέτο στην αναφορά του στόχου του 30%. Η Ιταλία πολύ συχνά αναφέρει ότι ένας τέτοιος στόχος θα επιβάρυνε άδικα την ευρωπαϊκή βιομηχανία.