Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ποινή φυλάκισης εταιρικού στελέχους στη Γαλλία, λόγω…μισθού

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή προτάθηκε σήμερα να επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού κατασκευαστικού ομίλου Vinci Αντουάν Ζακαριά, τον πρώτο εργοδότη που δικάζεται στη Γαλλία κατηγορούμενος για κολοσσιαία οικονομικά προνόμια και κατάχρηση του κοινωνικού αγαθού.

Η Μαρί-Εμέ Γκασπαρί, εισαγγελέας της Ναντέρ (κοντά στο Παρίσι), ζήτησε επίσης ο Ζακαριά να πληρώσει αποζημίωση ύψους 375.000 ευρώ, το ανώτατο ποσό που μπορεί να επιβληθεί.

Ο Ζακαριά, ο πρώτος μεγάλος εργοδότης που εμφανίζεται στη Γαλλία ενώπιον του δικαστηρίου εξαιτίας των μισθών του, ήταν από το 1997 έως το 2006 ο εμβληματικός πρόεδρος της εταιρείας Vinci, ενός ομίλου που έφτασε να είναι ο πρώτος στον κόσμο στις κατασκευές.

Η εισαγγελία της Ναντέρ, που διεξήγαγε την έρευνα, κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Vinci ότι προχώρησε το 2004 σε πλήρη αντικατάσταση της επιτροπής μισθοδοσίας της εταιρείας, προκειμένου να μπορέσει να συνδέσει άμεσα το μισθό του με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Με αυτό τον τρόπο, ο ετήσιος μισθός του Ζακαριά από τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2003, έφτασε τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ το 2004 και ξεπέρασε τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ το 2005. Αυτή η αύξηση επηρέασε και την αποζημίωσή του (12,8 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και την ετήσια σύνταξή του (2,1 εκατομμύρια ευρώ), που υπολογίζονται από τον τελευταίο ετήσιο μισθό του.

Ηλικίας 70 ετών, ο Ζακαριά ζει πλέον στη Γενεύη και κινδυνεύει να καταδικαστεί μέχρι και σε πέντε χρόνια φυλάκισης και σε πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου