Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το «θερμό» συμβάν Νοτίου και Βόρειας Κορέας

Στους 46 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των αγνοούμενων ναυτικών μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στα ανοιχτά των συνόρων των ακτών της Βόρειας Κορέας την Παρασκευή σε πολεμικό πλοίο της Νοτίου Κορέας, με επιβαίνοντες συνολικά 104 μέλη πληρώματος.

"Πενήντα οκτώ ναυτικοί διασώθηκαν και άλλοι 46 αγνοούνται", δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, ενώ υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον προσδιορισμό των αιτιών της καταστροφής από ειδική ομάδα δυτών. Το πλοίο βυθίστηκε κοντά στη νήσο Μπαενγκνιεόνγκ.

"Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για εμπλοκή της Βορείου Κορέας", πρόσθεσε άλλος στρατιωτικός.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα τα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν τη βύθιση του πολεμικού πλοίου, κοντά στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα.

"Κάθε πιθανότητα πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα των αιτίων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Νοτίου Κορέας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία βύθισης του πλοίου, η Σεούλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τορπιλισμού του σκάφους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι υπόλοιποι ναυτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα χωρικά ύδατα αμφισβητούνται από τις δυο πλευρές, ενώ έχουν γίνει αρκετά θερμά επεισόδια με πιο πρόσφατα, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ενισχύει την άμυνά της σε απάντηση κοινών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Νοτιοκορεατική κυβερνητική πηγή αναφέρει, ότι δεν είναι σαφές αν το περιστατικό συνδέεται με τη Βόρεια Κορέα και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή, κύριο μέλημά μας είναι η διάσωση των ανθρώπων».

Πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ένα δεύτερο πλοίο της Νότιας Κορέας άνοιξε πυρ εναντίον ενός μη αναγνωρισμένου πλοίου προς απάντηση στην υποτιθέμενη τορπίλη.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε επίσης ότι το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού είχε ρίξει βολές προς άγνωστο πλοίο στο Βορρά πριν βυθιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου