Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Στόχος-κλειδί για τον οικονομικό σχεδιασμό της Ε.Ε. η κλιματική αλλαγή

Η σύνοδος της ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει ένα στόχο-κλειδί κατά της κλιματικής αλλαγής στη ανακοίνωσή της για τον μακροπρόθεσμό οικονομικό σχεδιασμό.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την τελευταία στιγμή σήμερα να συμπεριλάβουν ένα στόχο-κλειδί κατά της κλιματικής αλλαγής στην ανακοίνωσή τους για το μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της Ιταλίας και της Κύπρου, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευθεί να μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020 και να φτάσει το ποσοστό της μείωσης ως το 30%, αν και άλλα πλούσια κράτη κάνουν «ανάλογες» προσπάθειες.

Ομως στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που ετοιμάστηκε χθες το βράδυ μετά τις συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ ως στόχος για το 2020 αναφερόταν «η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990», χωρίς να γίνεται αναφορά στον στόχο του 30%, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να συμπεριληφθεί αυτή η φράση-κλειδί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ιταλία και η Κύπρος έθεσαν βέτο στην αναφορά του στόχου του 30%. Η Ιταλία πολύ συχνά αναφέρει ότι ένας τέτοιος στόχος θα επιβάρυνε άδικα την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου