Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Φόρο στις τράπεζες εξετάζει η Γαλλία

Η Γαλλία μελετά τρόπους να φορολογήσει τις τράπεζες μετά τον αρχικό γύρο των κρατικών ενισχύσεων που πρόσφερε δεκάδες δις για τη στήριξή τους στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αυτό αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua πως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης στο τοπικό ραδιοσταθμό RMC.

"Το όλο ζήτημα είναι τι ποσό θα είναι ο εν λόγω φόρος και πως θα επηρεάσει τις τράπεζες" δήλωσε, συμπληρώνοντας πως ο φόρος στις τράπεζες θα αντισταθμίσει τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε στη διάρκεια της κρίσης.

Η Γαλλία επεξεργάζεται τον φόρο αυτό αρκετούς μήνες τόνισε η Λαγκάρντ. "Έχουμε συζητήσει επ’ αυτού με μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ζητήσαμε από τον Ντομινίκ Στρος Καν (πρόεδρο ΔΝΤ) να μας υποβάλλει προτάσεις" υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

Αν και εμπνευσμένη από αντίστοιχη κίνηση στη Γερμανία, η Γαλλίδα υπουργός τόνισε πως "ο φόρος στις γαλλικές τράπεζες δεν θα είναι απαραίτητα ίδιος με αυτόν που θα επιβάλλουν οι Γερμανοί".

Στη Γερμανία ο φόρος (που θα επιβληθεί στο τέλος του μήνα με την παρουσία της Λαγκάρντ ως παρατηρητή) σχεδιάζεται με στόχο τη χρηματοδότηση μελλοντικών διασώσεων τραπεζών.

Η Βρετανία, επίσης, αναμένεται να αποκαλύψει την επιβολή νέων φόρων στις τράπεζες αμέσως μόλις η κυβέρνηση καταθέσει το σχέδιο Προϋπολογισμού της.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Ομπάμα στις ΗΠΑ προώθησε πρόσφατα σχετική φορολογία επί των τραπεζών, ενώ και η Γαλλία αμέσως μετά την κρίση και τα πακέτα στήριξης των τραπεζών επέβαλε – όπως οι περισσότερες δυτικές χώρες – έναν μικρό φόρο πάνω στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου