Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΗΠΑ: Συνάντηση Κλίντον- Κυπριανού για το Κυπριακό

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκου Κυπριανού με την αμερικανίδα ομόλογο του Χίλαρι Κλίντον. Μετά το τέλος της ημίωρης συνάντησης τους, ο κ. Κυπριανός δήλωσε πως «είχα μια πολλή καλή και εποικοδομητική συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στην κορυφή της ημερησίας διάταξης ήταν το κυπριακό πρόβλημα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια μέσω των συνομιλιών για την επίλυσή του».

Ο κ. Κυπριανός συνέχισε αναφέροντας πως «κάναμε μία ανασκόπηση των συνομιλιών, πού βρίσκονται σήμερα, και βεβαίως μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω τις δυσκολίες που περιμένουμε στα επόμενα κεφάλαια και τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία στην επίλυση του προβλήματος, ειδικά στα θέματα που παραμένουν. Και ότι στο τέλος της ημέρας εκείνο που έχει σημασία είναι η θέση της Άγκυρας περισσότερο από το ποιος κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών. Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναφερθώ σε συγκεκριμένα μέτρα και ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφερόμενος στην επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και όλες τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ ότι μπορεί και πρέπει το θέμα της Αμμοχώστου να αντιμετωπιστεί σαν μία χωριστή περίπτωση. Και ως πρώτο μέτρο να επιτραπεί σε ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να μπουν και να αρχίσουν τις μελέτες για το θέμα της ανοικοδόμησης της πόλης. Η κ. Κλίντον είπε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα και θα κάνουν ό,τι μπορούν».

«Η δομή των συνομιλιών δεν σηκώνει παρεμβάσεις από τρίτους»

Σχετικά με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία, και με το αν η Κλίντον νέλαβε την προτροπή στήριξης του Ταλάτ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «αυτή τη φορά, εν όψει της φάσης που βρίσκονται οι συνομιλίες και του γεγονότος ότι πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τουρκοκυπριακή ηγεσία σε λίγες μέρες, επικεντρωθήκαμε στην ανασκόπηση και στη στήριξη των συνομιλιών και του προέδρου Χριστόφια και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει ο πρόεδρος σ' αυτή την προσπάθεια. Έχουμε συμφωνήσει να είμαστε σε συνεχή επαφή κι όταν χρειαστεί θα μπορέσει να υπάρξει συγκεκριμένη κίνηση από μεριάς των ΗΠΑ. Αλλά βεβαίως, η δομή των συνομιλιών, ως έχει σήμερα, δεν σηκώνει παρεμβάσεις από τρίτους. Εκείνο που τονίζουμε πάντα και το σημειώνουν με προσοχή οι ΗΠΑ είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν όσον αφορά στην Άγκυρα. Δεν είναι συνομιλητής μας αλλά εκείνη καθορίζει την έκβαση των συνομιλιών και είναι σημαντικό να παίρνει τα σωστά μηνύματα».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η κ. Κλίντον αναγνώρισε την επέκταση των σχέσεων δύο χωρών ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια σε όλους τους τομείς. Υπάρχει μία σημαντική προοπτική να επεκταθούν ακόμη περισσότερο και συμφωνήσαμε να υπάρξει ένας θεσμικός διάλογος μεταξύ των δύο υπουργείων ακριβώς για να εξετάζουμε σε ποιες πτυχές και σε ποια ζητήματα μπορούν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς μας σχέσεις».

Απογοήτευση για το ζήτημα του απευθείας εμπορίου

Τελειώνοντας τις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του απευθείας εμπορίου λέγοντας ότι «το θέμα του εμπορίου συζητήθηκε στη συνάντηση. Εξέφρασα τις έντονες αντιθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο με τα νομικά επιχειρήματα που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα διότι θεωρούμε ότι αντίκειται και στα συμπεράσματα του συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2004, τα οποία μιλούν για επανένωση και ενοποίηση της οικονομίας της Κύπρου. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση δημιουργεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν μου αναφέρθηκε ότι ήδη είχε ζητηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην εξέταση αυτού του κανονισμού και πραγματικά αυτό με απογοητεύει. Μία αόριστη αναφορά σε πιθανή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο μου έδωσε την ευκαιρία να τονίσω στον επίτροπο ότι και σ' αυτό έχουμε ένσταση κι ότι δεν θεωρούμε ότι εξυπηρετεί σε τίποτε. Απλώς περιπλέκει τα πράγματα για έναν κανονισμό που θεωρούμε ότι αντίκειται και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι ήδη είχε ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην εξέτασή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου