Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Σε ισχυρά κεφάλαια η ρωσική Silicon Valley

Ένα τεχνολογικό πάρκο, αντίστοιχο της Silicon Valley σχεδιάζει η Μόσχα, προκειμένου να οδηγήσει τη Ρωσία στην τεχνολογική επανάσταση και τον εκσυγχρονισμό.

Έναν δισεκατομμυριούχο επέλεξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για να επιβλέψει τη δημιουργία ενός τεχνολογικού κόμβου και τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής οικονομίας, οδηγώντας την στην ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ένας δισεκατομμυριούχος στο πηδάλιο του εκσυγχρονισμού

Η Μόσχα επέλεξε τον 53χρονο μεγιστάνα Βίκτορ Βέξελμπεργκ για το ρόλο αυτό. Ο Βέξελμπεργκ είναι από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στο χώρο της ενέργειας και της μεταλλουργίας, ενώ είναι ο ιδιοκτήτης ελβετικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Oerlikon. Ο τσάρος της ρωσικής τεχνολογικής επανάστασης, θα επιβλέψει τη δημιουργία μίας νέας Silicon Valley λίγο έξω από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ υποστηρίζει το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματός του για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας και για τη δημιουργίας μίας οικονομίας της γνώσης. Παρόλα αυτά, τα σχέδια για τη δημιουργία μίας ρωσικής Silicon Valley έχει πολλούς επικριτές. Υποστηρίζουν ότι η διευρυμένη διαφθορά, οι άσχημες και φτωχές συνθήκες ζωής και η έλλειψη νομικών εγγυήσεων, δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση ενός τεχνολογικού κέντρου στη χώρα.

Ο Βεξελμπέργκ έχει επενδύσει σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ είναι μέτοχος της Oerlikon, που κατασκευάζει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων από επιστρώσεις για τα αυτοκίνητα της Φόρμουλα 1 έως μηχανές, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών κυψελών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η αξία της περιουσίας του Βέξελμπεργκ αγγίζει τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει μετοχές στην ρωσο-βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία TNK-BP, στη βιομηχανία αλουμινίου RUSAL και στην ελβετική κατασκευαστική εταιρεία Sulzer.

Οι ρωσικές αρχές έκαναν για πρώτη φορά λόγο πριν από έναν μήνα για τον τεχνολογικό κόμβο της Μόσχας, που έχει ως στόχο να στηρίξει τις μεγάλες εταιρείες να αναπτύξει επιλεγμένα καινοτομικά προϊόντα σε πέντε τομείς, στους οποίος έχει δοθεί προτεραιότητα: Ενέργεια, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Βιοϊατρική και πυρηνικές επιστήμες.

Τεχνολογικό πάρκο αξίας 400 εκατ. ευρώ

Η ρωσική Silicon Valley θα δημιουργηθεί κοντά στο Σκόλκοβο, μία ιδιωτική επιχειρηματική σχολή στην περιοχή της Μόσχας.

Το τεχνολογικό πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 2.150.000 τ.μ., θα προσφέρει εργασία σε 10.000 άτομα και θα είναι έτοιμο το 2012. Ο προϋπολογισμός τυ έργου θα φτάσει τα 15,8 δισεκ. ρούβλια (400 εκατ. ευρώ), από τα οποία το 1/5 θα καλυφθεί από την ρωσική κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια. Αρκετοί ξένοι επενδυτές όπως η Boeing έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στο τεχνολογικό πάρκο της Μόσχας.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει το 2009 ότι μέσα στο τρέχον έτος θα είναι έτοιμα τα τεχνολογικά πάρκα στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Τούμεν, το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Νοβοσιμπίρσκ και το Ταχαρστάν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει εργασίες μόνο για το τεχνολογικό πάρκο της Αγίας Πετρούπολης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου