Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Για καθαρή νίκη της Μέρκελ κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος

Η επίτευξη συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για δημιουργία μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας ήταν το πρώτο θέμα στις οικονομικές σελίδες του χθεσινού Τύπου, αλλά παρουσιάστηκε εκτενώς και από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

«Δεν έγινε εξαγορά του χρέους, αλλά στήθηκε μηχανισμός για την εξαγορά του» διευκρίνισε ο ανταποκριτής του ΒΒC στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκε επίσης στον πανικό που επικράτησε στη Βρετανία αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης για την αναφορά σε «οικονομική κυβέρνηση» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Αυτό μετατράπηκε σε “οικονομική διακυβέρνηση”,κάτι πιο ανώδυνο και συνεπώς αποδεκτό.Η ανάμειξη του ΔΝΤ αποτελεί περιφρόνηση προς τους Γάλλους,αλλά ήταν ένας όρος της Γερμανίας. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πήρε σχεδόν όσα ήθελε».

Με τίτλο «Η σκληρή τακτική της Μέρκελ απέδωσε στη συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα» ο βρετανικός «Ιndependent» χαρακτηρίζει την αναζήτηση «σημαντικής» συνδρομής από το ΔΝΤ ως «έκβαση που θα θεωρηθεί ανά την Ευρώπη ως αποφασιστική νίκη της κυρίας Μέρκελ». Η πρώτη όμως εκδοχή της συμφωνίας, προσθέτει, «περιείχε φιλόδοξα σχέδια για να μετατραπεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον νεοδιορισθέντα πρόεδρό του Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε “οικονομική κυβέρνηση της ΕΕ”». Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες χώρες θα έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν τις οικονομικές αποφάσεις των φτωχότερων εταίρων τους. Κατόπιν τούτου στη Βρετανία προκλήθηκαν ανησυχίες ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στη νίκη της κυρίας Μέρκελ εστιάζει και ο βρετανικός «Guardian»: «Το έγγραφο Μέρκελ- Σαρκοζί υπερβαίνει την άμεση ελληνική κρίση, εκπροσωπώντας την προσπάθεια της Γερμανίας να ξαναγραφούν οι κανόνες για το ευρώ και να προληφθεί μεγαλύτερη έκτακτη ανάγκη του κοινού νομίσματος» αναφέρει. Τονίζει ότι η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη που επέμεινε για την ανάμειξη του ΔΝΤ τη στιγμή που πολλοί άλλοι ήταν κάθετα αντίθετοι καθώς και ότι εκείνη υπαγόρευσε τους όρους φοβούμενη πως, αν δεν αναμειγνυόταν το ΔΝΤ ή τα δάνεια ήταν διαθέσιμα με χαμηλό επιτόκιο, θα διέτρεχε τον κίνδυνο να παραπεμφθεί στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας.

Οπως ήταν φυσικό, πολλές εφημερίδες επικέντρωσαν στο τι ακριβώς θα χρειαστεί να συνεισφέρουν οι χώρες της ευρωζώνης. Η ισπανική «Εl Ρais» ανέφερε πως η Μαδρίτη δεσμεύτηκε να συνεισφέρει το 9% της βοήθειας προς την Ελλάδα. «Ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο»

«Ναι, όχι, ναι, όχι, έλεγαν οι πολιτικοί. Πάνω, κάτω, πάνω, κάτωπήγαιναν οι αγορές» έγραφε η στήλη του Lex στους «Financial Τimes». Προσέθετε όμως παρακάτω ότι «παρά τα σκαμπανεβάσματατο σχέδιο αποτελεί σημαντικό βήμα. Παρουσιάζει ένα ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο. Επιπλέον, καθώς κάθε μέλος διαθέτει βέτο στο αν πρέπει να δοθούν δάνεια σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια, απαιτεί ένα διαρκές ενωμένο μέτωπο. Δεύτερον, επανεπιβεβαιώνει τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας- μέσω της “ομάδας δράσης οικονομικής διακυβέρνησης” για την οποία επέμεινε η Γερμανία. Τρίτον, απλώς και μόνο η ύπαρξη του σχεδίου προλαμβάνει την πιθανότητα η Ελλάδα να μην μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τον εαυτό της στο άμεσο μέλλον».
(Το Βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου