Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το εμπόριο νίκησε το περιβάλλον σε διάσκεψη του ΟΗΕ για την άγρια ζωή

Τα εμπορικά συμφέροντα της Ιαπωνίας, της Κίνας και άλλων χωρών υπερίσχυσαν στη διεθνή διάσκεψη για τη Σύμβαση CITES που ελέγχει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών. Οι προτάσεις για την προστασία του ερυθρού τόνου, των καρχαριών, της πολικής αρκούδας και ορισμένων κοραλλιών απορρίφθηκαν όλες.

«Υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στο κυνήγι και το εμπόριο αυτών των ειδών, και τα έγγραφα της CITES είναι στην πραγματικότητα απλή ενόχληση για τους εμπόρους» παραδέχτηκε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της Σύμβασης Βίλεμ Βίντκεκερς.

Η διάσκεψη της CITES, την οποία έχουν επικυρώσει 175 χώρες, ολοκληρώθηκε στο Κατάρ έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Η σημαντικότερη από τις προτάσεις αφορούσε την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου, ενός πανάκριβου ψαριού του οποίου ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 80-90% στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Η αντίσταση των αλιευτικών χωρών της Ασίας, με επικεφαλής την Ιαπωνία, κατάφερε να οδηγήσει σε απόρριψη της πρότασης, την οποία στήριζαν οι ΗΠΑ.

Αλλες προτάσεις που απορρίφθηκαν:

-Περιορισμός και έλεγχος της αλιείας για οκτώ είδη καρχαριών (όπως ο σφυροκέφαλος), τα οποία είναι περιζήτητα για τα πτερύγιά τους, συστατικό για παραδοσιακή κινεζική σούπα. Ιαπωνία και Κίνα πρωτοστάτησαν για την απόρριψη των προτάσεων.

-Απαγόρευση του εμπορίου προϊόντων από πολικές αρκούδες -οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν

-Περιορισμός και έλεγχος του εμπορίου τα ροζ και κόκκινων κοραλλιών Corallium που ζουν στη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό. Και σε αυτή την περίπτωση το λόμπι της Ιαπωνίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Υπήρξαν πάντως και δύο θετικές εξελίξεις: Η Κένυα πέτυχε να ενταχθούν οι απειλούμενοι ρινόκεροι σε λίστα προστασίας ώστε να αντιμετωπιστεί η λαθροθηρία. Ακόμα, η Ζάμπια και η Τανζανία απέτυχαν να χαλαρώσουν το μορατόριουμ για τις εξαγωγές ελεφαντόδοντου.

Δυσαρεστημένος με τα αποτελέσματα της διάσκεψης δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, η οποία πάντως δεν στήριξε τελικά την πρόταση για τον ερυθρό τόνο.

Δυσαρεστημένοι έμειναν προφανώς και οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι μάλιστα αμφισβητούν τη δύναμη της σύμβασης CITES. «Η Ιαπωνία και η Κίνα πίεσαν τις άλλες χώρες να ψηφίσουν κατά της προστασίας» σχολίασε στο AFP η Σου Λίμπερμαν, διευθύντρια πολιτικής της αμερικανικής Pew Environment Group.

«Η CITES ήταν ανέκαθεν μια σύμβαση που περιορίζει το εμπόριο για χάρη της προστασίας της φύσης. Τώρα όμως περιορίζει την προστασία της φύσης για χάρη του εμπορίου» εκτίμησε.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου