Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Υποβαθμίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης ο Γιούνκερ

Καμία χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση, η οποία να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι μετά την Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει επίθεση των αγορών σε άλλες οικονομίες, οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο αδύναμες της ευρωζώνης.

Μεταξύ αυτών αναφέρεται η Πορτογαλία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, όπως και η Ιρλανδία, ή ακόμη η Ισπανία και η Ιταλία, ή το Βέλγιο.

«Δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε μία κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης της χώρας του με την Ελλάδα.

Ο κ. Σόκρατες έκρινε εξάλλου φυσιολογική την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Πορτογαλία βρίσκεται πλέον «στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία και την Ιρλανδία».

Σημείωσε επίσης ότι ο Fitch έχει κάνει «πολλές θετικές παρατηρήσεις όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της Πορτογαλίας» και ότι επιπλέον «δεν υπάρχει τίποτε στην έκθεσή του που να υποστηρίζει τη σύγκριση (...) μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας».

«Είναι μία κακή οπτική των πραγμάτων», επεσήμανε.

«Μετά την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές χώρες με ελλείμματα άνω του 10%, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η οποία δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη, η Ισπανία, η Ιρλανδία. Εμείς δεν πήραμε την απόφαση (για τον μηχανισμό βοήθειας) για καμία από αυτές τις χώρες», παρά μόνον «για την ευρωζώνη, κατά της κερδοσκοπίας», υπογράμμισε.

Και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε την Πέμπτη το βράδυ δηλώσει ότι η κατάσταση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας δεν είναι καθόλου συγκρίσιμες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου