Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΠΟΥ "ΚΑΤΕΒΑΣΕ" ΤΗ ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΠΑ-ΟΑΕΔ ΔΡΑΜΑΣ

Παρασκευή πρωί 18 Δεκεμβρίου 2009 Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ Δράμας και κόσμος συνωστίζεται για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι, δίχως τις προϋποθέσεις αλλά, με την ελπίδα που τους μπόλιασαν οι πρωινές εκπομπές μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, περιμένουν υπομονετικά να μάθουν αν τελικά δικαιούνται τα 200ευρώ...
Ειρωνεία, κοροϊδία και αναλγησία από όλες τις πλευρές, οι υπάλληλοι του κέντρου, με τα νεύρα ήδη τεντωμένα, απαντούν μονολεκτικά και σχεδόν πάντα αρνητικά στους περισσότερους. Άλλος για ένα μήνα, άλλος για μέρες δεν λαμβάνει το επίδομα και τις περισσότερες φορές ο αγανακτισμένος πολίτης εκλαμβάνει το "όχι" του υπαλλήλου σαν εμπαιγμό και κοροϊδία του κράτους απέναντί του. Από τον Πρωθυπουργό του, τον Υπουργό Εργασίας, μέχρι τον τελευταίο ιεραρχικά υπάλληλο που εκφράζει την κρατική εξουσία..
Νεαρός για λίγες μόνο μέρες χάνει το δικαίωμα αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ουσιαστικά άπορος, άνεργος, δίχως καν τα προς το ζην και πάνω απ' όλα μόνος κι έρημος, χωρίς οικογένεια και στήριξη. Το "..όχι κύριε, δεν το δικαιούσθε το επίδομα.." στριφογύρισε για μερικά λεπτά στο μυαλό του και εκείνη τη στιγμή το μόνο που ήθελε πραγματικά ήταν να χαστουκίσει την υπάλληλο.. Ένα χαστούκι που αποδέκτη θα είχε όλη την κρατική εξουσία..
Παρασκευή βράδυ, περίπου στις οχτώ, το ΚΠΑ του ΟΑΕΔ έχει από ώρες κλείσει κι ο νεαρός τριγυρνά σαν άδικη κατάρα στα στενά της πόλης.. Δίπλα του η Ονειρούπολη, η "Πρωτεύουσα" των Χριστουγέννων όπως την αποκάλεσαν τα δελτία ειδήσεων, τον προσπερνά φωνάζοντάς του μα αυτός δε μπορεί να τη γευτεί. Ο δρόμος τον βγάζει για μια ακόμα φορά μπροστά στις καφετέριες, την πιο πολυσύχναστη περιοχή στην πόλη, ακριβώς δίπλα ορθώνονται τα γραφεία του ΟΑΕΔ που είχε επισκεφθεί το πρωί.
Ένα τσιμεντόλιθο στέκεται παραδίπλα κι ο νεαρός κοιτάζοντας τη τζαμαρία αρχίζει να καίγεται. Νιώθει το αίμα του ν' ανεβαίνει στο κεφάλι κι οργίζεται.. Ασυναίσθητα αρπάζει το τσιμεντόλιθο με το δεξί του χέρι, φέρνει μια σβούρα ολόκληρη γύρω από τον εαυτό του για να αποκτήσει φόρα και δύναμη κι εκσφενδονίζει το λίθο στη τζαμαρία του ΟΑΕΔ. Αμέσως ακούσθηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος από την πτώση και το βάρος του τζαμιού και το τούβλο προσγειώθηκε στο βάθος των γραφείων..
Ο νεαρός ήλθε και με βρήκε πριν λίγες μέρες..
(Νεαρός)- Μου άρεσε πολύ αυτό που έκανα και δε θα με ένοιαζε αν είχε και χίλιους μπάτσους μπροστά !
(Εγώ)- Καλά, τι κέρδισες μ' αυτό που έκανες ;
(Νεαρός)- Ποτέ πιο μπροστά δεν έχω ξανακάνει κάτι τέτοιο..(σιωπή).. Όταν το πρωί η υπάλληλος μου είπε ότι δεν δικαιούμαι το επίδομα, τα 200ευρώ που τα είχα τόσο ανάγκη, ένιωσα ότι με κοροϊδέψανε. Όλοι λέγανε, Παπαδάκης, Αυτιάς, ότι θα τα παίρναμε !.. Μας κοροϊδέψανε ! Το βράδυ, όταν κατά τύχη ξαναπέρασα από εκεί, οργίστηκα.. με "κοιτούσε" ο τσιμεντόλιθος, τον άρπαξα και τον πέταξα.. Έτσι απλά !
(Εγώ)- Κι ο κόσμος από τις καφετέριες δίπλα ;
(Νεαρός)- Κανείς δεν γύρισε.. όλοι ήταν "αλλού".. Ούτε κι εγώ φοβήθηκα.. γύρισα άνετος κι έφυγα σαν κύριος.. Έκανα αυτό που έπρεπε !
Το περιστατικό αυτό "΄θάφτηκε" και κανείς δεν άκουσε τίποτα.. Δεν είχε σημασία ; Δεν θελαν να δώσουν την πραγματική διάσταση στο θέμα κι αγριέψει κι άλλος κόσμος ; Τι σημασία έχει πια.
Ο νεαρός τελικά δεν θα πάρει τα 200 ευρώ που του υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Ο νεαρό αυτός και σαν αυτόν και πολλοί άλλοι, από τον Νέο Έτος μάλιστα ακόμα περισσότεροι, δεν έχει τίποτα να "χάσει".. Ούτε αξιοπρέπεια, ούτε χρήματα, ούτε τίποτα.. Ο ΟΑΕΔ, το Κράτος, η Κοινωνία τώρα ΔΕΝ τον "άκουσε"..
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ! ! !
( Κι εμείς χαριεντιζόμαστε στην "Πρωτεύουσα" των Χριστουγέννων..) .
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ