Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Εγκύκλιος για περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο

Περιορισμό στις σπατάλες των δημόσιων φορέων επιχειρεί να βάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περιορίζοντας μισθολογικές και καταναλωτικές δαπάνες.

Με εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στις διοικήσεις των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, προειδοποιεί επίσης ότι η εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση φορέων δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και υποχρέωση καταβολής τους.

Μισθοδοσία

Σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία προσωπικού, τονίζεται ότι οι αμοιβές που καταβάλλονται στο προσωπικό των επιχορηγούμενων φορέων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε παρόμοιο προσωπικό του εποπτεύοντος υπουργείου των ιδίων κλάδων, κατηγοριών και κλιμακίων, πλην των περιπτώσεων ειδικών μισθολογίων (ερευνητών, εμπειρογνωμόνων κ.λπ.).

Τα κονδύλια που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθοδοσία προσωπικού δεν επιτρέπεται να διατεθούν για λειτουργικές δαπάνες και σε καμία, επίσης, περίπτωση δεν θα πρέπει να διατεθούν για πρόσθετες αμοιβές, αν δεν έχει εξασφαλισθεί η πλήρης και σε ετήσια βάση πληρωμή των τακτικών αποδοχών. Στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους θα γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του.

Οι υπερωρίες

Ειδική αναφορά γίνεται για την υπερωριακή εργασία, τονίζοντας ότι η υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.

Ακόμη στην εγκύκλιο τονίζεται ότι όλες οι διοικητικές πράξεις, αποφάσεις για καθορισμό ύψους πρόσθετων αμοιβών μελών συμβουλίων, επιτροπών, ομάδων εργασίας ή έγκρισης υπερωριών κ.λπ. θα πρέπει να μη δεσμεύουν μεγάλο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού από την αρχή του έτους και να λαμβάνονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι σχετικές δαπάνες να μπορούν να μεταβάλλονται εύκολα.

Οδοιπορικά και προμήθειες

Οι μετακινήσεις υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθούν και να περιοριστούν στις απόλυτα επιβεβλημένες ανάγκες, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες θα πρέπει να συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και να μειωθούν με τη λήψη διοικητικών ή άλλων δραστικών μέτρων (περιορισμός δαπανών σταθερής τηλεφωνίας, δαπανών κινητής τηλεφωνίας, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, έλεγχος διάθεσης αναλώσιμων υλικών, ορθολογική διαχείριση του χρόνου λειτουργίας της θέρμανσης και του κλιματισμού, αυστηρός έλεγχος και εντός των ορίων διάθεσης των πιστώσεων για πραγματοποίηση δαπανών δημοσίων σχέσεων κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου