Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Κανεις δεν μπορεί να εμποδίσει το Ιράν να δημιουργήσει πυρηνική ενέργεια

“Μη αναστρέψιμη” χαρακτήρισε την πορεία του πυρηνικού προγράμματος της χώρας ο πρόεδρος του Ιραν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απαντώντας στον Μπ. Ομπάμα ο οποίος προσπαθεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κατασκευή πυρηνικών όπλων στη Τεχεράνη όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ο Ομπάμα, αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια περιορισμού του Ιραν δεν είναι εύκολη, αλλά ότι σε βάθος χρόνου πίεση από όλες τις χώρες του κόσμου προς την Τεχεράνη θα μπορούσε να την αναγκάσει να αναθεωρήσει.

Από τη μεριά του ο Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του στη διάρκεια ομιλίας του στο Ιραν, χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας “μασκαράτα” η οποία κρύβει τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ.

“Θεωρούμε ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ενάντια της ανθρωπότητας” ανέφερε. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το Ιράν έχει φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο καμία δύναμη δεν μπορεί να το αποτρέψει από το “να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα προς την δημιουργία ειρηνευτικής πυρηνικής ενέργειας”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αχμαντινετζάντ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, ανέφερε πως "Τα σχόλια δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποδεικνύουν ακόμη περισσότερο πως παρά τις αρνήσεις του, οφείλουμε να συμπεράνουμε πως το Ιράν έχει βλαπτικές προθέσεις όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του".

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως "Αν το Ιράν θέλει να γίνει πιστευτό από τη διεθνή κοινότητα όταν διαβεβαιώνει πως οι προθέσεις του είναι ειρηνικές σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, τότε δεν έχει ανάγκη συσκευών φυγοκέντρησης τρίτης γενιάς"

"Το Ιράν συνεχίζει να δρα με τρόπο ώστε να ενισχύονται οι κατηγορίες εναντίον του, αυτός είναι ο λόγος που η διεθνής κοινότητα συνεχίζει το διάβημά της" κατέληξε στις δηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου