Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Αρνείται να παραιτηθεί ο Μπακίγεφ

Ηρεμία επικρατούσε χθες στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας μετά την αιματηρή εξέγερση που ανέτρεψε προ ολίγων ημερών τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίεφ.

Παρά το γεγονός ότι η νέα «μεταβατική» κυβέρνηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα έχει ήδη αναγνωριστεί από το Κρεμλίνο, ο ανατραπείς πρόεδρος επιμένει να μην παραιτείται και καλεί τους αντιπάλους του σε διάλογο. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Μπακίεφ, ο οποίος είχε κατακτήσει την εξουσία το 2005 μετά την «επανάσταση της τουλίπας», παραδέχτηκε ότι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, η Οτουνμπάγεβα απορρίπτει το αίτημα του Μπακίεφ για διάλογο, ενώ προσβλέπει στην οικονομική και στρατηγική στήριξη της Μόσχας. Από την πλευρά της η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη νέα κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος στο Κρεμλίνο φέρεται να δήλωσε πως «ο Μπακίεφ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης».

Ποινική υπόθεση εναντίον του γιου του προέδρου Μπακίγεφ, Μαξίμ και των αδερφών του Ζανίμπεκ και Μαράτ έχει ανοίξει, σύμφωνα με τον νέο γενικό εισαγγελέα της Κιργιζίας, Μπαϊτεμίρ Ιμπραΐγιεφ. «Εχουμε αποδείξεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν δώσει εντολές να ανοίξει πυρ εναντίον αμάχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου