Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Νεπάλ και Κίνα συμφώνησαν για το ύψος του Έβερεστ

Η Κίνα και το Νεπάλ βρήκαν λύση στη μακρόχρονη διαφωνία για το επίσημο ύψος του βουνού Έβερεστ.

Συμφώνησαν ότι το ψηλότερο βουνό του κόσμου - το οποίο διασχίζει τα σύνορα των δύο χωρών - θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως 8.848 μέτρα ύψος.

Η Κίνα υποστήριζε ότι θα πρέπει να μετριέται από το ύψος του βράχου. Από την άλλη πλευρά το Νεπάλ υποστήριζε ότι θα πρέπει να μετριέται από το ύψος του χιονιού που είναι τέσσερα μέτρα ψηλότερα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, η Κίνα δέχθηκε το αίτημα αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι το επίσημο συνολικό ύψος του Έβερεστ είναι πλέον 8.848 μέτρα. Το Νεπάλ αναγνωρίζει επίσης τον ισχυρισμό της Κίνας ότι το ύψος του βράχου είναι 8.844 μέτρα.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναρριχηθεί στο βουνό από την πρώτη ανάβαση το 1953 από τον Sherpa Tenzing Norgay και τον Edmund Hillary, το ακριβές ύψος του αμφισβητείται από τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέτρηση το 1856.

Το ευρέως αποδεκτό ύψος των 8.848 μ. ορίστηκε για πρώτη φορά από μια ινδική έρευνα το 1955, σύμφωνα με την οποία μετρήθηκε το ύψος του χιονιού του βουνού, αντί για τον βράχο που βρισκόταν κάτω από αυτό.

Αλλά οι γεωλόγοι θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις των δύο χωρών για το ύψος του Έβερεστ θα μπορούσαν να είναι λανθασμένες.

Υποστηρίζουν ότι το ύψος του βουνού αυξάνεται, καθώς η Ινδία σταδιακά ωθείται κάτω από την Κίνα και το Νεπάλ, λόγω της μετατόπισης ηπειρωτικών πλακών.

Τον Μάιο του 1999 μια αμερικανική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία GPS για την καταγραφή του ύψος των 8.850 μέτρων - ένας αριθμός που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από το αμερικανικό National Geographic Society - αν και δεν έχει γίνει επίσημα δεκτό από το Νεπάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου